08/01/14 00:54
(http://e-vestnik.bg/)

Ген. Тончо Михайлов и доц. Николай Радулов: Документът на Бареков за Борисов е автентичен

Червеният печат доказва, че Борисов е бил в активна разработка, казват бивши шефове от МВР


Ген. Тончо Михайлов. Снимка: БТА

Ген. Тончо Михайлов, бивш директор на МВР-Стара Загора и член на ръководството на „Движение за справедливост – РПГ“ коментира рапорт „Пламен“ - документите, които Николай Бареков изнесе миналата седмица в публичното пространство. (Бел. ред. - в документите се съдържат сведения, че Бойко Борисов е наркобос, част от средите на организираната престъпност - виж тук). Вътрешният министър Йовчев и главният секретар на МВР съобщиха, че в архива има такъв документ, с такъв номер, но показаният от Бареков е различен и е фалшив. Въпреки това обещаха да направят експертиза).
Според мен, документът, изнесен от Николай Бареков, е автентичен. Не мога да приема прибързаните коментари на Цветлин Йовчев и Светлозар Лазаров, защото какво означава той да е фалшив? Фалшив би бил, ако някой нарочно го е създал и няма нищо автентично в него. Но този документ разполага с всички необходими реквизити - входящи номера, начин на изписване, пишеща машина, на която тогава са писали. Недопустимо е да се каже, че този документ е фалшив, особено след като няма изготвена експертиза, заявява ген. Михайлов.

Ще ви посоча няколко причини защо този документ не може да бъде фалшифициран. Първо, освен че притежава реквизитите на оригинален документ и е написан по примитивен начин на стара пишеща машина,  лентата притежава определена степен на износеност, която експертите по категоричен начин могат да идентифицират. Дори да притежавате същата пишеща машина и се опитате да създадете същия документ, няма да се получи. Защото няма да можете да износите лентата в същата степен, както е била.  Второ, начинът, по който удрят буквите, също подлежи на експертиза, коментира ген. Михайлов.

Не може без да има становище на експерт, министърът на вътрешните работи и главният секретар да излезнат и да коментират, че този документ е фалшив. Именно това говори, че този документ може би не е фалшив, смята ген. Михайлов.

Червеният печат върху рапорта се полага тогава, когато документът е вече активиран, т.е. той е влезнал в активна разработка. Червеният печат е свидетелство, че лицето Бойко Борисов наистина е бил под контрол и наблюдение и, също така, доказва, че изложената вътре информация е била проверена и, най-важното - потвърдена.

Ако оперативният работник е получил информацията от някого случаен, при проверка на тази информация е нямало да се потвърдят данните и е нямало да се сложат другите печати – по-простичко, този документ нямаше да пътува нататък. Фактът, че изнесеният от Бареков документ е пътувал по-нататък, говори, че информацията в него е потвърдена, аргументира се още ген. Михайлов.

Тези обстоятелства ме карат да приема този документ за автентичен, каза Михайлов.
Правилната реакция на Цветлин Йовчев и Светлозар Лазаров трябваше да бъде, те да потърсят и останалите документи, тъй като е ясно, че този рапорт е част от цялостна разработка. Само така може да се докаже дали информацията в цялостната разработка е „опоскана“,  т.е. има извадени документи от нея, тя е „прочистена“.
Кога и как, това могат да кажат само хората, в чиито ръце е било това дело, заяви ген. Михайлов.

Подобен е примерът с предложението за агент „Буда“.

Ако си спомняте, то беше представено в мека папка от два листа – абсолютно недопустимо. Всички такива дела, освен че имат предложения, имат още една папка, в която е работното дело. Там трябва да е описано каква е била ползата от агент „Буда“, какво той е съобщавал, персоните, за които е давал информация и друга важна информация, коментира Михайлов.

Какво се случи - издърпаха от папката едно предложение ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване