08/01/14 11:26
(http://www.klassa.bg/)

Стойнев: Споразумението с "Уестингхаус" е рамково, новото правителство може да се откаже от него

 Споразумението с "Уестингхаус" само рамкира преговорите до сега за 7 блок в АЕЦ "Козлодуй". Това е първа стъпка от един маратон, който ни предстои, каза министърът на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев сутрешния блок на БНТ, като допълни, че споразумението ще влезе в сила, едва когато следващото правителство го одобри.

Той обясни, че споразумението с американската компания, което ще бъде подписано днес, предвижда рамката на следващите стъпки. "Нищо от това споразумение няма да доведе до финансови разходи от страна държавата", подчерта Стойнев, допълвайки: "Как да има финансови ангажименти, при положение, че ние нямаме финансов модел?"

Ако следващото правителство не се съгласи, нищо няма да се случи, всичко приключва и точка, заяви той. Това е акционерно споразумение за създаване на едно бъдещо предприятие и ще влезе в сила, едва когато едно следващо правителство го одобри, така че да има приемственост, каза министърът на енергетиката в оставка.

Той обясни, че до момента няма финансов модел и договор за проектиране, доставка на оборудване и изграждане. В този финансов модел става дума за създаване на бъдеща компания, поясни Стойнев.

По думите му предложената цена от "Уестингхаус"е възможно най-ниската цена за най-модерния реактор. "Тук не става въпрос да изграждаме колиба, става въпрос за ядрен реактор", отбеляза той, като подчерта, че според специалистите това е най-сигурният реактор и във Великобритания вече има подписани договори за три реактора от този модел.

"Със сигурността на хората компромис не може да се прави", каза още Драгомир Стойнев. Той допълни за първи път България е в унисон с европейска политика, която предстои да бъде приета. Изцяло се вписваме като държава членка в новата енергийна стратегия на ЕС, че трябва да се търсят други доставчици на ядрено гориво освен Русия, обясни той.

Министърът в оставка заяви, че миналата седмица е имало разговор с Европейската комисия за "Южен поток" и България е защитила позицията си. Сега трябва да представим допълнителна информация за минали действия и как правителството на Бойко Борисов е правило търгове, а не по закона за обществените поръчки", каза той. "Ние се защитихме, защото вече стартирана наказателна процедура. Нови договори не са подписвани по "Южен поток", заяви още Стойнев.

Той обясни, че сега се чака Еврокомисията да си каже мнението и следващото правителство да реши. "Решенията за продажби на земи и разговорите за работни места са просто, защото България трябва е готова, ако Европейската комисия реши проектът да се реализира", смята Стойнев и подчерта: :Не е тайна, че в Бургас има 65 000 тона тръби".

Драгомир Стойнев определи като скандално решението на Конституционния съд да отмени таксата от 20% върху приходите от възобновяемите енергийни източници. Според него сега ще има ефект върху сметките на всички домакинства и върху работата на миньорите. "Но това вече е върху съвестта на президента, защото той го атакува", каза министърът на икономиката и енергетиката в оставка, коментирайки решението на държавния глава да сезира Конституционния съд за таксата, която беше обявена за незаконна..

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване