08/30/14 19:11
(http://www.klassa.bg/)

На изборите – нищо ново

 Политолози предупредиха, че избирателните списъци са пълни с 800 000 „мъртви души“. Нещо да ви е познато? Няма как да не ви е познато, тъй като проблемът с гражданите, които живеят в Лондон, но са в избирателните списъци на Полски Тръмбеш или Трън, вече брадяса. Той съществува от зората на демокрацията и сякаш ще я съпътства завинаги.

Фантомите съществуват поради една проста причина - в България всеки подхвърля топката  другиму. Топката на отговорността. При тази игра всеки проблем се превръща в дълго изречение. Като това: активна регистрация преди вота може да изчисти фантомите, но парламентът не я гласува, защото ГРАО така и така имала задължението да заличава от списъците лица, които не са тук, но ГРАО твърди, че МВР не дава информация кой е тук и кой не, а МВР не зная вече какво твърди.
А може би партиите си запазват възможността за манипулации?

Тези дни избухна и скандал, който може да бъде наречен на пиесата на Дарио Фо „Няма да платим, няма да платим“. „Зелените“ атакуваха, че Реформаторският блок са поискали 70 000 лв. за второ място в софийските листи и 25 000 лв. за водач в страната. Нещо да ви е познато? Преди последните парламентарни избори в интервю за „Преса“ Надежда Михайлова обяви, че ДСБ искали от „Синьо единство“ пари. Разчу се и сумата: един милион лева. И отново бяха за кампанията...

Вчера бе извадена и картата с подслушването. Бившият шеф на НСС от времето на Иван Костов и ексдепутат от ДСБ ген. Атанас Атанасов информира широката публика, че основателят на НПСД Касим Дал бил подслушван в мандата на кабинета „Орешарски“. Да върнем сега лентата в 2013-а. Грандиозен скандал разкри тогава соцлидерът Станишев - Цветан Цветанов подслушвал незаконно висши политици, бизнесмени, лидери на протестите, активни граждани. Това е „българският „Уотъргейт“, твърдеше Станишев, защото нашите политици обичат да използват за сравнение чужди образ ци.

Звучи убедително, но какво ще стане с делото за „българския „Уотъргейт“, ще видим. За разлика от американския нашите гейтове свършват в задънена улица. Какво предстои по-нататък, докато цяло служебно правителство се грижи за честността на вота?
Клепане на противника, или цялата продукция на черния пиар. Развързване на торбата с лъжите под формата на щедри обещания. Самоуверени твърдения от всички участници, че ще спечелят много, много повече, отколкото социолозите казват.

Шарени балони и концерти. И разбира се, купуване на гласове, за което вече има четири сигнала. Накратко - след една нетрадиционна политическа година, в която гражданското общество уж се събуди, ще станем свидетели на едни традиционни избори. С проблеми, номера, хватки и трикове, които са ни до болка познати. Наистина до болка.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване