09/03/14 07:36
(http://pik.bg)

Мръсният къщен въздух разболява всеки трети човек

Мръсният къщен въздух разболява всеки трети човек

Всеки трети човек по света е вероятно да получи здравословни проблеми или дори да умре преждевременно заради замърсяването на въздуха в жилищните помещения, показва проучване, публикувано в сряда в британското медицинско списание The Lancet Respiratory Medicine. 

Проведеното от комисия, обединяваща американски и британски учени, изследването се фокусира върху този вид замърсяване, получаващо се в резултат основно на дейности като готвене, използването на замърсяващи въздуха източници за отопление и осветление при примитивни условия и наблюдавано в рамките на дома.

Домашното замърсяване е причина за 4,3 милиона смъртни случая през 2012 г., срещу 3,7 милиона причинени от замърсяване на въздуха на открито, според изчисленията на Световната здравна организация (СЗО). Но то заплашваздравето на около 2,8 милиарда души по целия свят - числото остава стабилно през последните години въпреки увеличението на населението на света - са установили изследователите.

Сред тези, които са застрашени, те посочват най-вече 600-800 милиона семейства, главно в Азия и Африка, които използват твърди горива като дървесина или въглища за готвене или отопление. Тези горива често се използват в открити огнища и при лоша вентилация, което обяснява степента на замърсяването на въздуха в затворени помещения. 

"Жените и децата са особено податливи на токсичните ефекти на замърсяването на въздуха и са изложени на опасността в най-висока степен", казват изследователите, цитирани от АФП. 

Сред заболяванията най-пряко свързани със замърсяването на въздуха в помещенията, се посочват респираторните инфекции, хроничния бронхит, астма, рака на белия дроб, рака на носа или гърлото. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване