10/30/14 19:43
(http://www.klassa.bg/)

Ръст на инвестициите на пазара на луксозни имоти

 Нова възможност за инвестиция предлагат от консултантската компания в сектора на луксозните имоти Unique Estates. Предложението на компанията за покупка на елитен апартамент, който има сигурен договор за наем се предпочита от все повече финансово стабилни български семейства. Тенденцията е нова за пазара, но през двата месеца, в които предложението е активно, среща сериозен интерес.

 

В сряда вечерта екипът на Unique Estates представи пред клиенти и медии Апартмънт Хаус София (Apartment House Sofia) http://aphouse-sofia.com/, на веригата хотели Lion, който е един от малкото функциониращи апартаментни комплекси в София. Сградата се развива успешно от години и част от апартаментите, обявени за продажба, имат 5, дори 10-годишни договори с наематели. Това на практика гарантира на инвеститорите сигурни постоянни приходи от наем, което е от огромно значение за купувачите и за краткия срок, през който е на пазара, 1/3 от имотите в сградата вече са продадени.

 

„Цените на апартаментите започват от 77 000 евро – отговарят напълно на очакванията на купувачите и това води до вземането на бързи решения. Особено като се има предвид, че това не са просто апртаменти, а място с пълна обслужваща инфраструктура – денонощна рецепция, 24-часова охрана, видео наблюдение, включително и на паркоместата”, коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates. “Договорите на наемателите са средно срочни – между 1 и 3 години, а има имоти и с договори за над 5 години. Клиентите могат да достигнат доходност над 5 %. Оказа се, че след банковата криза все повече семейства със стабилни доходи търсят алтерантивни подходи за запазване на спестяванията си и ние им го предложихме”, допълва Илиева.

 

По думите й нестабилността на банките и въпросителните около гарантирането на депозитите са активизирали сериозно средния сегмент от клиенти – тези, които имат бюджет 150 – 200 000 евро. Това е сегмент от пазара, който дава стабилност, понеже поведението на тези групи е прогнозируемо. Половината от купувачите на имоти в Апартмънт Хаус
 София (Apartment House Sofia) http://aphouse-sofia.com/ инвестират сигурно парите си, докато останалите биха искали да живеят там заедно със семействата си.

 

“От година активно говорим за търснето на по-добър стандарт на живот от страна на мениджърите на високи позиции, които имат стабилни доходи и ясна перспектива за бъдещото си кариерно развитие”, коментира Красимир Ангелов, мениджър Корпоративни клиенти в Unique Estates.„Виждаме ги и като активни купувачи в Апартмънт Хаус София (Apartment House Sofia),, привлечени от пазарните цени и възможностите за качествен живот в комплекса”, допълва той.

 

Собствениците на жилища в комплекса имат допълнителен разход от 1.2 лв. за кв.м. на месец за такса поддръжка. Тя включва обслужването и поддръжката на общите части и гарантира спокойствието на собственици и наематели.

 

Пазарът на луксозни имоти през последната година показва ръст, който според консултантите от Unique Estates се дължи на по-добрите възможности за инвестиция на спестените средства, които той дава. Постоянната политическа и финансова криза у нас води до предпазливост на клиентите в най-високия сегмент на пазара. През последните месеци милионните сделки се забавят, основно заради общата несигурност и очакването за развръзка на политическите събития.

 

Тази ниша успешно се компенсира от все по-големия брой сделки в средния за луксозния пазар сегмент – апартаменти със средна цена от 220 000 евро и къщи от 350 – 450 000 евро. Независимо от динамиката в търсенето, ценовите нива остават без промени. Очакванията на Unique Estates са до края на годината този сегмент от пазара на недвижими имоти да регистрира ръст в рамките на 15 до 20% спрямо предходната 2013 г. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване