11/28/14 20:10
(http://pik.bg)

Отказаха европари на ферми за червеи заради шмекерлъци

Отказаха европари на ферми за червеи заради шмекерлъци

Две ферми за отглеждане на червени калифорнийски червеи в Благоевградска област бяха отрязани от финансиране по европроекти, защото при проверка се оказало,че няма никакви червеи. Стопанствата били в землищата на Гоце Делчев и Симитли, пише "24 часа".

Собствениците кандидатствали пред Разплащателната агенция по програма за създаване на стопанства на млади фермери. Служители на Разплащателната агенция посетили животновъдния обект в Гоце Делчев и установили, че липсват калифорнийски червеи. В парцела имало две лехи около 240 кв. м с найлони и прясна оборска тор, като под найлоните е установена все още зелена трева, а при разравянето произволно на 2-3 места в лехите не е установено наличието на калифорнийски червеи. Стопанинът се оправдал, че е сложил във всяка леха по 10 чувала червеи, но ще се виждат след три месеца.

При проверка на другия имот край Симитли също не били открити
описаните в бизнес плана 230 кв.м калифорнийски червеи. Лехите били запълнени с почва с неясен произход. Върху нея имало посипано минимално количество органична оборска тор. При разчупване на отделни буци тор са установени единични самонастанили се червеи, които не са резултат от развъдна дейност.

Заради неизпълнение на клаузите по договорите на двамата кандидати е било отказано финансиране по програмата. Те обжалвали отказа пред съда, но магистратите потвърдили на първа инстанция заповедите на Държавен фонд „Земеделие“ за отказаното финансиране

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване