02/27/15 16:49
(http://pik.bg)

Намаляват с до 22% мръсния въздух в София

Намаляват с до 22% мръсния въздух в София

Вредните емисии на въглероден диоксид в столицата ще бъдат намалени с до 22% до 2020 г. Това е част от поетите ангажименти в рамките на инициативата Конвент на Кметовете, заяви зам.-кметът на София Ирина Савина.

Тя представи проекта на столицата на кръгла маса в Брюксел на тема „Стратегическата роля на интелигентните градове за справяне с енергийните предизвикателства“, организирана от председателя на Европейската комисия по въпросите на енергийния съюз г-н Марош Шефрович, съобщиха от Столична община.

В своето изказване Савина подчерта, че от 2006 година Столична община води целенасочена политика за повишаването на енергийната ефективност и намаляването на емисиите на въглероден диоксид, които са сред основните предизвикателства особено за големите градове.

Като част от поетите ангажименти в рамките на инициативата Конвент на Кметовете, е разработен План за действие за устойчиво енергийно развитие на София, който предвижда конкретни мерки за намаляване на емисиите СО2 с до 22% до 2020 г. Зам.-кметът на София представи изпълнените проекти в областта на енергийната ефективност на сградите и предстоящите такива.

Изказването на заместник-кметът беше предшествано от речите на Комисар Шефчович и г-н Доменик Ристори, Директор на ГД „Енергия” към ЕК, които подчертаха сериозността, с която ЕС гледа на проблемите с енергийната сигурност, климатичните проблеми и произтичащата от това необходимост от своевременни мерки за намаляване на енергопотреблението в Съюза.
На форума в Брюксел взеха участие представители на Европейския парламент, вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка и кметове на над двадесет европейски града.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване