03/01/15 16:50
(http://pik.bg)

Излагат Търновската конституция в президентството

Излагат Търновската конституция в президентството

За първи път Конституцията на Княжество България, подписана от народните представители в Учредителното събрание в Търново на 16 април 1879 г., ще бъде изложена в президентската институция.

Експонатът от фонда на Централния държавен архив ще бъде част от изложбата, която ще отвори врати за посетители на 2 март от 10.00 часа до 16.00 часа в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

В навечерието на Деня на Освобождението на България в сградата на президентската администрация ще бъдат изложени ценни реликви от времето на Руско-турската освободителна война (1877-1878) г. и на първите години от изграждането на модерната българска държава.

Сред експонатите ще бъдат лични вещи и военно облекло на княз Александър I, автентично огнестрелно и хладно оръжие, държавни и военни ордени и медали на участници в освободителната война.

Експозицията в президентската институция включва още богата колекция от документални свидетелства, които представят историческото ново начало на българската държавност след вековете османско владичество.

Изложбата е организирана от Администрацията на Президента, съвместно с Националния военноисторически музей, Държавна агенция "Архиви" и Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване