03/01/15 16:33
(http://pik.bg)

Историк: Навършват се 140 години от рождението на българския революционер Кирил Пърличев

Историк: Навършват се 140 години от рождението на българския революционер Кирил Пърличев

Навършват се 140 години от рождението на българския революционер и общественик Кирил Пърличев. Това каза за агенция „Фокус” историкът и археолог Румен Манов. „Кирил Григоров Пърличев е син на големия български възрожденец от Македония Григор Пърличев. Роден е на 1 март 1875 година в град Охрид. Умира на 9 февруари 1944 г. в Охрид. Член е на централния комитет на ВМРО. Завършва българската гимназия в Солун през 1894г. Участва в голямата четническа акция през 1895 г. Учителства във Воден, Прилеп и други места. Присъства на Солунския конгрес през април 1896 година, а през 1901 година е четник в четата на Михаил Патчев”, разказа Манов.

„През 1902 година следва в Историко-филологическия факултет на „Софийския университет” и същевременно е секретар на задграничното представителство на ВМОРО. По време на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. се сражава с турските войски като четник в четата на Христо Чернопеев. След въстанието е учител в Солун и е сред основателите на българските конституционни клубове в Македония”, добави Манов. 

„След Първата световна война участва активно във възстановяването на ВМРО. На Шестия конгрес на ВМРО 1925 г. е избран за член на задграничното представителство. След разцеплението на организацията през 1928 г., минава на страната на ВМРО - Александър Протогеров. Принуден е от Иван Михайлов да се оттегли от организационната дейност във ВМРО през 1931 г. През годините на Втората световна война е директор на музея на старините, в Охрид. Контактува активно със създателя на етнографския музей в Скопие – Христо Вакарелски.

Сътрудничи с публикации на много периодични издания свързани с Македония. Автор е на книгите „Сръбски режим” и „Революционната борба в Македония” (1912-1915 г.) и „Сръбските жестокости в Македония”. Както и етнографски изследвания за Пирот, Враня и Ниш”, каза още Румен Манов. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване