04/02/15 10:21
(http://pik.bg)

Счупените огледала в Министерството на правосъдието

Счупените огледала в Министерството на правосъдието

От началото на кариерата на правосъдния министър Христо Иванов в изпълнителната власт не минава и ден, в който той и членове на екипа му да не обвинят политици, магистрати, медии, организации, служители на повереното им ведомство в прегрешения, нарушения, а и в злоупотреби. Така стана и вчера, когато от Министерство на правосъдието за пореден път решиха да критикуват медиите, че представяли невярна информация. Този път за намеренията на правосъдното министерство да трансформира Агенцията по вписванията в Главна дирекция към ведомството.

"Нямаме никакво намерение за закриване или преобразуване на Агенцията по вписванията, а само да я развиваме и надграждаме", заяви не на шега на 1 април 2015 г. лично министър Христо Иванов. На 16 март 2015 г. заместник-министър Вергиния Мичева-Русева поставя подписа си под Програма за структурни и функционални реформи в сектор "Правосъдие", в която дословно се посочва: "Вливане на Агенцията по вписвания и Централния регистър на особените залози в Главна дирекция на МП".

Разминаването е повече от очевадно, но това е най-малкият проблем, защото то поражда много повече въпроси от този – колко са счупените огледала в Министерството на правосъдието? На кого да вярват от администрацията, бизнеса, нотариусите, адвокатите, гражданите – на думите на министъра или на официален документ, макар и разписан от негов оторизиран заместник (на 16 март т.г. Христо Иванов е командировка в чужбина, което налага Програмата да бъде разписана от заместник-министър Вергиния Мичева). Има ли проблем с комуникацията в правосъдното ведомство или може би има сблъсък на лобита? На кого да вярва финансовият министър Владислав Горанов, който е получател на т.нар.

"Програма за структурни и функционални реформи в сектор "Правосъдие", която пък е изготвена в изпълнение на Постановление №8 на МС от 16 януари 2015 г. за изпълнение на държавния бюджет за 2015 г. Как ще се изпълни бюджетът на МП, ако в него се залага едно, а се изпълнява друго? На кого да вярват избирателите на партиите, които са подкрепили това правителство, защото от т.нар. Програма за реформи на МП става ясно, че тя е изготвена "в съответствие с Програмата на правителството за стабилно развитие на Република България". Значи ли това, че управленската програма е "трик" за пред електората, а политическото ръководство на правосъдното министерство си има собствен план? Още не сме чули версията на министъра на правосъдието Христо Иванов за разписаното закриване и на Главна дирекция "Охрана" и на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и последващото им трансформиране в изпълнителна агенция. На кого да вярват надзирателите и служителите от охраната на съдебната власт, след като първо от медиите разбираха, че 720 от тях ще останат без работа? За съжаление, именно заради погрешните стъпки на Христо Иванов и на неговия екип, добрите намерения за провеждане на съдебна реформа доведоха единствено до блокиране на системата, а оттам и до влошаване на атмосферата между институциите и властите, от които нейното реализиране зависи.

Смяната на няколко съдии на КОЙ със СВОИ не е реформа, а проформа. Много погрешно е, ако непрекъснато търсиш вината в другите – за липсата на осъдени престъпници бил виновен главният прокурор и "гнилите ябълки", за неуспеха на съдебната реформа били виновни ВСС и партиите, за лошото състояние на затворите бил виновен преходът, за бягството на осъдени престъпници били виновни МВР и прокуратурата, за лошото състояние на съдебните сгради били виновни предшествениците и кризата, за проваления конкурс за Генерален адвокат в Съда на Европейския съюз били виновни кандидатите, за останалите вакантни 24 места за нови ЧСИ пак били виновни кандидатите… А може би проблемът е в счупените огледала в Министерството на правосъдието? Страшното ще е, ако се окаже, че са здрави.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване