04/19/15 18:19
(http://pik.bg)

Проф. Тодор Танев: Проблемът на българското образование е учителят, а не учебникът

Проф. Тодор Танев: Проблемът на българското образование е учителят, а не учебникът

Основният проблем на българското образование е невключването на толкова много деца в него. Деца, които на 7-8-годишна възраст не знаят български. Това е първият проблем. Това заяви проф. Тодор Танев, министър на образованието, в ефира на Нова телевизия.

Според него гръбнакът на целия проблем е българският учител, а не учебник. „Без българския учител изчезва цялата система. Той трябва да получи повече“, категоричен е просветният министър.

По думите му тези две неща са в основата – еманципация и издигането на българския учител, подкрепата, даването на крила и възможности за него и от другата страна влизане сред тези групи, които не знаят български език. „Ако сега в момента не направим нужните жертви за тези деца, след 8-годишната си възраст ще бъдат загубени. Тези, които в момента не искат да дават пари, след години ще живеят в една България, в която по-добре да не стоят“, обясни проф. Тодор Танев.   

На въпрос какво се случва у нас на фона на масовите арести на висши длъжностни лица в Румъния, където е бил задържан и министър на образованието министърът съобщи, че седем души месец и половина са правили IT-план за борба с онлайн корупцията, който план ще бъде включен на страницата на МОН.

На въпрос дали Държавната агенция „Национална сигурност“ ще се включи в проверката министър Танев отговори, че е говорил с новия шеф на ДАНС. „Той ми дойде на гости и изпрати хора. Ние не сме разследващи по случая и моята амбиция не е елементарна - да изловя някакви нарушители. Ние трябва да знаем къде има теч и ако има, тогава да се занимават специалистите с него“, обясни проф. Танев.

Той потвърди, че един от одитите е бил пратен в прокуратурата, като е свързан с пионерски лагери, но това се е случило още през декември. „В момента съм постановил одити на няколко отдела на министерството. Започва се от одити“, допълни министърът на просветата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване