04/26/15 05:24
(http://www.klassa.bg/)

Евросъюзът и САЩ се притичат на помощ на Непал след земетресението

 Европейският съюз и САЩ ще помагат за преодоляването на последствията от опустошителното земетресение с магнитуд 7.9 по Рихтер в Непал, което удари тази сутрин страната и взе най-малко 1300 жертви, съобщават световните агенции. 
 
САЩ ще изпратят спасителен екип в Непал и са разрешили отпускане на първоначална помощ от един милион долара, съобщи американската Агенция за развитие USAID, цитирана от "Ройтерс" и "Франс прес". Представител на Белия дом съобщи, че президентът Барак Обама следи развитието на ситуацията в Непал.
 
Европейският съюз е готов да помогне на Непал да се справи с последствията от труса, се казва в съвместно изявление на външнополитическата служба на ЕС и Европейската комисия, цитирано от ТАСС.
 
"Това е хуманитарна извънредна ситуация, която се нуждае от международна координирана помощ, която ЕС е готов да окаже. Ще проучим начини да помогнем на Непал да се справи с разрушенията и да помогнем на жителите му. Разглеждаме и възможността да предоставим на Непал бюджетни средства", се казва в изявлението.
В него се съобщава, че аварийният координационен център за реагиране на Европейската комисия внимателно следи ситуацията, а хуманитарни експерти са потеглили към кризисните райони.
 
Доброволци и служители на непалския клон на Червения кръст помагат в издирването на оцелели и оказване помощ на ранените, предаде Франс прес.
 
Неправителствени организации вече са изпратили свои представители в Непал, за да преценят какво е нужно, за да се окаже ефективна помощ. Отделни европейски държави също изразиха готовност да окажат съдействие за преодоляване на задаващата се хуманитарна криза, обобщава БТА. 
 
Норвегия обеща 30 милиона крони (3.5 млн евро) хуманитарна помощ за Непал и уточни, че приносът й може да се увеличи, след като се научи повече за ситуацията. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че е потресен и добави, че Германия е готова да направи всичко по силите си да помогне на пострадалата държава. Френският президент Франсоа Оланд заяви, че Франция е готова да отговори на евентуална молба за помощ от Непал.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване