04/26/15 05:26
(http://www.klassa.bg/)

Чиста като Ченалова



 "Моята преценка за работата им е повече от добра. Прокуратурата ще продължава да вържи работата си точно по този начин. Ние нямаме намерение да спрем до тук." С тези думи главният прокурор Сотир Цацаров коментира наскоро отказа на съда да задържи под стража противоречивия магистрат Румяна Ченалова.

Високата оценка на ръководителя на държавното обвинение видимо не кореспондираше с констатациите на две съдебни инстанции, които в прав текст казаха, че ръководената от Цацаров институция е злоупотребила с правата си, задържайки ненужно отстранената съдийка от Търговското отделение на Софийския градски съд (СГС), не е представила доказателства, които да подкрепят повдигнатите срещу нея обвинения, и вместо да разследва наличните данните за подкуп, се е занимавала да "профилактира" всички лекари от Старозагорска област, за да провери представения от Ченалова болничен лист.

В четвъртък Софийският апелативен съд окончателно отхвърли искането на прокуратурата за постоянен арест на Румяна Ченалова, като прие, че основното й повдигнато обвинение – за престъпление по служба, е сбъркано и неясно. 

В залата прокурорът се опита да обясни, че всъщност става дума за "технически пропуск" в обвинението.

Ден по-рано от институцията пуснаха прессъобещение, че са получили от Висшия съдебен съвет (ВСС) шест нови папки с документи за нарушения, извършени от Румяна Ченалова.

 В мейла, изпратен до медиите, бяха приложени шест снимки на самите класьори от всички възможни ракурси.

 На следващия ден в съдебната зала обаче освен притоплената пледоария от предходната седмица държавното обвинение така и не представи нови доказателства, които да убедят съда, че искането на постоянен арест на задържани съди е наложително.

"Започвам да си мисля, че започва лов на вещици и част от тези вещици са магистрати", каза след заседанието видимо спокойната Ченалова. 

Тя попадна в общественото внимание в края на миналата година, след като френската дипломация публично изрази възмущението си от начина, по който тя водеше делото за несъстоятелността на българския клон на френската фирма "Белведере". 

Tогава Румяна Ченалова рязко се превърна в приоритет за ВСС, прокуратурата и медиите, въпреки че нейните професионални подвизи по десетки други дела са известни от години. Срещу нея бяха образувани  дисциплинарни и досъдебни производства и тя в крайна сметка беше отстранена от длъжност.

И така до миналата седмица, когато прокуратурата първо съобщи, че е обявила за общодържавно издирване Ченалова, защото от месец се опитва да я призове, за да привлече като обвиняема, а после стана ясно, че съдийката е открита (всъщност, че се е предала сама) и задържана за 72 часа.


На пръв поглед, макар и закъснял, опитът на прокуратурата да порови в полето на превърналият се в емблематичен пример за разрухата на системата СГС изглеждаше като важна стъпка в демонтиране на порочния модел на правораздаване.

Веднага след ареста на Румяна Ченалова стана ясно, че ръководената от Сотир Цацаров институция очевидно предпочита да ползва средствата на пропагандата, отколкото способите на Наказателно-процесуалния кодекс, за да доказва вината. И така шумно прокламираните обвинения, национално издирване, арест бързо заприличват на репресия, а до вчера презираният магистрат се превръща в репресирана от системата жертва.

И не, не става дума за изолиран случай, а за емблематичен пример за капацитета на държавното обвинение да се изправи срещу корупцията в системата на правораздаване.

Един подправен протокол

Разследването, по което Румяна Ченалова беше задържана и обвинена миналата седмица, всъщност се отнася за гледано от нея търговско дело, образувано по иск за 6 млн. лв. на казанлъшката фирма "Обединени енергийни търговци" (ОЕТ) заведен срещу "Национална електрическа компания" (НЕК).

В него се твърди, че ОЕТ е трябвало да платят на НЕК пари за получени услуги, но всъщност са платили повече, отколкото трябва, и искат от съда да задължи НЕК да възстанови надплатеното. В рамките на процеса ОЕТ прави искане за увеличаване на сумата на иска на 10 млн. лв.

Основното доказателство, което фирмата, станала известна с това, че неин консултант е бил изчезналият бивш председател на ДАНС Петко Сертов, представя са копия фактури и платежни нареждания. По време на съдебния процес от НЕК, които оспорват изцяло иска, искат да бъдат представени оригиналите на тези финансови документи, за да може съдът да ги сравни и да потвърди тяхната автентичност. Това се случва в съдебно заседание през март 2014 г., когато Румяна Ченалова сравнява 57 платежни нареждания, а продиктуваното от нея се записва в съдебния протокол и по този начин се превръща в доказателство по делото.

 Според прокуратурата след заседанието съдията Ченалова е променила протокола и по този начин е предоставила на ОЕТ възможност да спечели делото.

Действително законът допуска възможност за поправка на съдебния протокол, но това става по строго определена процедура, която е била нарушена. Този факт се потвърдил и при сравнение на аудиозаписа от заседанието с протокола и от показанията на съдебните секретарки.

В четвъртък Румяна Ченалова обясни пред съда, че е допуснала техническа грешка при сравняването на документите, която се е опитала да поправи, и не вижда нищо незаконно в действията си. 

По делото на ОЕТ срещу НЕК Румяна Ченалова назначава и експертиза на подписите, която е възложена на Стефан Бенчев. Тя е предадена на съда само няколко седмици преди от автомобила на Бенчев да изчезнат тефтерите на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, в които фигурираха инициалите на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Яхти, прокурори и сметки в Бразилия

Според тезата на обвинението сюжетът с поправката на протокола всъщност е част от поет ангажимент от страна на съдия Ченалова пред собственика на ОЕТ Ангел Божилов да реши делото в негова полза.


За това свидетелствал прокурорският свидетел – Димитър Попов, който разказал пред разследващите, че собственикът на ОЕТ Ангел Божилов се е договорил с Ченалова за решаването на делото. 

Димитър Попов, който е осъждан за данъчни престъпления и незаконно оръжие, е дал показания, че за решаване на делото в полза на ОЕТ е трябвало да бъде преведена сумата от 690 хил. лв., като до съдията е трябвало да стигнат 500 хил. лв. Миналата седмица Румяна Ченалова съвсем сериозно коментира пред съда, че никой не взима пари предварително и при това сума, която завършва на 90, т.е. не е кръгла.

Именно показанията на Попов, които прокуратурата кредитира, накараха две съдебни инстанции съвсем логично да се попитат защо Румяна Ченалова не е обвинена в подкуп. Източници, запознати с разследването, коментираха пред "Капитал", че думите на Попов не са изолирани, а се потвърждават и от движението по няколко банкови сметки.

В съдебната зала обаче направи впечатление, че прокуратурата изключително пестеливо се позовава на думите на Димитър Попов (когото между другото на първото заседание съдия Ченалова показа, че познава, но впоследствие в медийните си изяви заяви, че не познава свидетелите).


За разлика от държавното обвинение обаче адвокатите на Румяна Ченалова натъртиха няколко пъти на част от казаното от Попов, а именно, че договорката за решаване на делото е станала през ноември 2013 г. на яхта в Гърция, като на срещата присъствали и прокурори от специализираната прокуратура, а по сходна схема било уредено дело в Пловдивския апелативен съд с помощта на бившия апелативен прокурор на града Росен Димов.

"Ще се наложи прокуратурата да разпита и други магистрати", емблематично коментира Румяна Ченалова, която потвърди, че по това време е била в Гърция, но с други хора. Сходни изказвания отстранената съдийка направи и в двете си телевизионни участия миналата седмица, като в прав текст каза, че "има много информация". 

Без значение дали заради цензура от ръководството или автоцензура, наблюдаващите прокурори сякаш нямат особено желание да ровят в показанията на Димитър Попов в частта за подкупа. И това вероятно има своето обяснение.

 От няколко източника в Съдебната палата "Капитал" научи, че още в края на миналата година, покрай скандалите около делото "Белведере", Румяна Ченалова е била "изоставена" от Владимира Янева и Богдана Желявска, съответно председател и зам.-председател на СГС, които до този момент са били по-скоро лоялни към нея. Именно подалите оставка бивши ръководителки на съда може да се притеснява от разкритията на Ченалова. В същото време и Желявска, и Янева са част от изключително силен кръг в съдебната система, който разполага със стабилно лоби във ВСС, в което например влиза и председателят на Върховния административен съд Георги Колев (той ръководеше СГС преди Владимира Янева и по негово време Румяна Ченалова пое някои от ключовите си наказателни дела, преди да отиде да правораздава в Търговското отделение на съда).  

Всички те би трябвало силно да се притесняват от това, че обвинената им колежка може да реши да наруши омертата и да сподели натрупаното през годините познание.

В действията на прокуратурата силно се откроява и един друг детайл, който поставя под съмнение целта на цялата операция "Ченалова".  Става дума за представената по делото секретна информация, събрана от ДАНС. Това са данни за имотното състояние на Ченалова, твърдения, че нейният брат – Станимир Ченалов (който беше един от двамата й адвокати), има банкови сметки в Бразилия, с които съдийката може да оперира, както и придобитата информация, че тя се готви да замине за Южна Америка. 
"Няма абсолютно никакъв смисъл от представянето на тази оперативна информация пред съда, защото той не може да се позове на нея в решението си дали да задържи Ченалова. Единственият резултат, който се постига с представянето на тези секретни материали при разглеждането на мярката за неотклонение, е, че обвиняемата е надлежно информирана в каква посока я разработват службите и каква информация имат за нея", коментира пред "Капитал" висш прокурор. А подобен гаф може да се дължи или на недобросъвестност, или на немарливост.


Тефтерът на прокуратурата
По време на заседанията за мярката на неотклонение на Румяна Ченалова прокуратурата представи справка от деловодната си система, от която стана ясно, че срещу съдийката се водят още две досъдебни производства, по които тя обаче не е привлечена като обвиняема.

 В съдебната зала Румяна Ченалова коментира с ирония, че според представения документ тя е разследвана за това, че е извършила длъжностно престъпление, като не е упражнила контрол върху "производството, преработването, съхраняването, търговията в страната, вноса, износа, транзита и отчетността на наркотичните вещества и прекурсорите" - престъпление, което няма как да извърши като съдия, т.е. прокуратурата вероятно е допуснала поредната техническа грешка.

Големият въпрос сега е дали прокуратурата ще си вземе урок от поредния шумен шамар, който изяде от съда. 

Защото, ако миналата седмица държавното обвинение наду свирката "хванахме Ченалова", тази седмица апелативните съдии ги свалиха на земята.

Истината е, че от цялото движение по разследването срещу скандалната магистратка стана ясно, че негов двигател не са били нито институционалният рефлекс и находчивост на правоохранителните институции (ДАНС и прокуратурата), нито професионализмът и независимостта на наблюдаващите прокурори, а някакви конюнктурни фактори, които между другото силно приличат на бележките от онези изчезнали тефтери, в които бяха записвани директивите "да се изчака" и "да се удари". 

А подобен подход към правото е сигурна гаранция, че днес обвиняемата Румяна Ченалова след около година ще е възстановената на работа съдия Ченалова, която съди държавата заради причинените й вреди.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване