04/27/15 09:31
(http://pik.bg)

Календерска: Случилото се с ББЦ в Сметната палата е политическа поръчка

Календерска: Случилото се с ББЦ в Сметната палата е политическа поръчка

Това, което се случи с „България без цензура“ в Сметната палата, е една съвършена политическа поръчка. Това е една страхотна манипулация, обяви по Нова ТВ Мария Келендерска – председател на Контролния съвет на „България без цензура“.

Те ни обвиняват в това, че липсва един списък. Седмица преди това ББЦ излезе от предишен одит, взе същият този списък, който вече беше заверен, одитиран и признат от Сметната палата като абсолютно изряден и го закача за годишния отчет, като прилага и образеца и те сега казват: Това нещо не отговаря, обясни Календерска и даде пример: „Все едно си купуваш апартамент с акт 16, нанасяш се, раждат ти се деца, започваш да си плащат сметките за вода. В един момент, понеже ти си единственият опозиционно настроен в този блок, идват и ти казват: „Спираме ти водата“. „Защо, нали съм си я платил?“ – „Да, ама ти си я платил не по банка, а си внесъл по каса и не в жълт плик, а в бял“.

ББЦ излезе с една единствена забележка, посочи Календерска. Тя цитира финансовия министър, който е завил, че Сметната палата е надпартиен орган и г-н Цветков трябва да излезе с решение, което да е справедливо.

„Ако нашият отчет не е подаден в тази табличка, а на този лист, прикрепен за тази табличка, това причина ли е да бъде спряна субсидията на единствената опозиционна партия, която не е гласувала за този нов шеф на Сметната палата?“, попита Мария Календерска.

„Къде може да е нарушен законът, ако Сметната палата е получила списъка и това е одитиран  списък, за който две седмици по-рано казва, че е изряден?“, недоумява тя.

„Когато искат да вземат субсидията на една партия, която се готви за местни избори, те взимат парите не от Бареков, а от всички хора, които са работили за тези избори“, категорична е  Календерска.

Партията е много млада, тя е на една година. Младите хора имат силен дух и когато ги мачкаш, те само повече се сплотяват, предупреди председателят на КС на ББЦ.

Тя попита водещият дали живее по-добре към днешна дата и чул ли е някой, който да живее по-добре, след като свалиха Орешарски и Борисов дойде на власт.  „Тогава хората гласуваха за Реформаторския блок и за нас.  Сега РБ здраво държат Борисов за шлифера и няма много алтернативи за кого да се гласува“, коментира Календерска.

Тя коментира и арогантното поведение на двама министри – Вежди Рашидов и Ивайло Калфин. „Вежди Рашидов не бива да си позволява да говори така, да дели хората на свои и чужди и да решава кой от творците има право да получава пари и кой не. Той е там, за да осигури на творците една по-добра сцена за изява и по-добро качество на живот“, коментира тя по повод скандала между министъра на културата и хориста от хор „ Йоан Кукузел“.

„Ако бях на мястото Борисов, щях да помоля и Рашидов, и Калфин да се държат с хората, за които трябва да работят, малко по-учтиво“, коментира председателят на КС на ББЦ и припомни как социалният министър е отказал да се срещне с майките на болни деца. „Той трябва да ги моли за среща, защото би трябвало да олицетворява борбата за социална справедливост“, възмути се Календерска.

ББЦ е единствената партия, която не участва в управлението на страната. „Атака“ този сезон не участват, но са участвали в предишни конфигурации, припомни тя и зададе риторичен въпрос: „Радан Кънев не се ли кълнеше, че Борисов повече няма да управлява и няма да е премиер, а неговите хора не скрепиха ли неговото управление и няма ли седем министри?“.

По повод изказванията на Кънев, че реформатор трябва да се разграничава от революционер, Календерска коментира: „Това е такова бързо завъртане на палачинката, браво на Борисов, че му е стъпил на врата“.

За депутатите на ББЦ, напуснали партията, тя посочи, че е простила непростими неща и е взела решение за себе си да не се занимава повече с хора, които нямат гръбнак. „Мога да ги квалифицирам като зелена еуглена – едно същество, което уж има форма, а няма гръбнак“.

На въпрос дали „България без цензура“ не е била финансирана от банкера Цветан Василев, Календерска отговори: „Може би ще се повторя, но ако Цветан Василев реши да излезе и да каже истината финансирал ли е партии, уверявам те, че ще ходиш и ще преследваш в парламента съвършено други хора и изобщо няма да е Бареков“.

Председателят на КС на ББЦ беше категорична, в момента всички медии са се докарали до там, че дори ако Бареков тръгне да ходи по вода, ще кажат: „Този глупак защо не се е научил да плува досега“ и пак ще се намери кой да го оплюе. Тя упрекна водещия Сашо Диков, че пее в същия хор, на тези, които осъждат Бареков – единственият, който остана противник на това управление.

По повод злобните коментари и упреци към Бареков, тя припомни: „Този човек, с този английски докара 10 млн. евро за България след наводненията и беше 10 милиона пъти по-ефективен от всеки друг евродепутат“.

„Николай е един изключителен мъж, с когото смятам да остарея, ако Бог така е решил“, призна Календерска. „За една седмица за него се появиха четири афери. Ние не сме афиширали нашата връзка и не сме я набутвали на хората, не сме си правили пиар, защото сме смятали, че така е редно. Искрено желая на нашите врагове да им се случи да намерят своята сродна душа, както ние сме се намерили”, заключи Мария Календерска. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване