05/24/15 05:17
(http://www.klassa.bg/)

Втори американски кораб навлиза в Черно море

 Американският боен кораб "Доналд Кук" се подготвя да влезе в Черно море, съобщи източник от Черноморския флот на Русия.

"Американският кораб "Доналд Кук" се готви да мине през проливите Дарданелите и Босфора. Преди няколко часа в акваторията на Черно море влезе корабът на САЩ "Рос", уточни събеседникът.

"Рос" и "Доналд Кук" са бойни кораби от типа "Арли Бърк", те са въоръжени със системата за противоракетна отбраната "Ийджис" и крилатите ракети "Томахоук".

По-рано 6-ти американски флот оповести за навлизането на "Рос" в Черно море, но за "Доналд Кук" не се казваше нищо. В официално съобщение за "Рос" бе заявено, че "присъствието на кораба в Черно море е призвано да демонстрира ангажираността на САЩ към взаимодействието със съюзниците от НАТО по осигуряването на безопасността", а също "че укрепвайки взаимодействието в Черно море, САЩ могат да очакват мир и процъфтяване в регионе".

Съгласно Конвенцията от Монтрьо бойните кораби от държавите извън региона могат да останат в Черно море не повече от 21 дни.

 

 

 

ТАСС




Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване