05/24/15 05:25
(http://www.klassa.bg/)

Саудитска Арабия се отказва от петрола

 Министърът на петрола и минералните ресурси на Саудитска Арабия заяви, че до 2040 г. държавата ще е готова да се откаже от нефтодобива като никога повече не разчита на него.

"В бъдеще нашата страна ще стане глобален играч на пазара на слънчева и ветрена енергия. Планираме да изнасяме тъкмо такава, а не петрол", каза министър Али ал-Наими. "Над 1 млрд. души в света живеят без електричество, така че пазар ще има" съобщи министъра.

"Спадът в цените на петрола не прави соларните електростанции нерентабилни. Използването на слънчева и ветрена енергия е икономическо по-рентабилно, отколкото добива на нефт и газ. Иначе в близките години търсенето на петрол ще продължи".

Рияд заяви намеренията си да намали зависимостта си от нефтодобива още през 2012 г. Саудитските власти планират към 2032 г. страната да произвежда чрез соларни и ветрени електростанции 41 гигавата електроенергия, което е 1/3 от потреблението й понастоящем, съобщи БГНЕС.

Саудитска Арабия е на първо място в света по доказани петролни запаси - 260 млрд. барела, което е около 1/4 от всички запази на планетата. През април т.г. страната постигна рекорд в нефтопроизводството за последните 10 г. - 10,3 млн. барела за едно денонощие

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване