05/29/15 10:30
(http://pik.bg)

Кунева: Няма наплив от етнически българи, бягащи от Украйна към България

Кунева: Няма наплив от етнически българи, бягащи от Украйна към България

Към момента не е налице наплив от етнически българи, които бягат от Украйна към България. Това каза по време на парламентарен контрол вицепремиерът Меглена Кунева.

"Има тенденция към нарастване на броя на заявленията за удостоверение на български произход. През миналата година броят им е 1526, а от началото на 2015 година е 1242. Държавата трябва да прави стъпки, за да може България да бъде толкова голяма, колкото хора има с българско съзнание. Привърженик съм и на т.нар. "синя карта", с която ЕС да дава възможност по подобие на зелената карта на талантливи хора, да станат европейски граждани", обясни Кунева. По думите й, има много какво да се направи в тази посока.

"Агенцията за българите в чужбина не трябва да се фокусира само върху удостоверенията за български произход, а да се предложат механизми за привличане на сънародниците ни към България. Трябва да намерим правилния подход да стимулираме легалната миграция", каза още Меглена Кунева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване