05/29/15 10:20
(http://pik.bg)

Христо Иванов: Всеки ден разпореждам проверки на дейността на ЧСИ

Христо Иванов: Всеки ден разпореждам проверки на дейността на ЧСИ

Всеки ден разпореждам проверки на дейността на частните съдебни изпълнители. Това каза по време на днешния парламентарен контрол правосъдният министър Христо Иванов. Той отговори на въпрос на Мая Манолова относно контролът и санкциите спрямо ЧСИ.

Това е въпрос за справедливостта и за безобразията, които си позволяват по време на своята дейност частните съдебни изпълнители, започна червеното острие. Получила съм стотици сигнали от граждани. Граждани, които са разбрали, че имота им е продаден на безценица. Граждани, на които ЧСИ е разбил ключалката на апартамента, за да изземе имуществото им. Най-фрапантен случаят, когато за забравена такса за интернет от 20 лева, жена е платила над 500 лева, а таксата на ЧСИ е била повече от 200 лева. Какви санкции сте наложил за подобни нарушения, попита Манолова. Искам да ви поздравя за неотклонното внимание по тази тема.

Зад нея се крият много човешки драми, които ние като държава трябва да избегнем, отговори Иванов. Министърът на правосъдието има ограничени права. Това, което мога да направя, е препоръки към определен ЧСИ и към камарата на ЧСИ. Когато има установени нарушения, министърът може да образува дисциплинарно искане, а камарата на ЧСИ решава дали ще има дисциплинарно дело и наказание. Правосъдният министър може да обжалва, разкри Иванов. Всеки ден подписвам заповеди за извършване на проверки на дейността на ЧСИ. През 2014 година са изготвени повече от 200 дисциплинарни искания, а са образувани повече от 80 дела.

Наложените наказания са порицание, глоби от 100 до 10 000 лева, предупреждаване за лишаване от правоспособност и 3 броя лишаване от правоспособност. Парите от глобите влизат в камарата на ЧСИ, допълни министърът. Системата за контрол и санкциониране на ЧСИ е абсурдна. Самата камара на ЧСИ определя глобите. Държавата трябва да покаже на тези хора, че те не могат да издевателстват над обикновените граждани. Подкрепете нашия законопроект за промени в закона за ЧСИ, призова Манолова. Съгласен съм, че системата за контрол на ЧСИ е неадекватна и в момента се подготвят промени. Ние работим с камарата на ЧСИ много добре и те се отзовават на всички наши покани за разговори. Не трябва да слагаме всички ЧСИ под един общ знаменател, завърши Иванов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване