06/30/15 19:25
(http://pik.bg)

Кунева: Шенген ще бъде сред темите на Люксембургското председателство

Кунева: Шенген ще бъде сред темите на Люксембургското председателство

Шенген ще бъде сред темите на Люксембургското председателство в рамките на политиката за миграция и свободно движение на хора. Това стана ясно от проведената среща днес между вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева и посланика на Люксембург Жан Фалц.

Утре официално Люксембург поема председателството на Съюза на ЕС за следващите шест месеца. Българското членство в Шенген е въпрос на сигурност на цяла Европа, посочи Кунева.

Тя коментира, че страната ни работи за поетапното отпадане на границите от въздушна през морска към сухоземна.

По думите на Кунева е късогледо при тази миграционна ситуация и предизвикателства пред сигурността, България и Румъния да остават извън Шенгенското пространство, още повече че по границите се прилагат шенгенските правила. На срещата бяха обсъдени и останалите приоритети на Люксембургското председателство - стимулирането на инвестициите за растеж и работни места, задълбочаването на социалната политика в Европа, миграцията и сигурността, оживяването на единния пазар през дигиталната икономика, укрепването на европейската конкурентоспособност, устойчивото развитие и засилването на ролята на ЕС на глобалната сцена.

По отношение на Икономическия и фискален съюз Кунева заяви, че България ще настоява страната ни да запази конкурентоспособността си по отношение на данъчната си политика. Двамата обсъдиха и подготовката за Българското председателство на съюза. Посланикът на Люксембург коментира, че в рамките на тяхното са планирани 237 събития в страната, посещение на над 27 000 човека и над 6 хил. делегации, които трябва да бъдат посрещнати. На срещата беше обсъдена ситуацията с гръцката криза и възможните й развития. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване