07/03/15 23:49
(http://www.dnevnik.bg/)

Гръцките банки готвят план да задържат поне 30% от депозитите, твърди FT


Банките в Гърция подготвят планове за евентуално стабилизиране чрез конфискуване на част от депозитите на клиентите си, за да избегнат финансов колапс в цялата страна. В него се призовавало за т.нар. подстрижка от поне 30% за всички депозити над 8000 евро и този сценарий е изключително вероятен за поне една банка.

Това съобщи "Файненшъл таймс", позовавайки се на банкери и бизнесмени, запознати с подготовката на радикалната мярка. За повторение на т.нар. кипърски вариант се говори от няколко седмици насам, включително защото по този начин банковата система на Гърция може да бъде стабилизирана без да се налага напускане на страната от еврозоната. В Кипър през 2013г. обаче бяха задържани част от парите в депозити, които са над гарантираната сума от 100 000 евро.

В Гърция влоговете са гарантирани също до 100 000 евро, както изискват и директивите на ЕС, но фондът за гарантиране съдържа едва 3 млрд. евро - твърде малко в случай на банков колапс.

Изданието твърди, че след половин година ликвидиране на депозити (гърците изтеглиха само през тази година над 35 млрд. евро) са останали малко сметки с над 100 000 евро. Анализатор посочва, че звучи разумно да се вземат пари на малките вложители, което дори може да се оформи като еднократна такса.

Източник на FT изрично предупреждава, че това - ако изобщо се стигне до него - е нещо, което няма да се случи незабавно и ще бъде част от сделка за рекапитализиране на банките, договорена с кредиторите от ЕС, ЕЦБ и МВФ. Задействане на плана може да стане след като ЕЦБ обяви банките за изпаднали в несъстоятелност или ако спре отпускането на аварийна ликвидност.

Банкер, с когото разговаря FT, казва, че в момента въпросът за платежоспособността на банките не стои на дневен ред, но очевидно той зависи от това колко бързо след референдума страната ще влезе в нова помощна програма.

По-рано в петък председателят на банковата асоциация на страната каза, че в гръцката банкова система е останал "ликвиден буфер" от само 1 милиард евро и това са средства, които стигат само за един ден. "Ликвидността е осигурена до понеделник, след това всичко зависи от решението на Европейската централна банка", каза Лука Кацели, която е и е ръководител на NBG - най-голямата частна банкова група в страната.

Същата прогноза – че има пари в брой само за понеделник, направиха източници от банковите среди пред "Блумбърг". "Банките не могат да отворят в рамките на еврозоната, ако няма сделка. Най-вероятно няма да работят един месец и когато отворят това ще стане при запазен контрол над достъпа до капитали", коментира пред агенцията Деметриос Ефстатиу от лондонската ICBC Standard Bank.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване