07/04/15 14:32
(http://pik.bg)

300 златотърсачи от страната се събраха край берковското село Боровци

300 златотърсачи от страната се събраха край берковското село Боровци

Около 300 златотърсачи се събраха днес на национален събор по брега на река Бързия край село Боровци в община Берковица. Съборът е организиран от Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити /БАТСЗМ/, съобщи председателят й Кирил Стаменов, цитиран от БТА.

Той беше открит с водосвет, отслужен от местен свещеник, след което започнаха лекции за златодобива през вековете и днес, изнесени от историци и геолози. По-късно предстоят демонстрации по добиване на злато от речен пясък от река Бързия.

Фирми от различни краища на страната представят ръчни пособия и машини за откриване на злато и метеорити, както и за пресяване на злато от речен пясък. Изобретателят Андрей Колев от Монтана представи две големи машини за пресяване на злато, които сам е разработил и патентовал. Той съобщи, че вече е продал няколко броя от тях на цени от 8000 лева и има търсене в страната и чужбина.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване