07/05/15 15:38
(http://pik.bg)

Рашидов подписва меморандум с Италия

Рашидов подписва меморандум с Италия

Министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на културното наследство и туризма на Италия Дарио Франческини ще подпишат на 6 юли в София Меморандум за разбирателство между Министерството на културата на Република България и Министерството на културните ценности, културната дейност и туризма на Италианската република за предотвратяване на кражбата, незаконните разкопки и незаконния внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на движими културни ценности, както и за насърчаване на тяхното връщане. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Подписването на Меморандума – акт, който потвърждава активното сътрудничество между двете страни в борбата с нелегалния трафик на културни ценности, ще се състои на 6 юли (понеделник) от 16:00 часа в зала “Колегиум” на Министерството на културата на бул. “Ал. Стамболийски” № 17.

Целта на настоящия Меморандум е да се насърчи обменът на информация и опит между България и Италия в сферата на законодателството за защита на движимите културни ценности и съответни политики и мерки, разработени от административните органи, както и да се засили обменът и обучението на експертите, работещи в тази област. Командването на карабиниерите по опазване на културното наследство в Италия потвърждава и готовността си за организиране на курсове за обучение на български полицейски и митнически служители във връзка с борбата с незаконния трафик на културни ценности, с отделяне на специално внимание на бази данни за незаконно придобити културни ценности.

За България, предвид географското й разположение на пътя от изток на запад и като външна граница на Европейския съюз, борбата с нелегалния трафик на културни ценности е от изключително значение. Министрите Вежди Рашидов и Дарио Франческини също така ще обсъдят и нецивилизованите разрушителни посегателства върху обекти на културното наследство в Сирия и Ирак и общите усилия на ООН, ЮНЕСКО и Европейския съюз за предотвратяване на това негативно явление.

Министрите на културата на България и Италия Вежди Рашидов и Дарио Франческини се срещат за втори път в рамките на малко повече от месец. На 25 май 2015 г. в Рим те подписаха Споразумение за кинематографска и аудиовизуална копродукция между правителствата на двете страни.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване