07/29/15 07:20
(http://www.klassa.bg/)

Алекс Алексиев: Джихад дойде на Уолстрийт, ще се случи и в България

- Г-н Алексиев, преди дни премиерът на Турция, Ахмет Давутоглу, обяви в деня на Байряма, че ще установи „Отоманският ред и правосъдие“ в днешна и утрешна Турция. Как да разчетем това послание, заплаха ли е за България?

- Неоотоманизмът или неоосманизмът, които Давутоглу отдавна пропагандира, са безспорно заплаха за България и редица други държави в нашия регион. Важно е да се знае в какво точно се изразява тази заплаха и до каква степен е реалистична или не в даден момент. Обществото трябва да е наясно какво точно е неоосманизмът?

По принцип убедените турски ислямисти като Давутоглу величаят Отоманската империя като държава, в която е имало ред, правосъдие и политическа стабилност за разлика от републиканската епоха след Ататюрк, която те отричат. От историческа гледна точка това е пълна глупост, но тя е необходима на ислямистите, за да могат да претендират, че неоосманистката доктрина има някаква историческа легитимност. А нейната същност е следната.

Според Давутоглу, Отоманската империя е била центъра на световната политика като ислямски халифат. След като Ататюрк обърнал гръб на исляма, Турция се е превърнала във второстепенна сила. За да стане отново световна сила, сега е необходимо Турция да поеме естествената си роля на лидер на сунитския ислям в света и то на базата на неговата радикална интерпретация, като тази практикувана от Мюсюлманското братство и АКП.

За Давутоглу, Ердоган и сие моментът да осъществят ислямистките си мечти дойде с „Арабската Пролет“. Уви, тези надежди бяха от ден до пладне и турската политика се оказа абсолютно не в час. В резултат на това Анкара в момента е изолирана от важните геополитически процеси и неоосманизмът, като цяло, е обречен като ревизионистко посмешище. С други думи, неоосманизмът е там, където заслужаваше да бъде от самото начало – на бунището на историята.

- Възможно ли е без мощно финансиране да съществуват опасните ислямистки терористични движения, дори и като Ислямска държава?

- Напротив, всички те съществуват въз основа на така нареченото Шериатското финансиране, което се опитва да се легитимира като етично финансиране. То привидно не позволява начисляването на лихва според Корана. Но в Корана не са забранени лихвите, а лихварството – разликата е огромна. Мохамед, всъщнос, забранява лихварството. Първата шириатска банка е създадена още през 1975 г. Един известен ислямски идеолог - Абу алаа Алмадуди, е първият, който още през 40-те години на миналия век, казва, че трябва да бъде ислямизиран? ислямът, защото огромната заплаха за исляма е модернизмът. А за да се случи това трябва да има ислямска икономика, финанси, наука и т.н. Какво значи ислямско финансиране – все едно да имаш будистка биология, или християнска физика. Такова нещо не може да съществува. Принципите на финансирането са едни и същи за всички хора по света и е абсурдно да се дели на религиозна основа. Шериатските експерти казват, че финансирането им е базирано на липса на лихва и на несигурност, и на риск. Това не е възможно. Те финансират на базата на демагогия и лицемерие. Ако вземеш кредит от тяхна банка, за да купиш кола, те ди дават необходимата сума, но ти трябва да върнеш тези пари плюс още една допълнитена сума, която не наричат лихва. Разликата я обясняват като цена на услугата.

- България ще бъде ли обект на такова финансиране?

- 100% това предстои и няма да се размине. Само преди месеци, в навечерието на изборите в Турция Ердогат заповяда на най-голямата турска банка с клонове и у нас – „Зират банка“, да създаде шериатско финансиране. Освен това им отпусна и 260 млн. долара за старта. Ако това се случи в Турция, няма как да не се прехвърли и у нас.

- Опасно ли е, ако държавата и институциите проспят тази заплаха?

- Да, за тази заплаха е изключително важно да се знае. Службите трябва да работят много отговорно. Трябва да е ясно, че въпреки че ислямистките финансисти твърдят, че няма лихви, то накрая се оказва, че кредитът ти е струвал по-скъпо, особено в началото. Много хора, поради незнание ще се полъжат, докато разберат уловките. В момента може би около един трилион е общата сума на шериатското финансиране. Реално шериатското финансиране е финансиране на ислямизма. Защото във всяка шериатска финансова институция има борд, който управлява, а в него са поставени само изявени ислямисти. Те печелят огромни пари, но определят къде отиват инвестициите, къде да бъдат насочени, включително и за благотворителни цели. А според шериата една от благотворителните цели е и финасирането на джихад или ходене по пътя на Аллах. Така шериатските банки, чрез тези съветници обслужват реално ислямизма и това е добре доказано. Ако се анализират имената на хората, активни в шериатското финансиране, ще се установи, че те са известни донори на терористични организации. Такъв е саудитецът Салех Камел. Той е милиардер и е един от най-важните пропагандатори на това финансиране. Такъв е и Ясим Алкаби, също саудитски милиардер, но близък до Ердоган, също активен финансов играч.

- Защитени ли са от шериатски финансови капитали големите борси като Уолстрийт?

- Съвсем не, даже често са обект на атаки. Невъзможно е да бъде спряно това всеобхватно финансиране. Но има и случаи, в които постигаме резултат. Преди време се появи един индекс за шериатско финансиране – IMANX, който се ръководеше от добре известни ислямисти. Техният адвайзер Османи е много известен ислямист, който проповядва самоубийствените атентати като важно средство за борба с неверниците. Той не върши терористични актове, но е идеолог на тази борба. Оказа се, че е съветник на този фонд. Заедно с други експерти написахме статии по тази тревожна тема. Моята излезе в „Нешънъл ревю“, и бе озаглавена „Джихад идва на Уолстрийт“. Само след седмица този фонд изчезна, самият Османи изчезна като име. Уолстрийт тихомълком ги ликвидира. За тях е крайно опасно инвеститори да попаднат на предлаган от тях фонд, който базира финансирането на шериатски капитали, без да се казва открито това. Но за съжаление има много американски и европейски банки, които продължават да извършват такова финансиране, чрез така наречения шериатски прозорец. Печелят много пари, така реално стимулират съществуването на шериата, който е една средновековна доктрина, която отрича нормалните форми на цивилазиацията.

- Какви са опасностите за Балканите и България от разрастването на Ислямска държава?

- Опасностите са изключително сериозни. Хиляди джихадисти от Балканите, които са правили джихад в Сирия, Ирак и др., се връщат по родните си места. Голям е проблемът в Босна и Косово. В Босна има около 1,5 млн. мюсюлмани, повече от 200 души от тях в момента са джихадисти, но най-малко толкова са се върнали и като изпечени терористи. В Босна прокараха закона, който е наложителен и за България. Според него хора, които се занимават с джихад, подлежат на затвор 10 години. Вече в Босна има около 15 човека осъдени заради това и излежават присъди. България изостава в това законодателство, даже не се говори по тази опасна тема. Налага се разбирането, че у нас този проблем не стои, но случващото се в Пазарджишкия кв. „Изток“ показва лоши тенденции.

- Какви са максималните присъди у нас за проповядване на шериата и джихад?

- Максимум 8 години. Наказанието е нищожно в сравнение със заплахата, която реално ни връхлита. Например, духовникът Муса от Пазарджик открито и с ирония казва, че ако влезе в затвора за пет години, ще успее да създаде 50 души убедени ислямисти. Предизвикателството към държавата е голямо и тя трябва да действа по-строго. САЩ промени своето законодателство. Преди време имаше един процес срещу така наречения сляп шейх, казва се Омар Абдел Рахман - египтянин, един от най-големите идеолози на тероризма в Близкия Изток. Американците, по непонятни причини го допуснаха на своя територия и той веднага започна да вербува ислямисти, и да проповядва тероризъм. Естествено службите го следяха и го арестуваха след първия атентат в Търговския център в Ню Йорк през 1993 г. Тогава търсеха подходящи закони, по които да го осъдят, за да остане за дълго време в затвора. Защото само за планиране на тероризъм присъдите са доста по-меки, а този човек беше опасен. Тогава съдът се позова на един закон от 1861 г, от времето на Гражданската война. Текстът в него визира конспирация за подстрекателство и насилие. По него можеш да вкараш някого в затвора, не само ако си извършител, но и ако планираш тероризъм. Така слепият шейх се оказа в затвора до живот и в момента изтърпява присъдата. Така бе осъден по текст от преди 100 години.

- Влизат ли чрез бежанците опасни елементи в България?

- Вероятно има истински бежанци и това е безспорно, но 100% има и хора, които влизат у нас с други опасни цели. Лично съм свидетел как преди около 2 години, когато започна тази вълна, отидох пред централната Софийска джамия и бях поразен от много млади чернокожи, представящи се за бежанци. Заговорих някои от тях. Оказаха се френско говорещи, млади и стройни мъже. Добре се знае, че нито в Ирак, нито в Сирия и Турция живеят чернокожи, нито пък са френско говорещи. Като се анализират тези факти, вероятността тези хора да са джихадисти е много голяма. Те са от Западна Африка, били са в Сирия и Турция на джихад, и в определен момент се оттеглят. Тук е голяма ролята на турското разузнаване и държава за съществуването на Ислямска държава. В Сирия и Ирак джихадистите идват от Турция. Турските служби са им казали: „обръсвате си брадите, хвърляте си паспортите и се обявявате за бежанци от Сирия“.

- Но това е контролирано пропускане в България?

- Да, категорично, влизането на опасни елементи и бежанци в България става от Турция напълно контролирано и процесът е насочван. Тава отказваха да го разберат в САЩ. Даже Обама си беше наумил, че Турция е демократична ислямска държава, която да служи за пример. Но сега, след като Ердоган загуби изборите, Обама призна, че Турция е можела да спре проникването на джихадисти. Проблемът е, че никой в България не се запита - от къде идват тези млади чернокожи. Не знам колко от тях са останали тук, колко са минали към Европа, но този процес без турското разузнаване не може да стане.

- След падането на желязната завеса преди 25 години смятахме, че битката с антисъветизма е приключила, но сега не се ли възражда по-опасен руски империализъм?

- Безспорно и това беше грешка на Европа и САЩ, че повярваха, че настъпва вечен мир на Стария континент. Европа престана да харчи пари за отбрана и то до такава степен, че в момента нямат никаква отбранителна способност. Три четвърти от военния бюджет на НАТО през последните години се поема от САЩ. Но това не може да продължи дълго, европейските съюзници са също доста богати и нереално е да искат само САЩ да поеме този ангажимент. Едва тази година чак се усеща някаква стъпка в положителна посока. Има принцип, че всяка държава трябва да харчи 2% от БВП за превъоръжаване, но това никой не го прави.

- След като европейската отбранителна сигурност е в криза, какво остава за България, която е най-бедният член на Алаианса?

- Тези, които пестят от отбрана, после плащат много повече, защото друг трябва да ги пази. Ние не сме пълноценен член на НАТО, имаме все още съветско въоръжение, което е несъвместимо с това на Алианса. Длъжни сме да покажем на партньорите си, че се интересуваме от отбранителната си способност. Ако съюзниците видят, че макар и бедни, искаме да сме съпричастни към общата стратегия - можем да получим помощ. Нямаме авиация, а това е недопустимо.

- Но българите се страхуват от идването на два танка и дори се внушава, че САЩ ни окупират…

- Де да беше така, щях да съм много спокоен за България. Америка окупира Германия и тя стана цветуща държава, окупира Япония и тя днес просперира. Страховете са спекулации и манипулации, насаждани от васали на Русия, а с тях е пълно в България. На нас може да ни помогне сега много обстоятелството, че Турция се оказва ненадежден съюзник, Гърция се тресе от финансова криза и мераци за социализъм, ние трябва да използваме тази ситуация. Ако тук се разположи американска база, като тази в Инджерлик, това не само ще гарантира нашата независимост, защото заплахата идва не само от Русия и Турция, но и от Ислямска държава. Ще има и огромен икономически ефект. Става дума за около 5 до 10 млрд. долара за местната икономика. Но сякаш липсват тук политици, въпреки че сегашното правителство и президентът ясно показват, че опасността идва от Русия. За съжаление обаче тук има много силна руска пета колона, медиите са зависими и манипулират обществото. Икономическите структури на олигарсите са спечелили парите си чрез Русия и сега са и подчинени. В областта на енергетиката сме истински васал на Русия, а това е страшно престъпление към българския народ. Надявам се на промяна, защото самите руснаци чрез Путин си направиха един жесток автогол – самоизолират се от света. Но шантажите и заплахите на Путин си изиграха своята роля. Икономически Русия отива към разруха. Тази година през март инфлацията там е била 17%, това означава бързо обедняване на руския народ.

- Може ли Путин да прибегне до война?

- Не ми се вярва да стигне до такава крайност. Той е наясно, че са много слаби във военно отношение. Пъчат се пред Грузия, Украйна, но нямат истинска военна възможност, затова прибягва към дръкане на ядрено оръжие. Има експерти в САЩ, които са категорични, че цялата руска ядрена програма все още е на аналогови начала, не са минали към дигиталните технологии. Има експерти, които смятат, че Русия дори не е способна да отговори на ядрен удар. Путин блъфира и използва страха. Лошото е, че в България много хора вярват на това и смятат, че той е спечелил хибридната война. Нищо подобно. Русия губи и то исторически. Тя е в момента една бананова република с нефт и газ. Когато има алтернативи на техния нефт и газ, тази империя рухва. Заради шистовата революция газта става все по-евтина и руската хегемония намалява. След 10 години цяла Източна Европа ще бъде независима от руския газ. България също ще може да реши проблемите си, въпреки, че изоставаме. Полша, Литва, Харватия, Румъния са примери в тази посока. Украйна намали зависимостта си от Русия с 30%. Ние също трябва бързо да се включим към интерколектора с Румъния, да се построи терминал за втечнена газ до Комотини, има добри условия за България. Ако има държавно мислене, можем да станем независими в енергийно отношение.

- Но руската пета колона е много силна и дърпа България към Евразия?

- Нашите русофили не са българи, а руски васали. Един истински българин никога не може да бъде комунист, защото неговата родина е само Русия. Това е национална измяна. Проблемът е, че олигарсите в България бяха създадени от руски пари и зависимости и те няма как да не са признателни сега на братушките. Надеждата е, че олигарсите знаят само как да крадат, но не и да създават. Вече има млади и кадърни българи, предприемчиви, които печелят като истински бизнесмени. Геополитически сега е шансът да се отлепим от дъното и да получим подкрепа, както и да модернизираме и възродим страната си.


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване