07/30/15 03:36
(http://pik.bg)

Огнище на болестта бруцелоза сред дребните преживни животни е открито и потвърдено на територията на община Рила

Огнище на болестта бруцелоза сред дребните преживни животни е открито и потвърдено на територията на община Рила

Огнище на болестта бруцелоза сред дребните преживни животни е открито и потвърдено на територията на община Рила. Това стана ясно по време на провелото се извънредно заседание на областната епизоотична комисия. Болестта е потвърдена лабораторно, чрез проби при 15 кози от три животновъдни обекта от град Рила. Предприети са своевременни мерки, животните са поставени на оборен режим на отглеждане, наложени са възбрани, забранено е консумирането на мляко и млечни продукти, както и продукти от животински произход, забранено е движението на животни от и към град Рила.

Предстои налагането на още по-строги мерки. Продължава проучването за изясняване на източника на заразата. Предстои положително реагиралите животни да бъдат умъртвени и предадени на екарисаж. Планирани са активни мероприятия за ликвидиране на огнището, както и серологично изследване на всички животни в град Рила, а след това и животните на територията на цялата община. Всички животни, които реагират положително, ще бъдат подложени на евтаназия. През 60 дни ще се извършват нови изследвания, което ще продължи до установяване на два последователни отрицателни резултата.

„Нямаме точна представа за това, по какъв начин е проникнало заболяването. Най-често това става при внасяне на животни от други региони или други страни. В Гърция и Македония това заболяване съществува от няколко години. Не е изключено да са внесени незаконно животни от тези страни, които да са използвани за разплод или за отглеждане на територията на Рила, които да са станали причина за това заболяване”, обясни д-р Емил Гъгнев, началник на отдел „Здравеопазване на животните” към Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил. Към момента не се налага затварянето на млекопреработвателни предприятия, защото термичната обработка на млякото гарантира обезвреждането на млякото. Не съществува опасност мляко от такова предприятие да зарази потребителите. Клането на животните също е забранено. До момента не са постъпвали сигнали от животновъдите за абортирали животни. Последните изследвания са правени през месеците октомври и ноември, всички резултати тогава са били отрицателни. Млад мъж от Рила е заразен с бруцелоза. Става въпрос за собственик на животновъден обект за отглеждане на биволи. Мъжът е с положителен резултат. Пациентът е получил оплаквания още през месец април, търсил е помощ при личния си лекар и при специалисти. Лекуван е за пневмония, лекуван е и в болницата в Благоевград, след което е насочен за лечение в София и за изследване в лабораторията за особено опасни инфекции, където е установена болестта и е лабораторно потвърдена.

„Той казва, че не консумира млечни продукти от фермата, а закупува млечни продукти от търговската мрежа. Консумирал е млечни продукти и когато е бил на гости на семейство в град Рила, които са били собствено производство. Издирваме хора, които имат подобни оплаквания или са контактували с животни. Днес сме изпратили девет кръвни проби в лаборатория в София, чиито резултати ще станат ясни в понеделник”, обясни д-р Красимира Панчева от Регионалната здравна инспекция. Взети са кръвни проби и от семейството, на което заболелият е бил на гости. При проведеното проучване в града, хора са съобщили, че е имало доста случаи на аборти при кози. Последният случай на човек с бруцелоза в областта е бил преди няколко години, когато мъж се е завърнал от работа в Гърция и е бил заразен. В Рила ще се проведе заседание на общинската епизоотична комисия, съобщи пред журналисти д-р Емил Гъгнев, началник на отдел „Здравеопазване при животните” към Областна дирекция по безопасност на храните. Заседанието е насрочено за днес. На него ще бъдат представени взетите решения от областната епизоотична комисия. Планира се въвеждането и на по-строги мерки за контрол, които ще бъдат валидни за територията на общината. „Възможно е, а има и практика, фермерите да не съобщават за заболявания при животните, сами да ги лекуват. Считат за маловажен случай на абортиране при една коза, но сигналът не е подаден към ветеринарен лекар”, поясни д-р Гъгнев. Експертите считат, че заразяването на животните е станало след месец февруари.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предприе мерки за ограничаване заболяването бруцелоза по животните, съобщиха от пресцентъра на агенцията. След лабораторни изпитвания на взети проби от 15 кози отглеждани в 3 животновъдни обекта в град Рила, община Рила, област Кюстендил са получени положителни зa бруцелоза резултати. Животните ще бъдат умъртвени по хуманен начин и насочени за обезвреждане в екарисаж. Ще бъде извършена дезинфекция на дворовете, помещенията, инвентара, амуницията и торищата в животновъдните обекти с болни животни. БАБХ ще извърши серологично изследване на всички животни, отглеждани в град Рила. Забранява се придвижването и клането на животни в и от града. Прави се епизоотично проучване за установяване на източника на инфекцията. Извършва се инвентаризация на всички животни на територията на Областна дирекция по безопасност на храните Кюстендил и проследяване на придвижването на животните от началото на годината досега. Наличното мляко и млечни продукти собствено производство от болните животни ще се унищожи с цел предпазване от заболяване на стопаните. Млякото, добивано от животните от град Рила, които не са показали положителна реакция към теста за бруцелоза може да бъде използвано за лична консумация след сваряване и за производство на сирене в домашни условия с период на зреене най-малко 60 дни. Млякото предназначено за преработка в млекопреработвателни предприятия, да бъде използвано при спазване изискванията на европейското законодателство за определяне на специфични хигиенни правила за храните от животински произход. Жителите на Рила и населените места в граничните общини ще бъдат запознати с клиничните прояви на болестта и начините за предпазване от заразяване с бруцелоза на животните и хората. Заболяването е зооноза (предава се от животни на хора). Хората могат да се заразят чрез контакт с болно животно и при консумация на сурово мляко или не добре термично обработено месо. Най-честата симптоматиката при заболелите животни е повишена температура, аборти, подути стави и други.

Заразата става с директен контакт между здрави и болни животни. Замърсени с вируса фуражи, оборудване, водопои, превозни средства и постеля също могат да бъдат източник на заразата. От БАБХ апелират фермерите при съмнения за болни животни или при възникнали допълнителни въпроси да се обръщат към ветеринарния лекар, обслужващ обекта или да потърсят официалния ветеринарен лекар, за съответната община.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване