10/09/15 23:19
(http://www.klassa.bg/)

NASA предоставя стотици от патентите си за изобретатели безплатно

 От пяната с памет в матрака ни до най-модерните сплави в тенис ракетата ни, американската Национална космическа агенция (NASA) стои зад някои от най-значимите технологични постижения на нашето време, пише The Washington Post. Сега Агенцията дава на всички изобретатели възможността да ги надградят, като им позволява да ги използват безплатно. 
Програмата за технологичен трансфер на NASA заявява, че прави достъпно патентното си портфолио и отменя таксите за използването на патентите за най-малко първите три години след разработката на продукт. След като стартиращата компания успее да наложи продукта си на пазара, NASA ще започне да събира стандартните такси, но иначе изобретателите биха могли да използват патентите както пожелаят. 
Съчетаването на технологии на Агенцията или прилагането им по нов начин би могло да доведе до напредък в материалознанието, комуникациите, производството, здравеопазването и медицината, роботиката и т.н. NASA поддръжа база данни на всички достъпни за лицензиране патенти, в която могат да се извършват търсения. Те включват всичко – от самолет, който лети в атмосфера с ниска плътност като тази на Марс и свръхточни лазери, които могат да пренасят данни през Космоса със скоростта на светлината, до детектори на лъжата. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване