10/09/15 23:17
(http://www.klassa.bg/)

Британски учени са открили как да измерват масата на „самотни“ звезди

  Британски учени са отрили начин да намират масата на определен вид звезди, дори ако са сами в пространството, пишеTech Times . Обикновено, когато физици, космолози и математици искат да научат масата на небесен обект като луна, планета или звезда, те използват тяхната взаимовръзка с други обекти. Гравитационното притегляне между планета и луната й, между две звезди или които и да било други небесни обекти, определя теглото. По подобен начин масата на нашето тяло е причинена от гравитационните сили между телата ни и земята. Този метод не е приложим, когато измерваният обект няма близък съсед. Ако обектът е сам в пространството, масата му остава неизвестна. Поне досега. 
Учени от Саутхемтънския университет във Великобритания обявяват, че са измерили масата на млад пулсар, без да има гравитационна връзка с намиращ се в близост обект. Те са публикували откритията си в журнала Science Advances. Пулсарите са вид въртящи се звезди, които се раждат, когато масивна звезда, между четири и осем пъти по-голяма от Слънцето, експлоадира. Тази експлозия разпръсква части от звездата, а в централната част веществото е подложено на толкова голям натиск, че атомните ядра се разпадат до протони и неутрони. Протоните се свързват с електроните и се превръщат в неутрони. Така се образува неутронна звезда. 
Пулсарите са получили името си от начина, по който изглеждат при наблюдение с телескоп. Те се виждат като пулс, тъй като изстрелват светлинни лъчи от магнитните си полюси и тези лъчи се въртят като морски фар. Отдалече това изглежда като постоянно пулсираща светлина. Младите пулсари са непредвидими. Понякога движението им се забързва, а след това се връщат към първоначалната си скорост. 
Тези забавяния са показател за случващото се в ядрото им. То се състои от флуид, който постоянно се върти и понякога се блъска във външните ръбове на звездата, увеличавайки временно скоростта й. Учените са използвали ядрена физика и математика и на базата на забавянията са изчислили количеството на флуида, а оттам и масата на пулсара. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване