11/24/15 23:48
(http://pik.bg)

Зам.-министър: Електронното гласуване е неизбежно

Зам.-министър: Електронното гласуване е неизбежно

Електронното гласуване е неизбежно, категоричен бе зам.-министърът на транспорта и съобщенията Валери Борисов на дебат по темата в Народното събрание. “Рано или късно електронното гласуване ще се случи”, каза още той, като припомни, че преди четири години 3.5 милиона българи се преброиха онлайн.

“Българското общество е готово да живее във виртуалния свят, готово е да комуникира там и не бива да подценяваме възможностите на всеки един български гражданин. Държим в ръцете си ежедневно смартфони, щом се оправяме с тях, ще се оправим и с една далеч по-проста система, каквато е за електронното гласуване”, допълни Борисов.

Съветникът на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова Васил Величков посочи, че електронното гласуване няма да става през сайт, а през специално приложение, което всеки ще трябва да си свали. Той все пак предложи бъдещият закон за електронното гласуване да уреди принципните въпрос, а технологията да остане в подзаконов нормативен акт, тъй като технологиите се развиват бързо.

Основна тема в дебата бе сигурността на електронното гласуване. Експертите, участващи в кръглата маса, бяха категорични, че начини за постигането на тази сигурност има. Един от примерите бяха чрез два различни идентификатори, които са свързани един с друг, но не разкриват по никакъв начин самоличността на гласувалия.

Широко бе засегната темата за атаките срещу няколко сайта на български институции в деня на вота. Експертите, сред които и председателят на “Информационно обслужване” проф. Михаил Константинов, бяха категорични, че това не е била хакерска атака, а просто пренатоварване на сайтове с цел да се създават опорни точки срещу електронното гласуване. Те обаче отсякоха, че натоварването на даден сървър и разбиването му нямат нищо общо.

“Всички разговори за технологията губят значение, ако няма мнозинство, което да гласува. Много е важно пултовете да работят, а ангажиментите, поето пред обществото, да бъдат спазени”, каза от своя страна Антоанета Цонева. Депутатът Георги Кадиев, който бе изключен от БСП, заяви, че голяма част от бившите му съпартийци биха гласували против електронното гласуване, тъй като се страхуват за сигурността на вота. Затова Кадиев призова от инициативния комитет да направят срещи с парламентарните групи, на които да разяснят техническите въпроси. Такива ще има, стана ясно още по време на дебата, като все още не са насрочени конкретни дати.

Според депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров в парламента няма 70% мнозинство “за”, както в българското общество, именно поради този страх на депутатите. В рамките на дискусията обаче бяха дадени множество предложения, които биха могли да гарантират, че електронното гласуване няма да стане инструмент в ръцете на партиите, разчитащи на корпоративен и платен вот.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване