09/25/14 00:24
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Тортата за първия рожден ден на Даниел

Та-даа! Даниел вече е на една година. Година, която за него започна на 19 септември 2013 година, а за нас с Вальо, когато четири дни по-късно и тримата се прибрахме (за първи път) у дома. Факт е, че не съм показвала много снимки на Даниел от този период досега, но също така е факт, че малкото бебе вече е момченце.

Тортата за първия рожден ден на Даниел

С тъмни коси в началото и вечно свити юмручета, Даниел сега е русоляв, все още със сини очи (това го прави много чаровен и е честа причина да го бъркат с момиче :) и координирани движения, позволяващи му следните неща:

Забавна игра

Да гледа света наопаки,

Даниел помага

да ми помага в кухнята,

Игра с чушка

да си намира разни неща в килера, които започва да кара като кола,

Даниел се храни сам

да се храни сам, независимо колко слага в устата си и колко ръси наоколо.

И двамата най-много обичаме да опитваме нови вкусове. Тортата за първия му рожден ден много му хареса.

Идеята за парти на открито се отмени за някой по-топъл и слънчев септември. Останахме си вкъщи с най-близките, но успяхме да се възползваме от няколкото слънчеви часа за разходка в парка.

Разходка в парка

Обещах си да не изпадам в сантименталности, така че преминавам към тортата. Тя е с ванилови блатове, между които има от любимия ми крем муселин, в който добавих кленов сироп. Малко количество пюре от круши и фурми направи тортата сочна без сиропиране и добави допълнителен вкус. Белият крем за страните и повърхността на тортата е от цедено кисело мляко и маскарпоне, към които също добавих малко кленов сироп.

Тортата за първия рожден ден на Даниел

Декорацията (както се вижда) е пъстра, но семпла. Акцент в нея не са точките, а подписът на Даниел – отпечатък от дланта му. Не беше трудно и се получи от първия път. За да го направим намазах дланта му с боядисания крем в различни цветове, след това той стисна ръката си в юмрук за да ги размаже хубаво и после направихме отпечатъка.

Тортата за първия рожден ден на Даниел

Голяма торта стана. Във всеки смисъл на „голяма“. Голяма на височина, на тегло и на вкус. Мисля, че това е първата ми такава торта, в която включвам минимални дози допълнителни аромати и никакъв алкохол. Очарователно е да се усеща натуралният вкус на блатовете без да се добавя дори ванилия или други аромати като портокалова и лимонова кора, маслото в крема, сметановият вкус на маскарпонето, олекотен с цеденото мляко и допълнен от лекият карамелен нюанс на кленовия сироп. Не пропуснах да добавя ванилия в крем муселин, но го направих още по-кадифен с малко количество кленов сироп. Най-открояващият се вкус е разположен на тънък слой само върху три блата от общо шест за цялата торта и включва ароматни круши, сладки фурми и трапчива канела. За мен тази торта се получи изключително вкусна и сочна без в нея да има шоколад, ядки, маслен крем и сложни техники. На Даниел наистина много му хареса. Честит първи рожден ден, Spaceboy![1]

Първи рожден ден на Даниел

Торта за първият рожден ден на Даниел

Рецепта за блатовете адаптирах от joyofbaking.com

Крем муселин е един от любимите ми млечни кремове, чиято рецепта винаги адаптирам от menumag.bg

Белият крем за покриване и декорация си го измислих, тъй като бях направила много кисело мляко, което отцедих и за салата, и за този крем.

Тортата може да се направи по-ниска, като всички дози от рецептите се намалят наполовина. Ако кленовият сироп се пропусне, то на негово място се добавя същото количество или с 20-30 грама по-малко (от количеството кленов сироп в рецептата) захар.

Приготвят се два блата с диаметър 26 см и всеки от тях се разделя на 3, така че да се получат общо 6. Би могло да се разделят и на 2, за да се получат 4.

Между всички блатове има крем муселин и само над първи, трети и пети има от пюрето от круши и фурми. Това пюре много помага за напояване на блатовете и реално те нямат нужда от сиропиране. Пюрето може да се замени с готово плодово сладко.

Чувствай се сводно да експериментираш по тази рецепта с различни вкусове като например цитрусова кора в блатовете, ароматен ликьор в крем муселин и допълнителни подправки в пюрето като още цитрусова кора и ликьор или звездовиден анасон.

За блатовете:

  • 340 г меко масло
  • 520 г фина кристална захар
  • 520 г бяло брашно
  • 20 г (4 чаени лъжици) бакпулвер
  • 6 големи яйца, със стайна температура
  • 360 мл прясно мляко, със стайна температура
  • 2 чаени лъжици ванилов екстракт

За крем муселин с кленов сироп:

  • 1 200 л прясно мляко
  • 1 ванилова шушулка
  • 5 жълтъка от големи яйца
  • 3 големи яйца
  • 220 г захар
  • 90 г бяло брашно
  • 70 г царевично нишесте
  • 200 г студено масло, нарязано на кубчета
  • 80 мл кленов сироп

За пюрето от круши и фурми:

  • 760 г круши, почистват се и се обелват, и се нарязват на парчета
  • 250 г фурми, обезкостяват се
  • 80 г кафява захар демерара
  • 1 супена лъжица ванилена захар
  • 1 малка пръчка канела
  • 150 мл вода

За белия крем за покриване и декорация:

  • 500 г маскарпоне
  • 500 г отцедено кисело мляко
  • 180 г пудра захар
  • 80 мл кленов сироп

За блатовете се подготвят две форми с подвижни стени с диаметър 26 см. Дъното и стените на формите се намазват с малко олио. Дъното им се покрива с изрязан кръг от хартия за печене в същия диаметър и също се намазва с малко олио. Фурната се нагрява на 180°C на опция топъл въздух или на 170°C с включен вентилатор. На тези параметри ще се пекат двата блата наведнъж. Ако блатовете ще се пекат поотделно, то фурната се загрява на 180°C на опция горен и долен реотан. (Ако блатовете ще се пекат поотделно е необходимо продуктите да се разделят на две и блатовете да се приготвят последователно.)

Маслото и захарта се разбиват с миксер докато сместа стане кремообразна. Едно по едно се добавят яйцата като след всяко добавяне се разбиват хубаво докато се усвоят добре от сместа. Добавя се ваниловият екстракт.

Отделно се смесват брашното и бакпулверът. Добавят се по малко към сместа като се редуват с прясното мляко. Разбиват се на ниска скорост с миксера. Завършва се с брашнената смес.

Готовата смес за блатовете се разделя на две равни части и се разпределя в двете подготвени форми. Слагат се в предварително нагрятата фурна на две нива с достатъчно разстояние между тях или на средно ниво на фурната ако блатовете ще се пекат поотделно. Пекат се за 40 минути или докато забодена клечка в центъра им излезе суха. След като се извадят от фурната се оставят за 5 минути и тогава се освобождават от формите. Обръщат се върху решетка, хартията за печене се отстранява внимателно и блатовете се оставят дa се охладят напълно. Блатовете може да се приготвят предварително и да се съхранят добре опаковани в хладилник до два дена. Всеки блат се разделя на три части.

За крем муселин млякото се изсипва в широка и дълбока тенджера. Ваниловата шушулка се срязва на две по дължина и семенцата се остъргват. Добавят се към млякото заедно с шушулката (или шушулката може да се отдели за приготвяне на ванилена захар). Загряват се на умерен огън докато млякото започне да ври.

Междувременно жълтъците, целите яйца и захарта се смесват в купа и се разбиват с миксер докато сместа се сгъсти. Към нея се добавят брашното и царевичното нишесте. Разбиват се на ниска скорост с миксера за кратко, само докато се поемат от сместа.

От врялато мляко се отстранява шушулката ако е добавена. Половината от млякото се добавя към яйчната смес по малко и на тънка струйка при непрекъснато разбиване. Тази смес се връша при останалото мляко в тенджерата. Разбърква се непрекъснато с телена бъркалка на умерен към слаб огън докато се получи много гъст крем. Маха се от котлона и към него се добавят на части бучките масло. Разбъркват се докато се стопят напълно в крема. Накрая се добавя кленовият сироп.

Кремът се прехвърля в друг голям съд и се оставя на стайна температура да изстине, като се разбърква периодично. За 6 блата се рзделя на 5 части, приблизително по 390 г всяка.

За пюрето от круши и фурми всички съставки се смесват е тенджерка и се загряват докато захарта се разтопи и течността заври. Вари се на умерен огън за 12-15 минути или докато плодовете омекнат и по-голямата част от течността се изпари. Сместа се охлажда леко, канелената пръчка се отстранява и сместа се смила на пюре в кухненски робот. Пюрето се минава през по-едра цедка за да се отстранят люспи от фурмите. В зависимост от сочността на крушите, пюрето може да бъде по-течно или по-стегнато. Ако е твърде течно се изсипва в тенджера и се вари на умерен към силен огън за няколко минути докато водата се изпари и пюрето се сгъсти. Трябва да се разбърква често за да не загори. Охлажда се. Разделя се на 3 части по 150 г всяка.

За белия крем за покриване и декорация маскарпонето се смесва с отцеденото кисело мляко и пудрата захар. Разбиват се с миксер на гладък и гъст крем. Към него се добавя кленовият сироп. Освен вкус, той ще разреди малко крема. Този крем може да се приготви предварително и да се съхрани в покрит съд в хладилник за един ден. С него трябва да се работи бързо и в хладно помещение, тъй като от топлината започва да се втечнява. Това е по-важно, когато се декорира с него, защото се загрява от топлината на ръцете (когато кремът е поставен в сладкарски пош.) При самото измазване на тортата с него няма този недостатък, но е добре веднага след декорацията тортата да се прибере в хладилник.

Тортата се сглобява по следния начин: Върху сервизна чиния, поднос или здрава подложка за торта се слага един блат. Върху него се разпределя 1/5 от крем муселин и 1/3 от пюрето. Поставя се втори блат, върху който се разпределя още 1/5 от крем муселин. Следва трети блат, още 1/5 от крем муселин, а върху него още 1/3 от пюрето. Следва четвърти блат и крем муселин. Следва пети блат, последният крем муселин и последната 1/3 от пюрето. Поставя се шестия блат. Сглобената торта се оставя за една нощ в хладилника да стегне хубаво.

На следващия ден се покрива с белия крем и се декорира.

Тортата за първия рожден ден на Даниел

[1] Обикновено Вальо се събужда с някаква мелодия, която си тананика цяла сутрин или направо си пуска песента на компютъра. В деня, в който Даниел се роди, това беше песента на David Bowie и Pet Shop Boys „Hallo Spaceboy“

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Тортата за първия рожден ден на Даниел е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 09/25/14 00:24 //feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/09qj0bvEYmY/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване