01/23/19 12:00
(http://ivo.bg/)

Румънката Кьовеши е потенциален Главен прокурор на ЕС. Лоша новина за “левите” власти в Румъния и за “десните” им колеги в България

Лаура Кьовеши, бивш Главен прокурор на Румъния, има шанс да стане Главен прокурор на ЕС, съобщи румънската секция на “Свободна Европа”, цитирана днес от българската й посестрима. https://www.youtube.com/watch?v=nvYSMuJx7N8

За Лаура Кьовеши не може да се каже, че е илюстрация за библейския цитат, според който никой не е станал пророк в собствената си родина ( по Христос). Защото тя беше вече Главен прокурор на Румъния и с нейната дейност се свърза фактът, че в румънските затвори има министри, които могат да направят самостоятелно правителство. Това не я прави безгрешна светица, но личността й определено генерира и катализира политическото противопоставяне в северната ни съседка. https://www.dw.com/bg/медиатека/тв-на-живо/s-100931

Сега, когато е припозната за потенциален Главен прокурор на ЕС в негласно съревнование с голяма европейска конкуренция, сам по себе си този факт я откроява отново. Голямо признание, чието значение надхвърля националните рамки на родината й. 

В българския контекст открояването на Кьовеши на високо европейско ниво е косвен удар  и върху онези у нас, които буквално бойкотираха нейното посещение в София през март миналата година. Сервилните медии у нас направиха, каквото можаха, да я представят в негативна светлина напълно в духа на очернящата медийната кампания срещу нея в Румъния, водена от близките на управляващите в Букурещ социалдемократи. 

НА СНИМКАТА: Лаура Кьовеши и председателят на ВКС Лозан Панов , две мишени на статуквото в България и Румъния

005-2-360x255

 

 

 

 

 

Нашите и техните управляващи се оказаха близки в своята неприязън по този показател – независимо, че едните се правят там на леви, а тези у нас – на десни.  Нито един български прокурор не се срещна с придобилата международна аура на борец срещу корупцията в Румъния гостенка. 

При вероятност едно към пет Кьовеши може и да не стане Главен прокурор на ЕС, който има наднационални правомощия и може да постановява арести във всяка от страните в съюза. Но самата мисъл за подобна вероятност вероятно е много неприятна новина за нашия опозиционно-управляващ тандем, от чиито редици се чуха не веднъж злоради оценки за “надценяването” на румънския модел в борбата срещу корупцията.

Ако има нещо, от което нашият премиер се бои най-много през 10 годишното си властване, прекъснато само веднъж и само за малко през 2013 – 2014 г., ( освен от руски наказания и местни протести срещу него), това е независимо разследване на делата му извън България. Макар рядко, в българското медийно пространство се промъкват сведения за неговите страхове да не попадне под ударите на американския закон “Магнитски”. Сега и Кьовеши ( му ) се задава на европейския хоризонт…

Очевидци, на които ivo.bg има доверие, твърдят, че истинската причина премиерът Борисов да търси за чести контакти с израелския премиер Бенямин Нетаняху ( през юни и септември миналата година той на два пъти посети Тел Авив) , е желанието му чрез него да изпрати послание до Вашингтон именно във връзка с опасността да бъде разследван някой ден по този безкомпромисен закон.  

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: https://frognews.bg/politika/istinata-poseshtenieto-ekaterina-zaharieva-sasht-roliata-zetia-tramp.html

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване