07/17/17 16:50
(http://offnews.bg)

Как смъртта на математичката Мариам Мирзахани руши табута в Иран

Смъртта на единствената жена, получила най-престижната награда за математика - Медалът на Фийлдс, Мариам Мирзахани руши табута в нейната родина Иран, пише Euronews. 

Мирзахани почина на 40-годишна възраст от рак. Тя напуска Иран през 1999 г. и е професор в Станфорд от 2008 г.

След смъртта на Мирзахани, иранските държавни вестници нарушиха стриктното правило за женско облекло в страната, като отпечатаха нейни снимки без хиджаб или друго, което да покрива главата ѝ. 

Това обаче, което се очаква да има по-дълготрайно отражение, е, че депутатите настояха за реформа, която да спре изтичането на мозъци от страната. 

Те поискаха децата на иранка и чужденец да могат да получават иранско гражданство. В момента законът урежда обратния случай - ако иранец е женен за чужденка, децата им получават иранско гражданство. 

Това има отношение към Мариам Мирзахани, чийто съпруг е чех, а дъщеря им няма иранско гражданство и трудно може да посети страната. 

Не е ясно дали Мирзахани е имала желание да се върне в Иран със семейството си, но тя е подала молба дъщеря ѝ да получи иранско гражданство. 

Изтичането на мозъци от Иран е един от огромните проблеми в страната. 

Иранският министър на науката, изследванията и технологиите Реза Фараджи Дана обяви през 2014 г., че всяка година около 150 000 високообразовани хора напускат страната, което се равнява на загуба от 150 млрд. долара за икономиката. 

Има все пак знаци на промяна. Иранците, получили образованието си в чужбина, особено когато то е свързано с бизнес, могат да получават повече пари в Иран. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Реклама: