Връщат семейство Баневи в България

http://nakratko.bg/category/60/168007/


Задържаните във Франция Евгения и Николай Баневи ще бъдат върнати в България днес.  Според главния прокурор Сотир Цацаров вече на българска територия те ще бъдат арестувани за 72 часа с искане за постоянно задържане.

Преглед на печата - 6 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=387138

Замърсеният въздух отново е сред актуалните теми на всекидневниците. "Родители на деца с хронични дихателни заболявания ще могат да ги освобождават от училище, когато се очакват дни с високи стойности на фини прахови частици във въздуха.

Ако Полша беше спряла Хитлер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288266_%D0%90%D0%BA%D0%BE+%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%88%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D1%80%D1%8F%D0%BB%D0%B0+%D0%A5%D0%B8%D1%82%D0%BB%D0%B5%D1%80

 На 7 април 1933 година, само няколко седмици след като Хитлер идва на власт, в Берлин се провежда заседание на правителството, на което външният министър Константин фон Нойрат с безпокойство съобщава, че поляците си играят с мисълта да започнат превантивна война. Министърът описва ситуацията като много напрегната и препоръчва да се избягват всякакви провокации от германска страна. По същата тема се провежда и второ заседание на кабинета - в края на април същата година.

Имало ли е наистина планове за превантивна война? И наистина ли Полша е страната, която първа осъзнава опасността и предприема опити да организира останалите европейци за съвместна акция срещу режима в Германия? - пита "Франкфуртер Алгемaйне Зонтагсцайтунг" в обширна публикация, която обобщаваме тук.

Планът на Пилсудски

В онези години начело на Полша стои маршал Йозеф Пилсудски - социалист по убеждение и може би най-значимият полски държавник на 20 век, пише германското издание. В късните си години Пилсудски определено не се държи като безупречен демократ - разочарован е от демокрацията и нейните практики, подобно на мнозина поляци и европейци по онова време. Но също както много от своите сънародници, той усеща, че се задават големи беди - предимно откъм големите съседи Германия и СССР.

Още Ваймарската република поставя под въпрос западната граница на Полша, а през 1932 година предприема опити да възстанови „военното равноправие“ на демилитаризираната след Първата световна война Германия. (Ползите от това извлича в крайна сметка не друг, а Хитлер.) През същата 1932 година Полша се опитва чрез демонстрации на военна сила в Свободния град Данциг (Гданск) да посплаши правителството на Германския райх.

Веднага след възкачването си на канцлерския пост, Хитлер атакува "несправедливата" западна граница на Полша. Непосредствено след това Пилсудски разпорежда подсилване на полския гарнизон в Данциг - действие, което по това време е било противозаконно. След протести от страна на западните сили Пилсудски е принуден да даде на заден ход. Но всичко това е само димна завеса, зад която се разиграва нещо друго. Нещо, което по-късно е наречено „План за превантивна война“.

Старият революционер и конспиратор Пилсудски не се доверява на официалната дипломация. Предпочита да изпраща лични пратеници, особено когато става дума за парливи теми. Пилсудски залага на тази тактика и в седмиците след идването на Хитлер на власт. Болеслав Виенява, някогашен сподвижник на маршала, заминава през март 1933 за Париж, където се провежда среща на ветераните от Първата световна война. В онези години Франция е все пак най-важната съюзничка на Полша - и двете държави имат основания да се страхуват от германския ревизионизъм.

Адолф Хитлер през 1933 година

Хитлер през 1933 година

Генерал Виенява, който не е единственият емисар по този въпрос, но несъмнено най-важният, излага пред французите следните мисли: опасността, идваща от германците, все повече се увеличава и затова трябва да бъде задушена още в зародиш. И още: тъй като се опитва да милитаризира страната, Хитлер трябва ултимативно да бъде призован да прекрати този процес. Ако откаже, Полша трябва да окупира германските земи по източната граница, а Франция - Рейнската област, която по силата на Версайския договор е демилитаризирана.

В Полша очевидно са смятали, че това ще направи Хитлер по-отстъпчив. Или че дори ще го свали от власт. Както пише „Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг“, подобни представи не са били необичайни за онова време, след като последните войски на Антантата напускат Рейнската област едва през 1930 година.

През април 1933 за Франция заминава втори екип полски пратеници, но Париж дава ясно да се разбере, че предпочита да се държи настрана от нови "авантюри". Лондон е дори още по-категоричен.

Чехите пък, чиито отношения с поляците са по онова време доста обтегнати, се разбъбрили пред Берлин. Среди, близки до чешкия президент, издали на германците, че Полша сериозно обмисля да проведе „превантивна военна акция по германската източна граница“. Именно така е записано в няколко германски документи от онези години.

Краят

Дали една такава акция е можела да се увенчае с успех? - пита германското издание и дава следния отговор: Със сигурност може да се твърди, че през 1933 година Франция и Полша са щели лесно да се справят със силно отслабената Германия и нейната демилитаризирана Рейнска област. След войната обаче водещи френски политици отричат да са знаели нещо за полския план. В същото време още през 1933 година дипломати в различни европейски столици съобщават, че активно се разпространяват идеи за акция срещу Германския райх. Но както обяснява полският историк Марек Корнат, няма нищо по-трудно от това да обясниш на обществеността, че искаш да започнеш война, за да предотвратиш евентуална бъдеща война срещу самия теб.

В крайна сметка Пилсудски осъзнава, че намеренията му срещат сериозна съпротива. А страната му се оказва притисната между Хитлер и Сталин, които усилено се въоръжават. Затова още през 1933 Пилсудски се обръща на 180 градуса и започва да сондира почвата в Берлин. В резултат през януари 1934 е сключен германско-полският пакт за ненападение. Още през 1932 година Полша подписва подобен пакт и със СССР. Оттук нататък Пилсудски залага на нова тактика - да балансира между двамата диктатори. Негови са следните думи: "С тези два пакта седим върху два стола". Но идва 1939, когато Хитлер и Сталин изненадващо сключват пакт, с който се споразумяват да си поделят шест източноевропейски държави. Така от двата стола Полша пада право на земята.

Си Ен Ен: САЩ се готвят да изпратят военни кораби в Черно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187013

Си Ен Ен: САЩ се готвят да изпратят военни кораби в Черно мореСъединените щати са пристъпили към подготовка за изпращане на свои военни кораби в Черно море, съобщи телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС и БТА. Си Ен Ен се позовала на трима представители на американските власти, според които въоръжените сили на САЩ са поискали от Държавния департамент да уведоми Турция за тези планове.

Защо не трябва да пропускате коледното фирмено парти?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288265_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%BD%D0%B5+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%8

 Досега всички би трябвало да сме наясно, че злоупотребата с алкохол, флиртуването и караокето са неща, които трябва да се избягват в офиса. Има обаче други неща, които би трябвало да правите и които биха могли да помогнат на кариерата ви.

Фирмените партита по празниците са идеалната възможност да поговорите с шефовете си.

"Тези партита са позволение за създаване на нови контакти и за разговори с хора, които не познавате," казва канадският автор Гейл-Холгрен-Резак.

Не пропускайте коледното парти

Животът става напрегнат по това време на годината. И някои хора не искат да се събират с колегите си извън работното време в офиса. Фирменото парти обаче трябва да влезе в техния календар.

"Много от корпоративните решения, като например, когато има съкращения на персонала, се взимат колкото на основа умения, толкова и на това как даден служител се вписва в културата на компанията," казва пред CNN Money Мат Юнгквист, основател на Career Horizons.

Посещаването на корпоративни социални събития показва, че сте екипен играч и също така ви помага да изграждате отношения и име, което пък може да е от значение за кариерата ви на по-късен етап.

"Вие печелите доверието на тези хора, те биха могли да ви дадат информация, с която не можете да се сдобиете по никакъв друг начин," казва Холгрен-Резак.

Участвайте в организацията

Ако компанията ви разчита на доброволци за организирането на фирменото парти, вдигнете ръка.

Участието в организацията на фирменото парти не само показва фирмения ви дух, но и ще ви събере с хора от други отдели и ще ви даде предимство по време на самото парти.

"Особено за интровертите, това ви осигурява нещо, с което да се занимавате," казва Юнгквист, който определя себе си като хиперинтроверт. "Можете да поздравявате хората, когато пристигат. Можете да напреднете много повече в нетуъркинга, ако сте участвали в организацията на партито."

Изгответе си списък с хора, с които искате да поговорите

Решете предварително с кого бихте искали да поговорите, преди да се разсеете в претъпканата зала, след като партито вече е започнало.

Ако направите по малко проучване за тези хора, това може да ви помогне при разговора.

"Набележете си няколко души и разговаряйте с тях," казва бизнес авторът Джуди Робинет.

Внимавайте с разговорите

Нетуъркингът и запознанствата с нови хора ще ви помогнат в кариерата, но фирменото парти не е мястото да лобирате за повишение или да се оплаквате от проблеми с други служители.

Ако разговаряте с някой, който заема по-висок пост от вас, Холгрен-Резак препоръчва да обсъждате това кой сте, с какво се занимавате, по какви проекти работите напоследък и какво очаквате през новата година.

"Казвайте на събеседниците си някаква добра новина," казва той. "Бъдете кратки."

Ако разговаряте с колега от различен отдел, попитайте за неговата роля в компанията и дали работи по някакви интересни проекти, но също така се опитайте да направите разговора и малко по-личен.

"Не говорете винаги за работата," съветва Юнгквист. "Не бихте искали да ви вземат за кариерист."

Избягвайте негативността и това да общувате само с тези колеги, които вече са ви приятели.

"Бъдете позивитно настроени, хората ви наблюдават, а вие оставяте впечатления за себе си. Повишенията отиват при хора, които са позитивни, оптимистично настроени и вдъхновяват другите да работят здраво," казва Робинет.

Оставете телефона си

Може би е изкушаващо да се скриете зад телефона си, но това може да остави у шефовете ви лошото впечатление, че не се интересувате от това да сте част от екипа.

Ако запознанствата с нови хора ви плашат, поставете си предварително цел за определен брой хора, с които искате да се запознаете, препоръчва Юнгквист.

Имайте последващ план

Работата ви не свършва, когато си тръгнете от партито. Трябва да влезете отново в контакт с някои от хората, с които сте се запознали.

"Отношенията не се изграждат с един разговор, затова си подгответе последващи стъпки“, казва Юнгквист. Това може да е нещо просто, като да се свържете в LinkedIn, да се уговорите за кафе през новата година, или пък ако наистина си допаднете - обяд през следващата седмица.

Оградата с Турция отново падна (снимки)

https://dnes.dir.bg/politika/ogradata-s-turtsiya-otnovo-padna-snimki

Депутатът Николай Цонков показа снимки, на които съоръжението отново е на земята

Ще се откажат ли от Брекзита?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288264_%D0%A9%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B0%D1%82+%D0%BB%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%91%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B0%3F

 За Тереза Мей започна седмицата на истината: когато идния вторник в Долната камара на парламента се проведе гласуването по сделката за Брекзита, мнозина в Лондон навярно ще излязат от залата с разкървавени носове. Все още е трудно да се предвиди кой точно ще е най-тежко ранен. Има все пак едно нещо, което изглежда напълно нереалистично: това (или някое друго) британско правителство да излезе и каже: „било, каквото било, отказваме се от Брекзита".

Вярно е, че депутати от Шотландия поискаха от Европейския съд в Люксембург становище по въпроса, а главният прокурор на Съда потвърди, че, Лондон би могъл едностранно да прекрати процедурата по напускане на общността.

Но не всичко, което е юридически възможно, е и реалистично. Пък и има ли кой да обяви отмяната на Брекзита? Едно правителство, ръководено от консерватори, със сигурност няма да стори подобно нещо. А и лидерът на лейбъристите Джереми Корбин (ако приемем, че той би могъл да спечели едни нови избори) не е познат като ентусиазиран поддръжник на Европа.

В случай, че един втори референдум покаже резултат, различен от първия, ще последва нов изтощителен маратон от преговори. И нищо друго.

Петер Щурм

"Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

www.faz.net

Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Самолетът с тленните останки на Джордж Буш-старши кацна в Хюстън

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187011

Самолетът с тленните останки на Джордж Буш-старши кацна в Хюстън

Самолетът с тленните останки на Джордж Буш-старши кацна в Хюстън снощи местно време, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В понеделник същият военен самолет транспортира ковчега до Вашингтон, за да бъде изложен за поклонение в ротондата на Капитолия. Вчера в Националната катедрала в столицата на САЩ се състоя държавната траурна служба за

Мадрид очаква 25 млн. евро от суперфинала между "Ривър" и "Бока"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/06/3356844_madrid_ochakva_25_mln_evro_ot_superfinala_mejdu_rivur/?ref=rss


Провеждането на втория мач от финала за Копа Либертадорес между "Ривър плейт" и "Бока хуниорс" ще има осезаем принос за икономиката в Мадрид. Това смята специалистът по маркетинг и продажби в спорта Хайме Фортуньо, който изчисли, че испанската столица може да очаква 25 милиона евро около "суперкласико".<br /><br />"Ако погледнем от икономическа гледна точка, организирането на това събитие е добра възможност за града и страната", казва...

Французите отново протестират - този път заради образованието

https://www.actualno.com/europe/francuzite-otnovo-protestirat-tozi-pyt-zaradi-obrazovanieto-news_710194.html

След масовите протести срещу цените на горивата във Франция, сега назрява ново недоволство. Този път учениците от средните училища негодуват срещу предстоящите реформи във висшето образование. Предлаганите от президента Еманюел Макрон промени предвиждат съкращаване на държавното финансиране на висшите училища. Спонтанните бунтове в училищата в цялата страна прераснаха в безредици и сблъсъци в полицията, съобщи bTV. Правителството отправи апел към партиите и синдикатите да призоват своите члено

Започва проверка на завод „Арсенал”

https://frognews.bg/novini/zapochva-proverka-zavod-arsenal.html

Пълна проверка на завод „Арсенал” след акцията на ГДБОП и Специализираната прокуратура, при която бяха открити рекорден брой незаконни оръжия и боеприпаси. Разследващите ще проверяват как е било възможно картечници, автомати, пистолети и заглушители да бъдат изнасяни оттам, при това в такива мащаби.

Никулден е! Традицията повелява...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288263_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B5%21+%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0...

 На 6 декември празнуваме Никулден. Празникът е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.


На този ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино. Освен моряците и рибарите, за свой празник го приемат банкерите и търговците.


Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия (днес Турция).

Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Според друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушат

Според народните поверия именно Свети Никола носи първия сняг - падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември.

По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава”,  казва народната приказка.

Задължително на Никулден на масата присъства шарана.

Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - за да носи пари през цялата година. Костите пък не изхвърляме, а закопаваме в земята или пускаме в течащи води - за да се умножи семейството и да има благополучие. Някога майките използвали костта от главата на шарана (която прилича на кръст) като амулетче, което пришивали в дрехите на малките деца, за да ги пази от болести.

Днес празнуват всички, които носят имената Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Кольо, Нико и Ница.

standartnews.com

Предстоящи събития в страната на 6 декември

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1590937.html

/КРОСС/София.От 10.30 часа в зала „Средец" на София Хотел „Балкан" президентът Румен Радев ще вземе участие в Четиринадесетия Национален иновационен форум „Интелигентни политики за иновационен растеж", който ще се проведе под негов патронаж. ***София.От 09.00 часа ще започне редовното заседание на Народното събрание. ***София.От 09.30 часа в Зала 5 на Министерския съвет ще се проведе национална научно-практическа конференция на тема: „Педагогически иновации за повишаване на качеството - същност на съвременното училище". На събитието ще присъстват министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова, директори и зам.-директори на дирекции и експерти от Национален инспекторат по образованието, експерти от ДАЗД и НЦПКПС ръководители на катедри и хабилитирани преподаватели от „СУ Св. Климент Охридски" и УНСС, директори и зам.-директори на училища и детски градини от столицата и страната, представители на НПО. ***София.От 10.00 часа ще започне заседанието на Столичния общински съвет. ***София.От 09.30 в заседателната зала на ВСС ще се проведе заседание на Пленума. ***София.От 10.00 часа в сградата на КЕВР ще се проведе обществено обсъждане на проект на Наредба № 4 от 5 ноември 2013 г. за присъединяване към газопреносните и газоразпределителните мрежи. ***София.От 09

Викове "Подкрепа" за Лозан Панов пред ВСС

http://clubz.bg/76768-vikove_podkrepa_za_lozan_panov_pred_vss

С викове "Подкрепа" активисти на гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" се събраха пред сградата на ВСС, където днес има заседание на Пленума.

"Не сме съгласни ВСС да превърне правосъдната система в България в кукла на конци" и

"Свободен съд - свободна държава", гласяха някои от транспарантите.

На мегафон се четеше речта на Лозан Панов пред международната съдийска конференция у нас, на която той говори за липса на независимост и влияния в системата, за главния прокурор и др. и заради която реч съдийската колегия на ВСС опитва да го "препита" с въпросник - защо така е говорил.

Три блиндирани буса за борба с масовите безредици беше стоварила СДВР срещу 25-имата активисти, ако не броим обикновените патрулки. От скука единият си тръгна.

Поводът за действията на активистите е т. 53 от дневния ред, в която би трябвало Пленумът да се занимае с това, че ВКС поиска проверка на Апелативния специализиран накзателен съд във връзка със скоростта на разглждане на мярката за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

11 съдии - основно ръководството, "маркова извадка" от магистрати от Пловдив и 3-ма членове на т. нар. бетнно мнозинство на бившия ВСС, писаха до Пленума на Съвета по повод това, че ВКС им назначи проверка.

Преди това прокуратурата ги "посъветва" в писмо да не дават документи на проверяващите от ВКС.

Ето и част от мотивите на "Правосъдие на всеки":

"Прокуратурата се опита да нареди на един съд да не се подчини на искане за законна проверка по движението на делата, отправено от председателя на Върховния съд, тоест опита се да замести Съда и това само по себе си е скандално и недопустимо в една правова държава. Не успя, но явно мотивира 11 от общо 14 съдии в този точно проверяван съд да поискат от ВСС да спре тази проверка. ЗАЩО? От какво ви е страх, господа прокурори и спецсъдии?"

Викове "Подкрепа" за Лозан Панов пред ВСС (СНИМКИ)

http://clubz.bg/76768-vikove_podkrepa_za_lozan_panov_pred_vss_snimki

С викове "Подкрепа" активисти на гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" се събраха пред сградата на ВСС, където днес има заседание на Пленума.

"Не сме съгласни ВСС да превърне правосъдната система в България в кукла на конци" и

"Свободен съд - свободна държава", гласяха някои от транспарантите.

На мегафон се четеше речта на Лозан Панов пред международната съдийска конференция у нас, на която той говори за липса на независимост и влияния в системата, за главния прокурор и др. и заради която реч съдийската колегия на ВСС опитва да го "препита" с въпросник - защо така е говорил.

Три блиндирани буса за борба с масовите безредици беше стоварила СДВР срещу 25-имата активисти, ако не броим обикновените патрулки. От скука единият си тръгна.

Поводът за действията на активистите е т. 53 от дневния ред, в която би трябвало Пленумът да се занимае с това, че ВКС поиска проверка на Апелативния специализиран накзателен съд във връзка със скоростта на разглеждане на мярката за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

11 съдии - основно ръководството, "маркова извадка" от магистрати от Пловдив и 3-ма членове на т. нар. бетнно мнозинство на бившия ВСС, писаха до Пленума на Съвета по повод това, че ВКС им назначи проверка.

Преди това прокуратурата ги "посъветва" в писмо да не дават документи на проверяващите от ВКС.

Ето и част от мотивите на "Правосъдие на всеки":

"Прокуратурата се опита да нареди на един съд да не се подчини на искане за законна проверка по движението на делата, отправено от председателя на Върховния съд, тоест опита се да замести Съда и това само по себе си е скандално и недопустимо в една правова държава. Не успя, но явно мотивира 11 от общо 14 съдии в този точно проверяван съд да поискат от ВСС да спре тази проверка. ЗАЩО? От какво ви е страх, господа прокурори и спецсъдии?"

Събраните хора замалко блокираха движението на трамваите по ул. "Екзарх Йосиф" по-скоро символично, но всичко се размина без ексцесии. 

Най-важното от Варна във вчерашния 5 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=387125

Ремонтът на ул. „Г. Бенковски“ във Варна продължава, затварят нов участък Нов участък от ул. „Г. Бенковски“ предстои да бъде затворен за движение заради ремонтни дейности по трасето. Отчетоха още един ден с наднормен прах във въздуха на Варна За втори пореден ден автоматичната измервателна станция СОУ „Ангел Кънчев“ отчита фини прахови частици над нормата в атмосферния въздух.

Арестуваха финансовата директорка на Хуавей в Канада по искане на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187008

Арестуваха финансовата директорка на Хуавей в Канада по искане на САЩФинансовата директорка на китайската технологична компания Хуавей (Huawei) бе арестувана в Канада по искане на САЩ заради подозрения, че е нарушила американските санкции срещу Иран, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Новината бе съобщена от канадския в. "Глоуб енд мейл" и потвърдена от министерството на правосъдието.

Възможна ли е мисията различните деца да водят нормален живот. Интервю със зам.-министър Зорница Русинова

https://offnews.bg//interviu/vazmozhna-li-e-misiata-razlichnite-detca-da-vodiat-normalen-zhivot-in-692684.html

Г-жо Русинова, през месец октомври стартирахте кампанията „Мисията е възможна“, свързана с деинституционализацията на деца. Какви цели си поставяте с нея?

Кампанията е нова инициатива и е част от последния етап на най-значимата реформа през последните десет години, а именно затварянето на всички институции за деца в България и преминаването от т.нар. институционална грижа към грижа в семейна или близка до семейната среда. Това е най-дългата, успешна, сложна и трудна реформа в социалната сфера. Първо, защото има много заинтересовани страни, които се занимават с изпълнението на реформата. Второ, защото съчетава много сложна комбинация от европейски фондове и бюджетни средства. Но най-вече, защото голяма част от съдбите на децата зависят от успехите на тази реформа и всеки един провал на едно дете би означавал и провал на реформата.

Към момента 84% от всички институции за деца са затворени, а броят на децата, изведени от тях, е намалял с 90% от 2010 г. досега. С последния етап на реформата около 680 деца трябва да бъдат изведени от институциите – това са децата от 0 до 3 години и от незатворените Домове за деца, лишени от родителски грижи.

Услугата „Приемна грижа“ е много успешна. От старта на прилагането й до момента близо 4060 деца са преминали през приемни семейства. Към момента в приемни семейства са около 2000 деца.

Независимо от усърдната работа на многото специалисти, които работят с децата ежедневно - социални работници, психолози, педагози, специалисти в училище, рехабилитатори, екипите на общините, екипите на НПО, работата на МТСП и АСП, ако няма обществена нагласа, ако няма подкрепа от обществото, децата трудно ще имат различно бъдеще. Затова стартирахме тази кампания - за да покажем, че мисията ни е възможна, че ако от ранна възраст работим с децата и им създадем пълноценна среда, която всички изграждаме за собствените си деца – семейство, образование, грижа и възпитание, те ще бъдат пълноценни граждани на това общество.

Каква е основната разлика между старите институции и новите социални услуги, които се изграждат?

Разликите са много. Например, децата от услугите посещават училище заедно с останалите деца – това е от огромно значение за качеството на образователния процес. Важни са и добрите битови условия, в които живеят. За разлика от старите институции, къщичките, в които са настанени в момента, са в жилищни квартали. Децата са със свободен режим и имат възможност да бъдат посещавани от съседи, които им помагат. Но има и случаи, в които съседите не са толкова добронамерени. Затова стартирахме тази кампания - за да покажем, че няма различни деца. Единствено грижата ни трябва да бъде различна, за да посрещнем нуждите и потребностите им по възможно най-смисления начин и да ги подкрепим. Друго важно нещо е, че живеейки заедно, и с помощта на социалните работници, децата от социалните услуги се учат на самостоятелен живот и на овластяване. Това е и основната разлика между прехода от социалистическа политика към политиката, която търси овластяване на всеки отделен човек, така че да се изградят умения и качества и той да може да се реализира сам. По време на кампанията ще разкажем различни истории на деца, сбъднали своите мечти. По този начин останалите деца ще бъдат мотивирани, но и ще покажем, че не трябва да има разлика в начина, по който отглеждаме децата, защото те нямат вина, че са останали без семейства, или живеят извън семейната си среда.

Колко нови социални услуги ще бъдат разкрити?

До момента са разкрити 614 функциониращи социални услуги. Голямата разлика, освен новата грижа в новите къщички е, че 50% от новоразкритите услуги са услуги в общността. Обръща се повече внимание на превенцията и на начините, по които може да се преодолее един риск от изоставяне. Разкриват се нови дневни и седмични центрове за деца с увреждания, които да подпомагат родителите. Предстои да бъдат изградени още 112 нови услуги за 5454 потребители - семейства, деца, младежи, които живеят в Наблюдавани или Преходни жилища.

Има ли отворени процедури по програма „Развитие на човешките ресурси“, които да са част от реформата по деинституционализация и да са насочени към неправителствените организации?

Ние много разчитаме на неправителствения сектор като двигател на иновативни идеи да ни помогнат да създадем по-добри и по-качествени услуги. В момента отворена за кандидатстване е процедурата „Социално включване в общността“, която е насочена именно към НПО сектора. Бюджетът на процедурата е 5 млн. лв. Кандидатите могат да подават проекти до 21 януари 2019 г. По тази процедура се дава възможност на НПО заедно с общините да разработят проекти за развиване на социални услуги, които до момента не са покрити от държавно делегираните дейности. Не са добре развити голяма част от специализираните услуги, които изискват по-специфична подготовка и работа на екипите, работещи с жертви на насилие и трафик. Затова по тази процедура ще могат да се финансират и изградят съпътстващи услуги, които са в унисон с разглеждани в Народното събрание промени в Наказателния кодекс, свързани с домашното насилие. Друг изключително важен акцент в тази процедура е възможността за осигуряване на заетост на хора с увреждания или членове на семейството, които са зависими от грижите за друг член от семейството.

Професията на социалния работник е тежка и недооценена. Срещате ли проблеми с намирането на квалифицирани кадри?

Липсата на кадри е проблем във всяка сфера, включително и в социалната. Възнагражденията в социалната сфера са изключително ниски, на границата на минималната работна заплата. Работата е изключително тежка, предполага много добра експертност и професионализъм. За социалната работа е необходимо човек да има мотивация и сърце.

По отношение на заплащането предприемаме редица стъпки. В Бюджет 2019 има заложени 30 млн. повече за социални услуги. За някои от най-тежките услуги, които изискват 24-часова грижа, има увеличение на стандарта. С ръста на минималната работна заплата и с увеличението на заплатите в бюджетната сфера, ще се повишат и заплатите в социалния сектор. Голямата реформа, която предстои в социалната сфера, е Законът за социалните услуги, който беше приет от Министерски съвет. Това е изцяло нов закон, който за първи път прави разликата между социалната подкрепа, която трябва да получи един човек, който има ниски доходи със социалните помощи и начина, по който държавата го подпомага, за да компенсира ниските доходи с развиването на социалните услуги. Не е задължително този, който ползва услуга, да има ниски доходи или да е беден. Една отделна част от закона регламентира квалификацията, с която ще се въведе доста по-добър ред за квалификация на социалните работници и ще ги мотивира повече да работят в социалната сфера.

Една от косвените цели на „Мисията е възможна“ е да се даде по-голяма популярност на работата в социалната сфера и да се привлекат повече млади хора към социалната работа.

Определят Бюджет 2019 като „социален бюджет“. Съгласни ли сте с това определение?

Считам, че бюджетът за следващата година наистина е социален, защото около 730 млн. лв. е увеличението на бюджета ни за следващата година, разпределени в няколко важни сфери: Общо около 430 млн. лв. са средствата за хората с увреждания; 150 млн. лв. за новия Закон за хората с увреждания и Закона за личната помощ; 40 млн. лв. допълнително за енергийни помощи; увеличение на пенсиите с 5.7% от 1 юли 2019 г. за 2 млн. пенсионери; увеличение на минималната работна заплата; увеличение с 10% на заплатите в бюджетната сфера.

Приемането на двата нови закона и Бюджет 2019 решават ли проблемите на майките на деца с увреждания? Изпълнени ли са исканията им, за които те протестират от месеци?

Това е една от най-сложните теми в последните месеци. На практика, ангажиментите, които поехме с подписване на споразумението между протестиращите майки от една страна и от друга от социалния и финансовия министър, както и от омбудсмана, почти са изпълнени. На второ четене в пленарна зала е приет и Законът за хората с увреждания. Очаква се да бъде приет на второ четене в пленарна зала и Законът за личната помощ.

Ангажиментът на социалното министерство е изцяло да се трансформира системата, която подкрепя хората с увреждания, защото, въпреки че през 2012 г. България е ратифицирала Конвенцията за правата на хората с увреждания и многото стъпки, предприети в тази посока, все още хората с увреждания не се чувстват пълноценни в обществото ни. Една от темите, върху които продължаваме да работим, е доста ниската заетост на хората с увреждания. С колегите от Министерство на здравеопазването ще продължим да работим и по отношение на реформата на медицинската експертиза, и на експертизата, която оценява до каква степен един човек с увреждания е трудоспособен и каква работа би могъл да работи.

Тези 150 млн. лв., които се дават допълнително чрез новия Закон за хората с увреждания и Закона за личната помощ, за какво точно ще отидат? Имаше коментари, че по-голямата част от парите са предназначени за изграждане на достъпна среда?

Не бих казала, че средствата са предназначени за това. Реформата със Закона за хората с уврежданията е предимно в промяна на начина, по който се компенсират доходите на хората с увреждания, т.нар. интеграционни добавки. За първи път те се обвързват с линията на бедност и ще зависят като процент от нея ежегодно. Най-значително се повишават компенсациите при хората с най-висока степен на увреждане. Въвеждат се по-добри механизми за контрол на всички институции, които работят с хората с увреждания. Предоставя се възможност за преходен период, в който ще се създаде изцяло нова Държавна агенция за хората с увреждания, която по нов начин ще организира индивидуална оценка на хората с увреждания. Предстои допълване и надграждане и на Регистъра на хората с увреждания.

Новите закони решават или задълбочават проблемите с бюрокрацията?

Законът за социалните услуги намалява бюрокрацията и улеснява достъпа до социални услуги. В него за първи път се регламентират т.нар. общодостъпни услуги. За тях отпадат направленията. Облекчават се и доставчиците на социални услуги – независимо дали се предоставят услуги за възрастни или деца, те ще се лицензират на едно и също място. Голямата реформа е в начина, по който ще се финансират услугите - с новия Закон за социалните услуги се финансират дейностите, а не мястото, в което се провеждат. За първи път ще се даде възможност и за въвеждането на т.нар. допълващи стандарти.

Какви събития предстои да инициирате, като част от кампанията „Мисията е възможна“?

На 8 декември един голям дамски екип, включващ председателя на Народното събрание, кмета на София, жени – посланички и децата от 2-ро СУ в София и деца – ползватели на услуги на територията на Столична община, ще изработим картички по повод предстоящите празници. На 10 декември, съвместно с район „Студентски“, организираме детски коледен концерт.

Духаме в нови дрегери на КАТ за 2,5 млн. лева

https://www.actualno.com/society/duhame-v-novi-dregeri-na-kat-za-25-mln-leva-news_710181.html

Пътна полиция“ ще се сдобие с нови дрегери за алкохол и наркотици на приблизителна стойност от 2,5 млн. лева. Това предвиждат предложения за финансиране на проекти, свързани с безопасността на движението от фонда, в който се събират глобите на нарушителите. Предложенията са отправени след последното заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата към МВР, пише днес Монитор. В публикуваните документи на страницата на ком

Арестуваха дъщерята на основателя на китайския технологичен гигант Huawei

https://petel.bg/Arestuvaha-dashheryata-na-osnovatelya-na-kitayskiya-tehnologichen-gigant-Huawei__294108

Дъщерята на основателя на китайския гигант в областта на телекомуникациите Huawei е била арестувана в Канада и е изправена пред екстрадиция...

Хампарцумян: Има тенденция лихвите да тръгнат нагоре, но това ще е в поносими нива

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187004

Хампарцумян: Има тенденция лихвите да тръгнат нагоре, но това ще е в поносими ниваНай-важното, което научих, е, че за да усправляваш пари, трябва да имаш добър екип. Оставам само в надзорния съвет, което е доста по-малка отговорност. Това е естествен подбор, затова го обявихме и толкова рано на пазара. Това каза банкерът Левон Хампарцумян в сутрешния блок на БНТ.  Ако кажем, че българинът е беден,

Кризата в управлението на Макрон крие опасност за цяла Европа

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/12/06/3356818_krizata_na_makron_e_opasnost_za_ciala_evropa/?ref=rss


В името на Европа Еманюел Макрон има нужда от помощ - не от нашето презрение или омраза. Един млад френски президент реформатор, обещал "европейско възраждане", се оказва в затруднено положение начело на страна, която бързо се превръща отново в "болния човек на Европа".<br /><br />Многозначителен момент беше, когато миналия уикенд размирници обезобразиха лицето на статуята на Мариана - символа на републиката, на Триумфалната арка в Париж. Само три седмици по-рано...

Черно море ”ще заври”, САЩ пращат бойни кораби

https://frognews.bg/novini/cherno-more-shte-zavri-sasht-prashtat-boini-korabi.html

Съединените щати са пристъпили към подготовка за изпращане на свои военни кораби в Черно море, съобщава телевизия Си Ен Ен. Медията се позовала на трима източници от американските власти, според които въоръжените сили на САЩ са поискали от Държавния департамент да уведоми Турция за тези планове.

Черно море ”ще заври”, САЩ пращат бойни кораби

https://frognews.bg/svqt/cherno-more-shte-zavri-sasht-prashtat-boini-korabi.html

Съединените щати са пристъпили към подготовка за изпращане на свои военни кораби в Черно море, съобщава телевизия Си Ен Ен. Медията се позовала на трима източници от американските власти, според които въоръжените сили на САЩ са поискали от Държавния департамент да уведоми Турция за тези планове.

С празничен концерт днес светва Коледната елха (програма)

http://budnavarna.bg/41271-s-praznichen-kontsert-dnes-svetva-kolednata-elha-programa/

Запалването на светлините на коледната елха във Варна ще бъде по традиция навръх Никулден – 6-ти декември, от 18 ч., на площад „Независимост“, научи BudnaVarna.bg.

Празничната програма ще бъде под надслов „И грейна нашата елха“, а сред участниците ще бъдат балетно студио „Звездна дъга“, ансамбълът за съвременни танци и детският танцов състав при СУХНИ „К. Преславски“, вокална формация  „Бънджи сингърс“,  хип хоп танцова формация „Rio Crew”, балет „Мелади“, вокално студио „Ейнджъл Войсес”, Даниела Иванова  и Донко Марков.

Коледни концерти на площад „Независимост“ ще има и в дните от 7-ми до 9-ти декември, с начален час 17,30.

Програмата предвижда:

На 7-ми декември обща концертна програма на академичния танцов театър при ВСУ „Черноризец Храбър“ и представителния фолклорен ансамбъл при СУХНИ „Константин Преславски“.

На 8-ми декември – ансамбъл за народни песни и танци „Одесос“ при ОД на МВР – Варна; вокално студио по поп и джаз пеене „Мелисима“ при НЧ „Елин Пелин – 1977“.

На 9-ти декември – дамски камерен хор „Свети Йоан Златоуст“ при старинен храм „Св. Успение Богородично“; женски народен хор „Цветница“ при НЧ „Асен Златаров – 1946“; вокална формация „Хорал“ при Катедралния храм „Успение Богородично“ – Варна; хор на учителите „Арс музика“, смесен хор „Морски звуци“ при хорова школа „проф. Марин Чонев“ – Община Варна, Варненска детско-юношеска опера при Общинския детски комплекс.

Материалът С празничен концерт днес светва Коледната елха (програма) е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Командващият украинските ВМС предложи себе в замяна на пленените моряци

https://dnes.dir.bg/svyat/komandvashtiyat-ukrainskite-vms-predlozhi-sebe-v-zamyana-na-plenenite-moryatsi

Военни кораби на НАТО не биха могли да помогнат на Украйна срещу руската блокада в Азовско море, смята адмирал Воронченко

Командващият украинските ВМС предложи себе си в замяна на пленените моряци

https://dnes.dir.bg/svyat/komandvashtiyat-ukrainskite-vms-predlozhi-sebe-si-v-zamyana-na-plenenite-moryatsi

Военни кораби на НАТО не биха могли да помогнат на Украйна срещу руската блокада в Азовско море, смята адмирал Воронченко

ОПЕК вдига цените на петрола

https://frognews.bg/novini/opek-vdiga-tsenite-petrola.html

Страните производителки на петрол от ОПЕК се срещат днес, за да обсъдят намаляване на количествата на черното злато.

Счупена част е вероятната причина за пропадането на асансьора във варненска болница

http://varnautre.bg/2018/12/06/97675/%d1%81%d1%87%d1%83%d0%bf%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82-%d0%b5-%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%be%d1%8f%d1%82%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf

Счупена част е една от предполагаемите причини за пропадането на асансьора във варненската болница “Света Анна”, в който пътуваха 8 души. Това са установили при първоначалния оглед от Агенцията за метрологичен и технически надзор във Варна, съобщава БНТ. Според специалистите предпазното устройство при претоварване не се е задействало и така съоръжението е останало без спирачки. […]

„Арсенал”: Произходът на намерените оръжия лесно може да бъде проверен

//dariknews.bg/novini/bylgariia/arsenal-proizhodyt-na-namerenite-oryzhiia-lesno-mozhe-da-byde-proveren-2135623

Рекордно количество автомати, картечници и пистолети бяха задържани вчера при акция на спецполицаите, по подозрение, че част от тях са изнасяни нелегално от завод „Арсенал” в Казанлък

Най-вкусните напитки за коледно настроение

//dariknews.bg/novini/koleda/naj-vkusnite-napitki-za-koledno-nastroenie-2135047

Понеже вече е декември и мирише на Коледа през целия месец, решихме да допълним този незабравим аромат още малко. Какво е сняг, коледни песни, топли чорапки, хубава книга и уют без нещо топло и вкусно за пийване. Предлагаме ви няколко неустоимо  чаровни и много вкусни напитки, в които ще се влюбите

Два американски военни самолета паднаха край Япония

//dariknews.bg/novini/sviat/dva-amerikanski-voenni-samoleta-padnaha-kraj-iaponiia-2135618

Два американски военни самолета с общо седем души на борда са паднали край бреговете на Япония, предаде Ройтерс, като се позова на морската пехота на САЩ.
Комюникето не дава много информация за нещастния случай.

Рождениците на 6 декември

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-na-dekemvri-1590936.html

/КРОСС/ Богдан Томов, певецДеница Гаджева, съветник за връзки с обществеността на ПГ „Атака". Председател на "Младежи „Атака"Доц. д-р Ефрем Ефремов, председател на Асоциацията на спортните журналисти в България Йосиф, Американски, Канадски и Австралийски митрополит Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Милен Гетов, журналист и режисьор Николай Сираков, областен управител на Габрово Николай Стойнев, зам.-председател на СОС Пламен Хранков, бизнесмен Станимира Колева, модел и актриса Томислав Цолов, съсобственик на пиар агенция АПРА

Електронно дистанционно гласуване няма да има на следващите избори

http://pogled.info/bulgarski/elektronno-distantsionno-glasuvane-nyama-da-ima-na-sledvashtite-izbori.99476

/Поглед.инфо/ Председателят на правната комисия в НС допуска промени в предложеното отпадане на номерата пред имената на партиите

Телената ограда на границата ни с Турция пак падна

http://pogled.info/bulgarski/telenata-ograda-na-granitsata-ni-s-turtsiya-pak-padna.99474

/Поглед.инфо/ Депутатът Николай Цонков показа снимки, на които съоръжението отново е на земята

Ревизоро: И Марешки е купувал нелегални горива

http://clubz.bg/76767-revizoro_i_mareshki_e_kupuval_nelegalni_goriva

Един от двама "крупни контрабандисти" на горива вече е извън пазара, а другият бил напът да фалира. Това се разбра от думите на депутата от "Обединени патриоти" Емил Димитров-Ревизоро пред Нова тв. Появата му в ефир бе в отговор на атака от лидера на "Воля" Веселин Марешки. Той обяви вчера, че ще пита главния прокурор Сотир Цацаров да провери дали Ревизоро, щом съобщава в медиите, че знае за съществуването на контрабандисти, е сезирал компетентните органи. И ако не - има ли разпънат чадър. 

Оказа се обаче, че Марешки "стреля" напразно, поне според твърденията на Димитров. Депутатът от "Обединени патриоти" обяви, че е подал сигнал в прокуратурата за първия "контрабандист" още преди година и по случая тече досъдебно производство. Имена не бяха споменати, а Ревизоро каза, че не знае докъде е стигнало разследването, защото няма и право да пита държавното обвинение по текущи случаи. Складовете, доставящи нелегално горива, които били и със съмнително качество, вече ги нямало, имало и смъртен случай "при съмнителни обстоятелства". Отнет е и лицензът на въпросния икономически оператор.

Димитров обаче даде да се разбере, че лидерът на "Воля" е чудесно запознат със ситуацията, въпреки че се правел, че нищо не знае.  Марешки е бил сред "потърпевшите" от разпространението на контрабандни горива с примеси, твърди Ревизоро. 

„Бурният възход на дейността на тези фирми е свързан пряко и с дейността на г-н Марешки, той също е закупувал от подобни складове горива. Но, аз, когато съм узнал сигналите, съм сезирал главния прокурор, разпитан съм от прокурор Даниела Начева, която отговаряше за това досъдебно производство. Приобщиха го към друго производство, беше поискано отнемане на лиценза на този икономически оператор – така че всичко, което се иска от мен, аз съм го направил. Прокуратурата продължава работа по случая”, обясни Ревизоро пред Нова тв. 

Според депутата от "Обединени патриоти" затворената заради нелегална търговия с горива компания се е разделила на други две фирми, които и в момента пререгистрират нови транспортни фирми, а търговията с горива е била прелята в „друг оператор”.

Повече подробности обаче не се чуха. 

За т.нар. втори контрабандист Емил Димитров поясни, че той бил напът да фалира. Прокуратурата работи и по този случай. Кой е този човек обаче също не се разбра. Стана ясно само, че неотдавна премиерът Бойко Борисов се е похвалил с акция, при която е била открита "двойна тръба", редом със законните мощности. В бранша можело да стане "голям проблем"

Осъдиха на година и 8 месеца условно мъжа, блъснал се в централата на социалдемократите в Берлин

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187002

Осъдиха на година и 8 месеца условно мъжа, блъснал се в централата на социалдемократите в БерлинМъж, който се блъсна с кола в централата на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Берлин, получи условна присъда от 1 година и 8 месеца, предаде ДПА цитирана от БТА. 59-годишният обвиняем се призна за виновен. Той заяви, че е чувствал, че няма алтернатива и е искал да се самоубие. Съдът го призна за виновен в опит за палеж,

НАТО отправи предупреждение към Косово

https://www.actualno.com/balkani/nato-otpravi-preduprejdenie-kym-kosovo-news_710193.html

НАТО предупреди косовските власти да не създават собствена армия. По-рано Прищина обяви намеренията си да трансформира силите за сигурност в редовна войска. Москва заяви, че това намерение е в разрез на резолюция 12 44, която регламентира статута на бившата сръбска провинция, съобщи bTV. Генералният секретар на НАТО коментира, че тази стъпка и въвеждането на 100-процентови мита върху сръбските стоки, вредят на диалога между Прищина и Белград. "Това действие се предприема в много неподход

САЩ се готвят да пратят военен кораб в Черно море

https://www.vesti.bg/sviat/sasht-se-gotviat-da-pratiat-voenenkorabv-cherno-more-6089617

По неофициална информация САЩ се готвели за такава мярка "в отговор на действията на Русия против Украйна в Керченския проток"

САЩ изпращат военен кораб в Черно море

https://www.vesti.bg/sviat/sasht-izprashtatvoenenkorabv-cherno-more-6089617

По неофициална информация САЩ се готвели за такава мярка "в отговор на действията на Русия против Украйна в Керченския проток"

Връщат Баневи в България днес, арестуват ги веднага

https://frognews.bg/novini/vrashtat-banevi-balgariia-dnes-arestuvat-vednaga.html

Задържаните във Франция Евгения и Николай Баневи ще бъдат върнати в България днес. Според главния прокурор Сотир Цацаров вече на българска територия те ще бъдат арестувани за 72 часа с искане за постоянно задържане.

Демократите юнионисти ще подкрепят кабинета на Мей при евентуален вот на доверие

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187000

Демократите юнионисти ще подкрепят кабинета на Мей при евентуален вот на довериеДемократичната юнионистка партия (ДЮП) - северноирландската политическа формация, която осигурява мнозинството на правителството на премиера консерватор Тереза Мей в британския парламент - ще подкрепи кабинета при гласуване на вот на доверие, в случай че парламентът отхвърли споразумението за Брекзита, предаде Ройтерс,

Коледната елха светва днес във Варна

http://varnautre.bg/2018/12/06/97673/%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b5%d0%bb%d1%85%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0

Запалването на светлините на коледната елха във Варна ще бъде по традиция навръх Никулден – 6-и декември, от 18 ч., на площад „Независимост“. Празничната програма ще бъде под надслов „И грейна нашата елха“, а сред участниците ще бъдат балетно студио „Звездна дъга“, ансамбълът за съвременни танци и детският танцов състав при СУХНИ „К. Преславски“, вокална […]

Пътна обстановка в страната - 6 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=387132

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област София: Движението от км 14+270 до км 20+660 в посока Бургас е ограничено поради ремонтни-възстановителни дейности на виадукти при км 17+440 и км 18+140. Движението се осъществява двупосочно в платното посока София.

На общината краката са къси

https://terminal3.bg/na-obshtinata-krakata-sa-kasi/

България е една от 14-те страни-членки на ЕС, които са в риска да не изпълнят целите си за оползотворяване на битови отпадъци до 2020 г., според доклад на Европейската комисия.

Всяка една от тях ще бъде посетена от специална делегация, която да обсъди със съответните правителства необходимите мерки за решаване на проблема. При нас посещението ще е на 7 декември. Това, което членовете на тази делегация не знаят още, е че България никога няма да постигне целите си за рециклиране. Защото в София ще има инсинератор. И далеч не само тези цели ще бъдат жертвани.

С 310 милиона лева, от които 130 милиона заем от Европейската инвестиционна банка , Столична община иска да изгради завод за горене на отпадъци на площадката на ТЕЦ София, т.е. насред града. За сметка на здравето и джоба на софиянци.

В желанието си да усвои едни милиони общината не се спира пред нищо, вкл. истината и не спира да се оплита в собствените си… обяснения. Затова трябва много ясно да се каже:

Не, проектът не беше представен на обществеността и обсъждане, такова, каквото изисква Законът за общинския дълг, не беше направено. Организираният ерзац само сгъсти мъглата около проекта.

Не, проектът няма необходимата оценка за въздействие върху околната среда. Хитроумно е направен ОВОС за площадката на инсталацията, но не и за града. Над който все пак ще се сипят фини прахови частици, диоксини, фурани, азотни оксиди… и през който ще преминават 48 пъти на ден (по проект) тежкотоварни камиони със смет, котлена шлака и токсична филтърна пепел.

Не, при горене на отпадъци не се отделят по-малко Фини прахови частици, отколкото при горене на природен газ.

Не, дори при сегашната неефективна система на разделно събиране отпадъците на град София се оказват много по-малко от капацитета на инсталацията. Това означава, че или ще се горят чужди отпадъци или ще се плащат неустойки.

Не, този инсинератор не е съвместим с европейската политика за кръгова икономика и рециклиране на отпадъците. Трябва да изберем – или инсинератор или постигане на целите за рециклиране на битовите отпадъци, няма как и двете.

Не, оползотворяването на отпадъци чрез изгаряне не е концепция от бъдещето, а от миналото. Затова финансирането на подобни съоръжения от кохезионните фондове се прекратява от 2020 г. 

Не, не е това най-добрият инвестиционен избор при решаване на тежките екологични проблеми на столицата. 

Не, в този му вид „Топлофикация София“ ЕАД не е жизнеспособно дружество, в което да се инвестира финансов ресурс с такъв обем.

Не, София не е подходящо място за инсинератор с каквато и да е технология. Това, че нещо работи във Виена, по никакъв начин не означава, че ще работи в София. 

Всеки сам трябва да избере на кого да вярва – на Софийска община или на:

  • Европейския съд в Люксембург (за качеството на софийския въздух);
  • Административен съд София-град (за готовността, с която СО осигурява достъп до обществена информация); 
  • Съдебните инстанции, осъдили Вальо Топлото (за качеството и почтеността на управление на „Топлофикация София“ ЕАД и бъдещето на дружеството);
  • Европейската комисия (за бъдещето на изгаряне на отпадъци);
  • Очите си (за почтеността и капацитета на Софийска община да реализира мащабни проекти).

Подробни аргументи защо проектът не трябва да бъде финансиран неведнъж са били представяни на Столична община, на Главна дирекция „Оперативна програма околна среда“ на МОСВ, на Европейската инвестиционна банка и ред други организации институции. 

Още не е късно. И решения има, без риск за здравето на софиянци и в пъти по-евтини, като алтернативната визия за управление на отпадъците в София на сдружение „За Земята“, например.  Все още е възможно топката от този огромен автогол, който си вкара Столична община, да бъде извадена от вратата и играта за започне отново. Честно и начисто. 

Автор: Емил Георгиев
председател на Инициативния комитет на Гражданска инициатива „За чиста София без изгаряне на отпадъци“ 

2 американски военни самолета със 7 души паднаха край Япония, единият пилот е спасен

https://www.24chasa.bg/novini/article/7186998

2 американски военни самолета със 7 души паднаха край Япония, единият пилот е спасенДва американски военни самолета с общо седем души на борда са паднали край бреговете на Япония, предаде Ройтерс, като се позова на морската пехота на САЩ. Комюникето не дава много информация за нещастния случай. Представител на американските власти, пожелал анонимност, уточни, че инцидентът е станал с изтребител Ф/А-18 и самолет цистерна КС-130,

Уязвими български граждани ще получат помощ от БЧК

https://www.actualno.com/society/ujazvimi-bylgarski-grajdani-shte-poluchat-pomosht-ot-bchk-news_710190.html

В изпълнение на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане на най-нуждаещи се лица, съфинансирана от ЕС, БЧК започва поетапното предоставяне на индивидуални пакети с хранителни продукти на общо 297 460 уязвими български граждани. Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на БЧК в 309 раздавателни пункта в цялата страна и ще продължи до 28 февруари 2019 г. Всички правоимащи, включени в списъците на Агенцията за социално подпомагане, ще получат по 24,070 кг от

Поледици, температурите стигат до 7 градуса през деня

https://frognews.bg/novini/poleditsi-temperaturite-stigat-7-gradusa-prez-denia.html

След преваляванията от дъжд и сняг през нощта тази сутрин е възможно на места да се образуват поледици, предупреждава Националният институт по метеорология и хидрология.

Канада арестува финансовия директор на Huawei Technologies

https://dnes.dir.bg/svyat/kanada-arestuva-finansoviya-direktor-na-huawei-technologies

Менг Ванджоу е задържана по искане на САЩ заради нарушаване санкциите срещу Иран

Фалшивите профили във "Фейсбук" са поне 60 млн.

http://www.cross.bg/dezinformatziyata-feiisbyk-evropeiiskata-1590935.html

/КРОСС/ Фалшивите профили във Фейсбук са между 60 и 90 млн., а 3-4% от съдържанието в социалната мрежа е фалшива информация. Фейсбук изчислява, че около 13% от акаунтите му са "дублирани", което означава, че те са профили, управлявани от външен потребител, или не съществуват, предаде Ей Ви Клуб. Много от фалшивите акаунти се използват за спам, твърди финансовият директор на Фейсбук Дейв Уенър в скорошен разговор с инвеститорите. Туитър също докладва, че близо 5% от потребителската му база или повече от 16 милиона акаунта са фалшиви, според информация на Дъ Хил. По тези причини Европейската комисия увеличава бюджета на външнополитическата служба на ЕС по стратегически комуникации, създадена с цел борба с дезинформацията, която според общността идва предимно от Русия. Както предаде ТАСС по-рано за работата на тази група през 2019 г. ще бъдат отделени 5 милиона евро, докато тази година нейният бюджет е 1,9 милиона евро. "Държавите-членки трябва също така да допълнят тези мерки (финансови) със свои собствени, за да се справят с дезинформацията", се казва в документа. Българският комисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел представи днес плана за действие на Европейската комисия за борба с дезинформацията онлайн заедно с върховния представител и заместник-председател на Комисията Федерика Могерини, заместник-председателя Андрус Ансип и комисарите Джулиан Кинг и Вера Юрова

Филипинският президент: Католическите епископи трябва да бъдат убити

https://www.24chasa.bg/novini/article/7186996

Филипинският президент: Католическите епископи трябва да бъдат убитиФилипинският президент Родриго Дутерте отново отправи словесни нападки към католическите епископи в родината си, като каза, че всички те трябва да бъдат убити, защото са безполезни, предаде ДПА, цитирана от БТА. Дутерте, който многократно е критикувал Католическата църква и нейните водачи във Филипините, заяви, че макар да вярва в Бог,

Никулден е!

https://www.actualno.com/celebrate/nikulden-e-news_710188.html

На 6 декември отбелязваме деня на Св. Никола (Свети Николай Мирликийски Чудотворец). Св. Николай Мирликийски е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят Той е покровител на моретата, моряците и рибарите. Затова по традиция на трапезата на Никулден трябва да има риба, най-често шаран. Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с които пътувал към Божи гроб. Според друга, светията запушил дупка в кораба с шаран и въз

Левон Хампарцумян: Българската икономика е в растеж

https://petel.bg/Levon-Hampartsumyan--Balgarskata-ikonomika-e-v-rastezh__294106

Едно от малкото неща, за които позна Симеон Дянков, е, че България ще излезе от финансовата криза. Да, днес е факт, че българската икономик...

Ексклузивни Коледни промоции на апартаменти от Явор АД!

https://petel.bg/Ekskluzivni-Koledni-promotsii-na-apartamenti-ot-YAvor-AD-__294016

Само до края на месец Декември, Варненския инвеститор в строителството Явор АД предлага на своите клиенти, изключителни Коледни намалени...

Емил Димитров от ефира: Има ли чадър над контрабандата на горивата?

https://petel.bg/Emil-Dimitrov-ot-efira--Ima-li-chadar-nad-kontrabandata-na-gorivata-__294104

"Председателствам агенция, в която неколкократно са поканени министри, главен прокурор, председатели на агенции. директор на Митници на Н...

Източници пред Си Ен Ен: САЩ изпращат бойни кораби в Черно море в отговор на руските действия

https://petel.bg/Iztochnitsi-pred-Si-En-En--SASHH-izprashhat-boyni-korabi-v-CHerno-more-v-otgovor-na-ruskite-deystviya__294105

Съединените щати са пристъпили към подготовка за изпращане на свои военни кораби в Черно море, съобщава телевизия Си Ен Ен, цитирана от Бл...

Слуховете за посещение на Ким в Южна Корея не спират

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/12/06/3357062_sluhovete_za_poseshtenie_na_kim_v_jujna_koreia_ne/?ref=rss


Ден след ден, слуховете за възможно посещение на севернокорейския лидер Ким в Сеул изпълват медийните заглавия в Южна Корея, въпреки че няма официално потвърждение от нито едно от двете правителства.<br /><br />Много анализатори казват, че ще бъде изключително трудно за Ким да изпълни до края на годината обещанието, което е дал, и да стане първият севернокорейски лидер, посетил Южна Корея - предвид ограниченото време за подготовка и застоя в глобалната дипломация по въпроса за...

Слънчево и без валежи днес, температурите стигат до 7 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7186990

Слънчево и без валежи днес, температурите стигат до 7 градусаПреваляванията ще спрат. Вятърът ще е до умерен. Преобладаващите минимални температури ще са между минус 4 и 1 градус, предава БТА. През деня облачността от запад ще продължи да се разкъсва и намалява и около обяд над много райони ще е предимно слънчево. Вятърът в почти цялата страна ще се ориентира от север-североизток и с него дневните

Депутатите продължават с обсъждане на второ четене на закона за личната помощ

https://pik.bg/депутатите-продължават-с-обсъждане-на-второ-четене-на-закона-за-личната-помощ-news801853.html

Депутатите продължават с обсъждане на второ четене на закона за личната помощ

Депутатите продължават с обсъждане на второ четене на още един от социалния пакет закони - този за личната помощ. С него средствата за личен асистент на човек с трайни увреждания - общо 71,5 млн.лв. се прехвърлят от централния бюджет в бюджета на Министерството на труда и социалната политика, съоби БНР.

Средствата за личен асистент бяха предвидени в централния бюджет, защото не се знаеше кой ще ги разпределя - чрез делегирани бюджети на общините или през дирекциите на Агенцията за социално подпомагане. Това притесни протестиращите майки на деца с увреждания. След като бе решено това да е АСП, средствата ще бъдат прехвърлени към бюджета на МТСП.

В закона е записано, че ползвател на лична помощ е човек с увреждане, довело до ограничения в способността му за самостоятелно обслужване в ежедневието. Ползвателят на лична помощ или упълномощено от него лице - ако е малолетен или поставен под запрещение, ще може да избира асистента, да участва в договарянето на условия за заетост и в контрола върху положения труд. Ползвател на услугата може да е и чужденец с увреждания, на когото е предоставено убежище, хуманитарен или бежански статут. Помощта е в размер до 380 лв. месечно.

Личната помощ се финансира със средства от държавния бюджет чрез бюджета на Социалното министерство, дарения или спонсорства, от европейски структурни и инвестиционни фондове или чрез средства на общините. Ако длъжностни лица установят неверни данни или нарушение на правилата, ползвателите на услугата ще бъдат наказвани с глоба от 100 до 300 лв. Наказанието за асистент, който не изпълнява задълженията си, е до 500 лв., а за доставчиците на услугата - до 5 000 лв. имуществена санкция.

В програмата на парламента за днес са включени и законопроект за ратифициране на споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада, второ гласуване на промените в Закона за движението по пътищата и първо четене на закона за преминаването през и пребиваване на територията на България на съюзнически и на чужди въоръжени сили.

ЦСКА приема "Лудогорец" в мач с високо напрежение

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/06/3357103_cska_priema_ludogorec_v_mach_s_visoko_naprejenie/?ref=rss


ЦСКА приема "Лудогорец" в ключовия мач от кръга в Първа лига. Двата отбора излизат на "Българска армия" в 17.30 часа в двубой с високо напрежение.<br /><br />Шампионите се надяват да продължат серията си от победи и да направят решителна стъпка към поредната защита на титлата си. ЦСКА, от своя страна, ще се постарае да се вдигне след загубата от "Славия" (0:1).<br /><br />Червените вече изостават с шест точки от водача "Лудогорец"....

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=387095

В няколко района на Варна са възможни електросмущения днес, 6 декември. Причината е обслужване и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, съобщиха от ЕРП-Север за Moreto.net.  -от 09:00 ч. до 16:30 ч.

Никулден е! Сложете люспа от шаран в портфейла

https://frognews.bg/novini/nikulden-slojete-liuspa-sharan-portfeila.html

На 6-ти декември почитаме Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той е покровител на моряците, моретата, рибарите, банкерите, пътешествениците, търговците, рода и семейството.

Никулден е! Сложете люспа от шаран в портфейла

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/nikulden-slojete-liuspa-sharan-portfeila.html

На 6-ти декември почитаме Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той е покровител на моряците, моретата, рибарите, банкерите, пътешествениците, търговците, рода и семейството.

Русия и гневът на Тръмп ще повлияят на важно решение за цените на петрола

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/12/06/3356241_rusiia_i_gnevut_na_trump_shte_povliiaiat_na_vajno/?ref=rss


За малко повече от месец цените на петрола преминаха през най-големия си срив за толкова кратък период от финансовата криза през 2008 г. насам - от 86 долара за барел през октомври до 63 долара преди дни. Причините са няколко - все по-големият обем доставки от САЩ, Саудитска Арабия и Русия, забавянето в ръста на потреблението и изключенията от търговията с Иран, обявени от Вашингтон.<br /><br />Днес и утре повечето големи производители на петрол се събират във Виена, за да решат...

Честит празник!

https://novavarna.net/2018/12/06/%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba/

На днешния ден Българската православна църква почита паметта на Свети […] Още

Димитър Николов: Все повече млади семейства се заселват в Бургас, длъжни сме да осигурим най-добри условия за образование на техните деца

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7186847

Димитър Николов: Все повече млади семейства се заселват в Бургас, длъжни сме да осигурим най-добри условия за образование на техните децаЗа просперитета на града се стремим да сближаваме интересите на бизнеса с образованието, казва кметът на града Най-важното за Бургас, което се случи и което ще дава отражение в бъдеще, е откриването на ново училище и филиал на Художествената академия В детските градини от няколко години се учи английски език и се използват таблети и интерактивни

Прогноза за времето - 6 декември (четвъртък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-6-dekemvri-chetvyrtyk-news_710186.html

Вятърът ще е до умерен - в Източна България ще се ориентира от север-североизток, в Западна ще остане от северозапад. Преобладаващите минимални температури ще са между минус 4° и 1°. През деня облачността от запад ще продължи да се разкъсва и намалява и около обяд над много райони ще е предимно слънчево. Вятърът в почти цялата страна ще се ориентира от север-североизток и с него дневните температури слабо ще се понижат; максималните ще са предимно от 2° до 7°. Так

Очаква се Сергей Станишев да бъде преизбран за нов мандат като лидер на ПЕС

http://pogled.info/svetoven/pes/ochakva-se-sergei-stanishev-da-bade-preizbran-za-nov-mandat-kato-lider-na-pes.99473

/Поглед.инфо/ Конгресът на Партията на европейските социалисти ще се проведе на 7 и 8 декември в Лисабон. На форума ще трябва да се избере нов президент и ново ръководство на ПЕС. За момента досегашният лидер на европейската левица Сергей Станишев е единствен кандидат за поста.

CNN: САЩ се готвят да изпратят военни кораби в Черно море

//dariknews.bg/novini/sviat/cnn-sasht-se-gotviat-da-izpratiat-voenni-korabi-v-cherno-more-2135617

Съединените щати са пристъпили към подготовка за изпращане на свои военни кораби в Черно море, съобщи телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС.
 
Си Ен Ен се позовала на трима представители на американските власти, според които въоръжените сили на САЩ са поискали от Държа

Теми и гости в сутрешните блокове на телевизиите

http://www.cross.bg/tema-oruzhie-merkel-1590934.html

/КРОСС/БНТ, „Сутрешен блок" Тема: Цената на тока. Колко ток произвежда България и каква е реалната му цена Тема: Липса на учители. Учителите намаляват - има ли решение Тема: След Меркел. Кой ще наследи Меркел - прогнози от Хамбург Тема: Заспиване на път. За какво трябва да се изследват бъдещите шофьори Тема: Никулден. Риба в тигана - как да познаем прясната Тема: Денят на банкера. Има ли живот след кредита - коментар на Левон Хампарцумян

В Русия в името на зрителя се случват „ужасни неща“

http://clubz.bg/76766-v_rusiq_v_imeto_na_zritelq_se_sluchvat_%E2%80%9Eujasni_neshta%E2%80%9C

В името на зрителя се правят „ужасни неща“, заявява режисьорът Юрий Бутусов на връчването на ежегодните зрителски награди „Звездата на театрала“. Церемонията е била на 3 декември в московския театър „Вахтангов“. Бутусов става лауреат в една от най-важните категории – призът за „Най-добър спектакъл“ е присъден на неговата постановка „Хамлет“ в театър „Ленсъвет“. Работата на режисьора е позната и на българската публика – през 2012 г. той постави „Лов на диви патици“ в Народния театър в София. 

При получаването на наградата във „Вахтангов“ Бутусов произнася кратко слово, предизвикало овации, съобщава сайтът „Театрал онлайн“.

„За първи път в живота си получавам награда за най-добър спектакъл. Много благодаря на тези, които присъдиха на спектакъла тази наистина важна награда – казва Юрий Бутусов. – Разбира се, ние винаги работим за хората, които идват в залата. Каквото и да кажем, това е точно така. Но, за съжаление, в името на зрителя, за когото работим, сега се аргументират някакви ужасни неща.

Живеем в странни времена – над театъра се сгъсти мъглата от забрани, наказания, преследвания, някои по икономически причини, други по административно-естетически, както беше с мен и, мисля, с Дмитрий Кримов. Случват се немислими преследвания за музика. Някой предложи да бъде лишен Михаил Ефремов от званието „Заслужил артист“, защото той се осмелява да има свое мнение. Сега има някаква суматоха около театъра на Теодор Курентзис (Пермския театър за опера и балет – бел. ред.). Като че ли има някакви „чисти“ хора – тези, които ни ръководят: различни чиновници, имащи „божествена власт“, и „нечисти“ – режисьори, художници, музиканти.

Много уважавани хора говорят за необходимостта от компромис. Разбира се, такъв е необходим, но той трябва да бъде направен от хората, които имат власт, които са готови да работят не за своите постове, а за културата. И са готови да направят компромиси с онези, които създават тази култура.

Радвам се на възможността да стоя на тази сцена. В тази прекрасна, велика сграда живеят велики театрални духове. Наскоро към тях се присъедини човек, който бе един от най-важните в живота на няколко поколения режисьори. Тук се играеха неговите спектакли, тук работят неговите колеги, и литовският дух също е тук. Това братство е прекрасно. Говоря за Еймунтас Някрошюс. Би било добре да го споменем.“

"Площад Славейков"

Пенелопе Крус и Хавиер Бардем в трилър сред испански лозя

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7186366

Пенелопе Крус и Хавиер Бардем в трилър сред испански лозяСюжетът: Звездната двойка Пенелопе Крус и Хавиер Бардем е в центъра на събитията на филма на иранския режисьор Асгар Фархади “Всички знаят”. Носителят на два оскара отрежда на Пе Крус ролята на бившата селянка Лаура, завърнала се от Аржентина в родното село за сватбата на сестра си. Тя е довела дъщеря си тийнейджърка и по-малкия син.

Ученици от Казанлък преписаха Паисиевата история

https://www.24chasa.bg/novini/article/7186988

Ученици от Казанлък преписаха Паисиевата историяУченици и учители направиха най-новия препис на Паисиевата история в училище „Св. Паисий Хилендарски“ в Казанлък. Най-малкият участник в преписа е във втори клас. Преписът е направен с писец, за да не остава следа от задната страна, като е едновременно на старобългарски и новобългарски. Децата и учителите са преписвали всеки ден след часовете по

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_142715/

Разговарят приятелки на кафе:
- О, колко си отслабнала! Нова диета?!?!
- Да, моркови, картофи, цвекло...
- Ама, вариш или печеш?
- Копах, мила, копах!!!

В Румъния задържаха бившия шеф на в. Заман-България по искане на Анкара

https://offnews.bg//evropa/v-rumania-zadarzhaha-bivshia-shef-na-v-zaman-balgaria-po-iskane-na-an-693320.html

По искане за екстрадиция от Анкара, в Румъния беше задържан бившият генерален директор на в. „Заман”-България турският гражданин Кямил Демиркая, който понастоящем работи в излизащия само на румънски език новинарски портал „Заман”-Румъния, съобщи obzornews.bg.

Демиркая е дал показания в прокуратурата, след което е освободен. Очаква се съдът да се произнесе по искането за екстрадиция на турските власти.

Кямил Демиркая бе генерален директор на в. „Заман”-България (който спря да излиза през 2016 г.) в периода 2003 г – 2011 г., а в последните две години е част от екипа на новинарския портал „Заман”-Румъния.

Вчера, рано сутринта Демиркая е бил задържан в дома си в Букурещ и отведен в полицията. По-късно през деня той е изправен пред прокурор от Съд за тежки престъпления, където са му снети показанията. След разпита Демиркая е освободен. След като бъде изслушан и от съдия, ще стане ясно и решението дали ще бъде екстрадиран или не.

На излизане от прокуратурата Кямил Демиркая заяви, че е дал показания въз основа на искане за екстрадицията му, изпратено от Анкара. Той подчерта, че отношението към него в полицията и в прокуратурата е било добро и допълни:

„Прокурорът зададе своите въпроси. Той видя, че се намирам в неоправдано положение.”

58-годишният журналист вярва, че Румъния е демократична и сигурна държава и се надява съдът да отхвърли искането за неговата екстрадиция.

Процедурата по разглеждане на искането за екстрадиция ще се разгледа днес.

Кямил Демиркая живее от две години в Румъния със съпругата си и 10-годишния си син.

6 декември в историята

http://www.cross.bg/sotzialisticheska-suvetska-treska-1590933.html

/КРОСС/1492 г. - Христофор Колумб става първия европеец, който стъпва на остров Испаньола (днес Хаити и Доминиканска република).1848 г. - Калифорнийска златна треска: В съобщение до Конгреса на САЩ американският президент Джеймс Полк потвърждава, че в Калифорния е открито голямо количество злато.1882 г. - Създаден е шведски футболен отбор Йефле ИФ.1916 г. - Първата световна война: Части от български военни подразделения влизат в столицата на Румъния - Букурещ.Златната треска в Калифорния1931 г. - Взривена е църквата Христос Спасител в Москва.1933 г. - В САЩ официално е отменен сухият режим.1936 г. - Съветския съюз приема нова конституция (известна като "Сталинска") и Киргизката Съветска Социалистическа Република е включена в състава на Съюзните републики на СССР.1936 г. - Създадена е Автономната съветска социалистическа република Коми, просъществувала до 1991 г.1936 г. - Създадена е Марийската автономна съветска социалистическа република.1941 г. - Втората световна война: Битка при Москва: Червената армия започва контраофанзива срещу нацистките сили по нареждане на генерал Георгий Жуков.1949 г. - Йерусалим е провъзгласен за столица на новата държава Израел.1975 г. - В София е открит голям комплекс студентски общежития, известен като Студентския град.1977 г. - В България е възстановена общината като селищна система.1990 г. - Ислямски водачи призовават да бъде наказан със смърт британският поет от индийски произход Салман Рушди за неговата книга Сатанински строфи

Започва проверка на завод „Арсенал”

https://petel.bg/Zapochva-proverka-na-zavod----Arsenal---__294103

Снимка Булфото Започва пълна проверка на завод „Арсенал” след акцията на ГДБОП и Специализираната прокуратура, при която бяха открит...

Парламентът прие новия Закон за хората с увреждания

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/mdGgR6QliKQ/

parlament_deputatiНовият Закон за хората с увреждания беше приет на второ четене от парламента. Текстовете уреждат обществените отношения, свързани с упражняване на правата на хората с увреждания в България. Основен нов момент е прилагането на индивидуален подход и индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания.

Индивидуалната оценка ще е комплексна и ще се извършва от специализиран отдел в дирекциите “Социално подпомагане” към Агенцията за социално подпомагане. Тези отдели трябва да бъдат сформирани от изпълнителния директор на агенцията в срок до 31 март 2019 г. Оценката ще се изготвя въз основа на информация за: самооценката на човека с увреждане за затруднения в домашни условия и извън тях; увреждането/здравословното състояние; вида на затруднения във функционирането на човека с увреждане; степента на затруднения във функционирането на човека с увреждане; степента на включване в социалната среда на човека с увреждане; мобилността на човека с увреждане в социалната му среда и затруднения извън дома. По предложение на социалния министър ще бъде създадена и методика за извършването на тази оценка.

Агенцията за хората с увреждания ще се преобразува в държавна агенция от 1 януари 2021 г. и ще премине от социалното министерство към Министерския съвет. Държавната агенция ще организира дейността по извършване на индивидуална оценка на потребностите за хората с увреждания и координира осъществяването на политиката за правата на хората с увреждания.

За осъществяване на функциите по насърчаване, защита и наблюдение на прилагането на Конвенцията за правата на хората с увреждания се създава Съвет за наблюдение. Той ще се състои от 9 членове – двама представители, определени от омбудсмана, двама представители, определени от председателя на Комисията за защита от дискриминация /КЗД/, четирима представители на организациите на и за хората с увреждания, определени от тях, и един представител на академичната общност, определен от БАН. Дейността на съвета ще се администрира чрез администрацията на омбудсмана и на КЗД на ротационен принцип за срок две години. Съветът ще трябва да представя в парламента всяка година доклад за дейността си. За провеждане на политиката за правата на хората с увреждания областните управители създават областни съвети.

Към Министерския съвет ще функционира и Национален съвет за хората с увреждания, чийто председател ще е някой от вицепремиерите.

Във връзка с осигуряване на трудова заетост на хората с увреждания в закона бяха записани квоти. Работодатели, които имат от 50 до 99 работници, трябва да назначат едно лице с трайни увреждания; работодатели със 100 и над 100 работници и служители – две на сто от средносписъчния си състав. В закона са записани и изключения от тези разпоредби.

Българската национална телевизия, Българското национално радио и Българската телеграфна агенция ще трябва да осигуряват информация, достъпна за хората с увреждания, както и да включват в своите програми предавания и информация, свързани с хората с увреждания.

До 31 март 2019 г. Министерският съвет трябва да приеме правилник за прилагането на новия закон.

Пълнен шаран за Никулден

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7186258

Пълнен шаран за НикулденВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

6 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=387090

Събития 963 г. — Лъв VIII е избран за римски папа. 1240 г. — Армията на монголския владетел Бату Хан покорява Киевското княжество. 1534 г. — В Еквадор е образуваната испанска колония с център — новия град Сан Франциско де Кито.

Рождественски четения и концерт организират във Варна

http://varnautre.bg/2018/12/06/97669/%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%86%d0%b5%d1%80%d1%82-%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80

За 15-а поредна година, църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий” организира „Рождественски четения” и концерт по повод предстоящия празник Рождество Христово. Изготвена е следната програма: 9 декември 2018 г. (неделя) от 11.00 ч. беседа на тема: „Може ли да се живее по християнски?”, лектор: протоиерей Ясен Шинев. 16 декември 2018 г. (неделя) от 11.00 ч. […]

Два американски военни самолета паднаха край Япония

http://varnautre.bg/2018/12/06/97666/%d0%b4%d0%b2%d0%b0-%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b2%d0%be%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%bd

Възможно е да са се сблъскали при презареждане ва американски военни самолета с общо седем души на борда са паднали край бреговете на Япония, предаде Ройтерс, като се позова на морската пехота на САЩ. Комюникето не дава много информация за нещастния случай. Представител на американските власти, пожелал анонимност, уточни, че инцидентът е станал с изтребител […]

Томислав Цолов - позитивното лице на пиара

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7186567

Томислав Цолов - позитивното лице на пиара  Той късно прекрачи към бащинството, но двете момичета получиха един искрен приятел, с когото могат да преодоляват с лекота всички житейски препятствия. Самият Томислав ги преодолява с вечната небрежна усмивка. Винаги забързан, но готов да помогне със съвет, да се пошегува и с най-критичната ситуация, в която попада той,

Лесно е да мразим, трудно е да обичаме

http://www.cross.bg/trydno-lesno-obichame-1590932.html

/КРОСС/ Лесно е да мразим, трудно е да обичаме. Всичко добро е трудно за постигане. Много по-лесно е да се получи нещо лошо. Това обяснява много неща. По-лесно е да се изпраща отрицателна енергия. Тя е по-лесна да се оправдае. Любовта, прошката и щедростта изискват много сърце, голям ум и много усилия. Конфуций

Слаб дъжд днес във Варна, очаква се северен вятър

http://www.moreto.net/novini.php?n=387092

По Черноморието в сутрешните часове все още на отделни места ще е със слаб валеж от дъжд, но след обяд облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа умерен до силен вятър от север. Максималните температури ще са от 2° в северните райони, до 5° в южните.

6 декември е ден на банкера

http://varnautre.bg/2018/12/06/97663/6-%d0%b4%d0%b5%d0%ba%d0%b5%d0%bc%d0%b2%d1%80%d0%b8-%d0%b5-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%b5%d1%80%d0%b0

Според легендата свети Никола, освен покровител на рибарите и мореплавателите, е покровител и на банкерите. Преди да го канонизират за светец той бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си. Но гледал тези, на които правел благодеяния, да не разберат откъде идват те. Преданието казва, че свети Никола незабелязано подхвърлил три […]

САЩ пращат военни кораби в Черно море

http://varnautre.bg/2018/12/06/97661/%d1%81%d0%b0%d1%89-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d1%89%d0%b0%d1%82-%d0%b2%d0%be%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%b8-%d0%b2-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b5

Съединените щати са пристъпили към подготовка за изпращане на свои военни кораби в Черно море, съобщи телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС. Телевизията се позовава на трима представители на американските власти, според които въоръжените сили на САЩ са поискали от Държавния департамент да уведоми Турция за тези планове. Отбелязва се, че Съединените щати се […]

Никулден е! Вижте кои са имениците днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7177683

Никулден е! Вижте кои са имениците днесСв. Николай, архиеп. Мирликийски, Чудотворец (Никулден) Св. Николай е един от най-почитаните християнски светци. След праведен монашески живот бил избран за архиепископ на гр. Мира. През целия си живот свети Николай помагал на страдащите, защитавал невинните и обидените, укрепвал слабите със словото на вярата,

Св. Николай, архиеп. Мирликийски, Чудотворец. (Никулден)

http://www.cross.bg/nikola-sharan-nikolaii-1590931.html

/КРОСС/ Църквата почита днес Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той се е родил през 280 г. в Малоазийската провинция Ликия и по времето на император Константин Велики е бил провъзгласен за Мирликийски архиепископ. Взел участие в Първия вселенски Никейски църковен събор. Умира през 325 г. Остава прочут със своите морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци от крушение. Именници: Никол, Никола, Николай, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Нинка, Кольо, Нико, НицаБългарите почитат Свети Никола като патрон на рибарите и мореплавателите и като господар на необятната водна шир - океаните, моретата, реките и езерата. Според народните вярвания светецът предизвиква морските бури и урагани. Когато е сърдит, той дава воля на ветровете, разлюлява морето и потопява корабите. Така, на Никулден всички гемии спират да се движат, за да се умилостиви и уважи светеца-покровител.Задължителен момент в традиционната никулденска обредност е консумацията на риба. Обикновено жените приготвят шаран, тъй като според поверието шаранът е "слуга" на св. Никола. Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето и излезлите силни вълни пробили дъното й, той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. От тогава останал и обичаят да се жертва шаран в чест на светеца, чийто празник българите наричат още "Рибни свети Никола", "Мокри свети Никола" или "Рибена черква"

Нови разкрития за бандите, кътали оръжие като за война! Тартор се оказа популярно име в спортните среди

https://petel.bg/Novi-razkritiya-za-bandite--katali-orazhie-kato-za-voyna--Tartor-se-okaza-populyarno-ime-v-sportnite-sredi__294102

Промоутър на кикбокс мачове стил К1, работещ и като адвокат, е задържан за цял гараж с автомати, картечни пистолети и пищови, достатъчни за ...

Можеш ли да дължиш 18 000 лева за парно, а да нямаш радиатори? Можеш, ако живееш в България!

https://petel.bg/Mozhesh-li-da-dalzhish-18-000-leva-za-parno--a-da-nyamash-radiatori--Mozhesh--ako-zhiveesh-v-Balgariya-__294099

Кадри: Нова тв Надписани сметки за хиляди левове след почти 12 години развод с Топлофикация. В последната година са подадени над 12 хил. жа...

Намериха им цаката: Супер камерите на КАТ – хакнати

https://petel.bg/Nameriha-im-tsakata--Super-kamerite-na-KAT-----haknati__294101

Снимка Булфото Радар - детектор, който е позволен за използване у нас, може да спаси всеки водач от новите супер камери на КАТ, които ще за...

Днес се чакат Баневи. С белезници

http://clubz.bg/76764-dnes_se_chakat_banevi_s_beleznici

Снимка БГНЕС

Задържаните във Франция Евгения и Николай Баневи се очаква да бъдат върнати в България днес. 

Според главния прокурор Сотир Цацаров вече на българска територия те ще бъдат арестувани за 72 часа с искане за постоянно задържане.

Съпрузите бяха задържани във френския град Ница в края на октомври.

Това се случи, след като те бяха обявени за издирване от българските власти и задържани въз основа на европейска заповед.

Срещу тях тече разследване за присвояване на пари от приватизирани предприятия и документни измами.

 
Евгения и Николай Баневи са с повдигнати обвинения за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г. Общият размер на присвоеното имущество е над 1,5 млн. лв., а общият размер на щетата за фиска е над 500 000 лв.

В обвиненията не са включени апортите. Сотир Цацаров вече обяви, че сегашното обвинение е "отправна точка" за по-голямо разследване. Според заместника на главния прокурор Иван Гешев "това дело ще онагледи т. нар. бандитска приватизация".

"Отправна точка на съдебното производство е приватизираният завод "Полимери" и неговото източване и обезкостяване", каза той преди време.

 

Християните почитат св. Николай Чудотворец

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/06/3351933_hristiianite_pochitat_sv_nikolai_chudotvorec/?ref=rss


Православните християни почитат днес св. Николай Мирликийски Чудотворец. Денят се чества като празник на рибарите, моряците и банкерите. На 6 декември празника си отбелязва и град Бургас.<br /><br />Св. Николай Чудотворец е роден през 280 г. в Ликия, Мала Азия. Още като юноша чичо му - епископ на Патара, уговорил родителите му го посветят на служение Богу и скоро го въвел в чин презвитер. Св. Николай бил архиепископ на град Мир по време на десетгодишните жестоки гонения на...

Самолетът с тленните останки на Буш-старши кацна в Хюстън

//dariknews.bg/novini/sviat/samoletyt-s-tlennite-ostanki-na-bush-starshi-kacna-v-hiustyn-2135615

Самолетът с тленните останки на Джордж Буш-старши кацна в Хюстън снощи местно време, предаде Асошиейтед прес.

<

Връщат днес Баневи в България

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vryshtat-dnes-banevi-v-bylgariia-2135446

Николай Банев и съпругата му Евгения ще бъдат докарани в България на 6 декември. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

Двамата бяха арестувани във Франция в края на октомври. Баневи бяха обявени за издирване от българските власти и задържани в

Кой ще заеме поста на Крусев?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/koj-shte-zaeme-posta-na-krusev-2135455

В четвъртък става ясно името на човека, който ще поеме временно задълженията на подалия оставка заместник-кмет на София Евгени Крусев, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.

Американски военни самолети се сблъскаха край бреговете на Япония

https://www.actualno.com/america/amerikanski-voenni-samoleti-se-sblyskaha-kraj-bregovete-na-japonija-news_710196.html

Американският изтребител F– 18 Hornet и военен транспортен самолет C-13 Херкулес се сблъскаха край бреговете на Япония в около Ивакуни, предаде БГНЕС. Катастрофата е станала около 2:00 часа сутринта. На борда на самолетите е имало общо 7 души. Към момента тече спасителна акция, в която участват американски и японски военни. Съобщава се, че е бил спасен единият пилот. Японската брегова охрана е изпратила шест кораба на брегова охрана на мястото на сблъсъка, до остров Шикоку. В операци

Богдан Томов подготвя нов детски албум

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7186559

Богдан Томов подготвя нов детски албум “Посрещам рождения си ден с жена ми и дъщеря ми чрез виртуална връзка”, каза Томов. Дъщеря му живее в Париж и работи там като организатор на събития в голяма агенция. “Пожелавам си най-вече да съм здрав и да имам сили да правя нови песни. Сега записвам нов детски албум, а след това мечтая да направя нещо и за възрастни”, разказа Богдан Томов.

Никулден е!

http://varnautre.bg/2018/12/06/97658/%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d1%83%d0%bb%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%b5

На 6 декември празнуваме Никулден. Празникът е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода. На този ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино. Освен моряците и рибарите, за свой празник го приемат банкерите и търговците. Първообразът е историческа личност […]

България празнува Никулден

https://offnews.bg//obshtestvo/balgaria-praznuva-nikulden-602347.html

Хиляди именици черпят днес, празнуват моряци и банкери, Църквата ни почита Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Никулден е и празникът на Бургас. 

Името означава "победител на народите", имен ден честват Никола, Николай, Николина, Николета, Нина, Кольо и производни на тях. 

Св. Николай Мирликийски се е родил през 280 г. в Малоазийската провинция Ликия и по времето на император Константин Велики е бил провъзгласен за Мирликийски архиепископ. Взел участие в Първия вселенски Никейски църковен събор. Умира през 325 г. Остава прочут със своите морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци от крушение. 

Българите почитат светеца като патрон на рибарите и мореплавателите и като господар на океаните, моретата, реките и езерата. Според легендата свети Никола е покровител и на банкерите. Преданието разказва, че той е бил богаташ, който раздавал пари на бедните. Незабелязано подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, за да може да омъжи трите си дъщери и да ги спаси от безчестие.

През 1992 г. Асоциацията на търговските банки и Българската народна банка възстановяват традицията църковният празник Никулден да се отбелязва и като празник на банките и банкерите. 

На Никулден се яде задължително риба, най-често шаран, пълнен с орехи. Причината: Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето и излезлите силни вълни пробили дъното й, той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. От тогава останал и обичаят да се жертва шаран в чест на светеца.

Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден. Според поверието люспи при чистенето на рибата не трябва да падат на земята, а костта от главата на шарана се пази за здраве през цялата година. Останалите кости се хвърлят в огъня или се закопават в земята. Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - за да има пари в него през цялата година. 

Празникът се чества и като родов, а на масата се слагат и постни ястия. 

7 традиции, които се спазват на днешния ден

https://www.vesti.bg/lyubopitno/7-tradicii-koito-se-spazvat-na-dneshniia-den-6089590

На 6 декември честваме св. Николай Мирликийски Чудотворец, а празникът е Никулден

На първа инстанция вече има присъда по едно от безбройните дела за КТБ

https://www.actualno.com/crime/na-pyrva-instancija-veche-ima-prisyda-po-edno-ot-bezbrojnite-dela-za-ktb-news_710195.html

На първа инстанция свързаната с банкера Цветан Василев люксембургска фирма V2 Investment е била осъдена да върне 125 млн. евро заеми на КТБ, съобщава в. "24 часа". Решението е било взето преди три дни от Софийския градски съд (СГС), след жалба на синдиците на КТБ Кристи Маринова и Ангел Донов. Въпросните заеми са послужили на люксембургската офшорна компания да стане собственик на БТК. Средствата са дадени като кредити на няколко български компании, но цялата използвана сума е в разме

На 6 декември рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7186577

На 6 декември рожден ден имат Лиляна Павлова, министър на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Богдан Томов, певец Томислав Цолов, собственик на пиар агенция АПРА и създател на "АПРА Академия" Деница Сидерова, бивш депутат Доц. д-р Ефрем Ефремов, журналист и преподавател Йосиф, Американски, Канадски и Австралийски митрополит на БПЦ Милен Гетов,

Варнa се включва в акцията „Жълти стотинки-деца помагат на деца“

http://varnautre.bg/2018/12/06/97636/%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bda-%d1%81%d0%b5-%d0%b2%d0%ba%d0%bb%d1%8e%d1%87%d0%b2%d0%b0-%d0%b2-%d0%b0%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b6%d1%8a%d0%bb%d1%82%d0%b8-%d1%81%d1%82%d0%be%d1%82

За поредна година Варна се включва в акцията „Жълти стотинки-деца помагат на деца“. Инициативата приканва всеки, който е събрал жълти монети и желае да ги дари за добро дело, да го направи на 6-ти декември в търговски център на ул. „Димитър Икономов“ 36 или на 15-ти декември в търговския център на ул. „Акад. Андрей Схаров“ […]

Внимавайте за поледици тази сутрин, през деня температурите стигат 7 градуса

https://offnews.bg//obshtestvo/vnimavajte-za-poleditci-tazi-sutrin-prez-denia-temperaturite-stigat-7-693306.html

След преваляванията от дъжд и сняг през нощта тази сутрин е възможно на места  да се образуват поледици, предупреждава Националният институт по метеорология и хидрология. Ще духа до умерен вятър. В Източна България той ще се ориентира от север-североизток, а в Западна ще остане от северозапад. Преобладаващите минимални температури ще са между минус 4° и 1°.

През деня облачността от запад ще продължи да се разкъсва и намалява и около обяд над много райони ще е предимно слънчево. Вятърът в почти цялата страна ще се ориентира от север-североизток и с него дневните температури слабо ще се понижат; максималните ще са предимно от 2° до 7°.

Над планините до сутринта на отделни места все още ще превалява слаб сняг. От запад облачността ще продължи да се разкъсва и намалява, най-късно над източните райони и ще преобладава слънчево време. Вятърът ще е умерен до силен от север-североизток и с него температурите слабо ще се понижат. Максималната на височина 1200 метра ще е около 0°, на 2000 метра – около минус 5°.

По Черноморието в сутрешните часове все още на отделни места ще е със слаб валеж от дъжд, но след обяд облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа умерен до силен вятър от север. Максималните температури ще са от 2° в северните райони, до 5° в южните. Температурата на морската вода е 9-10°. Вълнението на морето ще бъде 4 бала, в заливите – 3 бала.

Поледици на места тази сутрин, през деня температурите стигат 7 градуса

https://offnews.bg//obshtestvo/poleditci-na-mesta-tazi-sutrin-prez-denia-temperaturite-stigat-7-grad-693306.html

След преваляванията от дъжд и сняг през нощта тази сутрин е възможно на места  да се образуват поледици, предупреждава Националният институт по метеорология и хидрология. Ще духа до умерен вятър. В Източна България той ще се ориентира от север-североизток, а в Западна ще остане от северозапад. Преобладаващите минимални температури ще са между минус 4° и 1°.

През деня облачността от запад ще продължи да се разкъсва и намалява и около обяд над много райони ще е предимно слънчево. Вятърът в почти цялата страна ще се ориентира от север-североизток и с него дневните температури слабо ще се понижат; максималните ще са предимно от 2° до 7°.

Над планините до сутринта на отделни места все още ще превалява слаб сняг. От запад облачността ще продължи да се разкъсва и намалява, най-късно над източните райони и ще преобладава слънчево време. Вятърът ще е умерен до силен от север-североизток и с него температурите слабо ще се понижат. Максималната на височина 1200 метра ще е около 0°, на 2000 метра – около минус 5°.

По Черноморието в сутрешните часове все още на отделни места ще е със слаб валеж от дъжд, но след обяд облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа умерен до силен вятър от север. Максималните температури ще са от 2° в северните райони, до 5° в южните. Температурата на морската вода е 9-10°. Вълнението на морето ще бъде 4 бала, в заливите – 3 бала.

Новини или Novini - картината на печата за 6 декември

https://www.actualno.com/society/novini-ili-novini-kartinata-na-pechata-za-6-dekemvri-news_710178.html

Малко остана - един четвъртък да мине, ама какво ли пък всъщност остана? Поне духна ветрец, че да поизчисти въздуха и да видим по-ясно заглавията по вестниците: Вестник "Сега" Вестникът цитира думите на Йорданка Фандъкова, че е поела политическа отговорност, лишавайки се от най-важния си заместник Евгени Крусев. Тя допълни, че Крусев е работил изключително отговорно и напористо, но за съжаление останала без него. Осиротя тази жена! А иначе от изключително отговорната и добра рабо

Проговори собственичката на ограбения автомобил във Варна

https://petel.bg/Progovori-sobstvenichkata-na-ograbeniya-avtomobil-vav-Varna__294098

Кадър Нова тв "На нас Слава Богу ни се случва за пръв път. Откраднал е  акумулатор,инструменти на мъжа ми, зарядно, общо взето всичко, коет...

Дежурният синоптик Георги Цеков обяви прогнозата си за Никулден, зарадва ли имениците?

https://petel.bg/Dezhurniyat-sinoptik-Georgi-TSekov-obyavi-prognozata-si-za-Nikulden--zaradva-li-imenitsite-__294097

Снимка Булфото Днес от запад облачността ще се разкъсва и намалява и около обяд над повечето райони на страната ще е предимно слънчево. ...

В четвъртък става ясно кой ще заеме поста на Крусев

//dariknews.bg/novini/bylgariia/v-chetvyrtyk-stava-iasno-koj-shte-zaeme-posta-na-krusev-2135455

В четвъртък става ясно името на човека, който ще поеме временно задълженията на подалия оставка заместник-кмет на София Евгени Крусев, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.

Без вода в части от Владая и Красно село

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-voda-v-chasti-ot-vladaia-i-krasno-selo-693301.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Монтаж на хидрофорна уредба до бл. 196 в ж.к. „Красно село“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на бл. 196, бл. 197, бл. 198 (висока зона). 

Във връзка с монтаж на водомерен възел на ул. „Бистър поток“ в село Владая се налага спиране на водоподаването от 12:00 до 14:00 часа на живеещите в района на ул. „Бистър поток“ и ул. „Акад. Петко Стайнов“ и ул. "Равнище". 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx.

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Признание: Президентът Румен Радев награди доброволците обновили заслон „Кончето“…

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82-%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b2-%d0%bd%d0%b0/

В международния ден на доброволчеството отличиха най-ефективните и интересни инициативи в България. Победителите бяха поздравени лично от президента Румен Радев.

Признание получиха хората, обновили заслон „Кончето” в Пирин. Наградени бяха скаутите, които спасиха кестенови дървета във Варна, Шумен и Русе, както и фондация „Нашите недоносени деца”, заради грижата си за най-малките, съобщи бтв..

Националният конкурс „Доброволческа инициатива” се организира за осма поредна година.

Успехът не означава да си направил нещо за себе си, успехът се измерва с това, което си сторил за другите, заяви президентът Румен Радев.

„Тази награда е подкрепа да продължим да правим това, което правим…тя потвърждава нещо, в което съм убедена – вярата ми в доброто”, отбеляза Мая Рашева от фондация „Нашите недоносени деца”.

Материалът Признание: Президентът Румен Радев награди доброволците обновили заслон „Кончето“… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Никулден е

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ITHIi8SazmU/

Sv.NikolaЦърквата почита днес Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той е роден през 280 г. в Малоазийската провинция Ликия и по времето на император Константин Велики е бил провъзгласен за Мирликийски архиепископ. Взел участие в Първия вселенски Никейски църковен събор. Умира през 325 г. Остава прочут със своите морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци от крушение.
Българите почитат Свети Никола като патрон на рибарите и мореплавателите и като господар на необятната водна шир – океаните, моретата, реките и езерата. Според народните вярвания светецът предизвиква морските бури и урагани. Когато е сърдит, той дава воля на ветровете, разлюлява морето и потопява корабите. Така, на Никулден всички гемии спират да се движат, за да се умилостиви и уважи светеца-покровител.
Задължителен момент в традиционната никулденска обредност е консумацията на риба. Обикновено жените приготвят шаран, тъй като според поверието шаранът е “слуга” на св. Никола. Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето и излезлите силни вълни пробили дъното й, той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. От тогава останал и обичаят да се жертва шаран в чест на светеца, чийто празник българите наричат още “Рибни свети Никола”, “Мокри свети Никола” или “Рибена черква”. Най-често шаранът се пълни с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Така приготвеното празнично блюдо е известно като “рибник”.
Народната традиция повелява обредният Рибник и хлябовете се освещават в църква или в къщи, а късове от тях се раздават на съседите. По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката – вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.
Според обичая стопанките запазват костта от главата на шарана, която има формата на кръст. Тази кост – “кръхче” или “дъна” се смята за необикновено лековита. Майките я пришиват на шапчиците на новородените си деца, за да ги предпазят от “зли очи” и уроки.
В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.
Честит имен ден на Никол, Никола, Николай, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Нинка, Кольо, Нико, Ница!

Решения на Министерския съвет

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/9-tSldWVrVo/

ministerski_savet Решения на Министерския съвет:

Вицепремиерът Марияна Николова ще председателства НСТС

Правителството измени свое решение № 289/2017г. за определяне на представителите на Министерския съвет в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Във връзка с настъпилите персонални промени в Министерския съвет, заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова е определена за председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Правителството определи представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие

Министерският съвет определи Карина Караиванова за представител на Република България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие. Решението влиза в сила от 1 март 2019 година. Към момента представител на Република България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие с РМС № 223/2016 г. е Калин Митрев.

Карина Караиванова има богат професионален опит в работата с международните финансови институции, в частност с Европейската банка за възстановяване и развитие и ще представлява ефективно интересите на Република България.

Европейската банка за възстановяване и развитие е един от най-големите инвеститори в България, с която страната ни поддържа дългогодишни отношения на ползотворно сътрудничество. От началото на дейността си у нас, от 1993 г. до 31.10.2018 г., ЕБВР е предоставила инвестиции в размер на 3.847 млрд. евро за финансиране на 249 проекта в различни сектори на икономиката на страната. Инвестициите в частния сектор представляват 56 % от актуалния портфейл на банката в България.

ЕБВР е създадена през 1991 г. с цел да допринесе за икономическия прогрес и да подпомогне прехода към пазарно ориентирани икономики на страните от Централна и Източна Европа, приели да съблюдават принципите на плуралистичната демокрация. Акционери в нея са 67 държави и 2 междудържавни институции – Европейският съюз и Европейската инвестиционна банка. Акционерният капитал на ЕБВР е 30 млрд. евро. Република България участва в капитала на ЕБВР с 237,11 млн. евро.

Правителството предлага Михаил Белчев да бъде удостоен с орден „Стара Планина“ – първа степен

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде Указ за награждаване на акад. Михаил Белчев с орден „Стара Планина“ – първа степен за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството.

Акад. Михаил Иванов Белчев е български естраден певец, композитор, поет и режисьор. Той е автор на повече от 50 песни, между които най-популярни са: „Булевардът“, „Младостта си отива“ и „Не остарявай, любов“. Негови са текстовете на шлагери като „След десет години“, „Жалба за младост“, „И утре е ден“ и много други. Има издадени десетки албуми, сред които: „Къде сте, приятели“, „Двойник“, „Преквалификация“, „Късна любов“, „Мила моя“, „Прераждане“.

Белчев е носител на Първата национална литературна награда „Георги Джагаров“ (2004 г.), на „Златна книга“ от Европейския форум на експертите в сътрудничество с Академия на международно признати лидери в науката и културата (2008 г.) и на Почетна награда на Министерство на културата – „Златен век“ за заслуги към Българската култура (2011 г.).

През 2004 г. Михаил Белчев е удостоен със званието „Почетен гражданин на София“.

Пътна карта определя графика за улесняване на високоскоростни мрежи от пето поколение (5G)

Правителството прие Национална пътна карта, която определя графика за улесняване на високоскоростни мрежи от пето поколение (5G) и други технологии за високоскоростен интернет и иновативни услуги. Документът е свързан с изпълнение на задълженията, съгласно Решение (ЕС) 2017/899 на Европейския парламент и на Съвета за използването на радиочестотна лента 470-790 MHz в Съюза.

Предвижда се освобождаване на радиочестотна лента 470-694 MHz, която е ползвана за нуждите на националната сигурност и отбрана, както и за излъчване на каналите на ефирната телевизия. Утвърден е времеви график за преместване на телевизионните канали в друга радиочестотна лента.

Одобрен е отчетът за изпълнение на Национална програма за намаляване въздействието на радон в сгради върху българското население 2013-2017 г.

В изпълнение на Националната програма за намаляване въздействието на радон в сгради върху българското население 2013-2017 г. беше проведено първото систематизирано Национално проучване на годишната обемна активност на радон на територията на България. Проучването ще послужи като основа за следващите действия в областта на разработването и провеждането на държавната политика по намаляване на риска от облъчване от радон.

Данните от проведените измервания бяха предоставени и съгласно Договора за Евратом за събиране и предоставяне на информация за нивата на радиоактивност в околната среда. Публикуването на данните в атласа на Европа е доказателство за успешно изпълнение на задачите на Националната програма за намаляване на въздействието на радон в сгради върху българското население 2013-2017 г.

Една от основните цели на програмата беше и разработване на националното законодателство в областта на радон. Изготвен е проект на Наредбата за техническите изисквания към сградите за защита от радон. С приемането на тази техническа наредба се очаква постигането на следните резултати: Изпълнение на разпоредби от директива 2013/59/ЕС, отнасящи се до облъчване от радон в закрити помещения; подпомагане на проектанти, консултанти, строители и възложители с ясни технически изисквания и правила за изпълнение на технически мерки за превенция и защита на българското население от облъчване с радон в закрити помещения; подпомагане осведомеността на гражданите за нивата на потенциална вероятност от проникване на радон, при които е необходимо да се предприемат превантивни мерки в сградите.

Утвърдени са разходите за командировки в страната за третото тримесечие на 2018 г.

Правителството утвърди разходите за командировки в страната за третото тримесечие на 2018 г. на министрите и заместник-министрите, на областните управители, на председателите на държавни комисии, агенции и институции.

За командировки на министрите и заместник-министрите в страната са изразходвани общо 11 902,30 лв., за командировки на председателите на държавни агенции и техните заместници – 1 898,26 лв., за командировки на председатели и членове на държавни комисии – 781,09 лв., за командировки на ръководителите на държавни институции – 160 лв. и за командировки на областни управители – 4 753,96 лв.

Осигуряват се средства за физическо възпитание и спорт в училищата по изкуствата и по културата към Министерството на културата

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2018 година за изплащане на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическо възпитание и спорт. Сумата в размер на 25 483 лв. е за физическо възпитание и спорт на учениците от държавните училища по изкуствата и по културата към Министерството.

С друго правителствено Постановление се осигуряват 91 980 лв. за изплащане на стипендии и еднократно финансово подпомагане на ученици, обучаващи се в училищата по изкуствата и по културата към Министерството на културата, както и за изплащане на стипендии на ученици от общински училища по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2018 г. Разходите и по двете Постановления са в рамките на предвидените средства за съответната дейност по централния бюджет за настоящата година.

Одобрени са допълнително 58 860 лева за стипендии на даровити деца през 2018 година

Правителството одобри допълнителни трансфери в размер на 58 860 лева по бюджетите на общините и на МОН за изплащане на стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2018 година.

С три постановления през 2018 година по бюджетите на общините и на МОН са предоставени общо 500 985 лв. по Програмата.

С настоящия документ се одобряват допълнителни средства, които ще бъдат преведени по бюджетите на общините и на МОН за 2018 г. във връзка с издадени от министъра на образованието и науката заповеди и искания на общините.

За постъпили искания от 12 общини за финансиране на предоставени 55 стипендии по Програмата през 2018 г. необходимите средства са в размер на 44 415 лв. За издадени 19 заповеди от министъра за отпускане на стипендии на ученици в държавни училища през 2018 г. средствата са 11 205 лв. За три издадени от министъра заповеди и одобрени три стипендии на ученици в частни училища на територията на гр. София, необходимите средства за 2018 година са 3 240 лв. и се предоставят на Столична община. Това се налага в резултат на извършени промени в Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби, с което е дадена възможност и на учениците в частните училища да получават стипендии, като подават заявление до съответния министър, предложил мярката, по която е класиран ученикът.

По този начин необходимите средства възлизат общо на 58 860 лв.

Постановлението няма да доведе до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет, тъй като необходимите 58 860 лв. са в рамките на разчетените за тази дейност в централния бюджет средства за 2018 година.

Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на МВР за 2018 г.

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2018 г. за финансирането на проекти, свързан с изпълнението на неотложни мерки за 2018 г. за присъединяването на Република България към Шенгенското пространство, на обща стойност 2 076 000 лв.

Средствата по Постановлението са за дейности, които са от първостепенно значение за ефективно изпълнение на мероприятията по противодействие на засиления миграционен натиск по границите на Република България и целят строителни дейности и повишаване на техническата обезпеченост на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Съгласно друго правителствено Решение се одобряват допълнителни разходи по бюджета на МВР в размер на 2 130 500 лв. за подобряване на административното обслужване на гражданите в отдел „Пътна полиция“ при СДВР и секторите „Пътна полиция“ при ОДМВР Пловдив, Варна и Бургас.

Министерският съвет одобри също така вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерството на вътрешните работи за настоящата година, които целят увеличаване на разходите по политиките в областта на противодействието на престъпността и опазването на обществения ред и политиките в областта на управлението и развитието на системата на МВР.

Одобрени са промени по бюджета на МРРБ

Правителството одобри промени по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2018 г. Чрез тях ще се компенсира недостигът в размер на 2 755 000 лв. за изпълнението на приоритетни дейности и проекти за реконструкция и рехабилитация на водоснабдителни и канализационни системи и съоръжения. Допълнителните средства ще бъдат инвестирани в поддръжката, модернизацията и изграждането на техническа инфраструктура.

Недостигът ще бъде компенсиран чрез намаление на разходите по бюджетните програми на МРРБ „Геозащита, картография и кадастър“ (1 600 000 лв.) и „Ефективна администрация и координация“ (1 155 000 лв.). Промяната е в рамките на утвърдените разходи по бюджета на МРРБ за 2018 г.

До 5 млн. лв. се отпускат по бюджета на ДФЗ за изпълнение на мерките, свързани с националните доплащания и държавните помощи

Правителството одобри допълнителни разходи за 2018 г. по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“. Парите ще се използват за възстановяване на средства по изпълнението на мерките, свързани с националните доплащания и държавните помощи.

Осигуряването на допълнителен финансов ресурс ще позволи насочване на по-съществен размер на подкрепа към земеделските стопани, в момент, в който те имат необходимост от допълнително финансиране с оглед създалата се неблагоприятна климатична и епизоотична обстановка в страната.

Увеличен е максималният размер на ангажиментите за разходи през 2018 г. по бюджета на Комисия за защита на конкуренцията

Правителството увеличи с 350 000 лв. утвърдения с чл. 35, ал. 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 г. показател по бюджета на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) за максимален размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети през 2018 година.

С постановлението се дава възможност както да бъдат сключвани нови договори, а също и да бъдат поемани ангажименти с незабавна реализация, свързани с дейността на КЗК.

Правителството одобри финансирането на публична общинска инфраструктура по реда на Закона за насърчаване на инвестициите

Правителството одобри финансирането на публична общинска инфраструктура по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ).

От бюджета на Министерството на икономиката на Община Елин Пелин ще се предоставят средства в размер до 353 740 лв. за изграждането на пътна връзка към складово – логистична база на Кооперация „Панда“ в с. Равно поле, където се изпълнява инвестиционният проект на Кооперация „Панда“ – „Логистичен център Office 1 Superstore“.

Новоизградената инфраструктура ще бъде публична общинска собственост на община Елин Пелин и ще се ползва от всички физически и юридически лица, обслужващи складовата база „Логистичен център Office 1 Superstore“, изпълняващи спедиторска, транспортна и товаро-разпределителна дейност, собственици и ползватели на съседни или намиращи се в близост имоти.

Съгласно друго правителствено решение от бюджета на Министерството на икономиката на Община Ямбол ще се предоставят средства в размер до 661 900 лв. за изграждане на елементи на общинска инфраструктура. Тя ще се бъде общодостъпна за ползване и ще осигури достъп от Околовръстен път Запад на гр. Ямбол до четири имота източно от него. В момента там се реализира инвестиционният проект на „Баумит България“ ЕООД „Нова производствена инсталация на Баумит България за производство на продукти за строителната промишленост“.

Пътната конструкция и габарита са съобразени с транспортните средства обслужващи разширението на индустриалната зона, което ще я направи по- привлекателно и за други инвеститори.

Дирекция „Национален фонд“ в Министерство на финансите ще верифицира разходи по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“

Дирекция „Национален фонд“ в Министерството на финансите ще извърши проверки за верификация на разходи на Управляващия орган (УО) по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОПНОИР) в качеството му на бенефициент в рамките на Приоритетна ос 4 „Техническа помощ“, реши правителството.

След обсъждане на различни възможни варианти за верификация на разходите, в т.ч. възлагане на дейността на външен изпълнител, избран по реда на Закона за обществените поръчки, се предлага настоящият вариант, а именно верификацията да бъде извършвана от дирекция „Национален фонд“, Министерство на финансите, като за целта се подпише оперативното споразумение, с което да бъдат уредени правата и задълженията на страните по споразумението с цел осигуряване спазването на принципа на разделение на функциите чрез осигуряване на адекватно разделение на отговорностите при извършване на управленски проверки на разходите по тази ос.

Предимството на предлагания вариант е свързан основно със съществуващия изграден административен капацитет в дирекция „Национален фонд“ по отношение сертификация на разходите както от ЕСФ, така и от ЕФРР в рамките приключилия (2007 -2013) и текущия програмен период 2014-2020. По-специално тя разполага с необходимия професионален и административен опит по отношение проверката на допустимостта и законосъобразността на разходите, което ще допринесе за качественото и навременно извършване на верификацията на разходите. В допълнение дирекцията е не само функционално независима от Управляващия орган, но и има опит в извършване на контролни функции и дейности по отношение на разходите декларирани от всички управляващи органи на оперативни програми в България.

Предложените изменения не засягат целите на програмата, финансовата рамка и размера на отпуснатото европейско и национално финансиране, а касаят единствено промени, произтичащи от препоръки в рамките на извършен тематичен системен одит, с цел подобряване функционирането на системата.

Правителството се разпореди с имоти

Правителството предостави безвъзмездно за управление на Министерството на икономиката част от имот – публична държавна собственост за осъществяване на дейността му. Имотът се намира в ж.к. „Изток“, ул. „Лъчезар Станчев“ № 13 и представлява три помещения от сградата. Досега имотът е управляван от Министерството на здравеопазването, но вече е с отпаднала необходимост за ведомството.

Съгласно друго правителствено решение на община Лъки се прехвърлят безвъзмездно имоти – частна държавна собственост, намиращи се в землището на село Манастир в общината. Те представляват водностопански съоръжения и са с обща площ 17,8 дка. Имотите ще бъдат предоставени от общината на ВиК ЕООД гр. Пловдив за изграждане на обект „Допълнително водоснабдяване на гр. Лъки“.

Имот-публична държавна собственост се обявява за имот – частна държавна собственост и се прехвърля безвъзмездно в собственост на община Русе. Поземленият имот с площ от 1 031 кв. м и построени в него пет сгради се намира на ул. „Александровска“ № 29 в общинския център. Той ще бъде използван от общината за създаването на единна инфраструктура с цел обособяването на места за провеждане на образователни и младежки дейности от общината съгласно приетия Общински годишен план за младежта на община Русе. Ползвателите – учебни заведения, студентски, ученически клубове и ученици, ще бъдат допускани без заплащане. Имотът досега е управляван от Регионалния инспекторат по образованието – Русе към Министерството на образованието и науката, но е с отпаднала за ведомството необходимост.

От публична в частна държавна собственост се променя статутът и на имот, управляван Министерството на земеделието, храните и горите за нуждите на Териториално поделение „Държавно горско стопанство – Троян“. Имотът се намира в град Троян и представлява терен с площ 459 кв. м заедно с построената в него сграда със застроена площ 105 кв. м. Той не се използва от горското стопанство и промяната на статута ще даде възможност за по-ефективното му използване и извършване на разпоредителни действия с него.

С друго Решение на правителството статутът на имоти в село Царев брод се променя от публична държавна на частна държавна собственост. Имотите представляват пет сгради, част от психоневрологична болница в селото. Промяната в техния статут се предприема с цел уреждане на съществуващи дългогодишни сложни правни и фактически отношения между собствениците им, Държавната психиатрична болница – Царев брод и Католическата монашеска общност „Сестри Бенедиктински“, и предоставяне на възможност за предприемане на последващи разпоредителни действия с тях.

Променя се също статутът на имот в гр. Лом, предоставен за управление на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Имотът с площ 1153 кв. м, заедно с построената в него четириетажна административна сграда, става частна държавна собственост. В момента той е предоставен за управление на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, но не се ползва за нуждите на пристанището за обществен транспорт с национално значение. С решението на правителството се дава възможност за по-голяма оперативност и гъвкавост при управлението на имота. Ще се създадат предпоставки за реализиране на допълнителни приходи, включително чрез отдаване под наем на помещения от административната сграда.

Имот – публична държавна собственост, преминава в управление на областния управител на област Благоевград съгласно Закона за държавната собственост. Досега той е бил в управление на Висшия съдебен съвет, но се отнема от ведомството поради отпаднала необходимост за съдебната власт. Имотът с площ 100 кв. м. се намира в град Благоевград и представлява самостоятелен обект в сграда с предназначение за парокотелна централа.

Вицепрезидент в „Гугъл“ става български почетен консул в Силициевата долина

Правителството прие решение за назначаване на Богомил Балкански, гражданин на Република България, за почетен консул в Сан Франциско с консулски окръг, обхващащ територията на Силициевата долина, щата Калифорния.

Кандидатурата на Богомил Балкански е предложена от българската общност в Силициевата долина.

Балкански живее в САЩ от 1991 г. Той е вицепрезидент в „Гугъл“, където играе важна роля за разработването на нови продукти и ръководи екипите за маркетинг, продажби и обслужване на клиенти. Балкански е инвеститор в български стартиращи софтуерни компании, както и във фондове за рискови инвестиции в технологични компании в Силициевата долина и в България.

За ратификация е предложен протоколът за присъединяване на Еквадор към Споразумението за търговия между ЕС, Колумбия и Перу

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Протокола за присъединяване към Споразумението за търговия между Европейския съюз и неговите държави-членки, от една страна, и Колумбия и Перу, от друга страна, с оглед присъединяването на Еквадор.

Присъединяването на Еквадор укрепва правната рамка на търговските отношения с ЕС и улеснява взаимната търговия и инвестиции. С този акт се постигат поставените цели в хода на преговорите за премахване на високите мита, справяне с техническите пречки пред търговията, либерализиране на пазарите на услуги, закрила на важните географски означения на ЕС, отваряне на пазарите за обществени поръчки, включване на ангажименти за прилагане на стандартите в областта на труда и околната среда и предлагане
на ефективни и бързи процедури за уреждане на спорове.

България е заинтересована от допълнително либерализиране на търговията с Еквадор, като освен премахване на митата, от особена важност е намаляването на нетарифните пречки пред търговията. По този начин българските износители ще получат по-добър пазарен достъп до южноамериканската страна.

Правителството отпусна 877 303 лв. за финансиране на проекти на Босна и Херцеговина, Република Македония, Република Молдова и Грузия

Министерският съвет даде съгласие за сключване на споразумения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за проекти в Босна и Херцеговина, Република Македония, Република Молдова и Грузия. Средствата са на стойност 877 303 лева и се отпускат по линия на официалната помощ за развитие и хуманитарната помощ.

Проектите ще бъдат в областта на здравеопазването, образованието и съвременните технологии. Сред тях са оборудване на имиграционен център (Босна и Херцеговина), на център за деца с аутизъм (Република Македония) на терапевтичен комплекс за деца с увреждания (Грузия), както и осигуряване на компютри за 19 училища (Молдова).

Финансирането ще бъде осигурено от одобрените средства от бюджета на МВнР, предназначени за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ.

Официалната помощ за развитие е важно средство за насърчаване на устойчивия растеж на развиващите се страни, подпомагане на интегрирането им в световната икономика и изграждане на по-справедливи и демократични общества. Като държава – член на ЕС, България активно се ангажира в международното сътрудничество за развитие като в рамките на Средносрочната програма за периода 2016-2019 г., страната ни финансира проекти в от Западните Балкани, Черноморския регион, Афганистан, Монголия, Виетнам и други.

Одобрена е българската позиция за предстоящи заседания на Съвета на ЕС

Правителството одобри и позицията на страната ни за участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, формат „Здравеопазване“, което ще се проведе на 7 декември в Брюксел. Заседанието ще стартира с приемане на предложение за Препоръка на Съвета за засилване на сътрудничеството в борбата срещу болести, предотвратими чрез ваксинация. В рамките на обсъжданията по част „Разни“ Комисията ще представи информация за постигнатия напредък на Съвета на здравните министри на базата на доклада, изготвен от Председателството, по Предложението за Регламент за оценка на здравните технологии.

На 7 декември в Брюксел предстои да заседава и Съветът на ЕС „Правосъдие и вътрешни работи“. Във формат „Правосъдие“, в частта на заседанието, свързана с обсъждането на законодателни актове е предвидено постигането на общ подход по три акта – Директивата относно договорите за продажба на стоки, Регламента относно компетентността, признаването и изпълнението на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност, и относно международното отвличане на деца (Брюксел IIа) и Регламента относно заповедите за предоставяне и запазване на електронни доказателства. Ще бъде разисквана и темата за запазването на данни от електронни комуникации. Съветът ще заседава и във формат „Вътрешни работи“, като сред разглежданите документи ще бъдат: Регламент за изменение на Регламента за Европейска гранична и брегова охрана; Директива за връщането; Проект на Регламент за превенция разпространението на терористично съдържание онлайн.

Съветът на ЕС по заетост и социална политика ще заседава на 6 декември в Брюксел. Очаква се да бъде постигнат Общ подход по две законодателни досиета – предложението за Регламент за създаването на Европейски орган по труда (EOT) и по проекта за Директива относно канцерогените и мутагените по време на работа (трети пакет). В дневния ред на заседанието е предвидено и приемане на проекта на Препоръка относно достъпа на работниците и самостоятелно заетите лица до социална закрила. Очаква се Съветът да приеме проект на Заключения относно равенството между половете, младежта и цифровизацията.

В рамките на Съвет „Общи въпроси“, който ще заседава на 11 декември в Брюксел, министрите ще обсъдят актуалното състояние на преговорите по следващата Многогодишна финансова рамка (МФР) на Съюза. Ще продължи и подготовката на заседанието на Европейския съвет на 13-14 декември с обмен на мнения по темите от дневния ред – МФР, Единен пазар, миграция и други въпроси, вкл. противодействието на дезинформацията, външни отношения, борба срещу расизма и ксенофобията и граждански консултации по бъдещето на Европа. Ще бъде представена 18-месечната програма на Съвета на ЕС за периода 1 януари 2019 г. – 30 юни 2020 г. Програмата е съгласувана от следващото Трио ротационни председателства на Съвета – Румъния, Финландия и Хърватия. Европейската комисия ще представи Годишния обзор на растежа, с което се поставя началото на новия цикъл на Европейския семестър за координация на икономическите и социалните политики за 2019 г.

Правителството одобри и резултатите от заседанието на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се проведе на 6 ноември в Брюксел, Белгия. Съветът проведе дискусия по предложението за директивата за данък върху приходите от някои цифрови услуги. На заседанието Европейската сметна палата представи своя годишен доклад за изпълнението на бюджета на Европейския съюз за финансовата 2017 г. Финансовите министри, участвали в ЕКОФИН, одобриха заключенията на Съвета за статистиката на ЕС. Заключенията за финансирането на борбата с изменението на климата също бяха одобрени, те ще послужат като мандат на ЕС за 24-тата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (СОР24), която ще се проведе през декември в Катовице, Полша.

Правителството одобри девет разрешения за проучване на подземни богатства

„Гекон“ ООД ще търси и проучва метални полезни изкопаеми в площ „Злогош“, разположена на територията на общините Кюстендил, Трекляно и Земен, области Кюстендил и Перник. Разрешението за търсене и проучване се предоставя за три години. За този срок титулярят ще вложи минимум 6,4 млн. лв. в търсещо-проучвателните дейности.

В площ „Теди“, разположена в землището на с. Телиш, област Плевен, „Кварц 5“ ЕООД ще търси и проучва неметални полезни изкопаеми – индустриални минерали за срок от три години. За това време дружеството ще вложи минимум 44 хил. лв. в търсещо-проучвателните дейности.

„Еврострой В.Т. комерс“ ЕООД ще вложи минимум 28 800 лв. за проучване на строителни материали в площ „Сашево-2“, разположена в землището на с. Петко Каравелово, област Велико Търново. Разрешението за проучване се предоставя за срок от шест месеца.

За срок от една година „ДС Строй груп“ ЕООД ще проучва строителни материали в площ „Луковицата-3″, разположена в землището на с. Грохотно, област Смолян. Дружеството ще вложи минимум 25,5 хил. лв. в проучвателните дейности.

Също за срок от една година „Орбелус Консорциум“ ООД, гр. София, ще проучва строителни материали в площ „Ботушчето“, разположена в землището на гр. Добринище, област Благоевград. Разрешението за проучване се предоставя за 1 година, като за този срок титулярят ще вложи минимум 25 хил. лева в проучвателните дейности.

„Пътища М“ ЕООД ще проучва строителни материали в площ „Лютичето“, разположена в землището на с. Моравица, област Враца. Разрешението за проучване се предоставя за срок от една година. През този период „Пътища М“ ще вложи минимум 31 хил. лв. в проучвателните дейности.

Варненското дружество „ЗСК-Девня“ АД ще проучва строителни материали в площ „Петров дол“, разположена в землището на с. Петров дол, област Варна. Разрешението за проучване се предоставя за срок от една година. През този период „ЗСК-Девня“ АД ще вложи минимум 20 хил. лв. в проучвателните дейности.

В площ „Калината“, разположена в землището на с. Рогош, област Пловдив, „Вени – Трансстрой“ ЕООД ще проучва строителни материали за срок от дванадесет месеца. За това време дружеството ще вложи минимум 26 200 лв. в проучвателните дейности.

„Строител-Криводол“ ЕООД ще проучва строителни материали в площ „Въртешница”, разположена в землището на с. Лиляче, област Враца. За 1-годишния срок на проучването дружеството ще вложи минимум 43 хил. лв. в проучвателните дейности.

С друго правителствено решение „МИЛДЕТ ШИШКОВ – ЗСНМ“ ЕООД, с. Крибул, получи концесия за добив на скалнооблицовъчни материали – гнайси, от находище „Скрибин“, община Сатовча, област Благоевград. Концесионната площ е с размер 48.2 декара. За 35-годишния срока на действие на концесията се очакват постъпления от концесионни плащания в размер на 480 хил. лв. По закон приходите от тях постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местонахождение на концесионната площ – в случая Община Сатовча. За осигуряване на производствената си дейност кандидат – концесионерът предвижда да инвестира над 151 хил. лв.

Правителството възлага на министъра на околната среда и водите да проведе преговори с „Юлен” АД за изменение и допълнение на концесионния договор

Министерският съвет възложи на министъра на околната среда и водите да предприеме действия за изпълнение на предложенията на Главния прокурор на Република България за изменение и допълнение на концесионния договор от 21.12.2001 г. с „Юлен“ АД за предоставена концесия с предмет особено право на ползване върху част от територия, изключителна държавна собственост – част от територията на Национален парк „Пирин”, община Банско, „Ски зона с център Банско“.

С решението се възлага мандат на министъра на околната среда и водите да проведе преговори с концесионера „Юлен” АД за изменение и допълнение на концесионния договор при спазване на действащото законодателство, като се съобрази с предложенията на Главния прокурор на Република България.

След постигането на взаимно приемливо решение, министърът на околната среда и водите следва да внесе в Министерския съвет проект на решение за даване на съгласие за изменение и допълнение на концесионния договор в съответствие със Закона за концесиите.

Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 5 000 000 лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2018 г., с целево предназначение за държавни лечебни заведения за болнична помощ-търговски дружества, за закупуване на дълготрайни материални активи по „Политика в областта на диагностиката и лечението“, бюджетна програма „Осигуряване на медицинска помощ на специфични групи от населението“.

Проектът е в съответствие с действащото в страната законодателство в областта на медицинската помощ и с целите, набелязани от действащите стратегически документи в сектора, основните от които са Националната здравна стратегия 2020 и Концепция „Цели за здраве 2020“.

Очакваните резултати от приемането на постановлението са свързани с подобряване на функционирането на системата за оказване на болнична помощ в страната с фокус върху онкологичната болнична помощ. Ще се подобри достъпът и ефективността на диагностиката и определянето на терапията за лечение. Ще се повиши качеството на живот, на пациентите.

Предоставяме 100 000 евро хуманитарна помощ за Афганистан

Правителството прие решение за одобряване на хуманитарна помощ за Афганистан в размер на 100 000 евро поради рекордната за последните години суша в страната.

Финансирането ще бъде осигурено от одобрените средства от бюджета на МВнР за 2018 г., предназначени за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ.

Съгласно поетия ангажимент, още с присъединяването си към Европейския съюз, България е длъжна да се ангажира с предоставянето на безвъзмездна официална помощ за развитие. Тази помощ трябва да бъде 0.33% от брутния национален доход на България за отпусканите средства за официална помощ за развитие.

През 2017 г. и през първото тримесечие на 2018 г. страната ни предостави 200 000 евро хуманитарна помощ, като средствата бяха разпределени за изпълнение към Международната организация по миграцията, Детския фонд на ООН и Службата на ООН за координиране на хуманитарните дейности.

Отпускат се средства за изплащане на стипендии на ученици за постигнати спортни успехи

Правителството одобри допълнителни разходи/трансфери за 2018 г. за изплащане на стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2018 г.

Средствата на обща стойност 57 645 лв. са предназначени за изплащане на стипендии на ученици от държавни спортни и общински училища за постигнати спортни успехи през третото тримесечие на годината. Сумата е в рамките на разчетените за тази дейност в централния бюджет средства за 2018 г.

Одобрени са вътрешнокомпенсирани промени по бюджетите на МОСВ и на МТСП

Правителството одобри вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/ бюджетни програми по бюджета на Министерството на околната среда и водите за 2018 г.

Вътрешнокомпенсираната промяна между утвърдените разходи по области на политики и бюджетна програма „Администрация“ има за цел осигуряване финансирането на дейности свързани с управлението на отпадъците, подобряване качеството на атмосферния въздух, биоразнообразието, контролната и превантивна дейност. Преразпределението на средствата е свързано основно с реализирани

И най-религиозни в Европа са...

http://clubz.bg/76763-i_naj_religiozni_v_evropa_sa

Религията е по-малко важна за европейците, отколкото за хората в Африка, Латинска Америка или Съединените щати, сочи проучване, цитирано от ДПА.

В същото време сондажът, проведен от института "Пю", отчита големи разлики между отделните държави в Европа.

Най-религиозни на континента са румънците. 55 процента от участниците в анкетата от Румъния са се самоопределили като силно религиозни. 

На другия полюс са естонците (едва 7 процента), чехите и датчаните (по 8 на сто). Само 12 процента от германците се самоопределят като силно религиозни. Делът на тези хора достига 27 на сто в Италия.

Германците се оказват най-големите скептици що се отнася до съществуването на Бог - едва 10 процента от тях са "напълно сигурни" в това. На обратния полюс са арменците - цели 79 процента от тях вярват, че Бог съществува - както и жителите на Босна (73 на сто).

Най-много ходят на църква поляците. 61 процента от участниците в анкетата от Полша казват, че присъстват на църковна служба поне веднъж месечно

Никулден е! Традиции и обичаи за празника…

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d1%83%d0%bb%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%b5-%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%86%d0%b8%d0%b8-%d0%b8-%d0%be%d0%b1%d0%b8%d1%87%d0%b0%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8/

 

На 6-ти декември почитаме Свети Николай Мирликийски Чудотворец.

Днес имен ден празнуват Николай, Николета, Никол, Никола, Николина, Нина, Ния, Ница, Кольо, Ненка и Нина. Желаем ви здраве, щастие и успехи!

Той е покровител на моряците, моретата, рибарите, банкерите, пътешествениците, търговците, рода и семейството. Първообразът е историческата личност Никола Мираликийски. Той е роден през 270 година в Патара, Мала Азия. Легендата разказва, че той бил човекът, който подхвърлял незабелязано кесии със злато в дома на обеднял баща, след което той омъжва трите си дъщери. Приписват му се много чудеса, които избавят моряците и пътуващите по море от водните стихии. Жизненият му път приключва през 142 година.

През 1087 година мощите на Свети Николай са пренесени в Бари, Италия. Те се съхраняват там и до днес в базилика, което е построена в чест на светеца. Името Николай означава „побеждаващ“. Според православната църква той е патрон на рибарите. Той е господар и на водния сят – водните демони и рибите. Коледните елхи се украсяват на 6-ти декември, а на трапезата задължително трябва да има риба, чието тяло е покрито с люспи. Ето защо шаранът се приема за задължителната риба на този празник. Смята се, че Свети Никола е предшественик на първия сняг, който пада от дългата му бяла брада. Според преданието той спасил пробита лодка от потъване, като запушил дупката с шаран – ето защо това е традиционната риба за празника. Поверие ни учи, че в портфейлите се слага люспа от празничната риба, която носи късмет и пари. Костите от рибата не бива да се изхвърлят.

Те се закопават в земята или се пускат в течаща вода, за да има благополучие в семейството и то да се увеличи. На много място на празничната трапеза присъства рибник (шаран, изпечен в тесто), както и обреден хляб, които се осветяват. Народната поговорка казва: „Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава“. На този ден се събира цялото семейство и трапезата не се вдига през целия ден. На трапезата може да има жито, боб, чушки с ориз, варена царевица, постни сърми. На 6-ти декември своя празник отбелязва и красивия ни черноморски град Бургас.

Материалът Никулден е! Традиции и обичаи за празника… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Актуален виц от фейсбук

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7186574

Актуален виц от фейсбукАктуален виц от фейсбук: Сутринта на Никулден мъж към съпругата си: - Мила, честит имен ден! - Но аз нямам имен ден днес! - Ти ли нямаш,

Ето как Варна посрещна Никулден! Кой замърсява въздуха в града?

https://petel.bg/Eto-kak-Varna-posreshhna-Nikulden--Koy-zamarsyava-vazduha-v-grada-__294096

Варненец изпрати видео, на което се вижда как на бул. "Христо Смирненски" горят буклуци. "Ето го основния замърсител на въздуха във Варна. ...

Виктор Николаев и Аделина Радева честитиха Никулден със забавна картинка

https://petel.bg/Viktor-Nikolaev-i-Adelina-Radeva-chestitiha-Nikulden-sas-zabavna-kartinka__294095

Водещите на "Здравей, България" Виктор Николаев и Аделина Радева показаха забавна снимка от социалното пространство, с която решиха да че...

Никулден е!

https://petel.bg/Nikulden-e-__294094

Днес честваме св. Николай Мирликийски Чудотворец, а празникът е Никулден. Свети Николай е почитан като избавител на пленниците и покр...

Дневен хороскоп: Бъдете много внимателни, но звънне ли телефона, задължително вдигнете

https://petel.bg/Dneven-horoskop--Badete-mnogo-vnimatelni--no-zvanne-li-telefona--zadalzhitelno-vdignete__294093

Снимка lamqta.com Овен  Би било добре да се замислите за събитията от недалечното минало, и да анализирате своите постъпки и изказвания. Мно...

Моля!? Шопската салата била пагубна за организма

https://petel.bg/Molya---SHopskata-salata-bila-pagubna-za-organizma__294092

Снимка Булфото Дори едно малко дете знае, че яденето на осолена риба и млечни продукти може да доведе до храносмилателни проблеми. Но им...

Основни пътища в ремонт: Реконструкцията продължава и догодина

//dariknews.bg/novini/bylgariia/osnovni-pytishta-v-remont-rekonstrukciiata-prodylzhava-i-dogodina-2135604

Задръстванията на магистралите „Хемус” и „Тракия” няма да спрат скоро. През тази и следващата година 17 виадукта ще продължат да са в ремонт. Проверка на регионалното министерство е показала, че 25% от пътищата от републиканската пътна мрежа са в л

Никулден е! Традицията повелява... (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/nikulden-e-tradiciiata-poveliava...-video-2135492

На 6 декември празнуваме Никулден. Празникът е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.

На този ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Ни

Най-ценното в шарана

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/naj-cennoto-v-sharana-2135607

Шаранът е много вкусна риба и е единствената, която не отстъпва по вкусови и полезни качества на останалите морски обитатели, дори и от тези, които се внасят от Европа.
 
Най-ценното в месото на шарана е мазнината. Изследванията, напр

Бриджит Бардо: Макрон е съблазнителен, но предпочитам начело на страната да са грозници

//dariknews.bg/novini/sviat/bridzhit-bardo-makron-e-syblaznitelen-no-predpochitam-nachelo-na-stranata-da-sa-groznici-2135611

Френската кино дива Бриджит Бардо също се включи в полемиката около движението на "жълтите жилетки", протестиращо срещу реформите на администрацията на Еманюел Макрон и срещу високите цени и бедността.
 
В интервю за изданието "Паризиен" Бардо разкритикува Мак

Кой даде името на страховитата Амазонка?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/koj-dade-imeto-na-strahovitata-amazonka-2135464

Река Амазонка пресича картата на Южна Америка - от Андите в Перу до Атлантическия океан. Заедно с притоците си могъщата Амазонка образува най-пълноводната речната система в света. По протежение на брега има километри дървета, свързани едно с друго чрез множество хр

Започва проверка на завод „Арсенал”

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zapochva-proverka-na-zavod-arsenal-2135612

Пълна проверка на завод Арсенал” след акцията на ГДБОП и Специализираната прокуратура, при която бяха открити рекорден брой незаконни оръжия и боеприпаси. Разследващите ще проверяват как е било възможно картечници

Елизабет Втора и 12-те президенти на САЩ

http://pogled.info/svetoven/elizabet-vtora-i-12-te-prezidenti-na-sasht.99472

/Поглед.инфо/ Повече от шест десетилетия кралица Елизабет Втора заема трона и фактически е най-дълго управлявалата кралица на света. За периода на своето управление тя успява да се срещне с 12 президенти на САЩ. Някои от тях завинаги остават в нейната памет като достойни мъже и слуги на народа си, а други тя с радост зачерква от спомените си.

Александър Проханов: Елцинизмът трябва да бъде осъден

http://pogled.info/svetoven/russia/aleksandar-prohanov-eltsinizmat-tryabva-da-bade-osaden.99471

/Поглед.инфо/ Предполагал ли е Елцин в Беловежския лес, подписвайки смъртната присъда на Съветския съюз и пускайки „на свобода” Украйна, че някога в Керченския пролив руски военни ще стрелят с картечници украинските военни, ще ранят трима, а останалите ще бъдат докарани в московския затвор „Лефортово”?

Бременна война

http://pogled.info/svetoven/bremenna-voina.99470

/Поглед.инфо/ На 28 ноември 2018 г. в Украйна за 30 дни е въведено военно положение. Формалното е въведено за месец, но забавянето в утвърждаването на закона доведе до там, че то ще действа едва 28 дни, до 26 декември 2018 г. Режимът на военно положение е ограничен и териториално: само в десет украински области, разположени около границата с Русия, Молдова и Приднестровието, а също така тези на брега на Черно и Азовско море.

Ето какво време ни очаква днес…

http://regiona.bg/%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-15/

Сутринта преваляванията ще спрат. Вятърът ще е до умерен – в Източна България ще се ориентира от север-североизток, в Западна ще остане от северозапад.

Преобладаващите минимални температури ще са между минус 4° и 1°.  Облачността от запад ще продължи да се разкъсва и намалява и около обяд над много райони ще е предимно слънчево.

Вятърът в почти цялата страна ще се ориентира от север-североизток и с него дневните температури слабо ще се понижат; максималните ще са предимно от 2° до 7°. сн.илюстративна

Материалът Ето какво време ни очаква днес… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Какво вещаят звездите за днес: Телци, проявете отговорност, Лъв направете големи покупки, Водолеи не ровете в чужди проблеми!

http://regiona.bg/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%b2%d0%b5%d1%89%d0%b0%d1%8f%d1%82-%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%86%d0%b8-%d0%bf%d1%80/

Хороскор за 6 декември 2018 година

Овен

Денят ще ви предложи няколко варианта за забавления. Изберете този, който ви е непознат. Това ще добави тръпка в приключението.

Телец

Днес не се осланяйте на добрия си късмет, особено ако става въпрос за решаването на лични проблеми. Това е ден за проява на отговорност и даване на сериозни обещания.

Близнаци

Потърсете интересното около вас. Смяната на фокуса ще ви помогне да преодолеете рутината, която ви е обзела. Не оставайте на едно място, но и не пренебрегвайте задълженията си.

Рак

Този ден ще ви даде повече, отколкото сте очаквали. Не бъдете скромни, но и не се възгордявайте. Запомнете действията си, довели до този положителен резултат.

Лъв

Денят е подходящ за големи покупки. Някои от тях ще трябва да запазите в тайна и това ще бъде големият проблем, освен ако не разкриете предварително коледните подаръци за семейството ви.

Дева

Този четвъртък не бързайте да си правите крайни изводи. Сутринта нещата ще изглеждат по един начин, но вечерта картината ще е напълно различна. Не забравяйте за превратностите на съдбата.

Везни

Този четвъртък не забравяйте за предстояща среща. Не позволявайте промяна в плановете, тъй като от преговорите ще зависи настроението ви през следващите дни.

Скорпион

Този четвъртък се пригответе за сериозни обсъждания в работата. Не отстъпвайте от позицията си, но и отделете достатъчно време, за да разберете мнението на отсрещната страна. Това ще бъде само във ваша полза.

Стрелец

Вървите в правилната посока и вече имате първите резултати. Нека те не ви действат демотивиращо. Не би било разумно да се откажете точно сега. Големите ви постижения предстоят.

Козирог

Този четвъртък бъдете по-внимателни при споделянето на информация, свързана с бизнес намеренията ви. Ако ви предстои важна среща – опитайте се да питате повече от другите, като не им оставите време да питат.

Водолей

Този четвъртък не се бутайте там, където не ви е работа. Може да имате желание да помогнете, но ровенето в чужди проблеми често има неприятни последици. Бъдете неутрален наблюдател.

Риби

Този четвъртък нека не ви изоставя мисълта за предстоящия уикенд и празници. Натиснете педала и преминете през задълженията си с ясната мисъл, че колкото по-бързо приключите със задачите, толкова повече се приближава почивката.

Материалът Какво вещаят звездите за днес: Телци, проявете отговорност, Лъв направете големи покупки, Водолеи не ровете в чужди проблеми! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Преди 100 г. е роден най-известният пионер - Павлик Морозов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7182108

Преди 100 г. е роден най-известният пионер - Павлик МорозовВ навечерието на 101-ата годишнина от историческата смяна на властта в Русия (7 ноември 2017 г.), дълги години известна като Велика октомврийска социалистическа революция, “24 часа” ви предложи свое виждане за топ 10 на нещата, които си спомняме за СССР. Миналата неделя ви разказахме за едно от тях - анимационните филми “Ну,

В САЩ осъзнаха, че и те няма да преживеят ядрена война

http://pogled.info/svetoven/v-sasht-osaznaha-che-i-te-nyama-da-prezhiveyat-yadrena-voina.99469

/Поглед.инфо/ На фона на това, че в последно време САЩ се опитват да променят своята позиция по ДРСМО е интересно да разберем мнението на самите американци какви са шансовете на страната им да преживее ядрена война, макар и чисто хипотетично. Военните анализатори, публикували съответния материал в американското издание The National Interest, са стигнали до извода, че САЩ в никакъв случай няма да преживеят пълномащабен атомен конфликт.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване