ВМФ на Русия започва учения в Керченския пролив

http://pogled.info/svetoven/russia/vmf-na-rusiya-zapochva-ucheniya-v-kerchenskiya-proliv.99468

/Поглед.инфо/ ВМФ на Русия започна учения в Керченския пролив. Във връзка с маневрите тази зона е обявена за опасна за навигация.

Франция се разболя. От "жълта треска"

http://clubz.bg/76762-franciq_se_razbolq_ot_jylta_treska

Първо Великобритания, а сега вече и Франция е на път да изостави Германия като надежден партньор. Прекалено опростенческо е да се смята, че протестът на "жълтите жилетки" е чисто вътрешнополитически проблем на един млад и неумело действащ президент. "Задният ход", който обяви правителството във вторник, е лошо предзнаменование за всички реформаторски инициативи на Еманюел Макрон.

Човек трябва да е голям оптимист, за да не забележи началото на края на един политик, който беше смятан за европейски носител на надежди. При тези обстоятелства Макрон няма как да осъществи крайно необходимото саниране на френските държавни финанси. Във Франция вече започнаха да обсъждат дали не е по-добре отново да се наруши трипроцентната граница за бюджетния дефицит, за да се финансират социалните облаги за средното съсловие. А плановете за съкращаване на част от безбройните, често пъти конкуриращи се пенсионно-осигурителни системи явно също ще пропаднат заради сегашните социални недоволства.

Оттук-нататък Еманюел Макрон няма вече да е в състояние да прокарва своите решения просто така. Дори в послушната досега правителствена фракция в Националното събрание вече ври и кипи. Яростта, която се изля с пълна сила срещу президента, има дълга предистория. През 2005 година за първи път възникна един хетерогенен съюз от противници на Европейския конституционен договор. И по онова време мнозина се изкушаваха да припишат провала на договора на грешките на тогавашния президент Жак Ширак. В действителност референдумът разкри разломните линии, които застрашават да разкъсат и днешното френско общество.

Два полюса

На единия полюс бяха онези, които смятаха, че няма защо да се страхуват от Европа. Добре образованите и дееспособни французи единодушно гласуваха с "да", защото бяха убедени, че една открита пазарна икономика, която е конкурентоспособна в международен план, може да им донесе предимства и да им открие шансове за просперитет и израстване. На другия полюс бяха хората, които смятаха Европа и свързаната с нея глобализация за нещо опасно, което ще разруши утвърдения им жизнен модел. Тези хора не желаеха да се превръщат в беззащитни жертви на глобалната конкуренция и затова се противопоставиха на обещанията, че животът им може да се подобри в бъдещия пъстър и екологичен свят на обединена Европа.

Това противопоставяне не се е променило и днес. За болшинството французи е нещо нормално да ходят на работа с кола. И те не са готови да плащат лъвския пай от разходите по екологичната политика, приета в ЕС. Още повече, че повечето французи са чисто и просто принудени да пътуват до работното си място с личния автомобил. Затова яростта им срещу междувременно отменения екологичен данък върху бензина и дизела се възпламени толкова силно.

Французите, които отхвърлят Европа по най-различни причини, от 2005 година насам са в мнозинство. Затова беше равносилно на чудо, че през май 2017 година 66% от избирателите решиха да дадат последен шанс на ЕС. Еманюел Макрон олицетворяваше надеждата, че модернизацията на Франция и обновлението на Европа все пак са възможни.

Някои сега твърдят, че легитимността на Макрон е била слаба от самото начало. Те привеждат като аргумент резултатите от първия тур на изборите, когато той спечели само 24 процента от гласовете. Тези хора обаче забравят, че през 2002 година Жак Ширак отиде на балотаж с по-малко от 20 процента от гласовете, но неговата легитимност не беше оспорвана от никого. Ако французите гласуваха за Макрон само от страх пред Марин льо Пен, защо тогава помогнаха на неговото движение да получи мнозинство на последвалите парламентарни избори? Защо не подкрепиха останалите утвърдени партии?

Грешките на самия Макрон

Безспорно е, че и най-малки промени в съотношението на гласовете за първите четирима претенденти за президентския пост можеха да доведат до съвсем друг окончателен резултат. Отпадането още на първия тур на изборите беше травматично преживяване за левия популист Жан-Люк Меланшон. Оттогава насам той търси реванш и представя Макрон като узурпатор. Това обяснява и защо Меланшон сега подклажда готовността за насилие и разрушителната ярост на част от "жълтите жилетки". А съратникът на Меланшон, Франсоа Руфен дори заплаши, че Макрон ще свърши като Джон Ф. Кенеди.

Подобни акции обаче не бива да отклоняват погледа от грешките на самия Макрон. По време на предизборната борба той бе обещал на своите сънародници една мирна "революция" отдолу. Но след като влезе в Елисейския дворец започна да се държи като абсолютен монарх. Президентът проигра много доверие. Преди година и половина Франция се противопостави на антиевропейските тенденции, но сега се разболя от "жълта треска" - без изгледи за бързо оздравяване.

Михаела Вигел „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”.

Дойче веле.

Кого бихте избрали за управляващ на вашата страна: Путин или Тръмп? (Графика)

http://pogled.info/svetoven/kogo-bihte-izbrali-za-upravlyavasht-na-vashata-strana-putin-ili-tramp-grafika.99466

/Поглед.инфо/ Повече от четвърт от респондентите по света (29%) смятат, че в качеството държавен глава на своята страна биха предпочели Владимир Путин, а Д. Тръмп като лидер 17% от допитаните.

Обясниха на Украйна защо е невъзможно мандатът на ОССЕ да се разпространи върху Азовско море

http://pogled.info/svetoven/obyasniha-na-ukraina-zashto-e-nevazmozhno-mandatat-na-osse-da-se-razprostrani-varhu-azovsko-more.99465

/Поглед.инфо/ Мандатът на Специалната мониторингова мисия на ОССЕ в Украйна не се разпростира върху Азовско море. За това трябва да се вземе отделно решение, чието постигане ще е сложно, заяви ръководителят на един от отделите на Европейската външнополитически служба Дирк Шубел на изслушване пред Европарламента.

Арестуваха в Канада директорка на Huawei по искане на САЩ

http://clubz.bg/76761-arestuvaha_v_kanada_direktorka_na_huawei_po_iskane_na_sasht

Финансовата директорка на китайската технологична компания Хуавей (Huawei) бе арестувана в Канада по искане на САЩ заради подозрения, че е нарушила американските санкции срещу Иран, предаде Ройтерс.
Новината бе съобщена от канадския в. "Глоуб енд мейл" и потвърдена от Министерството на правосъдието.
Мън Ванчжоу била задържана на 1 декември във Ванкувър, тъй като Съединените щати искат тя да бъде екстрадирана. За утре е насрочено съдебно заседание за евентуалното пускане на китайката под гаранция.
Освен финансова директорка на Хуавей, Мън е и един от заместник-председателите на управителния съвет на един от най-големите производители на телекомуникационно оборудване и потребителска електроника в света. Тя е дъщеря на основателя на китайската компания Жън Чжънфей.
Посолството на Китай в Канада осъди решително ареста на Мън и поиска тя да бъде освободена незабавно.

От Хуавей заявиха в комюнике, цитирано от Франс прес, че не са знаели за предполагаемите незаконни дейности на финансовата им директорка. Китайската компания изрази увереност, че канадската и на американската съдебна система ще стигнат до справедливо решение по случая.
Властите в САЩ разследват Хуавей поне от 2016 г. за предполагаемо продаване на американски стоки на Иран и други страни в нарушение на законодателството на Съединените щати за износа и санкциите, казаха източници на Ройтерс през април.
Арестът може да скара Вашингтон и Пекин, броени дни след като американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Цзинпин договориха на среща в Аржентина стъпки за прекратяване на търговската война между двете най-големи икономики в света. Фондовите пазари в САЩ и Азия реагираха на новината с понижения на котировките, на фона на опасенията от по-нататъшно изостряне на напрежението.

Китай пуска безплатен интернет в целия свят

https://petel.bg/Kitay-puska-bezplaten-internet-v-tseliya-svyat__294089

Китайският интернет доставчик LinkSure Network разказа за своите планове да пусне първия си спътник за глобален интернет LinkSure №1 още през следва...

Сергей Глазев: В кризата ни вкараха не санкциите, а Централната банка

http://pogled.info/svetoven/russia/sergei-glazev-v-krizata-ni-vkaraha-ne-sanktsiite-a-tsentralnata-banka.99463

/Поглед.инфо/ Вие официално се занимавате с въпросите на евразийската интеграция като съветник на президента нече десет години. Как смятате, кои са най-актуалните направления на тази интеграция и доколко ще е възможно тя да се развива в условията на толкова безпрецедентния натиск, който оказват на нашата страна?

Тимошенко замина за САЩ

http://pogled.info/svetoven/timoshenko-zamina-za-sasht.99462

/Поглед.инфо/ Лидерът на партия „Батшивщина” и бивш министър-председател Юлия Тимошенко заяви, че се намира в САЩ, за да „намери други начини за сигурността на Украйна” и обяви редица важни срещи с „представителни хора”.

Ще успее ли приемницата на Меркел да провали проекта „Северен поток-2”?

http://pogled.info/svetoven/shte-uspee-li-priemnitsata-na-merkel-da-provali-proekta-severen-potok-2.99461

/Поглед.инфо/ „Ако някой реши да използва конфликта в Азовско море, за да спре в последния момент „Северен поток”, то няма да успее”. Така смятат политолозите, които анализират предизборната риторика на германските политици. Управляващата в страната партия избира нов ръководител на мястото на Ангела Меркел. Кой ще бъде той и как този човек ще се отнася към Русия.

"Ди Цайт": ЕС и НАТО не могат да предоставят Източна Европа на Путин

http://clubz.bg/76760-di_cajt_es_i_nato_ne_mogat_da_predostavqt_iztochna_evropa_na_putin

Европейският съюз и НАТО не могат да се откажат от политиката си на разширяване и да предоставят против волята й Източна Европа на Путин.  Но да продължават тази политика, би отключило нови кризи. Това е дилема, пише Мехаел Туман в свой кментар, публикуван в германския седмичник за политика “Ди Цайт”.

Украинският президент отправи молба към НАТО да изпрати кораби в кризисния регион на Черно море. Там, където руски военни нападнаха украински кораби, отвлякоха моряци и така погазиха украинско-руския договор от 2003 г. Порошенко обяви военно положение в някои региони на Украйна. НАТО пази мълчание относно молбата на Порошенко. Не може да се разчита на подобна мисия. Но запитването отново вади на светло една дилема на Запада от началото на руско-украинския конфликт.

С анексирането на Крим преди почти пет години между двете държави избухна война. Предшестваха други събития – свалянето на проруския президент (Виктор Янукович – б. р.) и предложението на ЕС за сключване на обхватен митнически съюз с Украйна.

Оттогава Русия и Украйна, от 300 години тясно взаимообвързани, се превърнаха във врагове. На пръв поглед заради един технически въпрос – митнически съюз. Действително спорът е около свободата на Украйна, относно нейното бъдеще сама да решава суверенно и самостоятелно.

Но едва от 2014 г. ЕС и НАТО са изправени пред въпроса как да действат относно желанията на източноевропейски държави по отношение на митнически съюз, зони за свободна търговия и членство.

Тази седмица по време на форума “Външна политика” на фондация “Кьорбер” в Берлин естонският отбранителен министър Юри Луик сподели как страната му през 2002 г. го е постигнала:

“Поканиха ни в НАТО, когато целият свят говореше за терор и никой не се замисляше дали прибалтийските държави трябва да бъдат защитавани.”

Днес обаче това е първата идея на НАТО. По отношение на Украйна тя се възприема негативно.

Опасностите от политиката на разширяване

Това беше така още през 2008 г., когато НАТО предложи на Украйна членство – все някога, все някъде, все някак си, но й отказа план за привилегировано партньорство. Тогава по въпроса за НАТО страната беше прекалено разединена. Беше крайно несигурно, дали някога НАТО би защитавала Украйна.

От 2014 г. сред западния отбранителен съюз и ЕС нарастват съмнения дали наистина е добре да се води политика на разширяване. Наскоро двама американски учени направиха предложение политиката на разширяване изцяло да се преосмисли и по този въпрос с Русия да се постигне единодушие. Самуел Чарап и Джереми Шапиро се аргументираха – при нова сделка Западът да признае, че всички институционални договорености в Източна Европа трябва да са приемливи за Русия. Ответно Москва да се откаже от военни интервенции и да ограничи влиянието си.

Това повдига въпроси. Русия ще се самоограничи ли някога? Може ли по този начин да се реши руско-украинският конфликт? Какво ще се случи в Източна Европа, ако при съгласуване с Русия НАТО и ЕС ограничи или сложи край на политиката си на разширяване? Това би предизвикало екзистенциален шок в Грузия, Молдова, Беларус и в други държави. Вратата към Запада би била затръшната, а тази на Изток би се превърнала в авариен изход. Без алтернативи ще са руският Евразийски икономически съюз и московският военен чадър. Това би разклатило цялата статика на Източна Европа.

Обратното – с опасности е свързано и безгрижното продължаване на политиката на разширяване. Никой не иска да се повтори украинският земетръс от 2014 г. Това, което при приема на Черна гора в НАТО през 2017 г. изглеждаше безпроблемно, при случай с Молдова ще доведе до европейски крах. Ако страна като Молдова встъпи в НАТО, Русия би могла незабавно да тества отбранителната си способност. А НАТО ще е безпомощна. Превантивно чрез териториални конфликти Русия държи в шах възможни кандидатки за членки на пакта. Украинци, молдовци, грузинци могат да разказват дълго по темата.

Това е дилемата на ЕС и НАТО. Те не могат да се откажат от политиката си на разширяване и против волята на източните европейци да ги оставят в сферата на руското влияние. ЕС и НАТО обаче не могат да продължат политиката си, без да предизвикват нови кризи.

Европейците трябва да продължат да живеят с тези неясноти. Разширяването не бива нито да приключи, нито да се ускорява, нито да се отказва, нито да се потвърждава. ЕС и НАТО си запазват правото да приемат нови държави, когато сметнат това за добре и когато тези страни са готови за прием. Но на европейците не бива да се забранява да кандидатстват за прием. На европейската политика й са нужни избор и възможности. Към това се числи и разширяването.

Мехаел Туман е виден германски журналист и специалист по външна политика. Член е на редколегията на германския седмичник за политика “Ди Цайт”.

 

Си Ен Ен: САЩ готвят бойни кораби за Черно море

http://clubz.bg/76759-si_en_en_sasht_gotvqt_bojni_korabi_za_cherno_more

Съединените щати са пристъпили към подготовка за изпращане на свои военни кораби в Черно море, съобщи телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС.
Си Ен Ен се позовала на трима представители на американските власти, според които въоръжените сили на САЩ са поискали от Държавния департамент да уведоми Турция за тези планове. Съединените щати се готвят за такава мярка "в отговор на действията на Русия против Украйна в Керченския проток", пише БТА. 
На 25 ноември Русия задържа там три украински бойни кораба и техните екипажи. На 24-мата задържани украински моряци бяха повдигнати обвинения в незаконно пресичане на руската граница, по които може да бъдат осъдени на до 6 години затвор. Те ще останат в ареста поне до 25 януари в съответствие със съдебно решение, припомня ТАСС.

От Държавния департамент са отказали коментар по въпроса.
Съгласно Конвенцията от Монтрьо Съединените щати трябва да уведомят Турция най-малко 15 дни предварително за предстоящо преминаване на свои военни кораби през Босфора и Дарданелите в Черно море. В мирно време бойни кораби на нечерноморски държави могат да останат в Черно море не повече от 21 дни, отбеляза телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС.
Командващият украинските военноморски сили адмирал Игор Воронченко междувременно предложи да бъде разменен за 24-мата свои сънародници, предаде ДПА.

"Сърцето ми се къса, когато гледам моите войници незаконно задържани от Русия", каза той за в. "Билд".

Германският таблоид освен това цитира майките на арестуваните украински моряци, които искат директен контакт с канцлера Ангела Меркел, за да им помогне.

"Германската канцлерка е много ценена в Украйна и ние знаем, че тя има влияние върху (руския президент Владимир) Путин", заявила една от тях.

Майките на задържаните от Русия украински моряци възнамеряват да напишат писмо до Меркел.

 

Der Tagesspiegel: Тръмп нарече военния бюджет на САЩ «безумен» и заговори за разоръжаване

http://pogled.info/svetoven/amerika/Der-Tagesspiegel-tramp-nareche-voenniya-byudzhet-na-sasht-bezumen-i-zagovori-za-razorazhavane.99460

/Поглед.инфо/ След оттеглянето от Договора за ракетите със среден и по-малък обсег (РСМО) ръководителят на Белия дом Доналд Тръмп неочаквано промени реториката си, пише Der Tagesspiegel. Той предложи на президента на Русия Владимир Путин и на председателя на КНР Син Цзинпин да проведат преговори по разоръжаването, за да приключат с "мащабната, неконтролируема надпревара във въоръжаването".

Окупацията, момчета, трябва да се заслужи…

http://pogled.info/svetoven/okupatsiyata-momcheta-tryabva-da-se-zasluzhi.99459

/Поглед.инфо/ Прави бяха класиците на марксизма, когато твърдяха, че социалното е по-важно от идеологическото, базата е по-важна от надстройката, но зад всички "разговори за високите неща" стърчат ушите на икономиката.

Основните нововъведения в Google Chrome

https://petel.bg/Osnovnite-novovavedeniya-v-Google-Chrome-__294082

kaldata.com Google започна разпространението на новата версия на своя браузър. Ъпдейтът до Chrome 71 не е много голям, но съдържа няколко важни подо...

Зимните цветя

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7179852

Зимните цветяЦикламата предпочита хладно място, коледарчето - топла стая Зимата е сива, студена и пагубна за много от цветята. Но не за всички. Има и такива, за които тя е периодът на цъфтеж. Така че цветята може да се разделят на два типа през студения сезон: които са в покой, и такива, които очакват звездния си миг.

SpaceX изстреля една ракета за трети път

https://petel.bg/SpaceX-izstrelya-edna-raketa-za-treti-pat__294091

SpaceX изведе в околоземна орбита рекордните 64 мини спътника, предаде Франс прес и БТА. Калифорнийската компания на Илон Мъск подобри още ...

Проблемен трафик: Ремонтите по АМ „Хемус” продължават и през следващата година

https://petel.bg/Problemen-trafik--Remontite-po-AM----Hemus----prodalzhavat-i-prez-sledvashhata-godina__294090

Бтв През тази и следващата година се обновяват общо 17 виадукта по АМ „Хемус” и АМ „Тракия” за 143 млн. лв. Очакват се проблеми с движени...

Последното племе от каменната ера размахва пениси, за да плаши натрапници

https://www.24chasa.bg/novini/article/7179899

Жителите на Северен Сентинел в Индия убиха американец, дошъл на острова да ги покръства Отровни стрели, ножове, копия, тояги, брадви, камъни - всичко това заплашва натрапниците, дръзнали да се приближат до изолирания от над 30 хиляди години остров Северен Сентинел. Посланието на обитателите на малкото парче земя в Бенгалския залив не може да бъде

БЧК започва раздаването на хранителни помощи

https://petel.bg/BCHK-zapochva-razdavaneto-na-hranitelni-pomoshhi__294088

БНТ БЧК започва поетапното предоставяне на индивидуални пакети с хранителни продукти на общо 297 460 уязвими български граждани. Раздаван...

Атлантическият съвет: F-16 е правилният избор за армията ни

https://petel.bg/Atlanticheskiyat-savet--F-16-e-pravilniyat-izbor-za-armiyata-ni__294087

Атлантическият съвет призова правителството да ускори превъоръжаванетона военновъздушните ни сили с ескадрила от многоцелеви изтреби...

Кевин Харт ще е водещ на "Оскарите" през 2019 г.

https://www.avtora.com/kevin-hart-shte-e-vodesht-na-oskarite-prez-2019-g/

Кевин Харт ще бъде водещ на церемонията по раздаване на наградите Оскар, която предстои в Долби Тиътър в Холивуд на 24 февруари 2019 г.Със сигурност ще направя тазгодишните Оскари специални, написа 39-годишният актьор и комик в пост в Инстаграм и сподели, че от години се е чудил дали някога ще му се падне тази чест.От Академията за филмови изкуства и науки в САЩ, която ежегодно определя кои са носителите на престижните награди Оскарите, вече обещаха, че предстоящата церемония няма да надхвърли три часа. Освен това потвърдиха информацията, че не всички победители в 24-те категории ще бъдат разкрити на живо.

Дженифър Анистън започва тв шоу с Рийз Уидърспуун

https://www.avtora.com/djenifar-anistan-zapochva-tv-shou-s-riiz-uidarspuun/

Актрисите Дженифър Анистън и Рийз Уидърспуун обединиха усилията си за ново телевизионно предаване, което все още без заглавие. То ще се излъчва по Apple TV. Бившата звезда Приятели заяви, че съвместният им проект ще бъде доста различен и забавен Все още не знам какво да споделя. Започнахме да снимаме преди около месец и е много забавно. Трудно е, но си струва, казва тя.Освен като телевизионна водеща Дженифър скоро ще се появи и в новия комедиен филм Dumplin.Американската актриса играе майка в предстоящия филм на Netflix. Наскоро тя призна, че се вдъхновява за ролята от собствената си майка – модела

С резервите "Барселона" стигна лесно осминафиналите в Купата на краля

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/06/3357127_s_rezervite_barselona_stigna_lesno_osminafinalite_v/?ref=rss


"Барселона" продължава защитата на трофея в Купата на краля, класирайки се за осминафиналите след втора победа над нискоразрядния "Културал леонеса". След като спечелиха трудно в първата среща като гост с 1:0, този път каталунците се справиха далеч по-лесно на "Камп ноу" и надделяха с 4:1.<br /><br />Треньорът Ернесто Валверде направи редица промени в състава, като единствено Иван Ракитич от основните играчи беше титуляр. Шанс за изява получи Карлес...

Създадена е българоезична Уикипедия

https://www.actualno.com/chronicles/syzdadena-e-bylgaroezichna-uikipedija-news_710184.html

Българоезичната Уикипедия е разновидност на Уикипедия на български език, започната на 6 декември 2003 г. Първата статия е Григориански календар в превод от френски език, като приоритет на първите редактори е преводът на интерфейса и на първите помощни страници на български език. Към юли 2013 г. по брой статии тя е на 36-о място от 285 уикипедии на различни езици. Към 5 декември 2018 г. същата има 247 575 статии. Последните статии, по които се работи, се виждат от препратката Последни промени на

Никулден е: да помислим за рибарите на техн&#

http://www.wwf.bg/news_facts/?uNewsID=339770

Свръхуловът застрашава поминъка на милиони рибари по света © WWFПразникът Никулден традиционно се свързва с рибата и много българи се отправят на пазар, за да подготвят тържествена трапеза, отрупана с рибни ястия. Но дали осъзнаваме каква роля играе потребителското ни поведение върху бъдещето на рибните запаси на планетата? За да задоволим глада си за морска храна, днес вадим от океаните повече риба, отколкото те могат да осигурят. А това се отразява както на морските екосистеми, така и на много местни общности, чиято прехрана зависи от рибарството.

В тази връзка природозащитната организация WWF стартира своята европейска кампания „Риба и за в бъдеще", с която предупреждава, че свръхуловът заплашва да превърне рибарите в следващия изчезващ вид.

Влияние върху икономиката

Ако разгледаме Световния океан като икономика със собствен брутен вътрешен продукт, той би се наредил на седмо място в света, заставайки пред държави като Бразилия, Италия и Русия. Въпреки това запасите от морска храна не са безкрайни. Рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в глобален мащаб, а 33 % от тях  са подложени на свръхулов. В резултат за последните 40 години световните запаси са намалели почти наполовина. В същото време устойчивото управление на океанските рибни запаси може да увеличи значително доходите на риболовната индустрия. Експерти оценяват този „скрит" потенциал на около 83 млрд. щатски долара.

Влияние върху препитанието

В същото време повече от 3 млрд. души разчитат на рибата като основен източник на протеини. „Свръхуловът в океаните излага на риск глобалната продоволствена сигурност, както и поминъка на 800 милиона мъже и жени, чиито храна и доходи зависят от рибата. Повечето от тези хора живеят в развиващите се страни", казва ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

Влияние върху здравето

Недостигът на микроелементи засяга милиони хора на планетата. Повече от 250 милиона деца в световен мащаб са изложени на риск от недостиг на витамин А. Морската храна допринася за диетата на милиарди хора в райони, където достъпа до храна нерядко може да е проблем. А само една порция риба осигурява около 50-60% от препоръчителния дневен прием на протеини. Освен това тя е и достъпен източник на животински белтъчини, който е по джоба на мнозина.

Влияние върху доходите и културата

Риболовът и бързо растящото производство на аквакултури осигуряват милиони работни места по снабдителната верига. А за много крайбрежни общности рибата играе важна роля в месните церемонии и традиции.
Европейският съюз е най-големият пазар на морска храна на планетата, което прави ролята на европейските потребители много важна.  „Не е нужно да се отказваме от рибата и морските дарове. Важно е обаче да се избират морски продукти, уловени или отгледани по начин, който запазва рибните ресурси и хората, зависещи от тях", коментира Веселина Кавръкова.

Затова WWF призовава потребителите, търговците и политиците в Европейския съюз да поемат своята водеща роля в осигуряването на устойчив риболов в световен мащаб. В помощ на потребителя WWF разработи препоръки, с които цели да насърчи отговорния избор на морска храна, гарантиращ запазването на рибата и морските дарове и за в бъдеще.

Повече за кампанията ни „Риба и за в бъдеще"  можете да научите на http://riba.wwf.bg/

А тук ще намерите още информация за втората част на нашия проект „Полезната риба".

Добрата новина е, че не трябва да се притесняваме да хапваме спокойно шаран, който е неразделна част от Никулденската трапеза. И макар у нас все още да няма сертифицирани шаранови ферми, по наблюдения на WWF той се отглежда природосъобразно.

Весел празник!

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване