Саудитската кандидатка за убежище ще замине за Канада тази вечер

https://www.24chasa.bg/novini/article/7240351

Саудитската кандидатка за убежище
ще замине за Канада тази вечер Саудитското момиче Рахаф Мохамед ал Кунун, избягало в Тайланд от страх да не бъде убито от семейството си, получи убежище в Канада. Това съобщи днес началникът на тайландските имиграционни власти Сурачате Хакпарн, цитиран от Ройтерс. По думите на Сурачате тази вечер 18-годишната Кунун ще се качи на полет на Корейските авиолинии от Банкок за Сеул,

Арестувани са свидетели по делото срещу Цветан Василев, съобщава адвокат на бившия банкер

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/01/11/3373878_arestuvani_sa_svideteli_po_deloto_sreshtu_cvetan/?ref=rss


Свидетели, на които им предстои да бъдат разпитани по делото КТБ, по което обвиняем е и бившият собственик на банката Цветан Василев, са арестувани, повдигнати са им обвинения и са са задържани в Следствения арест на Националната следствена служба на бул. "Г. М. Димитров".<br /><br />Това съобщение разпространи до медиите един от адвокатите на бившия банкер - Константин Симеонов. Той допълва, че утре - на 12 януари, в Специализирания наказателен съд ще бъде разгледано...

Спас Русев и Кирил Домусчиев с интерес към Нова ТВ

https://www.mediapool.bg/spas-rusev-i-kiril-domuschiev-s-interes-kam-nova-tv-news288492.html

Бизнесмените Спас Русев и Кирил Домусчиев преговарят с шведската компания "Модърн Таймс Груп" (MTG) за покупката на "Нова броудкастинг груп", след като преди дни бе обявено, че споразумението за продажбата на "Нова телевизия" с фонда ППФ на чешкия милиардер Петър Келнер е прекратено. Това пише вестник "Капитал" в петък. Сделката с Келнер се провали заради забраната на Комисията за защита на конкуренцията и от "ЕмТиДжи" заявиха,че преговарят с други кандидат-купувачи. "Да, заявил съм интерес пред MTG за "Нова" в консорциум с голяма чуждестранна компания", потвърдил Спас Русев, който притежава "Виваком", пред изданието, но не разкрил партньора си. Участието му не е през БТК. Кирил Домусчиев не е бил открит за коментар. За опитите на правителството да вкара в сделката Домусчиев се говори неофициално от месеци, след като през юли 2018 г. антимонополната комисия блокира сделката https://www.mediapool.bg/neochakvano-kzk-sprya-sdelkite-za-chez-i-nova-televiziya-news281685.html с ППФ, която бе за 185 млн. евро. Това решение бе обжалвано пред Върховния административен съд от ППФ, но заседанието по казуса бе насрочено за май 2019 г. Това и предопредели провала на сделката. Доколкото се смяташе, че Келнер, който вече придоби втория по големина телеком у нас – "Теленор", има интерес към Нова телевизия за комбиниране на двата вида бизнес, същата логика се вижда и при "Виваком". Телекомът на Спас Русев дава сериозна заявка за завладяване на по-сериозен пай от дигиталните услуги и каналите на "Наво броудкастинг груп", заедно със сайтовете си, ще й позволят по-голяма синегрия на предлаганите на потребителите услуги. Интересът на Домусчиев към медийната група "Капитал" си обяснява с мотива покупка на влияние в контекста на евровота през май и местните избори през есента тази година. Според различни източници сделката за "Нова" може да бъде сключена още преди края на март тази година на цена над 100 млн. евро. Това е доста под сумата, за която "ЕмТиДжи" през 2008 г. придоби кабелния канал "Нова+" и 80% от списание "Ева". Тогава шведите платиха 620 млн. евро на гръцкия собстевник "Антена груп".

СРС-тата срещу Иванчева: Чаках като пионерче пред вратата, идеше ми да ги плюна

https://www.mediapool.bg/srs-tata-sreshtu-ivancheva-chakah-kato-pionerche-pred-vratata-ideshe-mi-da-gi-plyuna-news288491.html

Многократно прослушване на една и съща фраза, питания към другите: "Ти какво чуваш" и опити да се разгадае мисълта на говорещия по "логически път". Така премина съдебното заседание по делото срещу отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и Петко Дюлгеров в петък.   По искане на Петрова и адвокатите й съдът прослушваше многократно един и същи запис СРС-тата, за да се отстранят разминаванията между записано и свалено на хартия. Оказа се, че забележките на Петрова засягат главно неясни реплики от записите, които не променят смисъла на казаното. Съдия Иво Хинов все пак нанесе корекциите, но многократно констатира, че на местата, където е изписано "Не се разбира" действително нищо не се разбира. Бяха изслушани записи на разговори между обвинения като посредник Дюлгеров и бизнесмена Александър Ваклин, за когото прокуратурата твърди, че е бил изнудван от Иванчева и Петрова.   Не пари, а "неща"   В разговорите си Ваклин и Дюлгеров рядко изричат думата "пари". Вместо това се говори за неща – носи ли ги, къде трябва да се държат, кой на кого да ги занесе. След единствената си среща с Иванчева Ваклин е много ядосан от отношението й. Оплаква се, че не е поела никакъв ангажимент, даже не си спомняла името му и можела като нищо да го "пусне по пързалката" – да вземе парите, а след това да му забави документите с още 10 месеца. Бизнесменът обяснява, че работи с англичани, на които казал, че ще дава пари за консултанти. "Взимам ги нещата, казвам им – нещата са при мене, пускаш нещата. Като не пускаш, връщам ти всичко и довиждане, така правим", успокоява го Дюлгеров.   Като пионерче през учителската стая   Ваклин се чувства унизен след срещата си с Иванчева, става ясно от разговора му с Дюлгеров. Обиден е, че кметицата не знаела името му и от коя фирма е. "Извинявай, това ли е личен ангажимент", пита той. Бизнесменът обяснява, че е чакал пред кабинета на Иванчева като "пионерче пред учителската стая". И в един момент заявява: "Идваше ми да ги плюна в лицето".   С толкова пари може да се купи кмет на града или да се промени законът, разсъждава още бизнесменът. "Това са много пари. По-добре да издигна кандидатура за столичен кмет или да променя закона. С толкова пари ти казвам, че ще мине през парламента да сменим закона, да са назначаеми тия тъпанари", заявява той по адрес на Иванчева, която не е член на никоя партия и бе избрана със сериозна подкрепа от жителите на "Младост".

Изплува старо дело на бургаския ЧСИ, забъркал се в аферата с либийския кораб

https://pik.bg/изплува-старо-дело-на-бургаския-чси-забъркал-се-в-аферата-с-либийския-кораб-news811010.html

Изплува старо дело на бургаския ЧСИ, забъркал се в аферата с либийския кораб

Бургаският съдебен изпълнител Тотко Колев, срещу когото е образувано досъдебно производство за престъпление по служба заради аферата с либийския кораб BADR, ще се озове на подсъдимата скамейка, но по друго обвинение - за неправомерната продажба на имот в село Емона, община Несебър.

Случаят е отпреди 11 години, но делото тръгва едва сега. Според прокуратурата в периода 11 декември 2007-14 май 2008 година, Тотко Колев е продал недвижим имот в село Eмона, без да е налице наложена възбрана на имота към момента на извършване на описа, без да е извършил проверка на собствеността и без да е собственост на длъжника.

Имотът се оказал на община Несебър. В резултат на действията му са настъпили вреди в 584 955 лв., уточняват от държавното обвинение и го подвеждат под отговорност по чл.282, ал.2, вр. с ал.1 от НК - грозят го до пет години затвор.  Окръжен съд – Бургас, е насрочил заседанието си за 14 януари 2019 г.

Тотко Колев е търсен по телефона от "Флагман", но той не е отговаря на обажданията. Негови близки твърдят, че е в столична болница, където се лекува.

Шефът на Съюза на превозвачите: Не сме спечелили войната

https://www.24chasa.bg/novini/article/7240341

Шефът на Съюза на превозвачите: Не сме спечелили войната„Вчера спечелихме едно разиграване със слаби карти. Моментът беше ключов”, каза Йордан Арабаджиев – изпълнителен директор на Съюза на превозвачите, пред Би Ти Ви. Депутатите от Транспортната комисия на европарламента не гласуваха вчера два от докладите в пакета „Мобилност”, което на практика го блокира.

Къде има пример за чудотворно преобразяване на ромски общности

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7240228

Къде има пример за чудотворно преобразяване на ромски общности Това става под влияние на протестантски църкви, но те не срещат подкрепа Свидетел съм на чудотворното преобразяване на ромските общности под въздействието на протестантските църкви, които са водени от ромски пастори и църковни настоятелства. Когато видиш нещо хубаво - човешки дълг е да го подкрепиш.

Вечерен бюлетин – 11 януари 2019 г.

https://terminal3.bg/vecheren-bjuletin-11-januari-2019-g/

Двама български кандидати – Спас Русев и Кирил Домусчиев, водят преговори с шведската компания MTG за покупката на най-голямата българска медийна група – “Нова броудкастинг груп”. Това съобщава в новия си брой седмичникът “Капитал”, като се позовава на свои източници.

Двамата са конкуренти в процедурата за продажба, консултант в която е лондонският офис на Citi. “Да, заявил съм интерес пред MTG за “Нова” в консорциум с голяма чуждестранна компания”, е потвърдил Спас Русев пред “Капитал”, като не е пожелал засега да разкрие кой е партньорът му. Според изданието сигурното е, че той не участва в преговорите през БТК, където е най-големият акционер. Кирил Домусчиев не е бил открит за коментар.

Информацията за водените преговори идва само четири дни след като MTG обяви, че е решила да прекрати споразумението си за продажбата на медиата на чешкия инвестиционен фонд PPF на Петр Келнер. Споразумението беше подписано в началото на миналата година и включваше продажба на 95% от “Нова броудкастинг груп”. Срещу 185 млн. евро най-богатият чех, който миналата година купи българския бизнес на “Теленор”, трябваше да придобие седем телевизионни канала и 19 онлайн компании с общи приходи за 2017 г. от 100 млн. евро.

Парламентът в Скопие окончателно прие името Северна Македония

Депутатите в Скопие приеха четири поправки, с които конституционното име на страната се променя от Република Македония на Република Северна Македония.

Заседанието започна в сряда и трябваше да завърши с гласуване най-късно на 15 януари. Според македонски експерти, с които “Дневник” разговаря, обаче заради международния натиск за приключване на въпроса със смяната на името депутатите са решили да ускорят процедурата и вотът да е в първите няколко дни.

Поправките минаха с малко над нужните две трети мнозинство (81 от 120 депутати) в парламента, с подкрепата на няколко депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която ги отхвърля. Решението “отваря вратата към бъдещето”, каза в парламента премиерът Зоран Заев, цитиран от македонската агенция МИА.

Още по темата. 

Бивш депутат на ГЕРБ отива на съд за аферата “Суджукгейт”

Специализираната прокуратура приключва разследването срещу бившия народен представител Живко Мартинов по аферата “Суджукгейт” и предстои внасянето на делото в съда, съобщиха в петък от прокуратурата.

Мартинов е обвинен за изнудване, за което е предвидено наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години, глоба от 5000 до 10 000 лева и конфискация на имущество.

Бившият депутат се разследва от миналия юли и за принуда, лично укривателство и натиск върху полицейски шефове.

Подробности. 

Деца от Сливен събират пари за операция на свой съученик

Третокласникът има нужда от лечение, за да продължи да ходи на училище и да бъде сред приятелите си, съобщи Би Ти Ви.

Всеки ден Ивелин ходи на училище с майка си. Единственият шанс да бъде сред връстниците си е проходилката, с която се движи, и силната воля, с която превъзмогва болката.

Всички деца помагат на Ивелин – да отвори вратата, да му донесат проходилката, да си подреди чантата, казва Антония Петрова, учителка на момчето.

Мечтата на Ивелин е да стане пожарникар. Умен, добър и усмихнат въпреки страданието – така го описват всички.

Той е роден с тегло едва 800 грама, а на 18 месеца лекарите му поставят диагноза ДЦП. Следват пет операции за няколко месеца, но подобрението е за кратко. Започват болки в коленете и детето се обездвижва. Налага се спешна операция.

От клиника в Турция дават гаранция за лечението на детето, но операцията ще струва 20 000 евро.

За да помогнат, децата от класа изработват сувенири и ги продават.

 

Какво ще стане след гибелта на Слънцето?

http://www.moreto.net/novini.php?n=389258

Британски учени от университета в Уоруик прогнозират каква ще бъде съдбата на Слънцето след неговата гибел, когато ще се превърне в бяло джудже, съобщава сп. "Нейчър". Специалистите са направили своите анализи въз основа на данните, получени от космическия телескоп "Гая" на Европейската космическа агенция.

България вече граничи с Република Северна Македония

http://clubz.bg/78163-bylgariq_veche_granichi_s_republika_severna_makedoniq

Македонският парламент прие в петък вечер изменения в конституцията на страната, които позволяват да бъде решен спорът за името на бившата югославска република с Гърция.

Гласуването отваря пътя за присъединяване на Македония към Европейския съюз и НАТО.

За промените, според които страната се преименува на "Република Северна Македония" от "Република Македония" гласуваха 81 депутати, т.е. с 1 над необходимото мнозинство от две трети от всички парламентаристи.

Нямаше "против" и "въздържали се".

Окончателното влизане в сила на договора от Преспа, който решава спора за името, зависи от предстоящ вот в гръцкия парламент, където коалиционното правителство на премиера Алексис Ципрас има крехко мнозинство, а коалиционният му партньор, дясната популистка партия "Независимите гърци", водена от министъра на отбраната Панос Каменос, е против договора.

ЕС приветства вота в Скопие

„Приветстваме от все сърце парламентарния вот от днес за конституционните промени.“

Това се казва в съвместно изявление на върховната представителка на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисаря по разширяването Йоанес Хан.

„Това е ключова стъпка съм прилагането на историческото Преспанско споразумение. Политическите лидери и гражданите показаха решителността си да се възползват от тази уникална и историческа възможност, за да разрешат един от най-старите спорове в региона и да тръгнат решително по пътя към ЕС“, заявяват още комисарите.

Европейският съюз подкрепя това споразумение, което е пример за помирение в региона и Европа като цяло. В очакване на пълното прилагане на споразумението Съюзът ще продължи да подкрепя страната по пътя към евроинтеграцията.

Столтенберг поздрави Заев

„Поздравявам премиера Зоран Заев за окончателното гласуване в парламента на Преспанското споразумение“, написа в туитър генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„НАТО подкрепя пълното прилагане на споразумението,което е важен принос за един стабилен и благоденстващ регион“, допълва той.

Домусчиев: Целта на закона за горивата е да останат само големите бензиностанции

https://www.actualno.com/business/domuschiev-celta-na-zakona-za-gorivata-e-da-ostanat-samo-golemite-benzinostancii-news_715761.html

Законът за горивата обслужва определени интереси и цели да останат само големите бензиностанции. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Той определи излизането на Българската петролната и газовата асоциация от КРИБ като манипулация, защото бизнес организацията е не е подкрепила закона за горивата, а дори е спомогнала за отлагането му. „Още лятото, когато този закон тръгна да се прокарва с активното лобиране на Валентин Златев, КРИБ излезе с остра позиция към определени тек

Армията на помощ със снега в Бавария

https://www.vesti.bg/sviat/armiiata-na-pomosht-sys-snega-v-bavariia-6090854

Обилни снеговалежи продължават в южните и югоизточните части на Германия

Спас Русев и Кирил Домусчиев се състезават кой да купи "Нова телевизия"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/01/11/3373840_spas_rusev_i_kiril_domuschiev_se_sustezavat_koi_da/?ref=rss


Двама български кандидати - Спас Русев и Кирил Домусчиев, водят преговори с шведската компания MTG за покупката на най-голямата българска медийна група - "Нова броудкастинг груп". Това съобщава в новия си брой седмичникът "Капитал", като се позовава на свои източници.<br /><br />Двамата са конкуренти в процедурата за продажба, консултант в която е лондонският офис на Citi. "Да, заявил съм интерес пред MTG за "Нова" в консорциум с голяма...

Около 500 протестират във Войводиново заради пребития командос (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7240313

Около 500 протестират във Войводиново заради пребития командос (Снимки, видео)Около 500 души протестират в пловдивското село Войводиново заради пребития от роми преди дни командос. В проявата участват бивши и настоящи командоси, фенове от футболни агитки. Протестиращите развяват българския трикольор, както и знамена с ликовете на български патриоти. Сред изразяващите недоволството си бяха забелязани и криминално проявени

Канада даде убежище на 18-годишната саудитка Рахаф

https://dnes.dir.bg/svyat/kanada-dade-ubezhishte-na-18-godishnata-sauditka-rahaf

Изправена пред заплаха от домашно насилие момиче получи шанс след скоростно приключила процедура

Рекорден брой земетресения в Индонезия през 2018 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/7240330

Рекорден брой земетресения в Индонезия през 2018 годинаПовече от 11 500 земетресения са регистрирани през миналата година в Индонезия - най-големият брой от десет години, предаде ТАСС. "През миналата година е отчетен рекордно висок показател. Така например през 2017 г. са регистрирани около 7200 подземни труса, а през предишни години - средно около 4000", каза директорката на Агенцията по метеорология,

Океанографска наблюдателна станция монтират във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=389276

Океанографска наблюдателна станция, която да следи промените във водното ниво, във вълновите характеристики, в теченията и други показатели, предстои да монтират на морското дъно край варненския бряг. Това става ясно от обявената обществена поръчка за избор на доставчик на станцията, научи Moreto.

Нов закон в Русия ще позволи свалянето на граждански самолети

https://www.actualno.com/europe/nov-zakon-v-rusija-shte-pozvoli-svaljaneto-na-grajdanski-samoleti-news_715600.html

Граждански самолети с пътници на борда, нарушили въздушната граница на Русия, ще може да бъдат сваляни. Това пише руското издание "Известия", като се позовава на проект на Министерството на отбраната на руското правителство.  Уточнява се, че да се открива огън ще може в случаите, когато съществува опасност, че преднамерено крушение на лайнера може да доведе до екологична катастрофа, масова гибел на хора или унищожаването на стратегически обекти. Законопроектът се намира на фа

The Bulgarian government chooses the F-16, Bulgaria vs. EU’s Mobility Package

https://www.mediapool.bg/the-bulgarian-government-chooses-the-f-16-bulgaria-vs-eus-mobility-package-news288490.html

[div class='center_orange']Commentary:[class='center_orange' div]   Bulgaria: Racism is what unites us Bulgaria is a racist state. This is not a grand statement neither for Bulgaria, nor for most states. Racism is a problem throughout the western world. But it is safe to say that while western states struggle with systemic and especially structural racism, Bulgaria is open and blunt about its hate towards – in particular – the Roma population. This hate – and this is a key point – is not a hate towards a people or a group of individuals, for Bulgaria does not really entertain the notion that the Roma are in fact complete human beings. Instead it often thinks of them as a blob of bodies, which is useful during election times but otherwise mostly takes up space, social welfare and free electricity. And they are definitely not ‘Bulgarians’, as people naturally talk about (they) the Roma vs (us) the Bulgarians, whereby making it clear that Bulgarian full citizenship is inevitably ethnically bound.   Bulgaria has a vice prime minister, who just ordered the destruction of 250 people’s houses in the middle of winter. A request that was executed in a manner of days because when it comes to the state destroying Roma houses, it suddenly becomes a well-oiled machine, with no trace of the administrative handicap, which is otherwise incapable of keeping a simple server running, renovate a single street properly or sell electronic vignettes.   Earlier this week in the small town of Voyvodinovo near Plovdiv two young brothers got into a fight with a military officer. The officer claims he was attacked by the two men unprovoked, the two men claim the former slapped one of them, and they reacted – admittedly – disproportionally. The officer was admitted to the hospital with a broken hip bone and swellings and broses in his head. This should be a crime like any other and be decided by the court, and if the court finds the defenders guilty, it should rule on a punishment. But since the two men are Roma, the punishments have already begun, and since – as mentioned – they are not perceived as individual human beings with individual will, the guilt is allocated to the collective, and punishments is aimed at the whole community.   There are numerous ghettoes in Bulgaria. The people living in ghettoes, as far as they are ghettoes, are trapped inside by and in poverty. There is no official statistic or map of these places or the number of people living in them, but different studies have been carried-out throughout the years, following the collapse of communism. A more recent study by Rumian Sechkov from 2013 has identified at least 320 ghettoes across the country. In 2014 another study conducted by the international consortium FAS 2013 concluded that the total population of people living in ghettoes is 400’000. The actual houses in these areas are very often illegal. So are the houses in the ghetto in the small town of Voyvodinovo, where the two brothers in question lived with their families.   Vice PM and co-leader of the far-right nationalist coalition partner the United Patriots, Krassimir Karakachanov (who is also Minister of Defence) reacted almost immediately to the incident and went on site to meet with local authorities.   “The gypsies in Bulgaria have become exceptionally audacious and the patience of the Bulgarians is running out”, he said.   And later made another key statement packed with pre-Holocaust racist goodies, which should be prosecuted:   “The reality is that there is the need for a whole program to be developed dedicated to solving the gypsy question. The people should not have to put up with a part of the population, which only has rights and refuses to acknowledge it also has responsibilities and must uphold the law.”   He also explained several days after that the reason there is no political will for solving the gypsy problem is because of fear from “the media, pseudo-human rights’ organizations and fear of the bureaucrats in Brussels”.   In a rant, which took the length of a short lecture “one part of the population”, he also called for the houses in the ghetto in the town to be destroyed. When asked where would the 250 people, who live there go in the middle of winter if they have no houses, Karakachanov bluntly replied to the journalist:   “Take them in in your house.”   The civil society organization Edinstvo – Haskovo (Unity – Haskovo) filed a claim against Karakachanov for discrimination at the Commission for Protection against Discrimination. It is still unclear whether the claim will lead to proceedings yet. Regarding this and other verbal criticism of his remarks as being too strong, Karakachanov said:   “Actually, my reaction was very soft. I tried to be very diplomatic and mindful of the fact that I am vice prime minister in this cabinet, if not for that, I would have said many other things.”   And while the mayor of Voyvodinovo, Dimitar Toshev was reluctant at first, pointing out that “you can’t destroy houses where over 200 people live”, this didn’t resonate much neither with the vice PM, nor the mayor of the Maritsa Municipality, Dimitar Ivanov, of which Voyvodinovo is a part of, who ordered the houses be demolished. Heavy excavators were immediately on their way and by the end of the next day 5 houses were destroyed. Another 10 will be demolished right away for – ironically – posing a risk to those who live inside and passers-by. The authorities will have to wait the two-week right for appeal for the rest of the houses, as the justification for their removal is only for being illegal.   Karakachanov is still going on about how a ‘certain part of the population” (whom he never refers to as people, citizens, most often as ‘part of the population’, and gypsies at most) “must learn to uphold the law.” It seems cliché enough to be unharmful but, really, what does he mean? The law is not only the law, but also what happens when you break it. There is a system of procedures in place to balance off offences because people do break the law, and actually there is nothing extraordinary about this. But if we take into account the dehumanization and blunt racism, it makes more sense. The thing is, Karakachanov holds the bar much higher if you are Roma. It’s not that if you break the law, the system finds you guilty and appoints a punishment. You plainly do not have the right to break the law and expect due process. And people in power like Karakachanov will find a way to destroy your house and the houses of all your family and neighbors, and leave them on the street in the middle of winter, all in less than a week and finish off by explaining how he was soft on you. Because you have no rights, or at least you shouldn’t have. Right up until just before the next elections when your vote will become a valued commodity. And a very good reason for those in power not to implement any real policies that might sustainably help people out of the ghettoes.   [div class='center_orange']In other news:[class='center_orange' div] The Bulgarian government chooses the F-16 In a historic decision the Bulgarian government decided to go ahead with the purchase of new F-16 Block 70 Viper fighter aircrafts, manufactured by the American Lockheed Martin. The modernization of the Bulgarian air forces was delayed several times in the past several years. As a result, Bulgaria, who is a member of NATO since 2004 still uses the old soviet fighters MIG 29 and pays millions to Russia in maintenance and repair costs. The cabinet’s decision to purchase F-16’s now lies in the realm of Parliament, which must approve it. The cabinet also requests of Parliament to allow for the future contract to circumvent some of the requirements from the Bulgarian side, which are mandatory. This way the conditions of the project will be changed in the period of implementation.   The main rival of the Americal offer was the proposal from Sweeden’s SAAB for Gripen fighters. In order to better their chances the company proposed two additional aircrafts, totaling at ten, instead of the initial eight, for the same price but with less equipment. However, additional equipment would require new contracts and tenders.   The U.S. Secretary of State Mike Pompeo announced earlier this week that Washington is committed to tailor the specifics of the final deal for the F-16’s to Bulgaria’s budget and operative requirements.   The final terms will be decided over bilateral negotiations between the two countries.   Meanwhile the Bulgarian Socialist Party is firmly against any negotiations between Bulgaria and the U.S. for the F-16 ‘s. BSP’s leader Kornelia Ninova held a press conference, in which she declared:   “[This government] has inflicted many heavy blows on the rule of law in Bulgaria, but the resolution for the decision for the new aircraft is а new low and the end”, she said.   BSP’s position is not surprising. It plainly follows President Roumen Radev’s remarks from last week, in which he described the negotiations between the U.S. and Bulgaria as a „triple blow against Bulgaria”. Radev won the presidency as an independent with the support of BSP in the last elections. His criticism has chiefly to do with the fact that the American fighters will be more expensive than the initially allocated 1,8 billion leva including VAT.   Apart from BSP, the pro-Russian far-right nationalist ATAKA, which is part of the ruling coalition, will also vote against the decision, so will another pro-Russian parliamentary party, VOLYA. The likely scenario, however, is that the decision will pass the parliamentary vote with the votes of the largest ruling party, GERB, Minister of Defense Krassimir Karakachanov’s VMRO, and Movement for Rights and Freedoms. The vote is expected next week.   In the meanwhile Secretary of State Mike Pompeo, the White House and U.S. National Security Adviser John Bolton commended PM Boyko Borissov for his decision on Twitter for choosing the F-16. According to unofficial information if the Parliament gives its go-ahead, this would secure Borissov a visit to the White House and a meeting with U.S. president Donald Trump.   Boyko Borissov requests the Mobility Package to remain after the elections for European Parliament PM Boyko Borissov has made a request to the chairman of the European Parliament, Antonio Tajani for the vote on the new rules for transport carriers, which the Bulgarian carriers continuesly protest, to be held after the upcoming European elections are over.   The two discussed the situation surrounding the new Mobility Package 1 over the phone when Borissov made the request. The European Parliament’s Committee on Transport and Tourism passed one of the three initiatives in the package this week.   Meanwhile Bulgarian, Polish and Romanian truck drivers took to the streets in Brussels to protest the package. The package requires for drivers to return home every four weeks, which drivers and companies claim will bankrupt them. The package also provides new rules for how the drivers’ salary is calculated, which is also a key issue for the protesters.   The protesters are clear that the measures in the Mobility Package will damage the sector severely in the remote parts of Europe like Bulgaria.   In Bulgaria, virtually the whole government and opposition alike expressed their support for the drivers’ protest in Brussels. President Roumen Radev and the Bulgarian Socialist Party declared their support on Tuesday. Radev met with carrier companies and declared:   “I am with you. Precisely such justified demands as yours are the reason for all Bulgarian institutions to become united in their support for you”, Radev said afterwards.   Later the government’s press-office released an official statement backing the protest. Transport Minister Rossen Zhelyazkov announced he will be attending the demonstrations as well.   Transcripts from bugs in the trial against former mayor of Mladost Dessislava Ivancheva and her deputy Bilyana Petrova manipulated The transcripts from special investigative tools, which are part of the body of evidence in the trial for bribery against the former mayor of Mladost Dessislava Ivancheva and her Deputy Bilyana Petrova have been manipulated in a way, which changes the meaning entirely. Petrova was the one to inform about key differences between the recordings and the transcripts. For example, a sentence by Petrova, which is transcribed as “I don’t want 10%”, was originally “I don’t want for the kids to go to the center”. The two sentenced bare phonetic similarities in Bulgarian. Petrova explained the context in which she said the words, which has nothing to do with the trial at all but occurred during talks about a math school teacher, who resigned in 2017.   Petrova claims that there are many instances of such falsifications.   Dessislava Ivancheva and Bilyana Petrova are on trial for receiving a 70’000-euro bribe in for issuing a construction permit. They remained in jail till last Christmas, totaling 8 months behind bars without conviction. The Specialized court released them under house arrest three times; twice the Appeals’ Court reversed the decision. The head of the Supreme Court of Cassations appointed a special panel of three Supreme Court judges to review the proceedings, due to suspicions that the Appeals Court’s reversals were unjustified, which the three judges probe confirmed.   Ivancheva and Petrova filed their case to the European Court for Human Rights a few weeks ago. The claim concerns the way the two were arrested, when they stood handcuffed in the middle of a busy intersection for over six hours in the heart of Sofia’s center back in April, and the horrific conditions of the cells they occupied for eight months.   Head of Supreme Court of Cassations, Lozan Panov will keep on perusing possible wrongdoings in the arrest of Dessislava Ivancheva and Biliyana Petrova The head of the Supreme Court of Cassations Lozan Panov The head of the Supreme Court of Cassations Lozan Panov will request from the prosecutors in the Supreme Judicial Council to give its opinion on the scandal regarding the inquiry into the since removed mayor of Sofia’s district of Mladost Dessislava Ivancheva and her deputy Bilyana Petrova. Panov’s request is for this to be included in next week ‘agenda of the regular meeting of the council.   The reason for Panov’s request is the unprecedented decision, made by the Specialized Prosecution for materials from Ivancheva and Petrova’s trial to be withheld as regards to an inquiry appointed by Panov himself. This was in late November. Before this the head of the SCC tasked three judges unrelated to the trial to review the proceedings and especially as regards to the Specialized Court of Appeals reversing the decision by the Specialized Court to release the two defendants under house arrest. The two women are now under house arrest but after the decision going back and forth three times, which effectively extended their time spent in jail over a month, totaling in over eight months.   The prosecutors’ superiors decided to withhold relevant documents from the judges reviewing the proceedings arguing that the release could affect the decision pending by the Specialized Court of Appeals.   Panov attacks this argument, however, as entirely unjustified and ungrounded legal-wise and accuses the decision as an “unacceptable attempt of institutional influence over the court [which violates its independence]”.   Eventually, the inquiry, which Panov appointed was carried out. It found that the Specialized Appeals’ Court had made violations in producing the decision for the two women to remain in jail.   The Supreme Judicial Council will have its regular meeting on Wednesday when Panov’s request will be processed.   The head of the National Road Infrastructure Agency resigns amid e-vignette chaos Svetoslav Glosov The head of the National Road Infrastructure Agency Svetoslav Glosov resigned this week, following three previous resignations from other officials, responsible for the implementation of the e-vignette system, which took off last week with a series of errors and bugs. PM Boyko Borissov requested the three previous resignations early last Saturday, and they were submitted immediately. Glosov resigned after a meeting with Borissov as well. The PM requested this resignation also.   “The PM strongly criticized [the way the system was launched], he expressed his deep dissatisfaction and demanded responsibility be taken. Glosov’s reaction to this was to submit his resignation.”, Regional Minister Petya Avramova, who was also present at the meeting between Glosov and Borissov, told the media.   From what Glosov told the media, he conceded to submitting his resignation without argument, and accepts the responsibility arising from the ‘difficulties’ the launch of the new system has led to. Glosov maintained at first that there is nothing out of the ordinary wrong with the system, and as much as there are issues, they are within normal for launching any new system of this scale. Last week he admitted there might be some problems with the system   The largest parliamentary opposition the Bulgarian Socialist Party, however, repeated that they will not be satisfied unless relevant ministers resign.    Bulgaria won’t enter the Eurozone before 2022: Valdis Dombrovskis   The European Commission Vice President for the Euro Valdis Dombrovskis Bulgaria will not enter the Eurozone before 2022, the European Commission Vice President for the Euro Valdis Dombrovskis said, the Bulgarian National Radio reported. The timeframe depends of how Bulgaria preform in the upcoming probe of the banking system, which is a condition for the country to join the European Banking Union and the so-called ‘euro waiting room’, which will occur in one day.   According to Dombrovskis Bulgaria has a chance to enter the waiting room in mid 2019.   “In order for this to happen Bulgaria’s application must be approved from all countries in the Eurozone and Denmark, which is a member of the mechanism, and by the European Central Bank”, Dombrovskis added.   If and after the country enters the euro waiting room, at least three years must pass before it becomes a full member of the eurozone. The first two years have to do with meeting the Maastricht criteria, and the third – with assessing the achieved results and preparatory work.

Мениджъри на BMW влизат в затвора в Южна Корея

https://www.investor.bg/novini/444/a/menidjyri-na-bmw-vlizat-v-zatvora-v-iujna-koreia-275169/

Те са фалшифицирали резултатите на нивата на вредни емисии на двигатели на коли на марката

Изслушването пред съда на подслушаните разговори по делото Иванчева не ги прави по-ясни

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/01/11/3373868_izslushvaneto_pred_suda_na_podslushanite_razgovori_po/?ref=rss


С изслушване пред съда на записи на разговори между подсъдимите за подкуп Десислава Иванчева, Биляна Петрова и сочения за посредник в предаването на парите Петко Дюлгеров продължи днес заседанието по делото в Сециализирания наказателен съд.<br /><br />СРС-тата са в голям обем и председателстващият съдебния състав съдия Иво Хинов реши да бъдат изслушвани в съдебната зала само онези записи, по които има съмнения, че коректно са дешифрирани или спор какво се чува на записа. Че има...

Социалното изключване създава джихадисти, сочи изследване

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/01/11/3373681_socialnoto_izkljuchvane_suzdava_djihadisti_sochi/?ref=rss


Социалното изключване е водещ фактор за радикализация, подпомагащ създаването на джихадисти. Това показва изследване на радикализирани хора, включващо сканиране на мозъците им и показващо реакцията им при изключване, пише в. "Гардиън".<br /><br />Изследването оспорва твърденията в западните политически среди, че обикновено бедността, религиозният консерватизъм и дори психозата допринасят в по-голяма степен за "отглеждането" на джихадисти. Според един от...

Пет области в страната са пред грипна епидемия

http://www.moreto.net/novini.php?n=389288

Болните от грип в цялата страна се увеличават. Пет области са пред грипна епидемия.  Областите Силистра, Ямбол, Пазарджик, Стара Загора и Бургас са на прага на грипната епидемия. Такава обаче още не е обявена.  Повечето регистрирани случаи са на грип тип А, който е много близък до така наречения "свински грип".

Съдът в Дупница остави в ареста брат и сестра крадци от Рила!

http://www.struma.com/krimi/sudut-v-dupnica-ostavi-v-aresta-brat-i-sestra-kradci_144262/

Днес, 11.01.2019 г., по искане на Районна прокуратура – Дупница съдът е определил мерки за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо А.Ш. и Ц.А. от гр. Рила, обвинени за извършена от тях кражба.

Около 16:40 ч. на 08.01.2019 г., в къща на ул. „Евтим Трайчев“ в гр. Дупница, обвиняемият Ш. отнел парична сума от трудноподвижна осемдесет и четири годишна жена. Мъжът действал в съучастие със сестра си – обвиняемата Ц.А., която отвличала вниманието на...

Продължава

Потребителските цени в САЩ отчетоха първи спад от девет месеца

https://www.investor.bg/novini/130/a/potrebitelskite-ceni-v-sasht-otchetoha-pyrvi-spad-ot-devet-meseca-275163/

По-ниската инфлация подкрепя покупателната способност на домакинствата, което може да поддържа на добри нива и потребителските разходи

Йордан Арабаджиев: Превозвачите спечелиха разиграване със слаби карти

https://frognews.bg/novini/iordan-arabadjiev-briuksel-prevozvachite-specheliha-razigravane-sas-slabi-karti.html

Спечелихме едно разиграване със слаби карти. Това вчера беше ключов момент, защото ние предварително знаехме какъв беше подготвеният сценарий. Това заяви в предаването ”Лице в лице” по bTV председателят на Съюза на превозвачите Йордан Арабаджиев.

Домусчиев: Законът за горивата обслужва определени интереси и брани "големите"

https://dnes.dir.bg/ikonomika/domuschiev-zakonat-za-gorivata-obsluzhva-opredeleni-interesi-i-brani-golemite

Председателят на КРИБ заяви, че Валентин Златев е лобирал за закона, но асоциацията ще действа в подкрепа на бизнеса

Започват проверки на трите ЕРП-та заради скъпия ток на свободния пазар

https://www.investor.bg/energetika/472/a/zapochvat-proverki-na-trite-erp-ta-zaradi-skypiia-tok-na-svobodniia-pazar-275167/

В понеделник председателят на енергийния регулатор Иван Иванов свиква среща с всички основни участници на свободния пазар за електроенергия

Теодор Димитров е „Бебе на 2019 година“ за община Петрич

http://www.struma.com/obshtestvo/teodor-dimitrov-e-bebe-na-2019-godina-za-obshtina-petrich_144261/

Първото родено за новата година бебе в община Петрич бе посетеноднесотзаместник-кметапо „Хуманитарнидейности” Илияна Попова. Тя връчи подаръци на малкия Теодор, както и специален плакет на Община Петрич. Теодор се появи на бял свят на 04.01.2019, петък, в 13.40 ч.

Той е първодетена своитеродителиТери и Мануел Димитрови. Пожеланието от ръководството на община Петрич е Теодор да бъде здраво, закриляно и обичано дете! Нека се...

Продължава

Две постановки отпадат от програмата на ФКЦ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=389265

Поради технически причини постановките "Странната двойка" и "Смях на сбогуване", обявени за 19 и 20 януари от 19:00 ч., отпадат от програмата на ФКЦ, съобщават за Moreto.net. Закупените билети могат да бъдат презаверени за друго събитие от програмата на Театър "Българан".

Държавата ще проверява ЕРП-тата заради борсовата цена на тока

https://offnews.bg//ikonomika/darzhavata-shte-proveriava-erp-tata-zaradi-borsovata-tcena-na-toka-695354.html

От 15 януари ще започнат проверки на електроразпределителните дружества заради борсовата цена на тока, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова. 

"Съвместни екипи на Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране ще проверят дейността на трите електроразпределителни предприятия", обяви Теменужка Петкова, цитирана от БТА.

Тя поясни, че ще се проверява техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти. Ще бъде извършен и отчет на електромерите и електромерните табла.

Цените на тока за бита обаче се определят от КЕВР и нямат пряка връзка с цените на тока на свободния пазар. По този повод Петкова обясни, че ЕРП-тата формират 10% от борсовата търговия, защото са длъжни да купуват необходимата им енергия за технологични разходи от свободния пазар, като през зимата делът им на свободния пазар надхвърля 30%. 

КЕВР ще извърши и проверки, които са свързани с изпълнението на лицензионните дейности на трите електроразпределителни предприятия, каза още министър Петкова.

Проверките бяха обявени, след като проблемът с цената на тока на свободния пазар беше поставен по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

От бизнеса посочиха като проблем на свободния пазар на ток в сегмента "ден напред" това, че ЕРП-тата купуват около 30% от количествата за технологични загуби, пускат оферти без никакво горно ограничение на цените и заради тях средните цени се вдигат силно.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че в понеделник в сградата на енергийния регулатор той ще има среща с ръководителите на трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про". На срещата ще дойдат и ръководствата на Българския енергиен холдинг, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток" 2, Националната електрическа компания, Електроенергийния системен оператор и Българската независима енергийна борса. Поканена е и министър Петкова.

"Форматът на заседанието се обуславя от обстоятелството, че за да се постигне определена ликвидност на българската енергийна борса, е необходимо на нея да се предлагат достатъчно количества електроенергия в различни сегменти", допълни Иван Иванов.

Откриха дрога и патрони в арестувания авер на Митьо Очите

https://pik.bg/откриха-дрога-и-патрони-в-арестувания-авер-на-митьо-очите-news811002.html

Откриха дрога и патрони в арестувания авер на Митьо Очите

29 бели хапчета и 50 ловни патрона са открити в дома на Антоан Подмолов-Подмола в Каменар. Това става ясно от днешната хроника на ОД на МВР в Бургас.

Както Флагман.бг писа вчера, ченгета от отдел "Криминална полиция" към ОД на МВР в Бургас атакуваха дома на Подмола, авер на задържания в Турция Митьо Очите.

Луксозният палат бе претърсен щателно, защото разследващите са имали съмнения за скрити наркотици. Още снощи стана ясно, че са открити боеприпаси, а  днес от полицията съобщиха, че и хапчета.

Продължаващата парализа на правителството тласка индексите на червена територия*

https://www.investor.bg/sasht/337/a/prodyljavashtata-paraliza-na-pravitelstvoto-tlaska-indeksite-na-chervena-teritoriia-275164/

Dow зачерква близо 130 пункта на старта на сесията, докато анализаторите предвиждат нови понижения в прогнозите за печалба на американските компании

Руснак спря победната серия на Йоханес Бьо в биатлона

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/11/3373767_rusnak_spria_pobednata_seriia_na_iohanes_byo_v_biatlona/?ref=rss


Руснакът Александър Логинов постигна първата си победа в Световната купа по биатлон и сложи край на победната серия на Йоханес Бьо. 26-годишният състезател спечели спринта на 10 километра в германския зимен център Оберхоф.<br /><br />Логинов е първият биатлонист извън Бьо и Мартен Фуркад, който печели състезание през този сезон. Руснакът стъпи на най-високото място на почетната стълбичка след две втори места в Нове Место и две трети места в Поклюика през декември.<br /><br...

Държавата ще укротява цената на тока с проверки на електромери

https://www.mediapool.bg/darzhavata-shte-ukrotyava-tsenata-na-toka-s-proverki-na-elektromeri-news288489.html

Заради притесненията на бизнеса и синдикатите от високите борсови цени на електроенергията в последния месец, Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започват от 15 януари съвместни проверки на електромерите на потребители на случаен принцип дали плащат това, което консумират. Това обявиха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и регулаторният шеф Иван Иванов на нарочна пресконференеция в петък. Инспекцията ще продължи до 25 януари и първо ще започне в "Енерго-Про", ще продължи в ЕВН и ще приключи в ЧЕЗ. Каква е пряката връзка между точното отчитане на електромерите на бита, чиито цени се определят от КЕВР, и движението на цените на тока на свободния пазар, така и не стана ясно, въпреки зададените въпроси. Петкова и Иванов предложиха индиректна връзка като обясниха, че електроразпределителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" реално формират 10 процента от борсовата търговия, тъй като са длъжни да купуват нужната им енергия за технологични разходи от свободния пазар, а сега в студеното време делът им на свободния пазар надхвърлял 30 на сто. Технологичните разходи или още загуби на тези компании съставляват на практика електроенергията, която те използват при разпределението й през мрежите средно и ниско напрежение, докато стигнат до клиентите. В студено време при обледяване на кабелите тези загуби нарастват и затова са необходими по-големи количества ток за тези нужди, които ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" по закон трябва да купуват от борсата. Мълчание за това подозират ли се борсови злоупотреби на ЕРП-тата Петкова и Иванов така и не отговориха на въпрос на Mediapool дали подозират трите компании в борсови злоупотреби при покупката на ток за технологични разходи. Петкова обясни, че целта на проверката е да покаже, че "държавата е на своето място и ще гарантира, че българските граждани получават качествени услуги". Тя уточни, че инспекцията се отнася само до "техническото състояние и експлоатация на електромерите" и нямало да се проследяват борсовите сделки на електроразпределителните предприятия (ЕРП). Иванов каза, че ръководената от него комисия ще провери дали ЕРП-тата спазват ангажиментите по лизензиите си. Той също така посочи, че поначало в първите месеци на годината има повишено потребление на ток заради студа и е нормално да нараснат и технологичните разходи на електроразпределителните предприятия. Обявените проверки на електромерите изглеждат абсурдни на фона на поисканите от представители на индустриалците и на синдикатите мерки за решаване на проблемите на борсата за ток. Този въпрос бе повдигнат преди дни на съвета за тристранно сътрудничество, след констатации за повишение и резки промени на цените на тока на свободния пазар. Бизнесът и синдикатите поискаха за пореден път промяна в правилата за търговия на борсата, за да няма манипулации от страна на играчите на нея както при предлагането, така и при търсенето на електроенергия. Как показанията на електромерите колерират с цените Изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Делисивков коментира пред Mediapool че "не е ясно как извадка за показанията на електромерите може да колерира с борсовите цени на електроенергията". Според него при проверка на товарите на електроразпеделителните дружества за същия период на минали години и използваната енергия за технологични разходи спрямо борсовите ми сделки със същата цела могат да покажат в известна степен дали има манипулации от тяхна страна на свободния пазар. От министерството и регулатора обаче казаха, че това не е обект на инспекцията. Петкова и Иванов реално не предложиха никакви мерки, които да засягат свободния пазар. Те дори не оставиха място за въпроси дали ще удовлетворят някои от исканията на бизнеса и кои са възможните мерки, които може държавата да предприеме за подобряване на борсовата търговия, за която има съмнения за манипулации. Плетеница на взаимните обвинения Вместо това се подхващат електроразпределителните и електроснабдителните дружества, които имат директен досег с потребителите. А в случая недоволството на бизнеса е свързано с борсата за ток и подозрения за манипулации там от страна на държавните производители на електроенергия. Те са обвинявани, че не предлагат достатъчно количества или уговарят предварително сделките с определени играчи. Държавните електроцентрали обаче твърдят, че вадят достатъчно енергия за различни нужди и дори имали търгове,  към които няма интерес. Обвинения за манипулации бяха отправени и към търговците на ток по време на заседание на парламентарната енергийна комисия в края на декември. Тогава в крайна сметка с половин уста и бизнесът си призна, че не винаги успява да планира потреблението си. Според пазарни участници ЕРП-тата купували ток за технологични нужди без да се интересуват от постигната цена, тъй като тези разходи влизат в определената им от регулатора цена за бита и дребния бизнес. Представители на електроразпределенията обаче твърдят, че не могат да извършват манипулации на борсовия пазар, тъй като в сегмента за сключване на двустранни договори с производител те предлагат максимална цена на търсената от тях енергия. Пред Mediapool те дадоха пример как в обявени от тях търгове, заедно с такива от държавния "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО), не е имало кой да им продаде ток. Когато обаче само ЕСО останали в търговията веднага се намерил продавач, при това на по-ниска от търсената от електроразпределните дружества цена. Реално проверките на електромерите на ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про" на случаен принцип няма как да повлияят на цените на борсата. Най-много да се открият нарушения в отчитането на уредите, подобни на откритите в края на 2017 г., когато заради липса на втори подпис при смяна на електромери, ЕВН бе глобена с две санкции за общо 6 млн. лв. В крайна сметка едната от тях бе отменена от Върховния административен съд, а втората е намалена до 60 хил. лв. И мярка за набелязване на мерки Извън проверката на електромерите, регулаторът е предвидил "още една мярка за стабилизиране на свободния пазар в сегмента "ден напред", каза Иван Иванов. Тя е свикано за понеделник в КЕВР заседание с участието на представители на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", на "Българския енергиен холдинг" и дъщерните му АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2", "Национална електрическа компания" и "Електроенергийния системен оператор", както и на "Българската независима енергийна борса" (БНЕБ). Нейната цел е "да се набележат мерки за увеличаване на предлаганите количества ток в борсовата търговия за доставки на следващия ден и намаляване натиска на търсенето", каза Иван Иванов. Търсело се и мнението на пазара от какви продукти има нужда, допълни той. На практика обаче на срещата не са поканени търговци на ток или представители на големите енергийни консуматори, които всъщност искат промени. Иванов обясни това с думите, че "търговците не са поканени, защото имат разнородни интереси – едни продават на вътрешния пазар, други – за износ, а с ЕРП-ата може да обсъдим конкретни мерки". "Формата на заседанието се обуславя от обстоятелството, че за да се постигне определена ликвидност на БНЕБ е необходимо на нея да се предлагат достатъчно количества електроенергия в различни сегменти, в различни пакети... Всички участници в това заседание в понеделник трябва да представят своите собствени анализи за ситуацията и да представят проект на мерки за стабилизиране на състоянието на енергийната борса в пазара "Ден напред", каза Иван Иванов. Нито той, нито Петкова казаха какви могат да бъдат въпросните конкретни мерки. Иванов коментира още, че "твърдения за повишение на сметките за ток с 15-20 процента от 1 юли нямат никакво основание". "Периодично подобни злокобни пророчества се правят с определена цел", каза той и припомни, че в последните години регулаторът е повишавал цената на тока за бита в рамките на годишната инфлация. Тарифите за домакинствата са свързани с тези на сводобния пазар, тъй като средната борсова цена служи за определяне на компонентата от регулираната цена, свързана с разходите за зелена енергия..

Кирил Домусчиев: Радвам се, че Валентин Златев напусна КРИБ

https://frognews.bg/novini/kiril-domuschiev-radvam-che-valentin-zlatev-napusna-krib.html

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев натискаше КРИБ и плашеше, че ще напусне. Той лобираше за проекто-закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Това заяви в предаването „Лице в лице” председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Кирил Домусчиев: Радвам се, че Валентин Златев напусна КРИБ

https://frognews.bg/biznes-turisam/kiril-domuschiev-radvam-che-valentin-zlatev-napusna-krib.html

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев натискаше КРИБ и плашеше, че ще напусне. Той лобираше за проекто-закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Това заяви в предаването „Лице в лице” председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Nestle затваря производството си в Румъния

https://news.bg/deals/nestle-zatvarya-proizvodstvoto-si-v-rumaniya.html

От компанията посочват като причина и конкурентния пазар, както и променящите се предпочитания на потребителите

Започват проверки на трите електроразпределителни дружества

http://www.moreto.net/novini.php?n=389284

Енергийното министерство и Комисията за енергийно и водно регулиране започват проверки в трите електроразпределителни дружества. Това обявиха министър Теменужка Петкова и председателят на регулатора Иван Иванов. Те представиха две спешни мерки за стабилизиране цената на тока на свободния пазар.

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Откриха петимата сърби, изгубени в Пирин

https://pik.bg/от-последните-минути-откриха-петимата-сърби-изгубени-в-пирин-news811017.html

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Откриха петимата сърби, изгубени в Пирин

Петима младежи, загубили се в Пирин, са били открити от Планинска спасителна служба (ПСС) – Банско.  Младежите от Сърбия били тръгнали да се спускат по улеите в района на хижа "Демяница", но се загубили. В момента спасителите извършват мероприятия по тяхното прибиране.

Председателят на Българския Червен кръст (БЧК) Христо Григоров уточни за "Фокус", че децата са спасени в района на връх Тодорка.

Григоров каза, че в момента ситуацията навсякъде в планините е рискова по отношение и на лавини. По думите му натрупаният сняг много лесно се отчупва, тръгва и повлича след себе си друг, като даде конкретен пример с двамата младежи сноубордисти, загинали днес в Пирин.

„Шанс е, че преди минути бяха спасени 5 дечица от Сърбия, които спускай си се от връх Тодорка, излизат извън очертанията на пистите за каране и навлизат в един изключително опасен дол“, обясни той.

„Спасяването им бе изключително рисково за Планинската спасителна служба към Българският червен кръст, които с риск за собствения си живот слизат да оказват помощ и съдействие, но успяват да ги извадят. Към момента биват транспортирани с шейни към болница“, добави Григоров.

„Достатъчно даваме жертви от хората по пътищата – нека да бъдем внимателни и отговорни в планината. Трябва да се съобразяваме с указанията и да не надценяваме себе си“, призова Христо Григоров.

Първи кадри от тъмната страна на Луната  

https://www.vesti.bg/sviat/pyrvi-kadri-ot-tymnata-strana-na-lunata-6090851

Китайският луноход Юту-2 и спускаемият му модул Чан-2 си направиха снимки един на друг на лунната повърхност

Крадци заплашиха варненец и му отмъкнаха таблета

http://www.moreto.net/novini.php?n=389244

Разкрит e извършителят на грабеж на таблет, извършен на територията на Първо РУ на МВР във Варна, съобщават за Moreto.net.  На 8 януари е получен сигнал за грабеж на таблет, извършен около 22:35 часа на ул. „Георги Живков“, след използване на заплаха.

1 личен лекар се пада на 1409 души средно у нас

https://offnews.bg//politika/1-lichen-lekar-se-pada-na-1409-dushi-sredno-u-nas-695353.html

На един личен лекар се падат 1409 здравноосигурени средно за страната. Данните са към 31 декември 2018 г., съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. 

За сравнение, през 2017 г. на един общопрактикуващ лекар са се падали 1396 здравноосигурени лица с непрекъснати здравноосигурителни права.

По думите му осигуреността на страната ни с общопрактикуващи лекари средно е 6,2 на 10 000, което е подобно на осигуреността в Румъния и Германия.

Най-малко лични лекари има в регионите на Разград и Кърджали. В Разград един личен лекар отговаря за 2004 здравноосигурени лица, а в Кърджали - за 2026.Най-голям пък е броят на джипитата в Плевен, Добрич и Видин. В Плевен един общопрактикуващ лекар има 1072 здравноосигурени лица, в Добрич - 1171, а във Видин - 1210. 

Министърът отчете и нарастване на средствата, които Здравната каса отделя всяка година за първична извънболнична помощ. 

През 2018 г. те са били 206,844 млн. лева, което е със 7,941 млн. лева повече в сравнение с 2017 г., когато са били 198,902 млн. лева, обясни министърът. 

Китай засне първата панорамна снимка на обратната страна на Луната (СНИМКИ)

http://nakratko.bg/category/29/169485/


Китайският роувър луноход "Юйту-2" - в превод "Нефритен заек-2" - остави първи следи върху меката лунна повърхност 12 часа след кацането си с китайския космически апарат "Чанъе-4", предаде Асошиейтед прес.

Магнитното поле на Земята се държи странно и експертите нямат обяснение за случващото се

http://nakratko.bg/category/29/169484/


Нещо странно се случва на „покрива на света“. Северният магнитен полюс на Земята се от отдалечава от Канада в посока Сибир.

Спецоперация в Приселци, вижте какво намериха в 29 черни чували

http://www.varna24.bg/news/841409.html

Вчера, по време на специализирана полицейска операция по линия на престъпления, свързани с търговия ...

И свидетели по делото КТБ ще получат обвинения

https://www.mediapool.bg/i-svideteli-po-deloto-ktb-shte-poluchat-obvineniya-news288488.html

Свидетели по делото за източване на Корпоративна търговска банка (КТБ) са били арестувани заради разследване за пране на пари. Това е станало в петък, след като са им повдигнати обвинения, става ясно от съобщение до медиите на адвоката на Цветан Василев – Константин Симеонов. Според него това е "репресивен начин за незаконно влияние върху свидетелите чрез сплашване и лишаване от свобода". Арестувани са десетина души, научи Mediapool. Сред тях е бившият изпълнителен директор на "Бромак" Иван Стойков. Разследването, по което са обвинени, е на пет години. Образувано е първоначално за укриване на данъци и е отделено от голямото дело за източване на КТБ, по което подсъдим е бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев. Причината е, че при обиските в банката и останалите фирми още през 2014 г. (когато КТБ бе затоврена) са открити документи за изплатени коледни бонуси в края на 2013 г. за около 2.5 млн. лв. Според запознати с делото парите са били раздадени от бившия приближен на Василев и настоящ основен свидетел на обвинението Бисер Лазов. Първоначално прокуратурата образува дело за укриване на данъци, тъй като смята, че хората, които са ги получили, не са платили данъци. В следващите близо 5 години по делото няма движение. В края на миналата година обвиненията са трансформирани в такива за пране на пари. В обвинението е записано още, че арестуваните са действали по поръчка на организираната престъпна група, отговорна за източването на КТБ. По делото за източване обаче обвинения за пране на пари няма. Това е втората прокурорска акция срещу свързани с делото КТБ за последните няколко седмици. В края на миналата година бе претърсен офисът на друг адвокат на Цветан Василев – Лазар Карадалиев. След това му бяха повдигнати обвинения за участие в престъпна група за пране на пари. Това бе третото обвинение за адвоката. Преди това той бе обвинен, че се е опитал да "профилактира" Лазов и за участие в престъпна група за контрабанда на цигари. Самият Карадалиев заяви, че му повдигат обвинения заради друг негов клиент – оръжейният търговец Емилиян Гебрев. Според адвоката следователите са искали да изземат от кантората му документи, свързани с военния завод "Дунарит", заради който Гебрев влезе в конфликт с депутата от ДПС Делян Пеевски. Акцията срещу Карадалиев доведе до остра реакция от над 200 адвокати. Те обявиха, че прокуратурата нарушава закона, тъй като кореспонденцията между защитник и клиент е защитена и не може да се изземва.        

Намериха петимата тийнейджъри, изгубили се в Пирин

http://nakratko.bg/category/58/169483/


Намериха петимата тийнейджъри, които се изгубиха днес в Пирин.  Младежите са на възраст между 15 и 17 години от Сърбия. Те тръгнали да се спускат по улеите в района на хижа Демяница.

2600 фермери дължат над 43 млн. лв. на фонд „Земеделие“

http://nakratko.bg/category/26/169482/


Над 2600 фермери дължат на Държавен фонд „Земеделие“ повече от 43 млн. лв. Сумата е натрупана от несъбираеми кредити, които са отпускани в предишни години- уточниха от Фонда.

Учени предупреждават: Океаните се затоплят по-бързо от очакваното

http://www.moreto.net/novini.php?n=389268

Учени предупреждават, че океаните се затоплят по-бързо от очакваното, което може да увреди кораловите рифове, както и да повлияе на климата, съобщи "Ройтерс", като се позова на сп. „Сайънс”. Възможно е и да бъде поставен рекорд за 2018 г.

Показаха 8К телевизор на изложението в Лас Вегас

http://nakratko.bg/category/29/169481/


Компанията Sony обяви нова серия телевизори BRAVIA® MASTER на конференцията си на голямото технологично изложение CES в Лас Вегас.

Разследват частния съдебен изпълнител за либийския кораб

https://www.vesti.bg/bulgaria/razsledvat-chastniia-sydeben-izpylnitel-za-libijskiia-korab-6090855

Окръжният прокурор на Бургас не изключва като обвиняеми да бъдат привлечени и други длъжностни лица, които са му съдействали

Откриха петимата изгубени младежи в Пирин. ПСС съобщава за опасност от лавини

https://frognews.bg/novini/izdirvat-petima-mladeji-pirin.html

Планинските спасители от Банско са открили петимата младежи от Сърбия и Русия, които се изгубиха в Пирин по-рано днес. Трета степен на опасност от лавини обявиха от ПСС към Български червен кръст.

Владимир Димитров-Майстора е подарявал много от картините си

http://nakratko.bg/category/76/169480/


Кражбата на  картини на Владимир Димитров-Майстора от дом на негов родственик в София преди седмица постави редица въпроси около културното наследство на  големия художник.

От делото срещу Иванчева: С тия пари Ваклин можел да си купи депутати или кандидат за кмет на София

https://offnews.bg//temida/ot-deloto-sreshtu-ivancheva-s-tia-pari-vaklin-mozhel-da-si-kupi-deput-695350.html

Части от записи, направени със специални разузнавателни средства, слуша днес спецсъдът на заседание по делото срещу отстранения кмет на "Младост" Десислава Иванчева, бившия й заместник Биляна Петрова и третия подсъдим като посредник Петко Дюлгеров. 

СРС-тата звучаха по искане на защитата на Петрова и Иванчева, за да се отстранят неточности и пропуски в тях, установени от Петрова. Аудио и видеозаписите са съществена част от доказателствата по делото. 

Записите са от периода на договаряне на парите, които прокуратурата твърди, че бизнесменът Александър Ваклин е бил принуден да плати, за да бъде придвижена негова преписка за строеж в "Младост". 

От записите става ясно, че сумата е наричана "нещата", за които Ваклин обяснява в един момент, че са му в джоба. От СРС-та изкочи и името Емо - при разговор на Иванчева със служител за построяване на детска площадка от инвеститор до бл. 202 в Младост 4. 

В СРС Ваклин обяснява, че парите са много и за тях ще си кандидатира кмет на София или ще си купи депутати в парламента да променят закона и да са "назначаеми тия тъпанари". 

"Тъпанарки" са наречени и Десислава Иванчева и Биляна Петрова в разговора между Ваклин и Дюлгеров. 

От записите: 

Утре ще каже: "К'ъв си ти бе?!" Ми, тя може да вземе парите и да не го върне (обявяване на разрешителното за строеж) още 10 месеца. Тя нищо не пое ангажимент, направи се на луда!", ядосва се Ваклин. Той обяснява, че се притеснява, защото "тя може да вземе кинтите и да ме пусне по пързалката".

Отговорът на Дюлгеров: Ти я видя - тя е доста странна. Странна е меко казано!

"Взимам нещата, ако не пусне (преписката), връщам ти всичко и довиждане", предлага се Дюлгеров на Ваклин като гарант.

Предприемачът отговаря: "Аз идвам, давам ти ги, ти ги даваш на тия тъпанарки". 

В Бавария натрупа 1,5 метра сняг, стотици шофьори бяха блокирани по пътищата

http://nakratko.bg/category/25/169477/


16 души са загинали в Европа заради лошото време през последната седмица. Температурите дори в Северна Гърция достигнаха рекордно ниски нива. Обилен е снеговалежът в някои части на Европа. Градове в Германия и Австрия остават изолирани.

Прокуратурата разследва частен съдебен изпълнител за продажба на либийски танкер

https://zaistinata.com/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b2%d0%b0-%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b5/

Досъдебно производство за публичната продажба на танкер, намиращ се край Бургас, е образувала окръжната прокуратура, съобщи държавното обвинение. Производството е срещу частен съдебен изпълнител, за превишаване на правата му, който незаконно е променил собствеността на плавателния съд. Частният съдебен изпълнител Тотко Колев е предал либийския танкер „Бадр“ в собственост на българската фирма „БулгарГЕОмин“. Плавателният съд […]

НОВ КОШМАР В ПИРИН: Търсят петима изгубени младежи

https://pik.bg/нов-кошмар-в-пирин-търсят-петима-изгубени-младежи-news811003.html

НОВ КОШМАР В ПИРИН: Търсят петима изгубени младежи

Планинските спасители провеждат акция по спасяването на петима младежи, изгубени в Пирин.

Четирима от тях са от Русия, един е от Сърбия, все още не се знае възрастта им, съобщава Дарик.

Те са тръгнали да се спускат извън пистите, в близост до „Демяница".

Пуснаха поръчка за кърпежи на улични дупки във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=389256

Текущи улични ремонти за 1.4 млн. лева без ДДС предстои да бъдат извършени през идните месеци. Това става ясно от поканата на Община Варна към фирмите, с които има сключено рамково споразумение за изпълнение на дейностите, научи Moreto.

Спасиха петима тийнейджъри, загубили се в Пирин

https://dnes.dir.bg/intsidenti/spasiha-petima-tiyneydzhari-zagubili-se-v-pirin

Тръгнали да се спускат по улеите в района на Демяница, извън района на ски зоната

Места без ток във Варна и региона за уикенда

http://www.varna24.bg/news/841407.html

<strong>Събота, 12.01.2019 г.:</strong> В периода 02.01.2019 - 31.01.2019 от 09:00 ч. ...

"Нефтохимик" започна успешно защитата на волейболната купа след драма с ЦСКА

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/11/3373791_neftohimik_zapochna_zashtitata_na_voleibolnata_kupa/?ref=rss


"Нефтохимик" започна защитата на титлата си от Купата на България по волейбол с драматичен успех срещу водача в първенството ЦСКА. Тимът на Найден Найденов се наложи с 3:2 (17:25, 25:22, 25:21, 25:27, 15:11) в зала "Васил Левски" в Пазарджик, където се провеждат финалите в турнира.<br /><br />С успеха си "Нефтохимик" се класира за полуфиналите, където ще играе с "Добруджа". Мачът е в събота от 15.30 ч., а по-рано отборът от Добрич отстрани с...

Нарасналото търсене в Китай осигури на "БМВ груп" осма поредна година на ръст в продажбите

https://www.dnevnik.bg/skorost/avtomobilna_industriia/2019/01/11/3373815_narasnaloto_tursene_v_kitai_osiguri_na_bmv_grup_osma/?ref=rss


"БМВ груп" отчете осма поредна година на ръст на продажбите, като през 2018 г. достави 2 490 664 автомобила (+1.1%). По-добри резултати от 2017 г. имат всички марки на концерна. Това е възможно основно заради нарасналите със 7.7% поръчки от Китай, където са пласирани почти 640 хиляди автомобила.<br /><br />Продадените автомобили БМВ са 2 125 026 (+1.8%), като голямата заслуга за успеха е на Х-моделите, на които се дължат над 37 на сто от продажбите. С лансирането на новото...

Прокуратурата се самосезира заради циганския клип със заплахи за Войводиново

https://pik.bg/прокуратурата-се-самосезира-заради-циганския-клип-със-заплахи-за-войводиново-news810979.html

Прокуратурата се самосезира заради циганския клип със заплахи за Войводиново

Районна прокуратура - Пловдив, се е самосезирала по публикации в електронни медии и разпространен към тях видеоклип с изказване на мъж, който сочи, че живее в чужбина, и прави изявление, съдържащо подбуждане към омраза и насилие във връзка с инцидента в село Войводиново, област Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив.

Проверката е възложена по повод на установяване на данни за извършени престъпления по чл. 162, ал 1 от Наказателния кодекс – за подбуждане към насилие и омраза, основани на етническа принадлежност, и по чл. 320а от Наказателния кодекс – за закана с извършване на престъпление - палеж, както и по чл. 325 ал.2 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс – за хулиганство, което се отличава с изключителен цинизъм и дързост.

Изказването е разпространено в медиите на 10 януари 2019 г. Проверката е възложена на отдел „Криминална полиция“ към ОДМВР - Пловдив, и ще приключи в законния срок.

Пожар в кърджалийско училище, има пострадали

http://www.moreto.net/novini.php?n=389279

Пожар в сградата на кърджалийската Професионална гимназия "Васил Левски" наложиевакуацията на ученици и учители, съобщиха от Регионалния пресцентър на МВР. Петима души са пострадали. Сигнал за инцидента е подаден в 13:20 ч.

Осъдиха на 8 и 10 г. затвор двама младежи за брутално убийство на пенсионерка

https://frognews.bg/novini/osadiha-8-10-zatvor-dvama-mladeji-brutalno-ubiistvo-pensionerka.html

Варненският окръжен съд наложи ефективни присъди на двамата непълнолетни братя Осман Юсуфов и Станислав Митков, които през ноември 2017 г. ограбиха, изнасилиха и убиха 77-годишна жена от Провадия.

Прокуратурата разследва съдебния изпълнител от казуса с либийския танкер

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/01/11/3373793_prokuraturata_razsledva_sudebniia_izpulnitel_ot_kazusa/?ref=rss


Прокуратурата е започнала разследване на частния съдебен изпълнител, участвал във въвода във владение на българско дружество в либийския танкер "Бадр" в бургаското пристанище, съобщи БНР.<br /><br />Разследването срещу Тотко Колев и за престъпление по служба, съобщи пред радиото окръжният прокурор Георги Чинев и уточни, че няма повдигнато обвинение на този етап. Държавното обвинение проверява извършил ли е Колев незаконосъобразни действия по публичната продажба на...

Министър Каракачанов награди разузнавачи

https://pik.bg/министър-каракачанов-награди-разузнавачи-news810977.html

Министър Каракачанов награди разузнавачи

111-ата годишнина от създаването на българското военно разузнаване отбеляза служба „Военна информация“ (СВИ) с тържествено събрание, днес, 11 януари 2019 г. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев положиха венци пред паметниците на загиналите при изпълнение на служебния си дълг военни разузнавачи.

В приветствието си министър Каракачанов подчерта, че „Военна информация“ винаги е била най-добрата българска разузнавателна служба и благодари на ръководството и целия личен състав, че продължават да поддържат високия й авторитет и да изпълняват своите задължения. Всяка държава трябва да има свои надеждни разузнавателни структури, които да гарантират добиването на достоверна информация и нейния точен анализ, за да може държавното ръководство да взема правилни информирани решения, подчерта министърът на отбраната. По думите му работата на българското военно разузнаване в лицето на службата е изключително ценна за сигурността на страната.

Генерал Андрей Боцев поздрави целия личен състав по повод годишнината и заяви, че стратегическото военно разузнаване винаги е било част от системата за национална сигурност и неговата роля става все по-значима. Той изрази своята признателност за точното и своевременното подпомагане в оценката на измененията и анализа на средата на сигурност и допълни, че и занапред ще разчита на пълната и достоверна информация за динамичната картина, която експертите на „Военна информация“ изграждат с много труд и постоянство.

Директорът на службата бригаден генерал Пламен Ангелов заяви, че военното разузнаване винаги е било посветено на защитата на националния интерес и достойно е изпълнявало своето призвание. „Изминалите 111 години са го доказали по убедителен и безспорен начин, за това имаме повод за професионално самочувствие“, допълни директорът на службата. Бригаден генерал Ангелов увери целия личен състав, че постигнатите през 2018 г. резултати и високи оценки за дейността показват, че службата успешно е изпълнила планираните задачи. Той заяви, че се е работило мобилизирано, с висок темп, защото интензитетът, с който работи доброто разузнаване, е правопропорционален на динамиката на международните отношения и средата за сигурност.

По повод на 111-ата годишнина от създаването на военното разузнаване и за постигнати високи резултати военнослужещи и цивилни служители бяха наградени от министъра на отбраната, началника на отбраната и директора на службата.

На събранието присъства и командирът на 68-ма бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев. Директорът на службата отбеляза отличното взаимодействие с бригадата по изграждането и окомплектоването с личен състав на съвместни разузнавателни органи. Бригаден генерал Пламен Ангелов отличи командоси от 68-ма бригада за постигнати успехи в съвместни мисии.

Прокуратурата проверява случая със задържания в Бургас либийски танкер

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/-LAynuG38r8/

prokuraturaОкръжна прокуратура – Бургас, ще проверява дали частен съдебен изпълнител е извършил престъпление по случая със задържания либийски танкер, съобщават от прокуратурата. Образувано е досъдебно производство по случая. То е за това, че в периода от март до края на август миналата година частният съдебен изпълнител не е изпълнил служебните си задължения и е превишил правата си с цел да набави за другиго облага и от това могат да настъпят немаловажни вреди и последици.
Случаят касае изпълнително производство, образувано в Районен съд – Бургас, по искане на българско дружество, претендиращо обезпечаване на свой дълг в размер на 9 250 362 американски долара с твърдение, че му се дължи от търговско дружество, собственост на либийската държава.
Според взискателя този дълг е бил обезпечен с ипотека върху плавателен съд – танкер. Спорът по изпълнителното дело е касаел искането претендираният дълг да бъде реализиран с промяна на собствеността върху плавателния съд. Изпълнителното дело е било спряно с акт на съда. Въпреки този влязъл в законна сила съдебен акт, частен съдебен изпълнител от град Бургас е провел незаконосъобразни действия по реализация на публична продан на кораба, която е приключила с възлагане на танкера на българското дружество. Към настоящия момент плавателният съд се намира извън териториалните води на Република България.
Досъдебното производство е образувано след постъпил в прокуратурата сигнал от страна на адвокати, които представляват интересите на търговското дружество, собственост на либийската държава. Той е получен в прокуратурата на 21 декември миналата година. По него още същия ден е разпоредено извършване на проверка.

Унгарският драматург Жолт Пожгаи: Щастлив съм, че Лилия Абаджиева режисира моя творба (видео)

https://offnews.bg//kultura/ungarskiat-dramaturg-zholt-pozhgai-shtastliv-sam-che-lilia-abadzhiev-695352.html

Жолт Пожгаи споделя впечатленията си от поставянето на последната си пиеса - „Защото на мама така ѝ харесва“ на българска сцена.

Жолт Пожгаи е унгарски драматург, театрален и филмов режисьор. Пише сценарии за телевизионни и филми за голям екран.
През последните 25 години близо 100 премиери на негови творби са поставени в Унгария.

Пиесите му се играят не само в Унгария, а и в чужбина, предимно на немско- и англоезична територия, но също и в Индия, Израел, Македония и др.

Носител на „Награда Европа“ (Берлин, 1996), награда за най-добър сценарий (XXXIII преглед на унгарския филм, 2002), Рицарски кръст за заслуги на Унгария (2017) и др.

„Защото на мама така ѝ харесва“ е в репертоара на театър "Възраждане" едва от няколко месеца и се радва на нестихващ интерес.

През една преувеличена, комедийна оптика, пиесата ни дава да разберем, че мнимият ни живот ни отдалечава от същностния или от този, който копнеем да имаме.

Голяма чест за мен, че именно в този театър се играе моя пиеса. В него свещеното изкуство на театъра по някакъв необичаен начин се среща с публиката. В този театър има аромат на театър и затова го обичам изключително много.“ - споделя Жолт Пожгаи

Драматургът допълва, че е изключително щастлив от различния ъгъл, по който режисьорката Лилия Абаджиева е поставила творбата му и я е изпълнила с идеи и фантазия.

Вярна на себе си, Лилия Абаджиева превежда зрителя през редица въпроси:

Важно ли е изобщо дали сме истински или копия? Не плачем ли, не се ли смеем по същия начин като онези, които бихме искали да бъдем? Нима звездите ще достигнете и не e ли все едно дали обичате или лъжи изричате?"

На сцената са : Донка Аврамова-Бочева, Лиляна Шомова, Мариана Жикич, Анатоли Лазаров, Боян Младенов, Георги Златарев, Йордан Ръсин, Свежен Младенов, Христо Станчев.

Сценографията и костюмите са на Васил Абаджиев.

Датите, на които можете да се насладите на колоритното представление са: 15 и 26 януари, 19.00ч .Театър "Възраждане"


Всеки в публиката би разпознал себе си в някой от героите. Всички някога сме лъгали майките си.“ - убеден е Жолт Пожгаи.

Изграждат временен покрив на „Царските конюшни”

https://frognews.bg/novini/izgrajdat-vremenen-pokriv-tsarskite-koniushni.html

Започва изграждане на временен покрив на „Царските конюшни”, за да се съхрани обектът. После ще бъде реставриран.

Въвеждат временна промяна в движението по бул. "Васил Левски" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=389277

Във връзка с предстоящи строително-монтажни работи при кръстовището на бул. „Васил Левски“ с ул. „Прилеп“ се предвижда затваряне на ул. „Прилеп“ в зоната на кръстовището с бул. „Васил Левски“, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“.

Търговският стокообмен между Китай и Русия надхвърли 100 млрд. долара

http://econ.bg/Новини/Търговският-стокообмен-между-Китай-и-Русия-надхвърли-100-млрд-долара_l.a_i.768289_at.1.html

По информация на Министерството на търговията, до средата на декември 2018 г. търговският стокообмен между Китай и Русия е надхвърлил 100 милиарда...

Орлин Павлов върти любов с две жени! Те знаели една за друга, но си затваряли очите

http://www.varna24.bg/news/841398.html

Любов с две жени едновременно върти певецът и актьор Орлин Павлов. Двете дами знаели една за друга, ...

БНТ1 ще предава церемонията по откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bPYqviCXEis/

plovdivВ събота (12 януари) от 19,00 часа Българската национална телевизия ще излъчи директно официалната церемония, с която Пловдив става Европейска столица на културата за 2019 г. Зрителите на БНТ1 и БНТ4 ще станат свидетели на грандиозния спектакъл под надслов „Ние сме всички цветове”, който съчетава музика, танц, светлини ефекти и много емоция. Над 1500 участници от България и чужбина ще пресъздадат на открита 30-метрова сцена-кула мащабната цветна метафора на основните тематични акценти, залегнали в програмата на „Пловдив 2019″.
Прякото предаване на БНТ ще бъде съпроводено с коментар на живо от водещите на „Култура.БГ” Александра Гюзелева и Михаил Заимов и ще започне с официалното удостояване на камета на Пловдив с наградата „Мелина Меркури” за успешната реализация на инициативата “Европейска столица на културата”. Почетният плакет ще връчи еврокомисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел.
Магическите звуци на лира – символична препратка към легендата за Орфей, които ще бъдат пресъздадени върху уникална лазерна арфа от квартет “Интро”, бележат началото на спектакъл. Известният музикант Теодосий Спасов ще изпълни в нов авторски аранжимент емблематичната народна песен „Притури се планината”.
Замисълът на програмата проследява хилядолетното минало на Пловдив и изгражда паралел между традициите и бъдещето. В отделните части на спектакъла, кореспондиращи с четирите тематични платформи от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата” – сливане, трансформиране, възраждане, релаксиране – участват ансамбъла за народни песни и танци „Тракия”, ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и над 200 кукери от целия регион. Участието на над 200 хористи от всички пловдивски вокални формации, под диригентството на Диан Чобанов, представя символично културното многообразие на Пловдив, всички общности, които са създали и развили града и живеят в разбирателство от векове. Стотици доброволци, които вземат участие, допринасят за внушителната визия и изразяват основното послание на Европейската столица на културата 2019 – „Заедно”. Спектакълът ще завърши с ефектна заря и изпълнение на виртуозната народна певица Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.
Постановката е дело на германската компания „Phase7 performing arts” с артистичен директор Свен Сьорен Байер. Режисьори на отделните картини в шоуто са Густав Рюб и Стайко Мурджев, а композитор е Христо Намлиев.

Гледайте церемонията по откриване на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019″ в събота 12 януари 2019 г. от 19:00 часа по БНТ 1 и БНТ4!

 

Зов за помощ: Да помогнем на една млада майка от Варна

http://varnautre.bg/2019/01/11/100765/%d0%b7%d0%be%d0%b2-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%89-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%b5%d0%bc-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b0

Знам, че много хора молят за помощ и аз съм вече част от тях, но знам, че има и много състрадателни и милосърдни хора, помогнали на стотици изпаднали в беда

Учени: Защо да правим секс след първата среща

https://www.vesti.bg/lyubopitno/ucheni-zashto-da-pravim-seks-sled-pyrvata-sreshta-6090844

Те стигнали до извода, че сексуалното привличане играе съществена роля при оформянето на стабилни партньорски отношения

Столична община плаща 130 000 лева за временен покрив на 'Царските конюшни' (снимки)

https://offnews.bg//obshtestvo/stolichna-obshtina-plashta-130-000-leva-za-vremenen-pokriv-na-tcarski-695344.html

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов провери работата по аварийното укрепване на "Царските конюшни". Временният покрив, който ще спаси сградата, ще струва на общината 130 хил. лева.

Ремонтът на комплекса, който през 2018 г. получи статут на паметник на културата от местно значение, започна преди няколко дни. Очаква се да продължи до средата на март.

До него се стигна, след като през юли миналата година пожар изпепели целия покрив на "Царските конюшни". Тогава Министерството на вътрешните работи, което притежава 70% от собствеността на сградата, обеща да извърши ремонта.

"Тук сме на едно историческо място в сърцето на София, за да инспектираме "Софияинвест", които извършват авариен ремонт изцяло за сметка на Столична община - 130 хил. лева за временен, но много здрав покрив, който да гарантира съхранението на една от най-важните части от комплекса", заяви зам.-кметът Тодор Чобанов пред журналисти.

Той уточни, че макар и временен, новият покрив е със стоманена конструкция. Той е изключително здрав и устойчив и ще даде времето, което е нужно за изработване на проекти, за да се намери трайно решение. "Най-вероятно общината ще бъде компенсирана за ремонта от МВР и други съсобственици на знаковата сграда", допълни Чобанов. 

"Царските конюшни" са важни, защото са историческо място. Тук не говорим само за стени и тухли, а за люлката на българската държавност. Спасяването на тази знакова старина винаги е била от значение за паметта на София. Това е национална светиня", заяви още зам.-кметът.

Тодор Чобанов е категоричен, че "Царските конюшни" трябва да получат статут на национална културна ценност. "След тежкия инцидент с пожара, което си беше едно изключително тревожно събитие, много настоявахме и продължаваме да настояваме за национален статут на обекта. Той вече има статут на културна ценност, но за да бъде в пълнота юридическата защита, е редно той да получи статут на национална културна ценност", уточни той.

Зам.-кметът посочи, че общината е имала желание ремонтните дейности да започнат веднага след пожара, но е било нужно "изрично съгласие на собствениците, които са различни и няколко на брой".

Един личен лекар на 1400 души

http://www.moreto.net/novini.php?n=389261

На над 1400 души се пада един общопрактикуващ лекар. Това стана ясно от отговора на здравния министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. За 2018 година осигуреността на общопрактикуващите лекари е един на 1409 здравноосигурени лица.

Каблешково се разширява с нови жилищни квартали

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/lidlDJIIlBk/

obsyjdaneАтрактивен район в гр. Каблешково, собственост на община Поморие, ще бъде разделен в два отделни квартала, предназначени за застрояване от хора с жилищни нужди. Това ще помогне и да се подобри съществуващото положение с неурегулираните улици в близост до новите квартали. „Всеки иска да живее в един подреден град, а за да се подреди този град трябва да има план за регулация и застрояване. Ние правим точно това – успяхме да отделим двата нови квартала, накъдето Каблешково ще може да расте и то в една от най-атрактивните си зони.” Това каза кметът Алексиев на жителите на гр. Каблешково по време на публичното обсъждане на проектобюджета на общината за 2019 г., съобщават от пресцентъра на Община Поморие

Община Поморие успя да защити проектите си по Програмата за развитие на селските райони, която финансира малки населени места. Именно по тази програма предстои да бъде направен основен ремонт на три улици и да се обнови големия парк в града. Чрез съвместен проект с НЧ „Атанас Манчев 1920” ще бъде изградено 24-часово видеонаблюдение.

„Бюджетът на общината е реален, а не предизборен. И в тази връзка мога откровено да ви кажа, че изграждането на канализация в гр. Каблешково няма да се случи в настоящия програмен период по ОП „Околна среда” т.е до 2020 г. Това е така, заради промени в условията на програмата, които не позволяват изпълнението на проекти за изграждане на канализация в населени места под 10 хил. жители. Ако програмата бъде отворена, ние сме готови да внесем проект, но засега това ще се случи най-рано в новия програмен период, след 2020 година.”, заяви кметът Алексиев.

Относно другата болна тема – „Кабланд”, кметът съобщи, че окончателното решение на всяка от сезираните компетентни институции е едно и също, а именно че нарушение в първоначалната сделка с Кабланд има, но срокът за сезиране на прокуратурата с цел разваляне на порочната сделка отдавна е отминал – давността е изтекла още през 2007 година.

Освен в гр. Каблешково, срещи за обсъждане на бюджета се проведоха в селата Александрово и Медово. И в двете населени места се предвижда обновяване на парковете и инвестиции в благоустрояването им.

Вижте Проектобюджет 2019.

Арестуваха служители на Huawei в полския клон заради шпионаж

https://frognews.bg/svqt/arestuvaha-slujiteli-huawei-polskiia-klon-zaradi-shpionaj.html

Службите влязоха в офиса на Huawei в Полша. Задържани са двама служители – китаец и поляк по подозрение за шпионаж, съобщава „Ройтерс”.

Водещи спонсори на кампанията за Брекзит не вярват, че той ще се случи

https://www.mediapool.bg/vodeshti-sponsori-na-kampaniyata-za-brekzit-ne-vyarvat-che-toi-shte-se-sluchi-news288487.html

Двама от най-големите финансови дарители на кампанията за излизане на Великобритания от Европейския съюз сега смятат, че проектът, който са отстоявали, в крайна сметка ще бъде изоставен от правителството и страната ще остане в Европейския съюз. Питър Харгрийвс – милиардерът, който беше вторият по големина спонсор на кампанията за напускане на ЕС през 2016 г., и ветеранът в управлението на хедж фондове Криспин Оди, заявиха пред Ройтрес, че те очакват Великобритания да остане в ЕС, независимо от тяхната победа на референдума през 2016 година.   Оди, който ръководи хедж фонда Odey Asset Management, казва, че поради тази причина се подготвя за укрепване на британския паунд, след като неговият водещ фонд по-рано спечели от това, че залагаше срещу британски активи на фона на страховете на пазара за въздействието на Брекзит.   Песимизмът на двамата бизнесмени идва в момент на блокаж в британския парламент относно споразумението, постигнато от премиера Тереза Мей с ЕС по условията за напускане на блока. Всичко това създава значителна несигурност по въпроса как и дори дали ще се случи Брекзит.   Харгрийвс, който е натрупал своето състояние като съосновател на фонда на супермарект Hargreaves Lansdown, заяви, че според него политическият елит е решен да потопи Брекзит и това ще накара поколение напред да не се доверява на британската политическа класа. Правителството, казва той, вероятно първо ще поиска удължаване на формалния процес по напускане на ЕС, а след това ще свика втори референдум. "Аз напълно съм се отказал. Аз съм напълно отчаян. Не мисля, че Брекзит въобще се случи", казва 72-годишният Харгрийвс, който е един от най-богатите британци и дари 3.2 млн. паунда на кампанията, която агитираше хората да гласуват за напускане на ЕС. "Те (проевропейците) залагат на факта, че на хората вече толкова им е писнало, че просто ще кажат "зарежете, да останем". Аз виждам такъв подход. Проблемът е, че когато нещо не се случва толкова дълго, по-малко му се ядосвате". Преобръщането на Брекзит наопаки ще стане един от необикновените обрати в британската история и препятствията пред друг референдум остават високи. Съгласно референдума от 2016 г., и двете големи политически партии имат задължение страната да напусне ЕС. Оди, който е финансирал кампанията в полза на Брекзит с 870 000 паунда, обаче не вярва, че ще има втори референдум, както и че Брекзит ще се състои. Според мен това няма да стане, казва той. "Просто не мога да видя как ще стане с тази конфигурация в парламента", допълва финансистът. Британският парламент е смятан като цяло за проевропейски, тъй като две трети от депутатите са гласували на референдума за оставането в ЕС. Оди казва, че е променил позицията си за британската валута през последния месец и изглежда, че паундът може да бъде достатъчно силен. Лидерски вакуум И Харгрийвс, и Оди твърдят, че една от причините за техния песимизъм е липсата на посока от страна на привържениците на Брекзит. За нещастие, почти никой не ръководи щурма към Брекзит, той е без ръководство, което е проблем, споделя Оди. Той казва, че при нов референдум е готов пак да дари пари за каузата Брекзит, докато Харгрийвс се колебае. Други известни спонсори на Брекзит, които са финансирали кампанията, са по-оптимистични за съдбата му, отбелязва Ройтрес. Пол Маршал, председател на хедж фонд компанията Marshall Wace, която управлява активи за 39 млрд. долара, смята, че изоставянето на Брекзит би било погрешно и ще нанесе големи вреди. "Независимо от клоунадата в парламента, перспективата за отмяна на референдума от 2016 г. според мен е много малка", казва Маршал, който е дарил 100 000 паунда за кампанията за напускане на ЕС непосредствено преди гласуването. Маршал прогнозира, че най- вероятно Великобритания ще напусне ЕС през март без споразумение или правителството ще осигури ревизирана сделка за Брекзит, разрешавайки трънливия проблем с ирландския предпазен механизъм, което означава, че Брекзит ще се забави за кратко. Друг гласовит привърженик на Брекзит е Тим Мартин, шеф на британската верига пъбове JD Wetherspoon, който е финансирал кампанията през 2016 г. с 212 000 паунда. Той отказва да размишлява за втори референдум. Той обикаля своите клубове и говори с клиентите за преимуществата на Брекзит без сделка с ЕС. До края на януари Мартин смята да посети 100 от своите пъбове. Втори референдум би бил "кошмар", коментира той и допълва: "Това е все едно да кажеш: "Мислите ли, че трябва да имаме още една световна война? или "Какво мислите за това да ви удари мълния?""  

Последни данни за болните във Варна, има внушително завишение

http://www.varna24.bg/news/841396.html

За периода 04.01.2019 г. – 10.01.2019г. регистрираната в РЗИ - Варна остра заразна заболeваемост се ...

УЕФА обяви идеалния отбор на феновете за 2018 година

http://www.varna24.bg/news/841392.html

УЕФА обяви идеалната единайсеторка за изминалата 2018 година в гласуването сред феновете на ...

Износът за ЕС до октомври расте с 10 на сто

http://econ.bg/Новини/Износът-за-ЕС-до-октомври-расте-с-10-на-сто_l.a_i.768288_at.1.html

През периода януари - октомври 2018 г. износът на стоки от България за Европейския съюз се увеличава с 9.7% спрямо същия период на 2017 г. и е в...

Близки на онкоболна във Варна търсят спешно кръводарители с група А отрицателна

http://www.moreto.net/novini.php?n=389275

Близки на онкоболна жена във Варна търсят спешно доброволни кръводарители с група А отрицателна. По тяхна молба Moreto.net публикува данните на пациентката: Снежанка Жекова Жекова, настанена в онкологичното на УМБАЛ “Света Марина” (Терапията) във Варна.

Закъснява заседанието на македонския парламент за конституционните промени

http://nakratko.bg/category/25/169476/


Закъснява заседанието на македонският парламент, на което да се обсъждат промени в конституцията, изисквани от Преспанското споразумение с Гърция. То трябваше да започна по обед, след това го отложиха за 16 ч.

Какво откриха полицаите при претърсване на къща в с. Каменар

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/BC64mUx-e4o/

ru4-policВ резултат на съвместните полицейски действия на служители от отдел «Криминална полиция» при ОДМВР – Бургас и Районно управление – Поморие е извършено претърсване в частна къща, разположена в с. Каменар, общ. Поморие, обитавана от 55 -годишен мъж от същото село, съобщават от полицията. Намерени и иззети  са 50 ловни патрона, 12-ти калибър, 29 бели хапчета, чийто точен състав е в процес на изясняване и два мобилни телефона. Мъжът е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа. Събраните до момента  материали по случая са докладвани в Бургаска окръжна прокуратура. По случая е образувано досъдебно производство.

Започва проверка на ЕРП-тата

https://www.vesti.bg/bulgaria/zapochva-proverka-na-erp-tata-6090853

​Обект на проверка ще бъдат техническото състояние на съоръженията и електромерите

Въвеждат временна промяна в движението по бул. "Васил Левски"

http://www.varna24.bg/news/841389.html

Във връзка с предстоящи строително-монтажни работи при кръстовището на бул. "Васил Левски“ с ...

Община Сливен обяви процедура за саниране на детска ясла

https://www.actualno.com/sliven/obshtina-sliven-objavi-procedura-za-sanirane-na-detska-jasla-news_715728.html

Обществената поръчка за изготвяне на инвестиционен проект, авторски надзор и извършване на строителни и монтажни работи за саниране и вътрешен ремонт на детската ясла № 3 в квартал „Комлука” бе обявена на 3 януари. Основните дейности, предвидени от инвеститора – Община Сливен, са: ремонт на покрива, частичен ремонт на отоплителната, ВиК и електрическата инсталации и сервизните помещения, поставяне на външна изолация, частично изграждане на вентилационна система, ле

Пожар в училище в Кърджали, има пострадали

http://nakratko.bg/category/58/169475/


Пожар пламна този петък в Професионалната гимназия по механотехника в Кърджали. Петима души са пострадали. Две учителки са обгазени, а един ученик е получил травма при евакуацията. Пострадали са и двама пожарникари.

"Трейс" с обяснение заради Нинова: Нямаме действащи договори с "Автомагистрали"

https://www.actualno.com/politics/trejs-s-objasnenie-zaradi-ninova-njamame-dejstvashti-dogovori-s-avtomagistrali-news_715714.html

„Трейс Груп Холд“ АД няма действащи договори с държавното предприятие „Автомагистрали“ ЕАД. "Трейс" е публична компания - всички наши договори за възлагане и изпълнение на строителни обекти, както и финансовата информация, са обществено достъпни. Това заявяват в декларация от „Трейс Груп Холд“ АД във връзка с днешното изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от компанията. Припомняме, че в политическото си слово о

Социална работничка убеди млади родители да не изоставят новородения си син

https://offnews.bg//obshtestvo/sotcialna-rabotnichka-ubedi-mladi-roditeli-da-ne-izostaviat-novorodeni-695348.html

Социална работничка от Центъра за обществена подкрепа "Света София" към фондация "За нашите деца" убеди млади родители да не изоставят новородения си син в началото на 2019 година.

Помощта на Фикрие Байдакова потърсили от АГ болница "Шейново" в София, където всеки четвъртък тя дава дежурства, разказват от фондацията. Споделили, че непълнолетна майка се кани да изостави малкия Александър, защото я е страх, че няма да се грижи добре за него.

Фикрие поговорила с младите родители Анелия и Мариян.

"Майката беше много уплашена. Не знаеше дали ще успее да се грижи добре за Алекс, но в очите ѝ се четеше, че го обича и много иска да задържи детето си", разказва Фикрие.

Таткото също не искал да се разделя с рожбата си.

Фикрие ги насърчила и уверила, че без значение от трудностите, пред които ще се изправят, ще имат подкрепата на "За нашите деца". В крайна сметка двойката решила да се прибере у дома с бебето. Тя ще продължи да работи със социалната работничка следващите месеци. Те ще се срещат редовно, а тя е подготвена със съвети как да къпят бебето, как да го хранят, как да реагират, когато плаче, как да играят с него.

Вече им е осигурен комплектът „Първи грижи за новороденото“, който съдържа ваничка за къпане, пелени, козметика, дрешки и др.

"С майката и таткото ще продължа да работя дотогава, докато не съм сигурна, че са готови сами да поемат грижите за Александър", уверява Фикрие.

Тя е част от екипа на „За нашите деца“ от година и половина. Кандидатства за стаж в „Св. София“ и оттогава е предотвратила десетки раздели и е променила съдбите на много деца, казват от фондацията.

Пламна гимназия в Кърджали! Учителки са обгазени, пострадаха още ученик и пожарникари

http://www.varna24.bg/news/841384.html

Пожар пламна в Професионалната гимназия по механотехника в Кърджали. Петима души са пострадали. Две ...

Предлагат санкции за фирмата, разработила сайта за е-винетките

http://www.moreto.net/novini.php?n=389267

IT отделът на Националното тол управление предлага санкции за фирмата, разработила сайта www.bgtoll.bg, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Отделът е изготвил подробен доклад до Управителния съвет на АПИ, според който компанията „УПХ“ ЕООД носи отговорността за една година по поддръжката и хостването.

Безценни съвети за приготвянето на сладкиши и печива (III част)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7235291

Безценни съвети за приготвянето на сладкиши и печива (III част)1. Сосът става много гладък и приятен, ако след като се свари, го разбиете с тел за разбиване на яйца. 1. Когато сосът или кремът ви стане на топчици, прекарайте го през гъсто сито, като триете силно с дебела дървена лъжица. При триенето може да налеете малко хладка вода, за да се размият напълно топчиците. 3.

Франция призова Иран веднага да спре с балистичните ракети

http://nakratko.bg/category/25/169474/


Франция призова Иран незабавно да спре всички дейности, свързани с балистични ракети, които могат да носят ядрени оръжия, след като Техеран заяви, че може да достави два спътника в орбита през следващите седмици, съобщава "Ройтерс".

Пожар в училище в Кърджали, петима са пострадали

https://frognews.bg/novini/pojar-uchilishte-kardjali-petima-postradali.html

Общо петима са пострадалите при пожар в кърджалийската Професионална гимназия ”Васил Левски”. Те са приети в МБАЛ ”Д-р Атанас Дафовски”, казаха от пресцентъра на лечебното заведение.

Стойчо Атанасов преподписа с ЦСКА

https://www.24chasa.bg/sport/article/7239949

Стойчо Атанасов преподписа с ЦСКАЗащитникът Стойчо Атанасов подписа нов договор с ЦСКА. Той удължи контракта си с още 3 години. Атанасов е част от ЦСКА от лятото на 2016 година. Бранителят вече е напълно възстановен и готов да проведе пълноценна подготовка с

Дъщеря държала под ключ, на студ и глад възрастната си майка в Златаришко

https://www.24chasa.bg/region/article/7239881

Дъщеря държала под ключ, на студ и глад
възрастната си майка в ЗлатаришкоВъзрастна жена от златаришкото село Росно е настанена с измръзване от 1 и 2 степен на пръстите на краката във втора хирургия на Великотърновската болница, след като е била принудена от дъщерята и внука си да живее в скотски условия. 85-годишната Марийка Станчева е държана под ключ, хранена е един път на ден само с вода и хляб,

Шофьорка на автобус спаси бебе, тичащо по магистрала в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7239948

Шофьорка на автобус спаси бебе, тичащо по магистрала в САЩШофьорка на автобус спаси бебе, след като забеляза, че то се скита само по магистрала в американския град Милуоки, щата Усконсин, предаде Би Ти Ви. Докато шофира, Ирена Ивич забелязва съвсем малко дете да тича по надлеза на шосето. Бебето е босо и само с боди в мразовития ден. Жената спира автобуса и успява да настигне малчугана.

Има вероятност за отлагане на Брекзит

http://nakratko.bg/category/25/169473/


Има все по-голяма вероятност излизането на Великобритания от ЕС да се отложи. Това пише лондонският вестник "Ивнинг стандарт", който се позовава на министри от кабинета на премиера Тереза Мей.

През сълзи Анди Мъри обяви намерението си да се оттегли 

https://www.vesti.bg/sviat/prez-sylziandi-myri-obiavi-namerenieto-si-da-se-ottegli-6090847

Мъри призна, че има огромна вероятност двубоят в понеделник да е изобщо последният за него по кортовете в Мелбърн

Трейс отговори на Нинова: Нямаме договори с Автомагистрали ЕАД, не сме им подизпълнител

https://offnews.bg//ikonomika/trejs-otgovori-na-ninova-niamame-dogovori-s-avtomagistrali-ead-ne-sm-695346.html

Строителната компания “Трeйс Груп Холд”АД излезе с открито писмо, адресирано до медиите, служителите и акционерите си, в което отрича твърдения на БСП лидера Корнелия Нинова.

От компанията декларират, че нямат действащи договори с държавното предприятие "Автомагистрали" ЕАД и че не са им подизпълнител.

Това обяснение е по повод днешно изказване на Нинова от парламентарната трибуна, в което тя заяви:

„Докато хилядите български семейства получиха честитки за Коледа с по-скъп ток, 5 фирми получиха огромен коледен подарък - над 1 милиард лева за строителство на магистрали. Тези пари се раздадоха извън закона без обществени поръчки. Време е да се назоват имената на олигархическите обвързаности. 1 милиард и 350 млн. лв за пътно строителна техника за получили „Хидрострой“, „Трейс Груп“, „Пътстрой 92“, „Главболгарстрой“, „ПСТ Груп“. Вярно ли е, че вече има преведени аванси на тези фирми?“

Ето и цялото писмо на  “Трeйс Груп Холд”АД: 

До
Служителите на “Трeйс Груп Холд”АД
Акционерите на “Tрейс Груп Холд” АД
Медиите

ОТНОСНО: Декларация от името на ПГ „БСП за България“, произнесена от председателя на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова в началото на новия политически сезон от трибуната на Народното събрание на 11.01.2019 г.


Уважаеми дами и господа,
Уважаеми журналисти,

В политическото си слово председателят на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание коментира: „Докато хилядите български семейства получиха честитки за Коледа с по-скъп ток, 5 фирми получиха огромен коледен подарък - над 1 милиард лева за строителство на магистрали. Тези пари се раздадоха извън закона без обществени поръчки.
Време е да се назоват имената на олигархическите обвързаности. 1 милиард и 350 млн. лв за пътно строителна техника за получили „Хидрострой“, „Трейс Груп“, „Пътстрой 92“, „Главболгарстрой“, „ПСТ Груп“. Вярно ли е, че вече има преведени аванси на тези фирми?“

С настоящото писмо се възползваме от правото си на отговор и Ви информираме, че:

* „Трейс Груп Холд“ АД е публична компания - всички наши договори за възлагане и изпълнение на строителни обекти, както и финансовата информация са обществено достъпни. В защита на нашите акционери, които са български и чуждестранни физически и юридически лица, ние сме длъжни по Закон да предоставяме пълна, навременна и вярна информация.

* „Трейс Груп Холд“ АД е компания, която извършва дейности в сферата на строителството, ние сме изпълнители. Какви са процедурите за реализирането на обектите, за които се изразходва публичен ресурс, какви са правилата - решават политиците. Ние, като строители, искаме да има ясни правила, прозрачни процедури и практики, които гарантират изпълнението на обектите, качествено и в срок.

Относно конкретното питане на г-жа Нинова, отправено от трибуната на Народното събрание, за да няма „замитане под килима“, което винаги ражда лавина от недоразумения и тежки имиджови щети, Ви информираме, че

* „Трейс Груп Холд“ АД няма действащи договори с държавното предприятие „Автомагистрали“ ЕАД

* „Трейс Груп Холд“ АД не е подизпълнител на „Автомагистрали“ ЕАД.

Бихме искали да Ви информираме, че за обявените обществени поръчки за изграждане и рехабилитация на пътна инфраструктура през 2017 г. от АПИ, Холдингът участва в 21 тръжни процедури, отстранени сме на 10 позиции. Единственият обект, който ни е възложен, е „Изграждане на обходен път на град Ахелой, част от първокласен път I-9 Слънчев бряг – Бургас“, на стойност 23 млн. и 200 хил. лв. Обектът стана част от Републиканската пътна мрежа през м. юни 2018 г., завършихме го 4 месеца преди срока по договор, и още не е изплатен.

През 2018 г. на обявените от АПИ обществени поръчки за Калотина - Софийски околовръстен път на стойност 141 млн. лв. и Калотина - Храбърско на стойност 117 млн. лв. сме отстранени.

От нас се изисква огромна отговорност към достоверността на информацията - както Ви е известно, при публичните компании има висока степен на контрол и регулация, гарантиращи прозрачност.

В заключение, в интерес на нашите акционери, на нашите служители и на обществеността, Ви информираме, че през 2018 г. предприехме законови действия срещу лица, физически и юридически, които си позволиха пряко или косвено да уронят доброто име, престижа и търговската репутация на компанията чрез разпространяване и внушаване на неверни и заблуждаващи твърдения. Ние сме длъжни да защитим репутацията и интересите си.

Вярваме, че, спазвайки принципите на журналистическата етика, ще публикувате написаното без редакторска намеса!


11.01.2019 г.                                                             С уважение
София                                                                       инж. БОЯН ДЕЛЧЕВ, изп. директор

Три българки бяха арестувани от полицията в Гостивар за кражби

https://www.24chasa.bg/novini/article/7239950

Три българки бяха арестувани от полицията в Гостивар за кражбиТри български гражданки бяха арестувани вчера от полицията в македонския град Гостивар за кражба, съобщи полицията, цитирана от сайта МКД и телевизия Сител. На 6 януари, Бъдни вечер по Юлианския календар, в Скопие бяха задържани други две българки, заподозрени за кражби, а още на следващия ден, на Коледа, полицията задържа още две българки,

Укрепват покрива на „Царските конюшни“ със 130 000 лв.

http://nakratko.bg/category/58/169472/


130 000 лева инвестира Столичната община в укрепването на покрива на така наречените Царски конюшни, чиято сграда горя миналото лято. Има предпоставки, които правят комплекса подходящ за образователни и културни мероприятия, посочи зам.

Изпълнителен директор на Huawei е обвинен в шпионаж в Полша

http://nakratko.bg/category/25/169471/


Полските власти са задържали и обвинили местния директор по продажбите на Huawei Technologies Co., който е китайски гражданин, за осъществяване на шпионаж на високо равнище в полза на Китай.

Изкуствен интелект с обещаващи резултати в диагностиката на рак на маточната шийка

https://www.mediapool.bg/izkustven-intelekt-s-obeshtavashti-rezultati-v-diagnostikata-na-rak-na-matochnata-shiyka-news288486.html

Изкуственият интелект може да се окаже по-прецизен от хората и традиционните медицински методи в откриването на предракови изменения на маточната шийка, заявиха американски учени, цитирани от Франс прес. Ракът на шийката на матката е четвъртият най-често срещан вид онкологично заболяване в света. През 2018 г. са регистрирани 570 000 случая на заболяването, сочат данни на Световната здравна организация. В богатите страни напредъкът в откриването на рак на маточната шийка и кампаниите за ваксинация срещу причиняващите заболяването папиломавируси намалиха смъртността. По-малко от медицинските открития обаче се възползват бедните страни, където през 2012 г. са регистрирани 90 на сто от случаите на рак на маточната шийка. "Ракът на шийката на матката вече е болест на бедните - заяви ръководителят на изследването Марк Шифман от Американския национален онкологичен институт в района на Вашингтон.  “Опитваме се да открием достъпни, но много прецизни методи, за да го атакуваме посредством вируси или да бъде диагностициран чрез прости технологии, като например използване на смартфон.", казва той. Екипът му разработил алгоритъм въз основа на 60 000 снимки на маточни шийки. Фотографиите били направени в Коста Рика през 90-те години на миналия век.  Години наред било следено здравословното състояние на 9400 жени. Това позволило всеки случай на рак на маточната шийка да бъде свързан с дадена снимка преди появата на заболяването. След като бил трениран на базата на тези снимки, алгоритъмът открил предракови клетки в 91 на сто от случаите. За сравнение експертите ги откриват в 69 на сто от случаите, а традиционните методи като цитонамазка - в 71 на сто от случаите. 

Каракачанов: Гледах записите от Войводиново, двамата отиват да убиват

http://www.varna24.bg/news/841377.html

Гледах записите от Войводиново – двамата младежи отиват с идеята да убиват. Това заяви ...

Столична община прави авариен ремонт на Царските конюшни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7239935

Столична община прави авариен ремонт на Царските конюшни

Поставя се временна стоманена покривна конструкция на Царските конюшни. Това каза заместник-кметът на София Тодор Чобанов, който инспектира аварийния ремонт на конюшните. Временният покрив трябва да предпази геобразната постройка, предава БТА. Ремонтът е започнал преди няколко дни и се извършва с финансиране,

Осъдиха двамата непълнолетни братя, убили възрастна жена в Провадия

http://www.moreto.net/novini.php?n=389271

Варненският окръжен съд призна за виновни непълнолетните Станислав М. и Осман Ю., за това че в съучастие са извършили грабеж придружен с изнасилване и убийство на 77 годишна жена от Провадия, съобщават от пресцентъра на съдилището за Moreto.

Община Банско възстановява библиотечния фонд в изгорялото читалище на село Скребатно

https://www.actualno.com/blagoevgrad/obshtina-bansko-vyzstanovjava-bibliotechnija-fond-v-izgorjaloto-chitalishte-na-selo-skrebatno-news_715734.html

Община Банско организира инициатива за възстановяване на библиотечния фонд в изгорялото читалище село Скребатно. Мотото ѝ е „Дари слово за Скребатно“, съобщиха от общината. На 9 януари в гърменското село се разрази голям пожар, който унищожи кметството, читалището и библиотеката, помещаващи се в една сграда. Огънят изпепели над 3 070 книги, събирани с години в библиотеката, а самото читалище през февруари трябваше да чества век съществуване. Банско – многовековно

Започват проверки на трите електроразпределителни дружества

http://www.cross.bg/trite-svobodniya-pazar-1593640.html

/КРОСС/ Енергийното министерство и Комисията за енергийно и водно регулиране започват проверки в трите електроразпределителни дружества. Това обявиха министър Теменужка Петкова и председателят на регулатора Иван Иванов. Те представиха две спешни мерки за стабилизиране цената на тока на свободния пазар. От 15 до 25 януари ще се проверяват енергийните обекти и електромерите както на битови, така и на бизнес потребители. Целта е да се установи дали компаниите доставят реалната услуга, за която потребителите плащат. Като втора мярка - в понеделник ще се проведе спешна среща с ръководството на трите ЕРП-та, държавните производители на ток за свободния пазар и БЕХ.  

Кола с българи излетя от пътя Белград - Ниш, двама са ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/7239917

Кола с българи излетя от пътя Белград - Ниш, двама са ранениДвама български граждани бяха ранени в пътна катастрофа на международния път Белград-Ниш край Ягодина, предаде Танюг. Двамата са настанени в болницата на Ягодина, животът им не е в опасност, предава БТА. Катастрофата станала вчера към 19 часа българско време, когато автомобил "опел астра" с български регистрационен номер излетял от пътя по

Почина един от треньорите на Стилиян Петров

https://www.24chasa.bg/sport/article/7239905

Почина един от треньорите на Стилиян ПетровДнес на 71 години почина един от треньорите на Стилиян Петров - Цанко Първанов. Това съобщиха пред "Витоша нюз" негови близки. Стилиян започва да тренира при него в детско-юношеската школа на "Септемврийска слава" (старото име на "Монтана" б.р.), когато е 9-годишен. Двамата остават приятели и след като Петров напуска родния си град.

Изслушват СРС по делото за подкуп срещу Иванчева и Петрова

http://nakratko.bg/category/60/169470/


Части от записи, направени със специални разузнавателни средства, слушат страните по делото за корупционната афера в столичната община "Младост".

Започват спешни мерки в енергетиката

http://nakratko.bg/category/26/169469/


Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране започват две спешни мерки още от следващата седмица. От 15 до 25 януари стартират проверки в трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН, Енерго про.

Бритни Спиърс отмени концерти  заради личен проблем

https://www.vesti.bg/lyubopitno/britni-spiyrs-otmeni-koncerti-zaradi-lichen-problem-6090849

След като отмени концертите си в Лас Вегас, поп звездата Бритни Спиърс е решила да отложи и издаването на следващия си албум

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване