Ретрограден Меркурий 2019 г. – кога да го очакваме и какво да предприемем

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/cHhgzrS1Y-k/

merkuriyВ ерата на информацията, пътуванията и технологиите е добре да знаем кога през годината Меркурий ще бъде ретрограден и за колко време, защото именно тази планета в астрологията символично се свързва тези теми. Днес, когато още със събуждането си от сън, грабваме смартфона, на обед публикуваме менюто си в социалните мрежи, а вечер блажено си почиваме пред телевизора е нужно да осъзнаем, че това е един мощен процес на пренасищане. Всяка крайност е вредна затова е добре да се научим да се въздържаме, за да успеем да поддържаме баланс в живота си. Смятам, че ретроградните фази на Меркурий биха били много полезни за нас именно в сферата, касаеща достъпа ни до информация. При ретроградност ние самите ще усещаме желание да се самоограничим от общуване, да притихнем в себе си и да се спрем от активна комуникация. Но понякога се носим по инерция в потока на рутината и вършим всичко механично без да се вслушаме във вътрешните си нужди от усамотение. С правилното знание обаче ще можем да решим, кога ще ни е по-лесно и ползотворно да се отдадем на самовглъбяване.

Меркурий е ретрограден три пъти през 2019 година за около 21 дни. Препоръчително е в тези периоди да бъдем по-слабо активни на външен план, да не започваме нови начинания, да не подписваме договори, да не купуваме техника и т.н.

Първият ретрограден период на Меркурий през годината е от 6 до 28 март в зодиакалния знак Риби. Рибите свързваме с чувствата, интуицията, фантазиите. Възможно е мисленето ни в този период да бъде обагрено от чувствата, а здравият ни разум да бъде замъглен. Можем лесно да се поддадем на измами, да бъдем подведени при сключването на сделки, да се объркат договори. Възможно е да загубим документи. Затова съветът ми е да се обърнете към себе си и да се отдадете на дейности, които ви носят удоволствие. Изключете телефона и медитирайте, слушайте музика, пишете поезия, четете книга, учете психология, рисувайте, пейте… Всички тези дейности ще ви носят душевен мир и наслада. Ключовата дума за периода е усамотение.

Вторият ретрограден период на Меркурий е от 9 юли до 1 август и ще премине в два зодиакални знака – Рак и Лъв. Когато Меркурий е в Рак е препоръчително да обърнем внимание на семейството си. Всичко, което сме отлагали да свършим у дома ще напомни за себе си и ще трябва да довършим. Ще се засилят носталгичните чувства, ще имаме усещане за корените си и с желание ще посетим бащиния си дом. Обърнете по-голямо внимание на родителите и децата си, изслушайте ги, поговорете с тях, обсъдете текущите проблеми. Довършете ремонта в къщи, който дълго сте отлагали и бил често повод за семейни кавги. Но не купувайте уреди за дома! Набележете от какво се нуждаете и след като Меркурий тръгне напред – действайте! Подходящ период е да си вземем отпуск и да отидем на село – там, където ще се върнем при корените си и ще бъдем по-близо до тишината на природата.

Когато Меркурий прави своя ретрограден ход през Лъв избягвайте да налагате собственото си мнение на околните, въпреки че е възможно да бъдете изкушени точно от това. Ще се засили желанието ви да доказвате правотата си и да влизате в спор, за да демонстрирате надмощие. Не го правете! Може сами да се подведете и после да осъзнаете, че сте сгрешили. По-добре е да се обърнем към себе си и да проведем стойностен вътрешен монолог. Добре е да се отдадем на забавления и творчество – гледайте театрални постановки, отидете на кино, рисувайте с децата си…създавайте красота.

Третата ретроградна фаза на Меркурий е в знака на водния Скорпион от 1 до 21 ноември. Това е период на бурни страсти и драматични изживявания. В този период сме склонни да възприемаме фактите в крайности  и да потънем в дълбок субективизъм. Възможно е да изпаднем в конфликтни ситуации с половинките си, заради склонността си да виждаме нещата само в черни и бели краски. Възможно е да се засили ревността. Затова опитайте се да бъдете по-мълчаливи и затворени. Наблюдавайте и не реагирайте преди да преброите до сто. Емоциите са подсилени, а разумът не е водещ през ретрограден Меркурий. Изчакайте и не след дълго ще разберете, че сте си спестили излишни драми и интриги, затова, че сте се въздържали от емоционална реакция.

И не забравяйте, че в природата има цикли на растеж и експанзия, но и периоди на застой и притихване. Периодите на ретрограден Меркурий са дни, през които трябва да се спрем и да се самовглъбим, защото само така ще „чуем“ себе си и истинските си потребности. А това е само още една крачка към усещането за щастие.

Автор: Валентина Радиева-Маренова

За изготвяне на личен хороскоп: vmarenova@gmail.com

Учени откриха нов вид кръвоносни съдове в костите

http://www.moreto.net/novini.php?n=389957

Тези кръвоносни съдове минават от повърхността на костите до вътрешните им кухини и до този момент съществуването им не е било известно. "Напълно откачено е, че все още има неща за откриване в човешката анатомия - открихме кръвоносни съдове на ново място, за които не сме знаели преди" - заяви Матиас Гунцер от Университета в Дюисбург-Есен, цитиран от сп.

За имената на държавите

https://offnews.bg//nashite-avtori/za-imenata-na-darzhavite-696027.html

Ако ромите решат да си имат държава...

Да, това звучи като виц от времето на социализма. Не го знам и аз, но добре започва. Нали така?

Но така де, ако решат да си имат държава...

Тук пак ще спра. По очевидни за мен, а надявам се и за вас причини. Защото веднага си задавам въпроса: Има ли народ сега, а и имало ли е когато и да било, който да реши да си има държава и да си направи държава?

Струва ми се, скъпи мои, че това са глупости на търкалета.

Няма, мили мои, народи, които решават каквото и да било. Има личности, кланове, скрити групи, фамилии, мафии и т.н. Ако човек се поинтересува от история поне малко – ще види, че държавите се образуват около и най-вече Заради малки групички свърагресивни, свръхнагли, свръхбезсрамни и свръхалчни човешки същества.

Да ги наречем алфа-мъжкари, но и тази дума ми звучи твърде лека и твърде малко обидна. Бих избълвал нещо къде къде по-цветисто за създателите на държавите, но от мен да мине.

И ето – от империята Велики Селджук, просто създадена и наречена на вожда Селджук ибн Дукак (неин пряк наследник е Османската империя, също наречена на създателя си), та чак до Хабсбургската империя – държавите са човешки организации, образувани от единици (личности), за да обслужват техните (на единиците) интереси и естествено – интересите на малките, олигархични групи от техни сподвижници и приближени.

Народите винаги са служели за работна ръка и пушечно место на държавите. Които дори и в нашите крайно лицемерни времена (времена на политическа коректност, тоест – на нагли лъжи и затъмняване на очевидното) съвсем ясно и безкомпромисно обслужват само интересите на малки групи от хора, чиято численост може да бъде сведена ако не до десетки, то до стотици. Фамилии и кланове. Това е очевидно за мен, а надявам се и за вас.

(Ако в момента някой стар историк си донесе задника с машината на времето в съвременна България, би я нарекъл Пеевскария или Пеевскония)

Но ако все пак ромите решат да си създадат държава, как ли ще я нарекат?

Романия?

Но Романия или произнесено на народният латински (който в наше време наричаме румънски) Румъния вече има. Това име е заето. Няма как и да е Цигания. Нали така? Защото е политически некоректно. А откак и ромите научиха за политическата коректност – тя им стана любимо оръжие за осъждане на некоректните. Дискриминация, нали така? Би могло да се използва името Египет. Ще се питате: как така? Ами...Все пак на много от световните езици – да речем английски и македонски – хората от ромски произход се наричат именно „египтяни”. Джипси (е-гипси) е поанглосаксончена форма на „египтянин”. Както и македонското „гюпци”. Това иде от погрешната представа на тези европейци, че ромите идват от Египет. Та така де – но и Египет не става. Защото арабите от арабската република Египет веднага ще съдят новата ромска държава, защото едва ли биха искали да има още една държава с името на тяхната. Особено пък ромска. О, извинявам се. Пак си позволих политическа некоректност.

Та така де. Пиша си аз. Защото музикантът Микис Теодоракис тия дни избухна. И аз си казах: О, Боже! И тия ли? И тия ли, на които аз така се надявам – творците, хората на изкуството, уж просветлените – и те ли са помрачени умове? И те ли са склонни да се давят в мътните блата на чуждо-мразенето?

Микис Теодоракис каза че само гърците имат право да решат дали македонците имат право да решат...да имат държава, която да се нарича Македония. Северна или там както се пада.

Ах как бих искал да напляскам тоя мил народен певец, тоя Орфей на гръцката лява демокрация!

И след това да му обясня това, което се опитах да намекна по-горе. Да му нашепна в лявото (във всеки един смисъл) ухо:

Абе, другарю Микис, не ти ли е ясно че цялата работа с имената на държавите, цялата работа с национализмите, с патриотизмите, с патриотарщините, с националните имена и знамена, с националните символи, с националните гордости и националните светини...е една гнусна помия; най-обикновен прах в очите на простолюдието...Прах, който хитреците от пропагандните машини хвърлят в очите на простия демос, за да се занимава демосът с глупости. Докато малките групи от хора, заради които и около които са съдадени държавите, получават всички бонуси! От съществуването на тези тъй наречени държави!

Ако вземем, другарю Микис (ще продължа аз, но няма да го шляпам, защото е политически некоректно, а и той е старичък), да играем на имена...Хм. Навсякъде по света на вашата държава се вика Гърция. Знаеш ли, другарю Микис, на кое друго викат Гърция? Това е една област в Южна Италия, другарю. Където се е намирала историческата Греция Магна. А Греция Магна е един сбор от елински колонии в тока и подметката на италийския ботуш, точно най-южните части на сегашна Италия. Този сбор от елински колонии от седми век преди новата ера носи името на едно от племената (по принцип-беотийци (от Беотия) наречено „граи”. И ето – Греция или Гърция или Грийс – е всъщност родна италианска земя, нали така, другарю? Какво биха казали италианците? Ами ще кажат: Как така ще наричате една страна на нашата родна южноиталианска, апулийско-калабрийска Греция? И с право ще кажат!

Ами ако някой композитор от Калабрия, който е решил, че е наследник на граите от Греция Магна, реши, че трябва да се проведе референдум сред населението на Апулия, Калабрия и Сицилия? Как иначе ще се позволи да се нарича по целия свят една страна Гърция, след като истинската Гърция е там – в тока на италианския ботуш!

И така...

Харесва ми да въртя и суча такива историко-политически спекулации, между другото. Но всъщност – знам колко са жалки. Защото именно такива спекулации използват и моите опоненти. Които не ми опонират все още, защото не са се усетили. Тия исторически спекулации са така типични именно за цялата паплач от националисти, патриотари и защитници на „светините”. Така че аз ще се откажа от тях.

Да въртиш и да сучеш, но да докажеш с някакви измъчени исторически факти (така тенденциозно поднесени, че именно да обслужат тезата ти) е недостойна работа. Човешкото съзнание има един железен принцип – едно вечно Confirmation bias (склонност към потвърждаване или т.нар. вадене на вода от девет кладенци) – една вечна тенденция да намира потвърждаващите факти за всяка своя идиотска теза. Знаем – и разни български патриоти – на пук на египетските и гръцките – намират купища потвърждаващи „факти”, че България се е простирала от Индия до Швеция и е по-стара и от Египет и от Елада – взети накуп! Така че – да оставим хитроумните доводи за идиотите. Исторически и всякакви.

Микис - ще кажа аз - другарю, тия имена...тия боричкания за имена...тия имена на държави и тям подобни гнусни идиотщини...тия ежби, тия грозни караници между народи (всъщност – буйстващи безглави тълпи от фанатизирани анонимни идиоти)...не са нищо друго, освен чудесно залъгалка. Нали така? Нека народите да се карат за имената на държавите...Тълпите да буйстват по площадите. Политиците да се препират и да се заяждат като мустакати бабички по оградите (границите). Чудесно! За да могат в това време мръсниците, тия малки групички от свръхнагли и свръхалчни типове, които са по стотина-двеста (или кой ги знае колко) във Всяка Една Държава – да си свършат своето! А именно – да вземат всички бонуси! Да изядат Всичко що има за Ядене. Да изпият кръвчицата. На същите тия буйстващи и джавкащи се народи! Нали така, Микис?

Така че – остави тия работи за референдумите, Микис. Обърни погледа си не към имената. А към същността на нещата. А тя определено не е в имената. Имената са нещо твърде относително. И оттам – чудесна основа за раздори. И естествено – чудесен прах – за в очите. Остави имената, приятелю.

Орангутан отхапа палеца на доброволка в американска зоологическа градина

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7258729

Орангутан отхапа палеца на доброволка в американска зоологическа градинаОрангутан отхапа палеца на доброволка в зоологическата градина в Толедо, щата Охайо, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Раната не е опасна. Как точно е станал инцидентът, ръководството на зоологическата градина не уточнява, но посочи, че вината не е на орангутана. Жената е пострадала, докато е хранела маймуните.

Два дни до началото на най-вълнуващото световно геймърско събитие в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/DDsfx8oBQKg/

c96b0aa1706b86438e44054f0f22ba00Два дни остават до началото на най-вълнуващото световно геймърско събитие, в което Бургас се включва за пети път. Burgas Game Jam 2019 е част от Global Game Jam – най-мащабният образователен хакатон за създаване на компютърни, настолни и улични игри в света, който се провежда паралелно в стотици градове на планетата.

Време и място

Тридневната гейм емоция е в последния уикенд на януари, като започва в петък, 25-и, от 14.00 ч., и ще завърши вечерта в неделя. Мястото е експоцентър “Флора”, а записването на участниците вече започна.

Хакатонът Burgas Game Jam 2019 ще събере на едно място ентусиасти от всякакви области, които разполагат с по-малко от 48 часа и предварително неизвестни условия, за да измислят нова игра.

Работи се по обща тема, която се пази в тайна и ще бъде обявена за всички по света участници едновременно. Игрите се създават в екипи, процесът е  интензивен, като времевото ограничение е с цел да стимулира креативността.

През първия ден на хакатона ще има лекции от професионалисти на тема как се правят игри, след което трябва да се сформират екипите и започва работа.

Лекторите

Известни са вече и лекторите, които са изключително интересни и креативни.

Ставрос Ставру е един от създателите на “Пукльовците” – първите по рода си кооперативни образователни игри за таблети, специално предназначени за училищна среда. Тяхната основна цел е да развиват емоционалната интелигентност и социалните умения на учениците от 1-ви до 4-ти клас – емпатия, толерантност… Децата упражняват и своите умения по математика, а чрез историята на игрите повишават чувствителността си към различни екологични проблеми.

“Как създадохме “Пукльовците” – Ново поколение кооп образователни игри” е темата на лекцията на Ставрос Ставру, който е и автор на поредицата от книги “В света на хората”, насочени към креативното мислене на читателите.

Той е обучител и консултант в областта на Гъвкавите подходи за разработка на софтуер, като създава и блога agify.me, в който описва своите авторски игри и техники. Ставрос Ставру е също така доктор по Информатика и носител на грамота “Джон Атанасов”.

Вторият лектор е Християн Стайков, който има над 20-годишен стаж в областта на програмирането, алгоритми и разработка на игри. Той ще разкаже за мистичния Event Loop, който вероятно вече ползвате, може би дори без да предполагате.

Важна информация

Участието в Burgas Game Jam 2019 е безплатно.

За да се включите в хакатона, трябва да имате навършени 18 години или да сте с придружител родител/настойник.

Отборите ще се сформират от присъстващите на място в петък, 25 януари, регистрацията им ще продължи до 19:00 ч.

Burgas Game Jam 2019 има екологична кауза. Организаторите ще осигурят безплатно кафе, чай и филтрирана вода, но трябва да си носите своя собствена чаша, с цел намаляване на пластмасовите отпадъци.

Лекциите ще се излъчват на живо.

Гръцкият парламент започва дебати по Преспанското споразумение

http://nakratko.bg/category/25/170032/


Започват дебатите в гръцкия парламент по ратифициране на договора от Преспа. Опозицията определя споразумението за новото име на Македония като вредно за националните интереси на Гърция.

Ниагарският водопад замръзна в спираща дъха гледка (видео)

https://dnes.dir.bg/svyat/niagarskiyat-vodopad-zamrazna-v-spirashta-daha-gledka-video

Туристи коментираха, че се чувстват като в замъка на Елза от известното филмче "Замръзналото кралство"

Investor.bg и УД „Компас Инвест“ АД стартират проекта „Азбука за инвеститори“

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/investorbg-i-ud-kompas-invest-ad-startirat-proekta-azbuka-za-investitori-275746/

Продължителността на проекта е шест месеца, а целта му е да се разширяват познанията по отношение на възможностите за инвестиции на пазарите

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2019-01-23.html

На 24 януари 2019 г. (четвъртък), във връзка с извършване на строително-монтажни работи на ул. „Патриарх Герман“ с. Герман, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Китайската банка за развитие отчете общи активи от 16,2 трилиона юана

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258602

Китайската банка за развитие отчете общи активи от 16,2 трилиона юанаПредседателят на Китайската банка за развитие Джао Хуан заяви вчера, че общите им активи са достигнали 16,2 трилиона юана (около 2,4 трилиона щатски долара), а към края на 2018 г. коефициентът на необслужваните кредити се е запазил под 1% за 14 последователни години, съобщава "Радио Китай". Придържайки се към принципа „да се търси напредък като

Симеонов към БСП: Недоволствате за закона за горивата, който вие подкрепихте

https://www.actualno.com/politics/simeonov-kym-bsp-nedovolstvate-za-zakona-za-gorivata-kojto-vie-podkrepihte-news_717779.html

Става въпрос за коригиране на текстове от Закона за горивата, който БСП са подкрепили и на който президентът Радев не наложи вето. Това каза лидерът на НФСБ и депутат от ПГ на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов в реплика към Драгомир Стойнев от БСП по време на дебатите по Закона за горивата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имам чувството, че започвам да живея в различни реалности едновременно. Доскоро бях в изпълнителната власт, сега съм

Брюксел ни дава 111 млн лева за по-чист въздух

http://www.cross.bg/merki-vuzdyh-dimov-1594596.html

/КРОСС/ България получава над 111 млн. лева от европейските структурни и инвестиционни фондове за разработване на мерки за по-чист въздух. Това става ясно от писмен отговор на екоминистъра Нено Димов в отговор на депутатско питане, предаде репортер на БГНЕС. Средствата допълват тези от държавния бюджет. Министърът уточнява, че парите не отиват във всички общини, а до няколко, които отговарят на определени критерии от Европейската комисия. Нено Димов специално внимание отделя върху Горна Оряховица, която е сред водещите със завишени прахови частици в повечето дни от годината. Министърът припомня, че през 2016 г. от Общинският съвет в Горна Оряховица приема актуализирана Програма за управление и подобряване качеството на атмосферния въздух и план за действие в периода 2015-2020 г. „Въпреки всички предприети действия от кмета на общината по разработване, актуализация и изпълнение на съответните мерки в програмата, не е постигнато съответствие с нормите. В тази връзка, до момента няма наложена санкция", отбелязва Димов. Министерство на околната среда и водите приветства ангажираността на всички заинтересовани страни в този процес - както представители на законодателната власт, така и на местната и на централна изпълнителна власт. Активността на общинско ниво следва да продължава в посока изпълнение на заложените мерки в програмите за качество на атмосферния въздух

Филм с българин е номиниран за няколко Оскара

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/balgarin-nominiran-niakolko-oskara-film.html

Филмът ”Зелената книга” беше номиниран в няколко категории на тазгодишните награди ”Оскар”, включително и за най-добър филм. В лентата участва и българският актьор Димитър Маринов.

Пожарът на двата кораба в Черно море все още не е изгасен заради горящия газ (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258719

Пожарът на двата кораба в Черно море 
все още не е изгасен заради горящия газ (Снимки)Усилията за гасене на пожара, избухнал в понеделник на два танкера в района на Керченския проток край Крим, остават безрезултатни заради изтичане на втечнен газ от резервоарите. Това съобщи днес за ТАСС Азовско-Черноморският филиал на руската Морска спасителна служба, предаде агенцията. "Сега гори само излизащият газ. Всички надстройки са изгасени.

Български баща: Норвегия ще ми вземе децата, ще им смени имената и ще ги настани при джендъри

https://offnews.bg//obshtestvo/balgarski-bashta-norvegia-shte-mi-vzeme-detcata-shte-im-smeni-imenat-696024.html

Пореден скандален случай с норвежката социална система. Има реална опасност две деца с български баща да бъдат отнети, за да отидат в приемни семейства без никаква връзка с него чак до навършването на пълнолетие, съобщи бТВ.

Битката на Чавдар Георгиев за неговите син и дъщеря обаче не е просто поредният случай, в който държавата се намесва в семеен спор.

Мъжът твърди, че неговият казус показва как социалната система на северната страна дискриминира родителите чужденци и даже поставя на карта бъдещето на самите деца.

В студиото на „Тази сутрин” Чавдар разказа, че след повече от 12 г. съвместен живот в Норвегия се разделил с жена си, която е местна. Двамата оформили споразумение двамата да гледат децата си поравно.

Преди година, обаче, от семейството на жената (което иначе нямало никакво отношение към него, тъй като е чужденец) се свързали с Чавдар, за да го уведомят, че тя е била арестувана. Бащата поел грижите за децата, водил ги при норвежките им баба и дядо за коледните подаръци.

„Бях сигурен – тя е с много утвърдено име като счетоводител, бяла, образована норвежка, мислех, че най-много след месец ще я пуснат. Дойдох в България с децата, за да си изкарам юбилея. Мислех, че тя ще излезе, но с всяка следваща мярка за неотклонение се оказваше, че тя не може да излезе”, разказа Чавдар.

В този момент в началото на миналата година, той решил да остане с Петър и Георгина у нас. По думите му още при раздялата проверките на социалните не приключили с пълно затваряне на неговия случай – с мотива, че не е създал достатъчна „норвежка атмосфера” на децата. С ареста на майката отнемането на момичето и момчето изглеждат сигурни.

„В Норвегия майката, бащата и социалната система са на едно равнище, но ако бащата е чужденец, той е на по-ниско равнище”, обясни адв. Йорданка Бекирска.

Тя подчерта, че това означава, че ако майката е в ареста, децата ще отидат в приемни семейства.

Това, според бащата, поставя в риск развитието на Петър и Георгина. Норвежките власти искат да им бъде предадено момчето с мотива, че то е със забавено развитие. Бащата обаче го е записал в българска детска градина, където Петър вече е станал самостоятелен.

„Детето за 1 г. е достигнало степен на развитие, която е равнопоставена на децата в България, има проблем единствено с артикулацията на звуците. В доклада от Норвегия се твърди, че, едва ли не, е на легло и се храни с тръбичка”, подчерта адв. Бекиска.

„Не е редно когато българската система е показала, че може да се грижи за едни деца, те да бъдат върнати там, където родителят е възпрепятстван и с несигурно бъдеще. Децата ще бъдат разделени в приемни семейства, 30% от тези приемни семейства са по Истанбулската конвенция, ще им бъдат сменени имената, за да не се намират лесно в системата, ще им забранят да говорят български. Аз до 18-годишна възраст няма да ги видя”, сподели Чавдар.

"Афис": БСП и ГЕРБ с по 6-7 мандата на евровота

http://clubz.bg/78593-afis_bsp_i_gerb_s_po_6_7_mandata_na_evrovota

Бюджетът на ЕС както през всяка от изминалите години на криза е компромисен и орязан.

Шансовете на основните претенденти – БСП и ГЕРБ – са изравнени. На предстоящите евроизбори за БСП биха гласували 24,2 на сто от избирателите, а за ГЕРБ - 23%. В рамките на статистическата грешка се регистрира леко предимство за соцпартията.

Данните са на агенция "Афис" на Юрий Асланов и са от национално представително проучване, осъществено в периода 14-19 януари 2019 година. Интервюирани пряко в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.

Към този, сравнително отдалечен от събитието момент, изглежда слабо вероятно да се очертае такава изненада, която да позволи на нов играч да се намеси в спора за призовото място, смятат от социологическата агенция

Независимо от зачестилите изявления и коментари по повод на предстоящите избори, интересът към тях остава на традиционно ниско ниво. По скалата от 0 до 10 едва 35 на сто са абсолютно сигурните гласоподаватели, при това състоящи се предимно от привърженици на три партии – БСП, ГЕРБ и ДПС.

Шансовете на останалите партии и коалиции са твърде условни и пренебрежимо малки.

Единствено коалицията „Обединени патриоти“ разполага с потенциална възможност да се сдобие с не повече от един мандат, но и това не е сигурно.

От "Афис" предлагат и условно разпределение на процентите в мандати. При цялата условност на изчислението полагащите се на България 17 мандата, според сегашните предварителни нагласи и с уговорката, че до изборите има достатъчно време за размествания в класацията, биха се разпределили по начина, представен на следващата диаграма. Ако разликата между водещите политически сили надхвърли 3,4 пункта, това ще означава и разлика от един мандат. В случай, че коалицията „Обединени патриоти“ успее да прекрачи бариерата от 5,89%, националистите ще се поздравят с един мандат, който ще бъде за сметка или на първия в класацията, или на ДПС.

Така БСП и ГЕРБ ще вземат по 6-7 мандата, ДПС-3-4, а "патриотите" - може би един мандат, е прогнозата на "Афис" спрямо ситуацията към този момент.

"Слабият интерес към европейските избори не е български феномен, така е и в останалата част от континенталния съюз. За сравнение можем да отбележим, че ако предстоящите избори не бяха за Европейски, а за местни парламенти, очертаващата се избирателна активност би била с 15-25 на сто по-висока. В България, по-специално, тя би била с 19 на сто по-висока", коментират от агенцията.

Въпреки сравнително високото доверие в ЕС, българските граждани не смятат, че нещата в съюза са наред и всичко се развива в правилната посока.

Ситуацията в ЕС се оценява негативно, макар и не чак толкова, колкото е оценено положението у нас, сочат данните.

Защо при това положение избирателната активност не пада още по-ниско – така, както е в повечето от останалите страни в ЕС? Има два възможни варианта за отговор на този въпрос. Ето и коментара на "Афис":

Първо, защото българинът по време на политически кампании е настроен не да избира, а да протестира и наказва. Иначе казано, пред избирателните урни се явяват не само граждани, които гласуват „за“ някого, а и такива (в някои случаи дори повече), които предпочитат да заявят с гласа си, че са „против“ нещо. Заради това в края на миналата година БСП напусна рамките на традиционното си ядро и започна да добавя, макар и плахо засега, периферия за сметка на противници на статуквото, която я припознават като инструмент за протест.

Второ, защото българите загубиха доверието в собствената си държава и в съзнанието им ЕС е оформил образа си на нещо като убежище, накъдето да се упътят, ако им се отвори възможност. Това е причината, поради която у нас е изключително и нетипично високо одобрението на идеята за общоевропейска прокуратура, тъй като 71% от пълнолетните български граждани са убедени, че политическата система у нас работи за богатите и равенството пред закона е идея само на книга. Това е и причината, поради която във всяко второ българско домакинство има най-малко един член, който или е напуснал страната, или в близко време възнамерява да го стори.

В представата на мнозина наши сънародници Европа е спасителен бряг от несгодите, които понасят във водите на българската река. Затова и избирателната активност тук през май ще бъде по-висока в сравнение с почти всички други страни от ЕС, но по-ниска в сравнение с онази активност, която обикновено измерваме по време на национални и местни избори.

 

"Афис": БСП и ГЕРБ изравнени, с по 6-7 мандата на евровота

http://clubz.bg/78593-afis_bsp_i_gerb_izravneni_s_po_6_7_mandata_na_evrovota

Шансовете на основните претенденти – БСП и ГЕРБ – са изравнени. На предстоящите евроизбори за БСП биха гласували 24,2 на сто от избирателите, а за ГЕРБ - 23%. В рамките на статистическата грешка се регистрира леко предимство за соцпартията.

Данните са на агенция "Афис" на Юрий Асланов и са от национално представително проучване, осъществено в периода 14-19 януари 2019 година. Интервюирани пряко в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.

Към този сравнително отдалечен от събитието момент изглежда слабо вероятно да се очертае такава изненада, която да позволи на нов играч да се намеси в спора за призовото място, смятат от социологическата агенция.

Независимо от зачестилите изявления и коментари по повод на предстоящите избори интересът към тях остава на традиционно ниско ниво. По скалата от 0 до 10 едва 35 на сто са абсолютно сигурните гласоподаватели, при това състоящи се предимно от привърженици на три партии – БСП, ГЕРБ и ДПС.

Шансовете на останалите партии и коалиции са твърде условни и пренебрежимо малки.

Единствено коалицията „Обединени патриоти“ разполага с потенциална възможност да се сдобие с не повече от един мандат, но и това не е сигурно.

Според данни на "Алфа рисърч" от края на миналата година ГЕРБ води пред БСП за евровота макар и с малка разлика. Ето и някои от основните изводи от това изследване:

  • В края на декември готовност да гласуват за представители на България в Европарламента заявяват 48,2% от избирателите, а всеки втори или не възнамерява да участва, или не е решил как точно ще постъпи. По-ниската активност води до силно сближаване на позициите между ГЕРБ (16% от всички избиратели или между 32 и 34% от гласувалите) и БСП (14,9% от всички избиратели или около 30-32% от гласувалите). Така, към момента ГЕРБ запазва крехко предимство пред основния си опонент, но икономическата ситуация в страната, както и мотивацията на неговите разнородни избиратели, сред които има както европоддръжници, така и евроскептици, ще са ключови за крайния му резултат. БСП също не е особена убедителна в мобилизацията на своя вот, но превръщайки изборите в тест за или против правителството, успява да задържи лоялния си електорален кръг от симпатизанти.
  • ДПС се откроява като третия участник, който ще има сигурно представителство в Европейския парламент. Подкрепа за Движението за евровота заявяват 5,1% от общия брой избиратели, или между 10 и 13 на сто от гласувалите.
  • Скандалите в Обединените патриоти сриват електоралната им подкрепа с изключително бързи темпове. Дори все още формално обединени, те мобилизират едва една трета от бившите си избиратели. Антиевропейските настроения на значителна част от потенциалните им симпатизанти допълнително ги демотивират и така електоралния им ресурс пада до 2,9% от общия брой избиратели в страната. При сега заявената избирателна активност от около 48%, това е равностойно на около 5.5 - 6 на сто от гласуващите, което ги поставя на границата на бариерата, необходима за излъчване на евродепутат. 
  • На същата граница, но с положителен електорален тренд е коалицията „Демократична България“. Подкрепа за обединението заявяват 2,7% от общия брой избиратели, или около 5,5 – 5,8 % от готовите да гласуват в евроизборите. 

Още през ноември от "Афис", чийто собственик Юрий Асланов е член на Националния съвет на БСП, отчетоха, че соцпартията макар и в рамките на статистическата грешка, има преднина пред ГЕРБ за парламентарния вот.

В неделя пред партийния актив лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов отчете, че "БСП, тези провалени политици, ни гонят и ни настигат".

Как се разпределят мандатите

От "Афис" предлагат и условно разпределение на процентите в мандати. При цялата условност на изчислението полагащите се на България 17 мандата според сегашните предварителни нагласи и с уговорката, че до изборите има достатъчно време за размествания в класацията, биха се разпределили по начина, представен на следващата диаграма. Ако разликата между водещите политически сили надхвърли 3,4 пункта, това ще означава и разлика от един мандат. В случай че коалицията „Обединени патриоти“ успее да прекрачи бариерата от 5,89%, националистите ще се поздравят с един мандат, който ще бъде за сметка или на първия в класацията, или на ДПС.

Така БСП и ГЕРБ ще вземат по 6-7 мандата, ДПС - 3-4, а "патриотите" - може би един мандат, е прогнозата на "Афис" спрямо ситуацията към този момент.

Слаб интерес към евровота

"Слабият интерес към европейските избори не е български феномен, така е и в останалата част от континенталния съюз. За сравнение можем да отбележим, че ако предстоящите избори не бяха за Европейски, а за местни парламенти, очертаващата се избирателна активност би била с 15-25 на сто по-висока. В България по-специално тя би била с 19 на сто по-висока", коментират от агенцията.

Въпреки сравнително високото доверие в ЕС българските граждани не смятат, че нещата в Съюза са наред и всичко се развива в правилната посока.

Ситуацията в ЕС се оценява негативно, макар и не чак толкова, колкото е оценено положението у нас, сочат данните.

Защо при това положение избирателната активност не пада още по-ниско – така както е в повечето от останалите страни в ЕС? Има два възможни варианта за отговор на този въпрос. Ето и коментара на "Афис":

Първо, защото българинът по време на политически кампании е настроен не да избира, а да протестира и наказва. Иначе казано, пред избирателните урни се явяват не само граждани, които гласуват „за“ някого, а и такива (в някои случаи дори повече), които предпочитат да заявят с гласа си, че са „против“ нещо. Заради това в края на миналата година БСП напусна рамките на традиционното си ядро и започна да добавя, макар и плахо засега, периферия за сметка на противници на статуквото, която я припознават като инструмент за протест.

Второ, защото българите загубиха доверието в собствената си държава и в съзнанието им ЕС е оформил образа си на нещо като убежище, накъдето да се упътят, ако им се отвори възможност. Това е причината, поради която у нас е изключително и нетипично високо одобрението на идеята за общоевропейска прокуратура, тъй като 71% от пълнолетните български граждани са убедени, че политическата система у нас работи за богатите и равенството пред закона е идея само на книга. Това е и причината, поради която във всяко второ българско домакинство има най-малко един член, който или е напуснал страната, или в близко време възнамерява да го стори.

В представата на мнозина наши сънародници Европа е спасителен бряг от несгодите, които понасят във водите на българската река. Затова и избирателната активност тук през май ще бъде по-висока в сравнение с почти всички други страни от ЕС, но по-ниска в сравнение с онази активност, която обикновено измерваме по време на национални и местни избори.

 

Тежкотоварен автомобил горя край Варна, няма пострадали

http://www.moreto.net/novini.php?n=389917

Три са регистрираните пожари с преки материални щети в началото на седмицата, съобщават за Moreto.net от варненската полиция. Oколо 17:55 часа в понеделник, е получен сигнал за пожар в тежкотоварен автомобил, намиращ се на АМ „Хемус“.

Как ще се обесим на полимерна паяжина и защо са благословени купувачите на старо

http://e-vestnik.bg/29621/kak-shte-se-obesim-na-polimerna-payazhina-i-zashto-sa-blagosloveni-kupuvachite-na-staro/

Доброволка почиства крайбрежие от пластмасови отпадъци, изхвърлени от океана.. Снимка: Лайф фор ме Има хора, които са далновидни и за лошите неща. Макар че това може да е ценно качество (в природата да са оцелявали провиждащите тигъра индивиди), близките на този тип човеци се ядосват, че им говорят неприятни неща. Такива мисли те връхлитат в…

Материалът Как ще се обесим на полимерна паяжина и защо са благословени купувачите на старо е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

Намериха удавеното момче в микроязовир край Марково (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258711

Намериха удавеното момче в микроязовир край Марково (Снимки)Тялото на 15-годишния Ангел , който вчера потъна в микроязовир край пловдивското село Марково, е било извадено преди десетина минути от водолази, съобщиха от полицията. Около 17 часа вчера детето отишло на водоема заедно с двама свои връстници - момче и момиче. Микроязовирът е бил замръзнал и Ангел влязъл в него на 6 метра от брега.

Немски вестник: Новият пакт между Берлин и Париж е необходимост заради споровете в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258716

Немски вестник: Новият пакт между Берлин и Париж е необходимост заради споровете в ЕСНовият френско-германски договор за сътрудничество е необходимост на фона на настоящите спорове и разногласия в ЕС, констатира в днешния си брой консервативният немски всекидневник "Франкфуртер алгемайне", цитиран от ДПА и БТА.  "ЕС преживява най-тежкия период от своето основаване. При сегашното положение е от полза за неговите двама най-важни

Драгомир Стойнев: Отлагането на закона за горивата показва как работи парламентът

https://www.actualno.com/politics/dragomir-stojnev-otlaganeto-na-zakona-za-gorivata-pokazva-kak-raboti-parlamentyt-news_717776.html

Да не казвам, че отлагането на Закона за горивата е дъното на парламентаризма, но показва как работи парламентът – затова искаме неговото разпускане. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП За България“ Драгомир Стойнев по време на дебатите по отлагане на Закона за горивата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес гледаме законопроект, който трябва да влезе в сила от понеделник, законопороект, по който вече има проблеми. Да не каз

Бившият американски държавен секретар Джон Кери призова Тръмп да подаде оставка

https://www.mediapool.bg/bivshiyat-amerikanski-darzhaven-sekretar-dzhon-keri-prizova-tramp-da-podade-ostavka-news288947.html

Бившият американски държавен секретар Джон Кери призова президента на САЩ Доналд Тръмп да подаде оставка, съобщи Франс прес. Кери не изключи възможността да участва на изборите за президент на Съединените щати през 2020 г. "Вече заявих публично, че не отхвърлям тази възможност, но в момента не планирам кампания", заяви 75-годишният Кери пред телевизия Си Ен Би Си по време на Световния икономически форум в Давос. В случай че се кандидатира за президент, Кери ще трябва най-напред да се справи с конкуренцията на останалите кандидати от Демократическата партия, най-скорошният от които е сенатор Камала Харис. Харис обяви кандидатурата си в понеделник, припомня Франс прес. Джон Кери определи като срамно спирането на работата на американското правителство заради противопоставянето между конгресмените демократи и президента Тръмп по въпроса с финансирането на граничната стена с Мексико. Кери освен това обвини Тръмп в лъжи, особено по отношение на Парижкото споразумение за климата. На въпроса какво би казал на Доналд Тръмп при среща с него Кери отговори: Подайте си оставката!   

Елена Йончева: Атаката на правителството няма да ни спре

http://clubz.bg/78592-elena_joncheva_atakata_na_pravitelstvoto_nqma_da_ni_spre

Като "абсурдно" определи обвинението за пране на пари срещу нея червената депутатка и говорител на БСП Елена Йончева в парламента днес.

Обвиненията са свързани с документални филми, които е направила през 2012-2014 г за ТВ7 и за които са превеждани средства в сметки в КТБ.

"Средствата за тези филми са преведени в КТБ, когато даже държавата не е могла да предвиди нейния срив. Обвиненията, че съм знаела, че тези средства са с престъпен произход, е опит да бъда ангажирана със своята защита, а не с работата ми като депутат.", обяви Йончева.

Според нея това е сплашване и атака от страна на правителството на Борисов, започнала след искането за независима експертиза на българските магистрали. 

Нейните колеги от БСП пък смятат, че това е започнало още след като тя е разкрила далаверите с оградата на границата, "Кумгейт" в Хасково, в което забърка депутата от ГЕРБ Делян Добрев и други. Социалистите подкрепят Йончева във всички действия, които ще предприеме оттук нататък.

Именно покрай историята "Кумгейт" от ГЕРБ контраатакуваха със сигнали до прокуратурата срещу депутатката от БСП. Преди дни твърдения по тези сигнали се материализираха в обвинение. 

Прокуратурата: Елена Йончева е знаела, че получава € 333 000 с престъпен произход

http://clubz.bg/78592-prokuraturata_elena_joncheva_e_znaela_che_poluchava_%E2%82%AC_333_000_s_prestypen_proizhod

Журналистката Елена Йончева е едноличен собственик на „Авторска телевизия“ ЕООД, която заедно с офшорката „Далий Трейдинг Лимитид" регистрирала съвместна компания - факт, изтъкван многократно от прокуратурата. После "Далий..." се задължила да направи парчини вноски веднъж 5000 лв., втори път - 310 000 лв., а после поело ангажимент и за една допълнителна вноска в размер на 250 000 евро към въпросното ново ООД - „Офроуд“.

Това става ясон от пояснително съобщение на прокуратурата по повод вчерашния обвинителен акт срещу депутата от БСП Елена Йончева. 

Като едноличен управител на новото "Офроуд" тя е сключила с „КТБ“ АД "Рамков договор за платежни услуги", а в резултат фирмата й с име извън рамките на утъпканите пътеки получило 333 000,00 евро с левова равностойност 645 423.90 лева.

"Специализираната прокуратура е събрала доказателства за произхода на преведените парични средства от „Далий трейдинг лимитид“ на „Офроуд“ООД. Установено е, че това са средства, собственост на „КТБ“ АД, които са присвоени от три длъжностни лица от „КТБ“АД, на които предстои повдигане на обвинение", обвясняват от прокуратурата откъде идва "прането на пари".

Събраните доказателства са обосновали извод, че Елена Йончева е знаела за престъпния произход на средствата и че са предмет на длъжностно присвояване."

Обвинителите обявяват още, че "твърденията на Елена Йончева, че е работила за ТВ 7 не намират опора в доказателствата".

Ето и съобщението на прокуратурата едно към едно:

"След привличането на народния представител Елена Йончева като обвиняема и по повод нейни изявления пред медиите, Специализираната прокуратура предоставя следната информация:

На 08.11.2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска от  Народното събрание даване на разрешение за провеждане на наказателно преследване срещу народния представител Елена Йончева  за пране на пари, присвоени от „КТБ“ АД, въз основа на доказателства, събрани от Специализираната прокуратура. Разследването е започнало на 31.08.2018 г. след сигнал до прокуратурата от народни представители.

Елена Йончева даде съгласието си за провеждане на наказателното производство срещу нея, Специализираната прокуратура проведе процесуално следствени действия и събра доказателства, обосноваващи ангажиране на наказателната й отговорност за престъпление по чл. 253, ал. 5, вр. ал. 4, вр. ал. 3 т. 3 и т. 1, пр. 3, вр. ал.2, пр. 2, вр. ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

В хода на разследването на Специализираната прокуратура е установено, че едноличен собственик на капитала на „Авторска телевизия“ ЕООД е Елена Йончева. Дружеството е вписано в Търговския регистър при Агенцията по вписванията с ЕИК 130692210, със седалище и адрес на управление: гр. София, район „Оборище“, ул. „Велико Търново“ № 10.

На 17.04.2012г., на основание чл. 113, от Търговския закон, едноличният собственик на капитала на „Авторска телевизия“ ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорна компания „Далий Трейдинг Лимитид /дружество, регистрирано на 09.02.2011 г., съгласно действащите нормативни актове на територията на Британски Вирджински острови/, юридическо лице с правно организационна форма – ОДД и  фирмено наименование „Офроуд“ ООД, съгласно действащото българско законодателство.

На 20.04.2012г., на основание чл. 113 от Търговския закон, представляващите „Далий Трейдинг Лимитид“ са взели решение за учредяване на съвместно дружество с „Авторска телевизия“ ЕООД, съгласно действащото българско законодателство, с фирмено наименование „Офроуд“ ООД.

В решенията на управителните органи на двете търговски дружества е посочен размерът на капитала на новосформираното – 10 000 лева и начинът на разпределение на дружествените дялове – по равно - по 5 000 лева всяко от дружествата.

„Далий Трейдинг Лимитид“ се е задължило срещу записаните 50 дружествени дяла от капитала на „Офроуд“ ООД да извърши парична вноска в размер 5 000 лева. Поело е задължение да направи и парична вноска в размер на 310 000 /триста и десет хиляди/ лева, които да бъдат отнесени във фонд „Резервен“. На основание чл. 134 и сл. от Търговския закон, „Далий Трейдинг Лимитид“ се е задължило след учредяване на „Офроуд“ ООД в Търговския регистър на РБългария да направи и допълнителна парична вноска в „Офроуд“ ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равностойност в срок от 1 година, при годишна лихва 5 %.

На 23.04.2012г. е приет дружествен договор на учредително събрание на съдружниците на дружеството и е изготвен протокол от учредителното събрание на „Офроуд“ООД от същата дата, подписан от Е.Йончева и съдружниците на  „Далий трейдинг лимитид“, с който избират за управител на новоучреденото дружество Офроуд“ ООД Елена Йончева. В това си качество, тя е сключила с „КТБ“ АД Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ. Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на „Офроуд“ ООД.

На 13.06.2012г. и 22.06.2012г. от сметката на офшорно дружество „Далий трейдинг лимитид“ по две сметки на търговското дружество „Офроуд“  са получени парични средства в общ размер 333 000,00 евро с левова равностойност 645 423.90 лева като на първата дата са получени 161 100.00 евро в левова равностойност 315 084,21 лева предназначена за фонд „Резервен“ на дружеството, а на втората дата - сумата от 171 900.00 евро в левова равностойност 336 207,18 лева.

Специализираната прокуратура е събрала доказателства за произхода на преведените парични средства от „Далий трейдинг лимитид“ на „Офроуд“ООД. Установено е, че това са средства, собственост на „КТБ“ АД, които са присвоени от три длъжностни лица от „КТБ“АД, на които предстои повдигане на обвинение. От извлеченията от различни банкови сметки е установено, че тези парични средства са били преведени от „КТБ“ АД в полза на 5 фактически контролирани от Цветан Василев търговски дружества, сред които е и „Далии Трейдинг Лимитед“.

В периода от 13.06.2012г. до 06.11.2014г. Елена Йончева, която единствено е имала право да се разпорежда с банковите сметки на „Офроуд“ООД е изтеглила всички преведени по сметките на дружеството парични средства.

Йончева е извършвала преводи за закупуване на аудио и видеотехника. Всеки месец е нареждала и теглила в брой и определената от самата нея собствена заплата като управител на „Офроуд“ООД в размер на по 12 720 лева месечно.

Събраните доказателства са обосновали извод, че Елена Йончева е знаела за престъпния произход на средствата и че са предмет на длъжностно присвояване.

 На 22.01.2019г. Специализираната прокуратура привлече като обвиняема Елена Йончева – народен представител в 44- то Народно събрание за пране на пари в размер на 333 000 евро, извършено в периода 13.06.2012г. до 06.11.2014г. в съучастие с още едно лице - Б. М., като Йончева е извършител, а Б. М. е неин помагач.

Според обвинението в инкриминирания период от време Йончева в качеството си на длъжностно лице – управител на „Офроуд“ ООД, е получила по открити в „КТБ“ АД две банкови сметки сумата от  333 000 евро и е спомогнала да бъде преобразувано това имущество в лично, като е знаела, че то е придобито чрез престъпление – длъжностно присвояване. Деянието е извършено в изпълнение на решение на организирана престъпна група, като имуществото е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Специализираната прокуратура взе мярка за неотклонение на Елена Йончева „гаранция в пари в размер на 20 000 лева“.

На 16.01.2019 г. съучастникът на Йончева – помагачът Б. М. също е привлечен като обвиняем.

Процесът по призоваване на Елена Йончева в качеството й на обвиняема е стартирал на 11.01.2019 г., когато е била търсена от призовкар на Следствения отдел на Специализираната прокуратура на известните й адреси в гр. София, включително и на адреса на нейната майка, но не е била открита. Майка й е заявила, че не знае къде живее Елена Йончева.

След съдействие от органите на МВР и проведени телефонни разговори с Йончева, на 16.01.2019 г. на Елена Йончева е връчена призовка за явяване в Следствения отдел на Специализираната прокуратура на 22.01.2019 г. – за привличане като обвиняема.

Твърденията на Елена Йончева, че е работила за ТВ 7 не намират опора в доказателствата. Налице са доказателства, че тя е продавала филмите си на тази телевизия, а не е работила там.
Към настоящия момент „Офроуд“ООД е без управител/ г-жа Йончева е поискала освобождаването си/, без имущество и без парични средства по банковите сметки.

Поради това, че след освобождаването на Йончева като управител на „Офроуд“ООД, съдружниците не са назначили нов управител за повече от 3 месеца, в съответствие с разпоредбите на Търговския закон  прокуратурата е поискала прекратяване на дружеството."

По-рано днес червената депутатка и говорител на БСП определи като "абсурдно" обвинението за пране на пари срещу нея.

Обвиненията са свързани с документални филми, които е направила през 2012-2014 г за ТВ7 и за които са превеждани средства в сметки в КТБ.

"Средствата за тези филми са преведени в КТБ, когато даже държавата не е могла да предвиди нейния срив. Обвиненията, че съм знаела, че тези средства са с престъпен произход, е опит да бъда ангажирана със своята защита, а не с работата ми като депутат.", обяви Йончева.

Според нея това е сплашване и атака от страна на правителството на Борисов, започнала след искането за независима експертиза на българските магистрали. 

Нейните колеги от БСП пък смятат, че това е започнало още след като тя е разкрила далаверите с оградата на границата, "Кумгейт" в Хасково, в което забърка депутата от ГЕРБ Делян Добрев и други. Социалистите подкрепят Йончева във всички действия, които ще предприеме оттук нататък.

Именно покрай историята "Кумгейт" от ГЕРБ контраатакуваха със сигнали до прокуратурата срещу депутатката от БСП. Преди дни твърдения по тези сигнали се материализираха в обвинение. 

Варна ще похарчи над 2,5 млн. лева за тържества, за финансиране на творчески проекти - малко над 1 милион

https://petel.bg/Varna-shhe-poharchi-nad-2-5-mln--leva-za-tarzhestva--za-finansirane-na-tvorcheski-proekti---malko-nad-1-milion__300161

33,2 млн. лева е проектобюджетът на община Варна във функция „Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело“ за 2019 г. Спрямо миналогод...

Сидеров проговори за разтрогването на брака в "Обединени патриоти"! Има вариант да са заедно на евроизборите, но...

https://petel.bg/Siderov-progovori-za-raztrogvaneto-na-braka-v-Obedineni-patrioti--Ima-variant-da-sa-zaedno-na-evroizborite--no---__300162

Вариантът „Обединени патриоти“ да се явим заедно на евроизборите не е изключен, но има белези на разтрогване на брака. Това каза председ...

Една четвърт от учебните заведения в страната са затворени заради грипа

https://petel.bg/Edna-chetvart-ot-uchebnite-zavedeniya-v-stranata-sa-zatvoreni-zaradi-gripa__300160

Грипната епидемия обхвана половин България. От днес тя е в сила и за Хасково, така областите с епидемия стават 14. Близо една четвърт от уче...

Общината дава пари за ремонт на джамията в "Аспарухово" и за два православни храма във Варна

https://petel.bg/Obshhinata-dava-pari-za-remont-na-dzhamiyata-v-Asparuhovo-i-za-dva-pravoslavni-hrama-vav-Varna-__300163

Два варненски храма ще получат 700 хил. лева от общинския бюджет. Средствата ще бъдат използвани за довършителни работи по изграждането на ...

Прокуратурата определи 20 000 лева гаранция на Елена Йончева

https://petel.bg/Prokuraturata-opredeli-20-000-leva-garantsiya-na-Elena-Yoncheva__300164

Прокуратурата официално потвърди, че срещу депутата от БСП Елена Йончева вече е повдигнато обвинение. В тази връзка от държавното обвине...

Учени откриха нов вид кръвоносен съд в костите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258708

Учени откриха нов вид кръвоносен съд в коститеГермански учени откриха капиляри, които проникват в твърдия външен слой на дългите кости, кръвоснабдяват ги и пренасят имунни клетки от костния мозък към увредени участъци, съобщи в. "Дейли мейл". Учените от университета на Дуисбург - Есен са направили откритието с мишки, след което са установили, че и хората имат подобно кръвоснабдяване на

Затруднено е движението от Шумен към заради извънгабаритен товар

https://www.24chasa.bg/region/article/7258710

Затруднено е движението от Шумен към заради извънгабаритен товар Поради преминаване на специализиран и извънгабаритен товар през територията на област Шумен временно ще бъде затруднено движението на пътуващите от и към област Бургас, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Шумен. Тежкотоварните автомобили се движат с ниска скорост в района на гр. Смядово. Ще изминат маршрута до град Търговище през Велики Преслав.

Преглед на икономическите теми в печата, 23 януари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-23-януари_l.a_i.768600_at.1.html

"Бизнесът с двойни сметки за ток" Работодателите пак поискаха да си делят поравно разходите за осигуровки с работниците Двойно по-високи...

Свиленски пак поиска договорите за строежа на АМ ”Хемус”

https://frognews.bg/novini/svilenski-pak-poiska-dogovorite-stroeja-hemus.html

От БСП заявиха, че вече осми ден министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и АПИ не реагират на искането на парламентарната група да бъдат предоставени договорът между „Автомагистрали“ и АПИ във връзка с изграждане на автомагистрала „Хемус“ и рамковите споразумения с фирмите, които ще строят над 100 километра от магистралата.

Грипна епидемия в половин България

https://offnews.bg//obshtestvo/gripna-epidemia-v-polovin-balgaria-696026.html

В половината области на страната е обявена грипна епидемия. От днес тя е в сила в Хасково и в област Сливен, съобщи БНР.

В Хасково училищата няма да работят до понеделник включително. Няма да има детски и женски консултации, свиждания в болниците, планови операции и профилактични имунизации.

Затворени са повече от 1/4 от училищата и детските градини в страната. Официалните данни за днес ще съобщи МОН малко по-късно.

В Сливен децата няма да са на градина и училище до петък включително. Те ще се върнат в клас в понеделник.

Не се самолекувайте, потърсете лекарска помощ при първите симптоми, за да избегнете евентуални усложнения, посъветва директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Даниела Калева.

В Пазарджик днес ще решат дали да грипната ваканция да бъде удължена. Болниците в областта са пълни с пациенти с белодробни усложнения.

Вследствие на усложнения от грипа смъртните случаи в страната досега са 5.

Шотландското уиски - пореден потърпевш от "Брекзит" без сделка

http://clubz.bg/78591-shotlandskoto_uiski_poreden_potyrpevsh_ot_brekzit_bez_sdelka

Излизане на Великобритания от ЕС без споразумение за бъдещите отношения с блока ще представлява опасност за шотландското уиски, чийто износ в момента се радва на завиден темп на растеж, предупреди Асоциацията на шотландското уиски късно снощи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Организацията е разтревожена и от значителното увеличаване на разходите за етикетиране на скоча, който е най-големият британски износ в сектора на храните и напитките. 
Брекзит без сделка ще увеличи разходите и ще усложни търговските отношения между Великобритания и ЕС и ще донесе загуба на търговски ползи на стойност 50 млн. британски лири (65 млн. долара) годишно заради митата.

Освен това имаме сериозни опасения дали операторите на пристанищата ще могат да се справят със значителните промени, настъпили в последната минута в системата на износа. Рискът от нарушения в работата на пристанищата е голям, посочва асоциацията в изявление. 

Друго притеснение на производителите на скоч е свързано с изискванията за етикетиране. Ако през март Великобритания излезе от общността без споразумение, етикетите на продуктите, изнасяни за единния пазар, ще трябва да включват адрес на производител в ЕС или адрес на съответния вносител на европейския пазар. 

В момента много производители на шотландско уиски посочват адрес в Шотландия, за да спазят това изискване. От края на март обаче това вече няма да бъде възможно, тъй като според европейското законодателство ще е необходим адрес в ЕС. Така при "Брекзит" без сделка за продукта ще са необходими най-малко два варианта на етикета - един за продажба в Обединеното кралство и един (или повече) за продажбите на европейския пазар. 

Това може значително да увеличи разходите на компаниите, предупреди говорителката. 

Продажбите на уиски в чужбина през 2017 г. са донесли на Великобритания 4,5 млрд. британски лири (5,7 млрд. долара), което е най-големият износ в сектора на храните, изпреварвайки сьомгата, шоколада и сиренето. 

Видео: Как се създаваше руската лимузина на Путин (според Москва)

https://www.dnevnik.bg/video/2019/01/23/3379005_video_kak_se_suzdavashe_ruskata_limuzina_na_putin/?ref=rss


<br /><br />Министерството на промишлеността и търговията на Русия разпространи видеозапис "Как се създаваше AURUS", в който представя историята на разработването и производството на президентската лимузина Aurus Senat.<br /><br />В краткия филм са показани повечето етапи от работата над автомобила, която е част от проекта "Кортеж", но никъде не става дума за партньорството с чуждестранни, предимно германски компании.<br /><br...

„Росатом" превзе атомната енергетика на САЩ

http://www.cross.bg/yran-puti-kompaniya-1594594.html

/КРОСС/ Милиардерът Бил Гейтс призова Белия дом да се концентрира върху развитието на атомната енергетика. Той е на мнение, че тя е най-доброто решение срещу глобалното затопляне. Основоположникът на Microsoft е уверен, че САЩ могат да бъдат лидер в тази сфера, благодарение на „учените, предприемачите и инвестиционния капитал". Обаче той сгреши. Американците, с помощта на „Росатом", убиха атомната си промишленост. В навечерието на Нова година милиардерът филантроп Бил Гейтс публикува на сайта си писмо за вълнуващите го проблеми. Един от тях беше глобалното затопляне. Според него, способна за справянето с това предизвикателство е атомната енергетика, като по този повод заяви следното: „Ядрената технология идеално подхожда за борба с измененията на климата. Това е единствения мащабен източник на енергия, достъпен 24 часа в денонощието, като при това не отделя парникови газове. Проблемите на съвременните реактори, включително и опасността от аварии са напълно решими с помощта на иновации". Гейтс предполага, че именно САЩ ще постигнат най-големи успехи в това направление благодарение на своите „учени, предприемачи и инвестиционен капитал на световно ниво". Но явно той се заблуждава. През последните двайсет години американската атомна индустрия достигна дъното. Главна роля за това изигра „Росатом". Всичко започна още в края на осемдесетте години

Тестват системата за проследяване на лекарствата следващата седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258706

Тестват системата за проследяване на лекарствата следващата седмицаЕлектронната система, проследяваща движението на лекарствата от вноса до евентуалния му износ, вече е разработена и следващата седмица ще се тества с участниците в бизнес процеса, ще се даде достатъчен срок за всички, за да могат да въведат първоначалната информация в системата и когато тя започне да работи нормално,

ВАЖНО: Ето кои части от София остават без вода

https://pik.bg/важно-ето-кои-части-от-софия-остават-без-вода-news813957.html

ВАЖНО: Ето кои части от София остават без вода

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството.
Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на бул. „Президент Линкълн“ в кв. „Овча купел“ се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 22.00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бул. „Президент Линкълн“, ул. „Централна“, ул. „Братя Прошек“.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Петър Димков“ №2 – пред болница „Доверие“; пред бл. 2А.
Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Гургулят“ в центъра на града се налага спиране на водоподаването от 09.30 до 19.30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Гургулят“, ул. „Княз Борис I“, бул. „Ген. Скобелев“, ул. „Цар Асен“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Гургулят“ ъгъла с ул. „Цар Асен“.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Дунавски лебед“ в кв. „Васил Левски“ се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 17.00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Дунавски лебед“ от ул. „Поп Грую“ до ул. „Станислав Доспевски“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Дунавски лебед“ №24.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

В 901 училища учебните занятия са преустановени

//dariknews.bg/novini/bylgariia/v-901-uchilishta-uchebnite-zaniatiia-sa-preustanoveni-2143798

В 901 училища днес са преустановени учебните занятия, докато вчера бяха 1071, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН). От днес в грипна ваканция са учениците от 71 училища в област Сливен и от 80 в област Хасково. 194 в област Пло

България се отказва от паспортите срещу инвестиции. Нямало интерес

http://clubz.bg/78590-bylgariq_se_otkazva_ot_pasportite_sreshtu_investicii_nqmalo_interes

Държавата се отказва от практиката да издава български паспорти на чужденци срещу инвестиции в икономиката ни, но причината се са критиките от Брюксел, а ... липсата на особен интерес. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов след заседанието на Министерския съвет.

Правителството е взело решението да подкрепи внесените от Министеството на правосъдието промени в Закона за българското гражданство, с които се регламентира предоставяне на правото на пребиваване и впоследствие получаване на българско гражданство на т.нар. "бързи инвестиции" в двете законови хипотези - в размер на 1 млн. лв, както и увеличено вложение за 2 млн. лв. Тези вложения са в държавни ценни книжа, акции от дружества - обикновено публични, или когато този 1 млн. лв. се внася в доверителни сметки.

Инвеститори, които реално се занимават с производство и създават работни места в България ням да бъдат засегнати, твърди Караниколов.

Той отрече промените да имат нещо общо с доклада от Брюксел, разпространен по-рано днес. По думите на министъра още миналата година на 15 февруари е била назначена междуведомствена работна група, която да анализира даването на право на пребиваване, а след това, с ускорена процедура, при някои хипотези, на българско гражданство по този закон за подобни инвестиции. Ставало дума просто за съвпадение. 

Той изтъкна, че според анализ на работната група тази законова норма няма ефективност. Причината - едва около 50 паспорта дадени на чужденци заради инвестиции от 2014 г. насам. По данни на Министерството на правосъдието става дума предимно за лица от Пакистан, Египет, Русия.

Към настоящия момент няма законова процедура, която да позволява отнемане на гражданството на тези петдесет души, обясниха от правосъдното ведомство.

Чуждестранните инвеститори в производства могат да получат само право на пребиваване в страната за срок от 5 години, без ускорената процедура, стана ясно още от изявлението след решението на Министерския съвет. Караниколов предостави и още числа - в реалния сектор на икономиката през 2014 г. има две заявления за право на пребиваване от чужденец - за инвестиция от 89 млн. лева. През 2015 г. и 2016 г. заявленията са били по едно. През 2017 г. в регистъра стои цифрата 0, а за 2018 г. случаите на поискан паспорт заради инвестиции са 8 в производства на обща стойност 491 млн. лева.

 

 

С 16,4 млн. лв. повече са средствата на Варна за култура

http://budnavarna.bg/43527-s-16-4-mln-lv-poveche-sa-sredstvata-na-varna-za-kultura/

33,2 млн. лева е проектобюджетът на община Варна във функция „Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело“ за 2019 г. Спрямо миналогодишния бюджет има увеличение с 16,4 млн. лева, което се дължи основно на домакинството на Варна за Европейски град на спорта. Проекторамката за култура беше обсъдена и одобрена на днешното заседание на ресорната комисия към Общински съвет- -Варна.

За честване на национални и градски празници, културни събития и естетизация на градската среда за предвидени близо 3,84 млн. лева. В тази сума е включен бюджетът за фонд „Култура“, който тази година е 1,12 млн. лева и бележи увеличение от 120 хил. лева.

За зоопарка, който е част от функцията, са заделени 1,76 млн. лева. С 1,2 млн. лева от тях ще бъде направена реконструкция и модернизация на зоокъта.

Два варненски храма ще получат 700 хил. лева от общинския бюджет. Средствата ще бъдат използвани за довършителни работи по изграждането на храм „Св. Прокопий Варненски“, както и за ремонт на покрива и на отоплителната инсталация на Катедралния храм „Успение Богородично“. Общината ще отдели средства и за ремонт на джамията в кв. „Аспарухово“.

В бюджет 2019 г. са предвидени също средства за закупуване на гориво за част културните институти на Варна. И през тази година общината ще плати общо 60 т. гориво за двете сгради на Театрално-музикалния продуцентски център и 18 т. за Кукления театър, за което в бюджета са предвидени 100 хил. лева.

Предстои общата финансова рамка да бъде разгледана и от ПК „Финанси и бюджет“, преди да бъде окончателно приета от Общинския съвет.

На днешното заседание съветниците преизбраха външните експерти към фонд „Култура“, чиито мандат изтече. Предвид факта, че работата на досегашните специалисти е изключително успешна, бе решено те да продължат да оценяват проекти и през следващия мандат на комисията. В състава на Експертния съвет влизат Симеон Лютаков („Сценични изкуства”), Кремена Цанкова („Визуални изкуства”), Росица Тодорова („Литература”), арх. Владимир Попов („Културно-историческо наследство“), Димитър Дермански („Филмово изкуство“) и Страцимир Павлов („Музика“).

Материалът С 16,4 млн. лв. повече са средствата на Варна за култура е публикуван за пръв път на Будна Варна.

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Правителството емва пречките пред инвестициите в България - гледайте НА ЖИВО

https://pik.bg/извънредно-в-пик-tv-правителството-емва-пречките-пред-инвестициите-в-българия---гледайте-н-news813943.html

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Правителството емва пречките пред инвестициите в България - гледайте НА ЖИВО

Правителството подхваща пречките пред инвестициите в България.

Как държавата се бори с бедността през последните две години ще отчете социалният министър Бисер Петков пред колегите си от правителството. Очаква се на днешното си заседание кабинетът да одобри и план как оттук нататък най-бедните хора да получат шанс за по-добър живот.

В дневния ред на министрите е заложено още да се обсъждат и държавните концесии за 2019 и 2020 година. Те са под контрола на вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова.

Заседанието започна с около 20 минути закъснение.

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Правителството емва пречките пред инвестициите в България (СНИМКИ)

https://pik.bg/извънредно-в-пик-tv-правителството-емва-пречките-пред-инвестициите-в-българия-снимки-news813943.html

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Правителството емва пречките пред инвестициите в България (СНИМКИ)

Правителството подхваща пречките пред инвестициите в България.

Как държавата се бори с бедността през последните две години ще отчете социалният министър Бисер Петков пред колегите си от правителството. Очаква се на днешното си заседание кабинетът да одобри и план как оттук нататък най-бедните хора да получат шанс за по-добър живот.

В дневния ред на министрите е заложено още да се обсъждат и държавните концесии за 2019 и 2020 година. Те са под контрола на вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова.

Заседанието започна с около 20 минути закъснение.

Лука Пуи продължи приказката си в Мелбърн и е на полуфинал

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/23/3378986_luka_pui_produlji_prikazkata_si_v_melburn_s_pobeda/?ref=rss


Французинът Лука Пуи продължи приказката си на Australian Open, като достигна полуфиналите. Той се наложи със 7:6 (4), 6:3, 6:7 (2), 6:4 срещу Милош Раонич.<br /><br />Следващият му съперник ще бъде победителят от мача между Новак Джокович и Кей Нишикори. Другият полуфинал противопоставя Рафаел Надал и Стефанос Циципас.<br /><br />Мачът започна безупречно за Раонич, който в първите три гейма даде само една точка на съперника си. Канадецът държеше преднината си до 5:2,...

Лекар: Грипът смазва, не се лекувайте сами

https://frognews.bg/novini/lekar-gripat-smazva-lekuvaite-sami.html

За съжаление всяка грипна епидемия взима жертви. Най-засегнати са хората с по-слаба имунна система - деца, възрастни.

Ниагарският водопад замръзна (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=389977

Части от Ниагарския водопад замръзнаха. Мразовитото време превърна прочутата забележителност в спираща дъха гледка от ледени фигури. В САЩ е в сила предупреждение за зимни бури за голям брой щати по източното крайбрежие с общо население от 100 милиона души.

Безлов за очаквания доклад на ЕК за даване на гражданство: Бият най-слабите

https://www.actualno.com/politics/bezlov-za-ochakvanija-doklad-na-ek-za-davane-na-grajdanstvo-bijat-naj-slabite-news_717757.html

"Моята хипотеза е, че бият най-слабите. Поне половината държави в ЕС предлагат визи срещу инвестиции. Темата не е нова за продажбата на гражданство. Другите страни предлагат гражданство срещу инвестиции, като за последните пет години от 2012 до 2017 година показват, че България е дала почти 300 визи. През 2007 година е дадено гражданство на близък на Путин олигарх." Това каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във връзка с очаквания доклад от Европейскат

Дейвид Атънбъро: Раят вече не съществува

http://clubz.bg/78589-dejvid_atynbyro_raqt_veche_ne_syshtestvuva

Сър Дейвид Атънбъро предупреди, че „градината Едем вече не съществува” и призова световните политици и бизнес лидери да засилят опитите си за справяне с климатичните промени преди нанесените вреди да станат фатални за планетата ни. Изказването на Атънбъро бе на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, където той заяви, че човешката дейност е тласнала света към нова ера, заплашваща да унищожи цивилизацията.

„Аз съвсем буквално съм от друга епоха – каза Атънбъро пред публиката от бизнес лидери, политици и други делегати, цитиран от „Гардиън”. – Роден съм по времето на Холоцена – 12 000-годишен период на климатична стабилност, която е позволила на хората да се установят, да обработват земята и да създадат цивилизации. Това доведе до движение на идеи и стоки и ни направи глобално свързаните индивиди, които сме днес.”

Стабилността е позволила на бизнеса да се разрасне, на нациите да си взаимодействат, а на хората – да споделят идеите си, обясни 92-годишният британски естественик и телевизионен водещ.

„По време на моя живот всичко това се промени – продължи Атънбъро. – Холоценът свърши. Еденската градина вече не съществува. Променихме света толкова много, че според учените сме в нова геоложка епоха: Антропоцен, ерата на човеците.”

Атънбъро изтъкна пред световните лидери от бизнеса и политиката, че единствените условия, които човечеството познава, се променят бързо. Проучване, проведено преди форума в Давос, посочва, че заплахите за околната среда днес са най-голямата опасност пред световната икономика. В същото време расте тревогата, че страните не умеят да работят заедно, за да се справят с климатичните предизвикателства.

Дейвид Атънбъро твърди, че е учуден от скоростта на замърсяване и увреждане на околната среда – наблюдения, които е събрал по време на заснемане на телевизионните си предавания „Синята планета” и „Династиите”.

„Ако хората могат наистина да разберат какво залагат на карта, вярвам, че ще разрешат на правителствата и бизнеса да се заемат с практическите решения”, коментира Атънбъро, наскоро избран за знаменитостта във Великобритания, на която най-много хора се доверяват.

Ако го направи, човечеството ще може да създаде свят с чист въздух и вода, неограничена енергия и устойчиви запаси от риба, смята той.

„Какво правим днес и в следващите няколко години, дълбоко ще повлияе следващите хиляда години. Растежът ще спре внезапно или по контролиран начин”, добави той пред журналисти след речта си на форума и припомни стария анекдот, че всеки, който си мисли, че може да има неограничен растеж в ограничени обстоятелства, е „или луд, или икономист”.

Надеждата на експерта е, че ще може да промени мисленето и нагласите на присъстващите на форума в Давос, тъй като именно у тях е концентрирана държавната власт.

„Огромните размери на проблема безпокоят много хора. Ако не се стегнем в следващото десетилетие, ние обричаме децата и внуците си на отвратително бъдеще”, предупреди Атънбъро.

Преди да изнесе речта си, той получи за работата си Кристалната награда на форума. Отличени бяха и две дами – Хайфа ал-Мансур, първата жена-режисьор на Саудитска Арабия, и Марин Алсоп, диригент на Балтиморската филхармония.

"Площад Славейков"

Кралев: Много се гордеем със Sofia Open, тазгодишното издание ще е върхът

https://www.24chasa.bg/sport/article/7258688

Кралев: Много се гордеем със Sofia Open, тазгодишното издание ще е върхът„Много се гордеем с този турнир. Тазгодишното издание ще е върхът на турнира – най-оспорваният турнир, с най-много звезди”. Това заяви в предаването „Здравей, България” по NOVA  спортният министър Красен Кралев. „Организацията е на световно ниво, залата е перфектна. Като видим какви са звездите – няма как да има по-добра селекция”,

Сериен обирджия краде телефони от магазини и салони за красота

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258692

Сериен обирджия краде телефони от магазини и салони за красотаКрадец е задигнал телефон, който е бил оставен на рецепцията на салон за красота. След това си записва час за фризьор, без изобщо да се притеснява от деянието си, разказва NOVA. „Чакахме го и бяхме подготвени. Имахме лютив спрей. Не вярвахме, че ще дойде за часа, който си записа. Надявам се да бъде заловен",

Харадинай: Митата остават, докато Сърбия не признае Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258696

Харадинай: Митата остават, докато
Сърбия не признае КосовоПремиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви, че митата от 100 процента на вноса на стоки от Сърбия и Босна ще останат в сила до взаимното признаване на Косово и Сърбия, съобщава белградският вестник "Данас", цитиран от БТА. След заседание на косовското правителство Харадинай заяви пред журналисти, че е изслушал предложенията на САЩ и ЕС за

Конгресът на САЩ прие закон, забраняващ на Тръмп да напуска НАТО

http://www.transmedia.bg/2019/01/23/%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b3%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d1%89-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd-%d0%b7%d0%b0%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%8f%d0%b2%d0%b0/

 

Камарата на представителите на САЩ прие късно във вторник Закон в подкрепа на НАТО, с който забранява на президента Доналд Тръмп да използва федерални средства за действия, целящи оттеглянето на страната от алианса.

В защита на американското членство в 70-годишния съюз гласуваха 357 конгресмени, 22 се обявиха против, а общо 54 не гласуваха (26 демократи и 28 републиканци).

Освен че потвърждава властта на Конгреса над федералния бюджет, законът още веднъж подкрепя атлантическия съюз и най-важния Член 5 от Вашингтонския договор, гарантиращ взаимна защита на страните членки. Подкрепя се приемането на Черна гора, „солидното“ финансиране на Инициативата за европейска отбрана и целта всяка държава да заделя поне 2% от БВП за отбрана към 2024 г.

„В някакъв смисъл е безумие, че трябва да предприемем всичко това. Но аз сериозно се отнасям към президента на Съединените щати, а той не крие презрението си към алианса и готовността си да разгледа напускането му“, заяви конгресменът Том Малиновски, бивш помощник държавен секретар на САЩ. „Този закон дава да се разбере, че Конгресът на САЩ продължава да вярва в мисията на НАТО и ще предотврати всякакви недалновидни усилия“ за едностранното му напускане, добави Станли Хойер, лидер на мнозинството на демократите в Камарата на представителите.

Тръмп изпраща противоречиви сигнали за позицията си за НАТО. След като при първото си посещение в централата на алианса той не подкрепи публично Член 5 и поставяше под въпрос членството при незадоволителни за него разходи от другите страни, миналата седмица каза: „100% ще бъдем с НАТО, но, както заявих на другите страни, трябва да отделите повече“.

Законът, одобрен от конгресмените, е внесен от няколко демократи, сред които и Елиът Енджъл, председател на комисията по външна политика. „Трябва да осъзнаем, че НАТО не е само заради трансатлантическите отношения. Не можем да се фокусираме единствено върху това кой колко плаща и какво получава. Членството в НАТО не е като това в голф клуб“, каза Панета. Енджъл напомни, че разцепването на алианса е една от основните цели на руския президент Владимир Путин „и поради това е толкова разочароващо и тревожно да видим САЩ да изпращат объркващи сигнали за този съюз или да се отнасят към него като към бреме“.

Сред вносителите има и четирима републиканци, които заявиха, че НАТО се радва в Камарата на представителите на силна подкрепа от двете основни партии в страната.

Вотът се състоя няколко часа след като Уес Мичъл, основният американски дипломат за отношенията с Европа, обяви, че напуска поста си в средата на февруари по лични причини.

„Той бе единствената контратежест (на Белия дом), останала след оттеглянето на бившите генерали Джим Матис (министър на отбраната), Х. Р. Макмастър (съветник по въпросите на националната сигурност) и Джон Кели (началник на администрацията на Белия дом), както и на Ники Хейли като постоянен представител в Съвета за сигурност на ООН“, коментира Малиновски, един от вносителите на Закона в подкрепа на НАТО.

„Всички те си отидоха, а ние сме единствените останали и е важно и спешно Конгресът да изпълни конституционната си роля и да предприеме това действие“, добави бившият дипломат и настоящ член на комисията по външна политика на камарата. „Често е казвано, че конституцията е боен зов, и ние заявяваме, че не напускаме НАТО без битка.“

 

Двама пострадаха в катастрофа на пътя за Арбанаси

https://pik.bg/двама-пострадаха-в-катастрофа-на-пътя-за-арбанаси-news813992.html

Двама пострадаха в катастрофа на пътя за Арбанаси

Двама мъже пострадаха при пътен инцидент на пътя Велико Търново - Арбанаси.

Произшествието е станало снощи около 21,00 ч. между лек автомобил "Сеат", управляван от 37-годишен мъж от гр. Стара Загора и лек автомобил "Пежо", управляван от 29-годишен мъж от Г. Оряховица. В резултат на това са пострадали и двамата водачи. Мъжете са настанени във великотърновската болница, единия за наблюдение с комоцио, а другия с фрактура между прешлени.

Двамата водачи са изпробвани за употреба на алкохол, пробите са отрицателни.

Причините за инцидента са в процес на изясняване.

БСП отново иска информация за АМ „Хемус“

http://econ.bg/Новини/БСП-отново-иска-информация-за-АМ-Хемус-_l.a_i.768599_at.1.html

Парламентарната група на „БСП за България“ за пореден път настоя да получи информация за изграждането на автомагистрала „Хемус“, предаде БГНЕС. ...

Кампания събра 30 000 лева за дом за възрастни хора във Варна

http://budnavarna.bg/43524-kampaniya-sabra-30-000-leva-za-dom-za-vazrastni-hora-vav-varna/

За 12-а поредна година младежката доброволческа организация PTPI „Делфините“ – Варна проведе благотворителната си коледна кампания в морската столица. Както всяка година, те набираха средства за избраната от тях кауза чрез продажбата на ръчно направени коледни картички. Подготовката започва месеци преди празниците, като в изработването на картичките се включват както много младежи от организацията, така и хора от цялата страна, пише НПО-портал.

„Стотици хора станаха част от процеса на изработване на картички, а хиляди си купиха от тях. Благодарение на платформата TimeHeroes кампанията ни успя да достигне до хора от цяла България и всеки ден получавахме колети с картички от всички кътчета на страната. И не само от България. В Германия бивши членове на „Делфините“ организираха студентско благотворително парти, на което бяха събрани 1500 лева“ – споделя Габриела Чанова, PR на организацията.

В продължение на 9 дни, преди Коледа, младежите продават от сутрин до вечер картичките с кауза на специални щандове в големи търговски вериги във Варна.

„Целият ни труд се отплати, а резултатът е 30 000 лева, с които ще купим медицински легла и други необходими мебели за Дом за възрастни хора „Гергана“ в курорта „Св. св Константин и Елена“. Ние в „Делфините“ имаме планове и след като направим дарението да посещаваме възрастните хора в дома и да поддържаме връзка с тях – така, както правим с децата от ЦНСТ „Изгрев“, където също сме дарявали. Въпреки че често бяхме критикувани относно избора ни на кауза, ние сме убедени, че тазгодишната е също толкова специална и важна, колкото всяка друга от изминалите 11 години.

Защо го правим ли? Защото виждам смисъла във всичко това. В това да влезеш по светло на продаваш картички и да се прибереш у дома изтощен часове по-късно. Виждам смисъла в това да се боря за нещо, в което вярвам, и да съзнавам, че аз самата мога да означавам промяна“ – допълва Габриела.

Източник: moreto.net

Материалът Кампания събра 30 000 лева за дом за възрастни хора във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Община Варна събрала 4.2 млн. лева туристически данък през 2018-та

http://budnavarna.bg/43520-obshtina-varna-sabrala-4-2-mln-leva-turisticheski-danak-prez-2018-ta/

Приходите от туристически данък по категории хотели в Община Варна към края на 2018-та са в размер на над 4.2 млн. лева при планирани за цялата година 4.5 млн. лева. Това става ясно от отчета на дирекция „Туризъм“.

Събрани са 174 хил. лева във връзка с предоставяне на административни услуги за категоризиране на места за настаняване и заведения за хранене и развлечения. Издадени са 545 удостоверения. Катеогризирани са 30 места за настаняване с една звезда, 130-две звезди и 75 с три звезди.

Много индивидуални туристи организират сами своето пътуване и ползват услугите на онлайн платформи за резервация на нощувки без допълнителни пакети, планирайки по-кратки престои, но за сметка на това по-чести, отчитат от дирекцията.

Източник: moreto.net

Материалът Община Варна събрала 4.2 млн. лева туристически данък през 2018-та е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Български баща води битка с норвежката система за бъдещето на децата си

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258673

Български баща води битка с норвежката система за бъдещето на децата сиДеца с български родител има голям риск да бъдат отнети, за да отидат в приемни семейства без никаква връзка с него чак до навършването на пълнолетие – сюжетите с участието на норвежката социална система са многобройни. Битката на Чавдар Георгиев за неговите син и дъщеря обаче не е просто поредният случай,

Съвет от лекар: При първите симптоми на грип вземете противовирусен препарат

http://www.cross.bg/grip-purvite-vednaga-1594593.html

/КРОСС/ След първите симптоми на грип - температура, гадене, болки в мускулите, вземете веднага противовирусни препарати, които не са антибиотици. Това каза пред bTV общопракикуващият лекар д-р Георги Миндов. "При взимане на тези препарати в първите часове може да се оправим за 24 часа", уточни докторът. Другият му съвет е веднага да посетим лекар.Той обяви също, че негови пациенти, които са се ваксинирали с четиривалентната ваксина преди зимния сезон, не са се разболели. "Явно производителите този път са уличили щамовете", допълни докторът. По повод смъртните случаи след усложнения от грип той напомни, че всяка епидемия води до смъртност, а най-засегнати са най-малките и възрастните с хронични заболявания - хората с по-слаба имунна система.  

Кампания събра 30 000 лева за дом за възрастни хора във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=389949

За 12-а поредна година младежката доброволческа организация PTPI „Делфините" - Варна проведе благотворителната си коледна кампания в морската столица. Както всяка година, те набираха средства за избраната от тях кауза чрез продажбата на ръчно направени коледни картички.

Турци хванаха над 100 кг хероин в бг камион преди да влезе у нас

https://frognews.bg/novini/turtsi-hvanaha-nad-100-heroin-kamion-predi-vleze-nas.html

Турските власти на ГКПП Капъкуле-Капитан Андреево са разкрили 104 кг хероин при опит да бъде изнесен в България.

Родители погребаха жива новородената си дъщеричка по съвет на местен свещеник, но...

http://www.struma.com/lyubopitno/roditeli-pogrebaha-jiva-novorodenata-si-dushterichka-po-suvet-na-mesten_144698/

Случаен минувач спаси бебе на 20 дни от сигурна смърт в индийския щат Утар Прадеш. Местен свещеник е успял да убеди родителите на новороденото момиченце, че то е обладано от зли духове. За да се избавят от нещастията, които съвсем скоро ще се стоварят върху дома им заради бебето, те трябвало да го погребат живо. Церемонията била извършена от сестрата на майката.

Тя занесла бебето до близкото езеро и го закопала, съобщава „Дейли мейл”. Няколко часа по-късно, когато...

Продължава

Лекар: При първите симптоми на грип вземете противовирусен препарат

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7258672

Лекар: При първите симптоми на грип вземете противовирусен препаратСлед първите симптоми на грип – температура, гадене, болки в мускулите, вземете веднага противовирусни препарати, които не са антибиотици. Това каза в предаването „Тази сутрин” по Би Ти Ви  общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов. При взимане на тези препарати в първите часове може да се оправим за 24 часа, уточни докторът.

В САЩ одобриха закон, забраняващ на Тръмп да изважда страната от НАТО

http://nakratko.bg/category/25/170031/


В САЩ е одобрен закон, който забранява на президента Доналд Тръмп да изважда страната от НАТО. Законът, наречен "За подкрепа на НАТО" беше подкрепен в Камарата на представителите със 357 гласа "за" срещу 22 "против".

Благоевградчани отново на протест срещу ниските доходи…

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82-%d1%81%d1%80/

Нов протест срещу високите цени, ниските доходи и липсата на бизнес инвестиции готвят благоевградчани в събота на 26 януари.
С уведомително писмо до кмета Камбитов се сезира градската управа, че областният център на Пиринско се присъединява към националния протест против безобразията срещу населението на България.

Мероприятието ще се проведе пред сградата на общината като то се организира чрез социалната мрежа. Организатор е Николай Кутанов.
Началото на протеста ще бъде в 18:00 часа. Плануван е маршрут на протеста- шествие от община Благоевград – МОЛ ЛАРГО – ул. „Тодор Александров’ – ул. „Васил Левски“ – ул. „Страцин“ – ул. „Антон Чехов“.

Идеята на протестиращите е да покажат несъгласието си с „ниския социален стандарт на населението“. Освен това ще искат да бъдат намалени цените на тока, водата, застраховка „Гражданска отговорност“ и др.

 

 

Материалът Благоевградчани отново на протест срещу ниските доходи… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Венецуела ще преразгледа отношенията си със САЩ

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/01/23/3379004_venecuela_shte_prerazgleda_otnosheniiata_si_sus_sasht/?ref=rss


Президентът на Венецуела Николас Мадуро е наредил преразглеждане на дипломатическите отношения със САЩ, след като американският вицепрезидент Майк Пенс изрази подкрепа към опозицията във Венецуела и нарече Мадуро "диктатор, който няма законно право на власт", предаде "Ройтерс".<br /><br />Видеопосланието на Пенс бе разпространено ден преди планираните за днес национални протести на опозицията с призиви за сваляне на Мадуро от власт, посочва АП. Президентът на...

Видео: Черно море с равенство в Турция срещу поляци

http://www.varna24.bg/news/844021.html

Отборът на Черно море записа равенство 1:1 срещу тима на Медж Легница (Полша) в първата си контрола ...

Кратки новини: Издирва се момче, потънало в замръзнал водоем

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/01/23/3378999_kratki_novini_izdirva_se_momche_potunalo_v_zamruznal/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Издирва се момче, удавило се в замръзнал водоем<br /><br />Инцидентът с 15-годишното момче е станал вчера край пловдивското село Марково, съобщава Би Ти Ви.<br />Момчето било със свои приятели на водоема, стигнало до средата му по леда, когато изведнъж пропаднало. Другите деца се обадили на...

Челси Клинтън е бременна с третото си дете

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7258674

Челси Клинтън е бременна с третото си детеЧелси Клинтън обяви, че семейството й се увеличава, съобщи Асошиейтед прес. Дъщерята на Хилари и Бил Клинтън, която е на 38 години, написа в Туитър, че със съпруга й Марк очакват дете през лятото. Тя не разкри пола му. Двойката има дъщеря Шарлот, която се роди през 2014 г., и син Ейдън, роден през 2016 г., предава БТА.

Стартира лечението на Стефчо, който страда от спинална мускулна атрoфия

https://www.actualno.com/healthy/startira-lechenieto-na-stefcho-kojto-strada-ot-spinalna-muskulna-atrofija-news_717783.html

Тази сутрин в Румъния най-накрая започна лечението на 9-годишния Стефан, който страда от тежка форма на спинална мускулна атрoфия. Детето беше одобрено за лечение в Румъния с медикамент, който нашата каса все още не реимбурсира. Той постъпи в румънската болница декември 2018 година, беше хоспитализиран, но после изписан от болницата заради липса на средства. Очакваше се вчера, 22 януари, да бъде поставен медикаментът на момчето, но се оказа, че е забавено плащането от Фонда за лечение на деца

Община Ивайловград с инициатива - регистрирай кучето си и спечели награда

https://www.actualno.com/haskovo/obshtina-ivajlovgrad-s-iniciativa-registriraj-kucheto-si-i-specheli-nagrada-news_717770.html

През изминалата 2018 г., Община Ивайловград за първа година стартира кампанията „Регистрирай кучето си!“, отнасяща се до всички собственици на кучета в общината, които в определен срок трябваше да регистрират домашния си любимец. В тази връзка, от общината съобщават, че ще бъде организирана томбола, в която автоматично са включени всички собственици на кучета, регистрирали ги до 31 януари 2019 г. Томболата ще се проведе на 15.02.2019 г. от 17:30 ч. във фоайето на НЧ &bd

Още 12 трошки набелязани за репартиране във Варна

http://budnavarna.bg/43518-oshte-12-troshki-nabelyazani-za-repartirane-vav-varna/

Още 12 излезли от употреба превозни средства, които са изоставени на общински места в морската столица, са набелязани за репатриране от „Общински паркинги и синя зона“.

На автомобилите са поставени стикери-предписание, а собствениците са уведомени, че имат 14-дневен срок, в който да се погрижат да преместят МПС-то си в частен имот. Ако срокът не бъде спазен, возилата ще бъдат преместени с „паяк“ на паркинга за излезли от употреба МПС, намиращ се под Аспарухов мост.

Срокът, в който собствениците могат да вземат автомобилите си срещу 22 и 27 лв., е 3 месеца. Ако дотогава не бъдат потърсени, колите ще бъдат предадени за разкомплектоване на лицензиран оператор.

Сигнали за излезли от употреба МПС могат да се подават на signali@varna.bg; op_parkingi@abv.bg или на телефон 052/820-921.

Материалът Още 12 трошки набелязани за репартиране във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Прогноза: Джошуа и Пулев се срещат още през септември

https://petel.bg/Prognoza--Dzhoshua-i-Pulev-se-sreshhat-oshhe-prez-septemvri__300158

Българският професионален боксьор в тежка категория Кубрат Пулев може да се срещне със световния шампион Антъни Джошуа (Великобритания) ...

Симеонов обясни какво се случва в отношенията на НФСБ с ВМРО и "Атака"

https://petel.bg/Simeonov-obyasni-kakvo-se-sluchva-v-otnosheniyata-na-NFSB-s-VMRO-i-Ataka__300157

Снимка Булфото След сериозен анализ до късно вечерта за нас като партия се изправя въпросът дали медийните изяви и декларации не са по...

Откриха токсични вещества в бебешки пелени във Франция

https://petel.bg/Otkriha-toksichni-veshhestva-v-bebeshki-peleni-vav-Frantsiya__300159

Токсични вещества са открити в бебешки пелени във Франция. Това сочи изследване, публикувано днес от френската агенция за околната среда ...

От бедността имат нужда тоталитарните идеологии

https://terminal3.bg/ot-bednostta-imat-nuzhda-totalitarnite-ideologii/

Често хората се питат как комунизмът и дори фашизмът – тоталитарни и античовешки като есенция идеологии – успяват да намерят толкова поддръжници въпреки фактите.

Две основни причини:

(1) център и фокус на тези идеологии е малкия, бедния и често необразования човек, като такива хора в кризисни времена винаги са мнозинство

(2) държавата обещава да направи за него нещо, а не обратно – от него усилия не се изискват, освен да подкрепя и следва указания.

В техен противовес за либерализма:

(1) център и фокус е независимия човек, който не следва указания и свободата е основна ценност

(2) човекът не чака помощ от държавата, но би направил каквото може тя да работи за всички, а не само за него.
Но във всяко общество, особено по време на криза, тези хора са малцинство.

Оттук следва, че бедността, необразоваността и липсата на възможности са най- големия враг на либерализма и на либералната демокрация.

Ето защо фокус на всяка икономическа политика следва да е намаляване на бедността и осигуряване на равни възможности за развитие, а не толкова средната класа.

От бедността имат нужда тоталитарните идеологии.

Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията на Терминал 3. 

Вижте актуалната пътна обстановка в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7258669

Вижте актуалната пътна обстановка в странатаИнформация на Агенция „Пътна инфраструктура” за състоянието на републиканските пътища към 06.00 ч. на 23.01.2019 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от - 4° до 7°. Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в областите: Търговище, Шумен, Разград, Добрич, Велико Търново, Смолян и Видин.

ЕК с доклад за порочните практики при даването на гражданство срещу инвестиции

http://nakratko.bg/category/25/170030/


Европейската комисия се очаква да оповести днес доклад за порочните практики при даването на гражданство срещу големи инвестиции в България и други страни-членки.

Левски обмисля раздяла с Обертан

https://offnews.bg//futbol/levski-obmislia-razdiala-s-obertan-696025.html

След като назначиха Георги Дерменджиев за старши треньор, от Левски обмислят продажба на Габриел Обертан. Французинът наскоро подписа нов контракт, според който ще прибира около 100 000 лева месечно. Възнаграждението му е подразнило играчите на "сините" като го дават за пример, настоявайки за увеличение на заплатите. Смята се че спадът във формата на тима в последно време е главно заради новия договор на бившия играч на Манчестър Юнайтед. Това е и причината Жерсон Кабрал, Давид Яблонски и Милош Цветкович да не се споразумеят за нови договори, твърди вестник "Меридиан мач".

Близки до клуба твърдят, че ръководството на "сините" ще опитат да го трансферират в някой от турските грандове. През миналата година именно клубове от Истанбул проявяваха интерес към бившия ас на Нюкасъл.

Давиде Мариани също е в списъка с футболисти за продан. Швейцарският халф прибира втората най-висока заплата в клуба като това е причината от Левски да искат да се отърват от него. Проблем би било, че според агента на Мариани няма клуб в Швейцария, който да плаща на клиента му това, което той получава на "Георги Аспарухов".

Параноята от сопола

https://offnews.bg//mama-nindzha/paranoiata-ot-sopola-696030.html

Автор: Дарина Рангелова/expatbgmum Прочетох статията Бацили, безотговорност, болести, в която става дума, че боледуването след тръгване на детска градина е част от живота, но че има много родители, които са безотговорни и си водят децата болни на градина, разбирай със сополи. Признавам, че малко ме подразни първо заглавието, после и въпросното твърдение. Разбирам я авторката, до гуша ѝ е дошло от боледуване, спомних си с първото ми дете какъв ужас беше и до 4 години възраст беше изпил цялата Менделеева таблица. Само че, поне в моя случай, изобщо не мисля, че другите болни деца и въобще хора, крачещи сополиви, са…

Пълен разрив при Патриотите, Симеонов отказва да се яви на евроизборите с Каракачанов

https://frognews.bg/novini/palen-razriv-pri-patriotite-simeonov-otkazva-iavi-evroizborite-karakachanov.html

”В последните дни, за пореден път, станахме обект на медийни атаки от нашия коалиционен партньор ВМРО, завоалирани като фалшива загриженост за бъдещето на коалицията”, заявиха в декларация от НФСБ.

Пълен разрив при Патриотите, Симеонов отказва да се яви на евроизборите с Каракачанов

https://frognews.bg/politika/palen-razriv-pri-patriotite-simeonov-otkazva-iavi-evroizborite-karakachanov.html

”В последните дни, за пореден път, станахме обект на медийни атаки от нашия коалиционен партньор ВМРО, завоалирани като фалшива загриженост за бъдещето на коалицията”, заявиха в декларация от НФСБ.

НФСБ няма да преговаря с ВМРО за общо явяване на евроизборите

http://nakratko.bg/category/59/170029/


НФСБ няма да преговаря с ВМРО за общо явяване на изборите за Европейски парламент. Това се посочва в декларация на НФСБ, разпространена до медиите.  Като причина от НФСБ посочват медийни атаки по въпроси, свързани с коалиционната политика.

Третата линия на метрото ще бъде завършена през 2025 г.

https://www.actualno.com/society/tretata-linija-na-metroto-shte-byde-zavyrshena-prez-2025-g-news_717769.html

През 2025 година ще бъде завършена третата линия на метрото с 21 нови метростанции. Това каза за Радио „Фокус“ директорът на „Метрополитен“ ЕАД инж. Стоян Братоев. Той уточни, че новият 21-км участък ще обслужва близо 600 хиляди пътници и ще увеличи влиянието си над трафика в столицата с общо над 45%. Още през есента на тази година можем да очакваме финализиране на първия етап с 8 нови станции, допълни инж. Братоев. „Първите 5 км с 5 станции вкл

Границите на здравия разум

https://www.actualno.com/viewpoint/granicite-na-zdravija-razum-news_717577.html

Преди няколко години така се бях газирал на една учителка, дето пълнеше главата на детето ми с глупости, че щях да ходя да ѝ искам обяснение лично. Не го направих публично достояние, понеже не исках да влизам чак в такава конфронтация, исках само да я коригирам да си знае границите – кое може и кое не може да се казва пред децата. Явно, обаче, трябва да се дава гласност на такива неща, когато достигнат подобно умопомрачително ниво. Госпожата беше твърдяла, че високите технологии (смарт

Свиленски: Защо МРРБ и АПИ не ни предоставят договорите за автомагистрала "Хемус"?

https://www.actualno.com/politics/svilenski-zashto-mrrb-i-api-ne-ni-predostavjat-dogovorite-za-avtomagistrala-hemus-news_717768.html

МРРБ и АПИ да предоставят в рамките на деня договорите за „Хемус“, за да не светне премиерът Борисов „синята лампа“. Това заяви заместник-председателят на БСП Георги Свиленски в процедура по начина на водене в началото на днешното пленарно заседание. „На 14 януари 2019 г. народни представители от ПГ на „БСП за България“ внесохме искане до министър Петя Аврамова и до изпълняващия длъжността председател на УС на АПИ две писма

САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за сряда - ето с какво ще се сблъскат зодиите

https://pik.bg/само-в-пик-топ-хороскопът-на-алена-за-сряда---ето-с-какво-ще-се-сблъскат-зодиите-news813947.html

САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за сряда - ето с какво ще се сблъскат зодиите

ОВЕН

Опитвате се да вземете съдбоносно решение, заради подкрепата на влиятелни личности, които ви окуражават да сте активни и да вървите уверено към поредната цел, която сте си поставили. Не се повлиявайте от странични съвети и мнения, а сами вземете крайно решение.

ТЕЛЕЦ

Умението да печелите околните с чара си ви дава възможност да постигнете целите си. Бъдете коректни към вашите колеги. Адвокатите ще поднесат добри новини за своите клиенти за шанс да спечелят делата, но и от двете страни се изисква проява на взаимно доверие. Работете с удоволствие, въпреки че сте натоварени с повече от обичайните си задачи.

БЛИЗНАЦИ

Целия ден ще бъде изключително натоварен за вас. Ако се налага приемете допълнителна работа, която е добре да разпределите между всички ваши колеги. Бъдете прецизни. Резултатите от задачите ще ви зарадват още до вечерта, а постъпленията ще дойдат през следващите дни.

РАК

Денят ви позволява да купувате и да продавате, да оцените стойността на акциите, които вече притежавате, стига борсите да са активни, но ако не са тогава можете да обмислите действията си. На работното място не успявате да се концентрирате в преките си професионални задължения, но нямате избор, ако се налага да отхвърляте важни задачи.

ЛЪВ

Самоуверени сте и успявате, въпреки трудностите, които днес са неизбежни, но са и по ваша вина, заради невъзможност да се примирите с нечия некоректност. Знаете, че не е възможно да сте коректив на чуждите недостатъци. Активността ви на работното място ще ви помогне да осъществите плановете си. Ако работите в сферата на търговията успехът е с вас.

ДЕВА

Активността ви днес е впечатляваща. Бликате от енергия и желание да завършите изостаналите служебни задачи. Трудно ви е да прецените за какво да харчите и кои разходи да си спестите. Следобед посетете деловите си партньори. Уговорете съвместна дейност, която ще ви донесе взаимна полза.

ВЕЗНИ

Планирали сте среща с партньор, на която сте длъжни да отидете, защото е във ваша полза в този ден. Не обиждайте колегите си защото не искат да ви придружат. Ще си създадете проблеми на работното си място. Заемете се само със служебните си задължения и не гледайте какво правят другите, за да имате време и за себе си и за близките си.

СКОРПИОН

Днес сте активни и изпълнени с енергия, затова се заемете с най-важните си задължения на работното си място. Не се захващайте със занимания, които не водят до скок в професионалното ви развитие. Възможни са проблеми заради грешки, които сте допуснали преди време.

СТРЕЛЕЦ

Ще научите, че човек с влияние в общественото пространство ви е подкрепил без да ви казва. Не бързайте при изпълнението на служебните си задачи. Изнервяте колегите си. Грешките ще навредят на авторитета ви, ако ги допуснете непредпазливо при положение, че вече сте си патили от това.

КОЗИРОГ

Ще се окаже, че напразно сте се подготвили за уговорените делови срещи. Изненадата е неприятна, но не ви вреди на служебните задължения, с които ще се заемете още сутринта. Не се поддавайте на увещанията на вашите колеги да сте по-умерени, за да не пропилеете шанса си за нов скок към поредния професионален връх.

ВОДОЛЕЙ

Днес сте активни, решителни в действията си и мотивирани да жънете успехи и признание. Стабилизирайте постигнатото и се откажете от начинанията, ако не сте ги обмислили задълбочено. Проблемите ви преследват непрекъснато, ако решите да поставите началото на нови задачи. Не се занимавайте с уговаряне на строителство на ваше жилище или офис.

РИБИ

Искате да успявате въпреки трудностите. Това ще ви се случи, ако се доверите на интуицията си, която ви предпазва от грешки и ви помага да предвиждате действията на вашите колеги. Проведете планираните делови разговори и ако се налага прекратете отношенията, които според вас са изживели времето си.

Конгресът на САЩ прие закон, забраняващ на Тръмп да напуска НАТО

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/01/23/3378995_kongresut_na_sasht_prie_zakon_zabraniavasht_na_trump/?ref=rss


Камарата на представителите на САЩ прие късно във вторник Закон в подкрепа на НАТО, с който забранява на президента Доналд Тръмп да използва федерални средства за действия, целящи оттеглянето на страната от алианса.<br /><br />В защита на американското членство в 70-годишния съюз гласуваха 357 конгресмени, 22 се обявиха против, а общо 54 не гласуваха (26 демократи и 28 републиканци).<br /><br />Освен, че потвърждава властта на Конгреса над федералния бюджет, законът още...

Полските управляващи обещаха пенсии на многодетните майки, които не работят

https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/01/23/3379001_polskite_upravliavashti_obeshtaha_pensii_na/?ref=rss


Консервативното правителство на Полша одобри планове за осигуряване на пенсии на майки с четири и повече деца, които не работят, предаде "Ройтерс".<br /><br />Т.нар. майчинска пенсия ще струва около 800 милиона злоти (около 186 милиона евро) тази година и около 11 милиарда злоти (2 млрд. и 600 млн. евро) през следващите 10 години, заявиха премиерът Матеуш Моравецки и министърът на труда Елжбета Рафалска.<br /><br />По думите на Рафалска проектът се приема много...

Воайори със световна слава

https://www.dnevnik.bg/kultura/2019/01/23/3378695_voaiori_sus_svetovna_slava/?ref=rss


Едно кьоше на паркинг в Брюксел за репетиционна, една обикновена каравана за сцена и... любов за вдъхновение – това е всичко, с което Габриела Каризо и Франк Шартие разполагат преди 20-на години. Тя е от Аржентина. Той е от Франция. Те са актьори, които танцуват. Или пък танцьори, които говорят. Запознали са се няколко години по-рано в известната компания Les Ballets C de la B на хореографа Ален Плател и не предполагат, че от сливането на идеите, кариерите и животите им ще покълне една от...

Земетресение разтърси Югозападна Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258664

Земетресение разтърси Югозападна ТурцияЗеметресение с магнитуд 4,5 по Рихтер бе регистрирано в района на югозападния турски окръг Мугла, съобщи турската телевизия НТВ, като се позовава на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД). Земетресението е регистрирано в 23.12 ч. местно време на голяма дълбочина в Средиземно море, предаде БТА.

Македонският външен министър може да се кандидатира за президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258665

Македонският външен министър може
да се кандидатира за президент Македонският външен министър Никола Димитров, който се споменава като възможен кандидат за президент на държавата, снощи не изключи възможността да се кандидатира за този пост, съобщава скопският "Слободен печат", цитиран от БТА. В предаването "Отворено" на телевизия "24 Вести" Димитров каза, че е чест,

Грипна ваканция в Сливенска област до неделя

https://www.24chasa.bg/region/article/7258663

Грипна ваканция в Сливенска област до неделя Училищата в Сливенска област от днес са в тридневна грипна ваканция, съобщиха от Регионалното управление на образованието /РУО/-Сливен. Решението е взето след препоръка от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ за прекратяване на учебните занятия в училищата на областта за периода 23-27 януари във връзка с обявяването на грипна епидемия в областта.

Пореден акт на насилие в Спешното в Горна Оряховица

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/poreden-akt-na-nasilie-v-speshnoto-v-gorna-oriahovica-2143782

И тази нощ в Спешната помощ в Горна Оряховица е имало случай на агресия, съобщава в. 24 часа.

„През нощта пациенти блъскат вратата и чупят ключа вътре. Такива хора нямат обща култура. Те идват тук да търсят помощ, а същевременно проя

НФСБ прекрати преговорите с ВМРО за общо явяване на изборите за ЕП

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nfsb-prekrati-pregovorite-s-vmro-za-obshto-iaviavane-na-izborite-za-ep-275801/

От НФСБ изискват от ръководството на ВМРО адекватно обяснение за някои медийни изяви и твърдят, че че коалиционните отношения изискват уважение

Орлин Павлов стана баща

https://www.vesti.bg/lyubopitno/orlin-pavlov-stana-bashta-6091232

Щастливият татко благодари на д-р Анна Богданова и целия екип на болницата

Явор Милушев представи автобиографичната си книга

http://www.cross.bg/dimitur-yavor-georgi-1594592.html

/КРОСС/ На 21 януари 2019 актьорът и общественик Явор Милушев представи автобиографичната си книга "Апокриф за воаяжа на една овца от стадото на пастира" (Книгомания) в столичния Club 1 към НДК.Празничната вечер откри журналистът Георги Тошев, а изданието представиха проф. Михаил Неделчев и доц. Веселин Методиев, както и издателят Илиян Андонов. Сред гостите на събитието бяха Цветана Манева, Илка Зафирова, Борис Луканов, Татяна Лолова, Ириней Константинов, Теодосий Спасов, Евгений Чачев, Георги Папакочев, Стефан Божков, Димитър Тодоранов, Димитър Туджаров-Шкумбата, режисьорът Божидар Манов, водещият на предаването "Панорама" Бойко Василев, Ники Кънчев, музикантът Иван Милев-Бъндарака, писателите Емил Андреев и Бойко Ламбовски, спортната легенда Таня Богомилова и още много близки и приятели на актьора. Снимки Орлин Огнянов

БАБХ информира за чумата по свинете и дребните преживни животни

http://nakratko.bg/category/58/170028/


Агенцията по храните ще представи данни от проведената миналата седмица в България международна одитна мисия, свързана със заболяването африканска чума по свинете. Ще се обсъдят и мерките срещу чумата по дребните преживни животни.

Д-р Георги Миндов: При първите симптоми на грип вземете противовирусен препарат

http://www.struma.com/bulgariya/d-r-georgi-mindov-pri-purvite-simptomi-na-grip-vzemete-protivovirusen_144696/

Тези, които се ваксинираха преди зимния сезон, не се разболяха, каза докторът

След първите симптоми на грип – температура, гадене, болки в мускулите, вземете веднага противовирусни препарати, които не са антибиотици. Това каза в предаването „Тази сутрин” общопракикуващият лекар д-р Георги Миндов.

При взимане на тези препарати в първите часове може да се оправим за 24 часа, уточни докторът. Другият му съвет е веднага да посетим лекар.

Той обяви също, че негови пациенти, които са се ваксинирали с четиривалентната ваксина преди зимния...

Продължава

Шефът на "Метрополитен": През 2025-а приключваме третата линия

http://www.cross.bg/godina-stantzii-novi-1594591.html

/КРОСС/ През 2025 година ще бъде завършена третата линия на метрото с 21 нови метростанции. Това каза пред "Фокус" директорът на столичния "Метрополитен" ЕАД инж. Стоян Братоев.Той уточни, че новият 21-км участък ще обслужва близо 600 хиляди пътници и ще увеличи влиянието си над трафика в столицата с общо над 45%. Още през есента на тази година можем да очакваме финализиране на първия етап с 8 нови станции, допълни инж. Братоев. "Първите 5 км с 5 станции включват участъка от район Красно село - НДК - кръстовището на ул. Граф Игнатиев и бул. Васил Левски. В края на годината трябва да бъдат завършени другите 3 станции - Орлов мост, Малък градски театър зад канала и бул. "Владимир Вазов". През първото тримесечие на 2020 година ще изградим участъка в квартал Овча Купел, което представлява трети етап от изграждането на третата линия на метрото. Сега изграждаме 12 километра, остават ни още 9км - 3 от тях представляват трите станции по бул. Владимир Вазов, а другите 6 км - шестте станции в кв. Гео Милев, Слатина, зала Арена Армеец и бул. Цариградско шосе от четвъртия етап. Тези два етапа са предложени с официално писмо от Столична община за включване в оперативната програма за 2021-2017 година. Сроковете, които си залагаме, са до 2025 година, т.е. за 3 години и 9 месеца", обясни инж. Братоев

Видеоигрите донесоха рекордните 43 милиарда печалба само в САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=389975

Клиентите са похарчили с 18 процента повече пари за тази форма на забавление, в сравнение с 2017 г. Увеличение са отчита, независимо от платформата, за която са игрите - мобилни телефони, конзоли или персонални компютри. Значително са се увеличили и средствата похарчени за периферни устройства, като геймърски мишки и клавиатури или волани и педали за управление.

26 души имат толкова, колкото половината човечество?

https://www.actualno.com/actualno/26-dushi-imat-tolkova-kolkoto-polovinata-chovechestvo-news_717584.html

Да изразяваш съмнения към капитализма е нещо страшно, тъй като по всяка вероятност ще се окаже, че си комунист. А това е кошмар: ти си носител на ретроутопична, кръвожадна и жестока идеология, която все още смърди на бунището на историята, а ти ходиш до бунището, пълниш един чувал с токсичен боклук, изсипваш го на централния площад и само тровиш спокойните умове на съвременниците си, които макар и да не се чели Фукуяма, инстинктивно знаят, че краят на историята е настъпил и капитализмът е триумф

Тихомир Безлов за критиките към „златните визи” у нас: Бият най-малките

http://www.struma.com/bulgariya/tihomir-bezlov-za-kritikite-kum-zlatnite-vizi-u-nas-biyat_144695/

Очаква се доклад на Брюксел, в който се твърди, че в Малта, Кипър и България действа схема за продажба на гражданство

Очаква се България да бъде критикувана от Брюксел за начина, по който чужденци получават българско гражданство. Очаква се докладът да излезе днес. В него се коментира издаването на т. нар. „златни визи” – гражданство срещу инвестиция от 1 млн. лв.

В документа се посочва, че в Малта, Кипър и България са страни, в които действа схема за продажба на гражданство.

„Поне половината държави в ЕС предлагат визи срещу инвестиции. В случая ми се струва, че...

Продължава

Британската преса коментира бъдещето на сделката за Брекзита

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258655

Британската преса коментира бъдещето на сделката за БрекзитаПреди няколко дни британското правителство отхвърли призивите в медиите, че трябва да търси двустранно споразумение с Ирландия, за да излезе Брекзитът от задънената улица. Вчера ирландският премиер Лео Варадкар за пръв път публично спомена за възможността при евентуален Брекзит без сделка Дъблин и Лондон да договорят двустранно споразумение за

Един човек е загинал при катастрофа през денонощието

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7258646

Един човек е загинал при катастрофа през денонощиетоЕдин човек е загинал, а други 15 са били ранени при станалите 13 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщават от пресцентъра на МВР. В София са регистрирани 33 леки пътнотранспортни произшествия и една тежка катастрофа; пострадал е един

НФСБ прекратява преговорите с ВМРО за общо явяване на евроизборите

http://www.cross.bg/vmro-nfsb-yavyavane-1594590.html

/КРОСС/ НФСБ преустановява преговорите с ВМРО за общо явяване на европейските избори. Това се посочва в декларация на НФСБ, разпространена от пресцентъра на партията. "В последните дни, за пореден път, станахме обект на медийни атаки от нашия коалиционен партньор ВМРО, завоалирани като фалшива загриженост за бъдещето на коалицията", се казва в декларацията."На 18 януари 2019 г. в Казанлък лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов си позволи да дава оценки на партийните позиции на своите партньори за избор на нов боен самолет, които определи като "несериозни". За разлика от него, ние не определяме като "несериозен" пълния обрат в позицията му по същия въпрос. Коалиционните отношения изискват уважение и приемане на чуждото мнение. Каракачанов упрекна партньорите си, че "се ослушвали", когато решил "да се захване" с циганския въпрос, въпреки категоричната подкрепа изразена от Валери Симеонов в позиция по БНТ на 17 януари. Припомняме, че Каракачанов като вицепремиер по обществения ред и сигурността, остана пасивен и безмълвен при по-взривоопасните конфликти в Асеновград и кв. "Шекер махала" в Пловдив. Етническите сблъсъци бяха предотвратени с активната намеса на Валери Симеонов (тогавашен вицепремиер - не по сигурността) от местната власт и МВР", се посочва още в декларацията

Депутатите решават дали да се отложи с 6 месеца новият закон за горивата

http://www.struma.com/bulgariya/deputatite-reshavat-dali-da-se-otloji-s-6-meseca-noviyat_144694/

Промените предизвикаха гнева на собственици на малки бензиностанции

Очаква се днес депутатите от икономическата комисия да гласуват отлагането с 6 месеца на новия закон за горивата.

Подготвените промени предизвикаха гнева на собственици на малки бензиностанции. Новият закон въвежда финансови изисквания като банкови гаранции и капитал, който фирмите трябва да притежават, за да търгуват с горива.

Представители на малки фирми обявиха, че остават в стачна готовност, докато гласуването мине и през пленарната зала.

Срещу законопроекта се...

Продължава

Парламентът обсъжда отлагане на влизането в сила закона за горивата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258647

Парламентът обсъжда отлагане на влизането в сила закона за гориватаПарламентът започва работа с първо четене на Законопроект за изменение на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, който предвижда отлагане на влизането в сила на закона. Това предвижда програмата на депутатите за тази седмица.

Спортна зала в Благоевград с технологични подобрения

https://www.actualno.com/blagoevgrad/sportna-zala-v-blagoevgrad-s-tehnologichni-podobrenija-news_717745.html

Зала "Скаптопара" в Благоевград - известно място за организиране на спортни прояви и домакинства при състезания, беше ремонтирана. Залата вече има ново осветление, което ще осигури по добра видимост през всяка част от денонощието. От общината в Благоевград съобщават, че старото осветление не е демонтирано, като ще се използва комбинация между двата вида.  Ремонтите продължават, като се очаква в скоро време да бъдат поставени климатици, които да осигурят на залата балансирана

Орлин Павлов стана баща

https://www.actualno.com/showbusiness/orlin-pavlov-stana-bashta-news_717763.html

Орлин Павлов стана татко за първи път. Приятелката на певеца го дари с момиченце. 39-годишният изпълнител сам се похвали с щастливата новина във Facebook. "Елизабет Павлова, добре дошла на този свят❤️❤️❤️ Неизмерими благодарности на д-р Anna Ivova Bogdanova и целия екип на акушер-гинекологията в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Невероятни сте!!!Диана обичам те! Ти си майка-героиня❤️

14 области на страната вече с в грипна епидемия

http://www.struma.com/bulgariya/14-oblasti-na-stranata-veche-s-v-gripna-epidemiya_144693/

Вчера епидемия беше обявена и за София-област и Варненско

14 области на страна вече са в грипна епидемия.

От днес във ваканция са и учениците в Сливен и Хасково – децата там няма да учат до понеделник включително.

Вчера епидемия беше обявена и за София-област и Варненска област.

В областите Бургас и Стара Загора обаче, които бяха сред първите с обявена епидемия, учениците от днес се връщат в клас.

В Перник ваканцията им се удължава до петък, когато са на училище.

Пред епидемия са в Кърджали, Плевен,...

Продължава

"Росийская газета": Позициите на Москва и на Токио по проблема с мирния договор остават без промяна

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258639

"Росийская газета": Позициите на Москва и на Токио по проблема с мирния договор остават без промянаСлед вчерашните преговори в руската столица между президента Владимир Путин и японския премиер Шиндзо Абе позициите на Москва и на Токио по проблема с мирния договор остават без промяна, констатира "Росийская газета", като се позовава на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Русия и Япония не подписват мирен договор вече над 70 години заради спор

Британският парламент ще гласува новите предложения за брекзит другата седмица

http://www.struma.com/bulgariya/britanskiyat-parlament-shte-glasuva-novite-predlojeniya-za-brekzit-drugata-sedmica_144692/

Обсъждат се предотвратяване на брекзит без сделка и удължаване на срока за напускане на Евросъюза

Брюксел чака ход от страна на Лондон по сделката за брекзит. Говорителят на Ерокомисията Маргаритис Схинас отново подчерта, че споразумението за напускане на Великобритания няма да се предоговаря.

„Продължаваме да следим много внимателно парламентарния дебат. Призоваваме Великобритания да изясни намеренията си възможно най-скоро. На този етап нямаме нищо ново, което да кажем от Брюксел, защото няма нищо ново от Лондон”, Маргаритис Схинас, каза говорител на...

Продължава

Манолова де факто тушира БСП за стандарта на храните, от ЕК нямало да ни притискат много за гражданството

https://www.actualno.com/business/manolova-de-fakto-tushira-bsp-za-standarta-na-hranite-ot-ek-njamalo-da-ni-pritiskat-mnogo-za-grajdanstvoto-news_717753.html

Няма как въпросът с двойния стандарт при храните да бъде решен на национално ниво. Това заяви омбудсманът Мая Манолова, според която не може да бъде нарушен принципът на свободно движение на стоки и услуги без да има решение на европейско ниво. С думите си де факто Манолова тушира и инициатива на БСП, отхвърлена от Народното събрание през миналата седмица. БСП искаше да се приеме специален закон за двойния стандарт при храните, с който да се задължават органи на други страни на ЕС да издават оп

БАБХ представя данни за чумата по свинете

http://www.cross.bg/zhivotnite-stadoto-zhivotni-1594589.html

/КРОСС/ Агенцията по храните ще представи данни от проведената миналата седмица в България международна одитна мисия, свързана със заболяването африканска чума по свинете. Ще се обсъдят и мерките срещу чумата по дребните преживни животни. По време на мисията експерти от Европейската комисия и Световната организация по здравеопазване на животните провериха как страната ни се справя с ограничаването на заразата от африканска чума по свинете. Очаква се днес инспекторите от Агенцията по храните да дадат информация и за заболяването чума по дребните преживни животни. Днес Административният съд в Ямбол ще разгледа жалбата на Ана Петрова от Болярово срещу заповедта на директора на Областната дирекция по безопасност на храните за заличаване на нейната овцеферма като животновъден обект. Стадото в Болярово е единственото останало живо в огнището на заразата, тъй като стопаните се усъмниха в коректността на взетите проби и не допуснаха ветеринарите да унищожат животните. В социалните мрежи и днес се организират хора, които да пътуват към Болярово, за да охраняват стадото по време на делото, тъй като по неофициална информация има нова заповед за унищожаване на животните, която е с дата 21 януари. Пред кореспондента на БНР в Ямбол Ана и Тодор заявиха, че животните, дали положителни проби, са здрави и вече имат агънца

При -45 градуса: Две момиченца избягаха от детска градина в Сибир

http://www.struma.com/bulgariya/pri-45-gradusa-dve-momichenca-izbyagaha-ot-detska-gradina-v_144691/

Видеокамера на входа ги заснела как излизат - eдното носело плюшена играчка, като и двете били без ръкавици

Две момиченца са избягали от детска градина в Русия при температура от -45 градуса, съобщава БГНЕС. 5-годишните деца се измъкнали без служителите да забележат.

Видеокамера на входа на детската градина в село северно от Якутск ги заснела как излизат. Едното носело плюшена играчка, като и двете били без ръкавици.

Бягството на момиченцата било открито, след като майката на едното отишла да го вземе от детската градина и видяла, че якето ѝ го няма. Едното дете стигнало до...

Продължава

ПЪРВО В ПИК: Валери Симеонов остава сам, не преговаря с никого за евровота

https://pik.bg/първо-в-пик-валери-симеонов-остава-сам-не-преговаря-с-никого-за-евровота-news813981.html

ПЪРВО В ПИК: Валери Симеонов остава сам, не преговаря с никого за евровота

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов засега оставя НФСБ да се яви самостоятелно на евроизборите през май. Той не преговаря с абсолютно никого.

Това заяви самият Симеонов пред ПИК рано тази ситрун, малко след като партията му разпространи декларация, че прекратява преговорите за общо участие на изборите за евродепутати с партньора си в управлението ВМРО.

"С Волен не разговаряме, с него от седмици няма контакт", заяви Симеонов. И допълни, че не е водил разговори и със СДС.

Вчера лидерът на СДС Румен Христов обяви, че партията му преговаря и с патриотични организации, но не и с "Атака".

Така въпросителните пред коалицията "Обединени патриоти" за евровота стават още повече и вече почти със сигурност може да се каже, че те ще бъдат разделени дори не на две, а на три за евровота.

Родителите на деца от СУ "Димчо Дебелянов" във Варна попитаха кога ще приключи ремонта

http://www.moreto.net/novini.php?n=389960

Родителите на децата от СУ "Димчо Дебелянов" във Варна, са притеснени заради удължения ремонт на сградата. Кога най-после ще приключи ремонтът и кога учениците ще могат да влязат в класните стаи?". Това попита на днешната комисия "Наука и образование" във Варна, общинският съветник Милена Георгиева, предаде репортер на Moreto.

Канадка продава разкошната си къща с конкурс за есе

http://www.struma.com/lyubopitno/kanadka-prodava-razkoshnata-si-kushta-s-konkurs-za-ese_144690/

Всеки участник освен писмо, трябва да прати на собственичката и 25 долара

Жителката на канадския град Калгари Алла Вагнер буквално взриви медиите и социалните мрежи с необичайното си предложение. Дамата разиграва своята разкошна триетажна къща с площ 352 квадратни метра в живописен квартал, на брега на езеро в специфичен конкурс.

За да станете щастлив собственик на имота, трябва да платите участието си в конкурса (25 канадски долара) и да изпратите на Вагнер писмо от максимум 350 думи. Естествено, трябва да се преборите с хиляди други...

Продължава

Експерт на CNN: Новата среща на високо равнище между Вашингтон и Пхенян ще бъде от полза само за Ким Чен Ун

http://pogled.info/svetoven/ekspert-na-CNN-novata-sreshta-na-visoko-ravnishte-mezhdu-vashington-i-phenyan-shte-bade-ot-polza-samo-za-kim-chen-un.100550

/Поглед.инфо/ Белият дом потвърди, че срещата между Доналд Тръмп и северокорейския лидер Ким Чен Ун ще се проведе в края на февруари, но тази среща на върха ще бъде от полза само за Пхенян, заяви бившият специален представител на САЩ за политиката по отношение на Северна Корея Джоузеф Ян. Освен това, според експерта, противно на изявленията на Тръмп, САЩ не постигнаха никакъв успех в областта на ядреното разоръжаване на Северна Корея, така че новата среща ще бъде само още едно признание за легитимността на властта на Ким Чен Ун.

НФСБ спря преговорите с ВМРО за общи евролисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/7258635

НФСБ спря преговорите с ВМРО за общи евролистиНационалният изпълнителен комитет на НФСБ излезе с декларация до медииите, в която обяви, че преустановява преговорите с ВМРО за общо явяване на евроизборите. В нея се казва дословно: В последните дни, за пореден път, станахме обект на медийни атаки от нашия коалиционен партньор ВМРО, завоалирани като фалшива загриженост за бъдещето на коалицията.

Нова смърт потресе футболна България! Отиде си поредно голямо име

https://petel.bg/Nova-smart-potrese-futbolna-Balgariya--Otide-si-poredno-golyamo-ime__300155

Лошите новини, свързани с българския спорт не спират. Поредната тъжна вест е, че почина Борислав Александров - един от най-популярните фут...

ЕК: България позволява пране на пари и внедряване на престъпни групи чрез схемите за гражданство

https://petel.bg/EK--Balgariya-pozvolyava-prane-na-pari-i-vnedryavane-na-prestapni-grupi-chrez-shemite-za-grazhdanstvo__300154

Снимка Булфото България, Малта и Кипър са уличени в схеми за закупуване на гражданство, които позволяват чуждестранни престъпни групи д...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване