02/17/09 15:32
(http://peterpanayotov.blogspot.com)

БГ Великден 2002

в-к Труд: Без бунтари на "Великден - 3"
публикувано: вторник, 07 май, 2002 стр.9

Една голяма скука повя от третото издание на "Българският Великден". Дискусиите се превърнаха в говорилня, плам и ентусиазъм липсваха. Бунтари също. Кадри за управление очевидно няма да се набират. Нямаше ги Любка Качакова, принц Кирил, Яна Костова. Чувстваше се и дефицит на качествена критика към правителството. Участниците от чужбина бяха стотина, което се компенсира със студенти от средните курсове на български ВУЗ-ове.
Неколцина юпита от Сити клуба, предвождани от Илия Лингорски от ЕБВР, уважиха форума със затихващи функции.825 се регистрираха на "Българският Великден - З". Повечето от тях обаче присъстваха виртуално - чрез Интернет, форумът почна с коктейл в НДК в петък и приключи с дискотека в елитните столични заведения "Какао" и "Дали" в събота вечер.Около 60 000 лв. са събрани от спонсори, каза за "Труд" Радослав Йошинов, шеф на лабораторията по телематика към БАН, който водеше заключителната дискусия. Основен спонсор е "МобилТел".НосталгияРазбирам вълнението на хората, които по един или друг начин живеят извън България, обърна се към гостите премиерът Симеон Сакскобургготски. Аз съм си все същият -такъв като вас, заяви бившият великденец, а сега вицепремиер Николай Василев.От трибуната беше отправен призив за събиране на дарения за студентката от CУ Снежана Тошева, която има тежка форма на бъбречна недостатъчност.На миналогодишния Великден бяха събрани 80 000 ДМ за 6-месечното бебе Никола Стоянов. Парите обаче бяха дарени предимно от големи фирми.ДискусиитеДискусията "Икономика на растежа" препълни зала 9 на НДК. Вицепремиерът Николай Василев направи перфектна презентация на икономическата програма "Великден за България", която м.г. той и други икономисти връчиха на правителството на Иван Костов като "Домашното на управляващите". 101-та точки на документа станаха гръбнак на икономическата програма на Новото време.Изпълнили сме 33% от точките, похвали се Василев. Голямата приватизация се движи по план, пуснахме еврооблигации, данъците са намалени, има зам.-министър, които отговаря за капиталовия пазар, отчете Василев. България е сред страните с най-ниски данъци, категоричен беше вицепремиерът. В най-смелите си мечти не сме очаквали, че максималната ставка на данъка върху доходите ще е 29%, поясни той.

Младите лъвове

Да се закрие авиокомпания "Балкан", предложи в презентацията си студентът Петър Панайотов. Според него името "Балкан" създава негативен имидж. Като алтернатива на националния превозвач да се създаде авиокомпания с ниски тарифи на полетите, посъветва Панайотов.Василев не коментира предложението за закриване на затъналата в дългове авиокомпания, но посъветва младежа да намери транспортния министьр Пламен Петров и да му предаде доклада си.

Друг великденец - Мариян Йорданов, пък предложи да се ликвидира Слънчев бряг, като инфраструктурата му стане собственост на хотелиерите. Зам.-министърът на икономиката Калоян Нинов каза, че подкрепя идеята. Нещата се повтарят всяка година, отбеляза с огорчение Алекси Андонов, шеф на унгарския инвестиционен фонд "Витоша". На фондовата борса правителството трябва да пусне акции поне за $ 500 млн. от големите предприятия (БТК, ДСК, БМФ, ДЗИ, седемте енергоразпределителни дружества), за да се заинтересуват чуждите инвеститори, каза Андонов. Ябълката на раздора стана Банка ДСК. На Интернет страницата "Инвестор.бг"(www.investor.bg) великденци ще пуснат подписка на Българската фондова борса да се пуснат 49% от акциите на трезора. От правителството обаче са категорични, че на борсата ще излязат акции от ДСК само когато се продаде мажоритарен пакет на стратегически инвеститор.Царският икономист Владимир Каролев пак раздвижи кръвта на дискусиите, като поиска оставката на надзорниците на Агенцията за приватизация. Повод за това била продажбага на мини "Чукурово" срещу банкова гаранция.
Публикувана на 02/17/09 15:32 http://www.panayotov-blog.com/2009/02/2002.html

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване