02/17/09 10:06
(http://peterpanayotov.blogspot.com)

Катрин от Виртуалния Свят


Онлайн продажбата на туристически услуги бавно си проправя път в Централна и Източна Европа

Препечатка от статия публикувана във в-к Капитал 30.11.2007

Ако попаднете на сайта на полските авиолинии LOT, ще имате шанс да се запознаете с един странен герой - Катрин, уеб агентът на авиокомпанията. Тя е нещо като стюардеса от анимационен филм, но с тази разлика, че с нея може да се "поговори" за даден полет - да я питате в писмена форма, а тя да ви отговори с мил глас, като съвсем реалистично примигва и кокетничи. Зад виртуалната агентка (брюнетка по полски тертип) се крие обемна база данни, в която са систематизирани най-често задаваните въпроси в бюрата на авиокомпанията (на родния език на клиентите) и евентуалните отговори, които достигат до потребителя в аудиоформат. Така проблемите на клиентите се решават под формата на онлайн общуване с квази човек. В момента Катрин трябва да "разговаря" с около 500 посетители всеки ден и успява да отговори на около 85% от въпросите им, каза Радослав Дитковски, директор за е-търговията в LOT. Онлайн продажбите на компанията, които сега са десет процента от общите, нарастват с около 75% годишно.Виртуалната Катрин е първа стъпка на LOT в посока на Web 3.0 комуникации (сайтове от трето поколение, т.нар. семантичен уеб), за която в авиокомпанията вярват, че ще са всекидневие след пет години и затова искат да се подготвят отсега. "Хората са свикнали да общуват по обичайния начин, когато купуват пътувания, и ние се опитваме да им го дадем", обясни още Дитковски на конференция на ЕyeforTravel.com в Прага в началото на ноември. EyeForTravel e глобален онлайн издател и организатор на събития, свързани с туристически маркетинг и дистрибуционни технологии. Форумът, който е посветен на дистрибуцията на туристически продукти в Централна и Източна Европа, показа, че тази констатация важи за всяка страна в региона, въпреки че развитието на онлайн продажбите в тях се движи в доста широки граници. Пазарът в Полша е един от най-развитите и добра илюстрация, за етапите, през които се очаква да минат и останалите държави.


Виртуалната война с навиците

В Полша някои може и да мислят пет години напред, но в региона като цяло (най-вече в България и Румъния), все още се преодоляват нагласи от последните 50 години. В България все още няма класическа онлайн туристическа агенция, а само опити в тази посока. Нещата по-скоро са на стадия на глобалните дистрибуционни системи. "Заради затвореността при социализма хората все още имат малък опит в пътуванията - не знаят как да ги направят, къде да останат, какво да очакват, и се страхуват от измами", казва Петър Панайотов, маркетинг директор на TravelStoreMaker.com - американска компания за туристически софтуер, базирана в България. Традиционните туристически агенции продължават да са нужни не само като продавачи на туристически продукти, но и като консултанти. Често пътуващите се допитват до тях, преди да купят онлайн. Затова, според него, за да е успешен един сайт, предлагащ онлайн пътувания в региона, трябва първо да се установи като марка с доверие, да предлага консултации през кол-център или чрез чат, да предоставя пъстро туристическо съдържание, да е изключително лесен за потребителите и да бъде изграден около съдържание, генерирано от тях. TravelStoreMaker.com планира да създаде онлайн туристическа агенция, която да покрива България, Румъния, Полша, Чехия, Унгария и Словакия.Като цяло тенденцията пред онлайн продажбите на туристически услуги е възходяща и не се вижда какво може да я обърне. Компютърната грамотност се подобрява, разширява се достъпът до интернет, разраства се е-търговията като цяло, въвеждат се електронните самолетни билети. Не на последно място навлизат нискотарифни авиокомпании, които са основен стимул за онлайн пътуванията. Растат разполагаемият доход на хората, разходите им за пътувания, пътуванията за почивка, по бизнес, студентските, мигрантските, въздушните, индивидуалните и пакетните.

Публикувана на 02/17/09 10:06 http://www.panayotov-blog.com/2009/02/blog-post_3882.html

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване