02/17/09 09:52
(http://peterpanayotov.blogspot.com)

Пътуване, купено онлайн

Източна Европа е новата звезда на интернет пазара на туристически услуги
Публикувано в-к Капитал 19.11.2007

Бумът в продажбите на туристически услуги по интернет в Западна Европа започва да утихва, но идва ред на държавите от централната и източната част на Стария континент (ЦИЕ). Това сочат няколко различни изследвания в сферата на онлайн дистрибуцията на самолетни билети, туристически пакети, хотелски резервации, жп услуги и рент-а-кар. За 2006 г. на региона, в който е и България, се падат едва 2% от европейските туристически продажби онлайн, или около 776 млн. евро. Прогнозите обаче са, че само след три години - през 2010 г., те ще са на стойност 1.86 млрд. евро.

Нови надежди
"Ако продавате туристически пътувания, без съмнение пазарът в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) представлява огромен потенциал за вашия продукт", твърдят от EyeforTravel.com, глобален онлайн издател и организатор на събития, свързани с туристически маркетинг и дистрибуционни технологии. През миналата година от региона са регистрирани 96 млн. пътувания в чужбина и по този показател Източна Европа за пръв път надминава Северна Америка. Разходите за пътувания почти да се удвоили от 1999 г. насам. Очаква се да се увеличат с още 20% до 2010 г. На изток от Виена навлизат нискотарифните авиокомпании, пазарът се либерализира и разполагаемият доход на домакинствата се увеличава. Освен това се очаква почти половината от населението да има достъп до интернет към 2010 г. Всичко това обещава интензивен ръст, заключват от EyeforTravel, които организират и конференция на тема "Дистрибуцията на туристически услуги в Централна и Източна Европа" в Прага в началото на ноември. На въпросния форум ключовите фигури от хотелиерството и авиобизнеса ще анализират ръста на онлайн продажбите, ще обсъждат последните тенденции, предизвикателства и възможности и ще се опитат да идентифицират най-печелившите дистрибуционни канали.

Зрелите пазари
Въпреки че навлиза в стадий на зрелост, онлайн пазарът на туристически услуги в Европа като цяло все още отбелязва двуцифрен ръст всяка година. През 2006 г. той се е увеличил с 31% спрямо 2005 г. до 38.3 млрд. евро, според анализ на датския Център за регионални и туристически изследвания. По оценка на автора му - Карл Х. Маркусен около 15% от продажбите на туристически услуги в Европа сега се осъществяват през интернет. Прогнозата му е, че ръстът през 2007 г. ще е 22% до 46.8 млрд. евро (18% от пазара). Когато през 2008 г. в онлайн продажбите на пълни обороти се включат и новите 12 страни - членки на ЕС, той може да достигне 54.8 млрд. евро. Това ще е около 21% от общия пазар за изброените услуги, свързани с пътуване и туризъм.Най-голям дял, що се отнася до видовете услуги, имат самолетните билети - и през 2000 г., и през 2006 г. той е бил 56%. На хотелските резервации и продажбите на туристически пакети се падат по около 16%. Исторически техният относителен дял намалява. Жп билетите и рент-а-кар услугите имат дялове под десет процента. Дългосрочната тенденция е директните продажби да надхвърлят тези, осъществявани чрез посредници.Безспорният лидер в продажбите на туристически услуги по интернет е Великобритания - с около 34% от пазара през 2006 г. За последните девет години делът на страната нараства, като е имал пик през 2002 г. - около 40.2%. Германия е на втора позиция, но делът й в сравнение с преди девет години намалява. На тези две държави се падат около 54% от европейския онлайн туристически пазар.

Първи стъпки в България
За онлайн продажбите в България не е правено точно изследване, защото делът им от общите продажби на туристически услуги е пренебрежимо малък, казва Петър Панайотов, маркетинг директор на TravelStoreMaker.com, единственият български лектор на конференцията в Прага. TravelStoreMaker.com e водеща световна компания за туристически софтуер с централен офис в България. По оценка на Панайотов причините за неразвитостта на пазара са: слабото разпространение на кредитните карти, липсата на качествен интернет, недоверието на потребителите към онлайн търговията и не на последно място - множеството туристически агенции в България. По оценка на Панайотов на 5000 души в България се пада по една туристическа агенция, което стимулира хората да си купуват туристически услуги по традиционния начин. Това е обвързано с липсата на опит в пътуванията и необходимостта от лична консултация. В близко бъдеще обаче се очаква раздвижване в полза на агенциите, които успеят да предложат лесни за употреба сайтове, богат набор от туристически услуги, които изберат точните маркетингови и дистрибуционни стратегии, заложат на верните технологии и познават достатъчно добре психологията на потребителите, казват от EyeforTravel.com.
Публикувана на 02/17/09 09:52 http://www.panayotov-blog.com/2009/02/blog-post_9629.html

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване