05/17/10 07:10
(http://raltchev.info/)

31 май

Велик ден в човешката история! След точно две седмици ще докажем колко лесно можем да се организираме около една кауза. А тая кауза е наистина голяма – ще защитаваме правото си на privacy!*

Хвърли едно око на това видео на Конан О’Брайън по случай рождения ден на YouTube. Интернет е навсякъде, даже и в джоба ти, докато се разхождаш из парка. Вместо да се възползваме от него, ние следваме американците. Цъкаме с мишоците почти толкова безцелно, колкото американците зяпат телевизия, пардон, видео клипове в YouTube. Следват асоциации с тоалетни, Индия и Китай… Сложна работа.

Наскоро достоверни източници установиха, че Facebook изместил Google по посещения. Това би могло да означава две неща, ама нека да не разваляме веселбата веднага. Какво толкова, хората вероятно най-накрая са осъзнали, че Facebook е много по-забавен от Google. Има игрички, анкетки, бутончета… точно като „Like“, който определя поведението на едни 425 милиона човешки създания по света. Не може да е чак толкова зле. Даже повече се присъединявали. Ми да, нали трябва да се ходи по купони! Ъм… Вторият извод май ми се изплъзна, докато си проверявах пощенската кутия в сладникавия социален сайт, съжалявам…

Както и да е. Борим се за пълноправие и мир, а светът отново е разделен на три лагера. Едни са твърдо против Facebook, те или нямат профил там, или смятат да си го изтрият при първа възможност. Другите са твърдо за Facebook, дори разчитат на това, че той ще продължи да се развива, въпреки простотиите, дето Марк забърка напоследък. Сещам се поне за един такъв, виж го в Mashable. Третите мигат тъпо и се чудят – „К’о?“.

Преди време се запознах с един канадец, интернет запалянко с доста багаж над раменете. В един момент дори ми омръзна да слушам анализите му, а аз съм 1) търпелив и 2) обичам да си тъпча главата със знания. Той мразел Facebook, щото мразел и Марк Зукър-Цукър-бърг, който бил един самодоволен и арогантен тип. Като нищо, точно така и изглежда.

Преди малко повече време, през заветния август, лето 2008-мо, и аз се присъединих към голямото Facebook семейство. Ми да, нали не познавам създателя лично… Спомням си, че единственото, което правех там като хората, беше да храня едно куче, което кръстих Роджър. То в последствие умря и завлече социалната ми наивност в спомената от Конан тоалетна. Даже пусна и водата.

Та, събуждам се аз днес, сънувал какво ще дописвам в последната глава от дипломната работа, отварям да чета новините и пак само глупости. Човечеството ли изтъпява, или простотията вече е публична и лесно достъпна? И двете? Дам…

Те, хората, сигурно затова и недоволстват срещу невъзможно сложната система, която трябва да разчовъркаш, за да се криеш във Facebook. Първо, не ангажира кой знае колко мозъчни клетки в повече, отколкото, да речем, натискането на „Accept“ на идиотско приложение, от което изобщо нямаш нужда. Второ, Facebook не е най-доброто място, където можеш да се скриеш, както и Foursquare, да речем. Трето, трето няма.

И не, аз не съм от защитниците на Марк и Facebook. Аз съм от ония, на които хич не им пука. Сега, като го направят и платен, и една сълза няма да пророня. Най-много да загубя едни 30-35% от посещенията на блоговете си… Ама Google си ме познава и без това, така че няма страшно.

*От доминиращата Facebook-ска гледна точка



Walking on the edge... - Един УеБлог на Иван Ралчев

Публикувана на 05/17/10 07:10 http://feedproxy.google.com/~r/WalkingOnTheEdge/~3/8ZWU3BbUmWs/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване