11/02/10 05:01
(http://ikonomika.org/)

Няма никакъв смисъл

Правителството иска да удължи "временното" положение, в което държавата плаща пенсиите на категорийните работници до 2014 година. Мислите си, че това ще стане по лесния начин – просто в закона числото 2010 ще се замени с 2014? Нищо подобно. Прави се по най-трудния и неразбираем начин, който може да се измисли.

Още през 2011 държавата ще получи 100 милиона лева от пенсионните фондове. С тези пари, плюс още от бюджета, ще се плащат пенсии през следващите 3-4 години. За да стане това, НОИ и фондовете ще трябва да направят преценка кои хора ще се възползват от ранно пенсиониране през следващите години, трябва да им закрият личните сметки (което е национализация), парите да се преведат на НОИ. Обаче, ако човек всъщност не се възползва от ранно пенсиониране, след това парите трябва да му се върнат и т.н. Много сложна система, включваща десетки действия, промени в закони и т.н.

И всичко това се прави, въпреки че просто може да се смени една дата в закона с друга. Не го разбирам. Толкова ли е зле положението, че правителството има отчаяна нужда да вземе 100 милиона лева веднага?




Блогът за икономика 2010

Публикувана на 11/02/10 05:01 http://ikonomika.org/?p=4806
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване