03/31/11 01:51
(http://komitata.blogspot.com)

БелеНЕ

Днес присъствах на протеста против изграждането на АЕЦ в Белене.

Многократно съм обяснявал в този блог защо съм против централата. Гледам си един стар материал по темата от 2008г. За съжаление, трябва да призная, че тогава съм бил твърде оптимистично настроен към ядрената енергетика. Ядрената енергетика е високотехнологична област на индустрията, която изисква мениджмънт, технологична дисциплина и технологична култура, която се оказва дори в Япония куца, а какво да говорим за страната, която строи метро и околвръстен път с две десетилетия закъснение.

Накратко, не давайте на децата да си играят с кибрита. Както казва Юлиян Попов,

А Белене а блян за силна България. С много ток. България, която изнася за Турция, България, която има повече, отколкото и трябва, въобще един блян за изобилие. Блян от 19ти век, пренесен в 21ви. Блян, който е основан на мъдростта "Ако не остане, значи не е стигнало."


Наистина е впечатляваща тъпата упоритост с която някои политици, подкрепени от лобита и от голяма част от общественото мнение, се опитват да ни пробутат тоя руски боклук. Чух възражения, че само реакторът е руски, а цялата машинария ще бъде на Сименс.

Същата работа. Аз съм работил с много скъпи роботи, италианско производство, в Севлиево, които само за две години бяха доведени до плачевно състояние от работниците и управлението в завода. В частен завод! Това като опит от технологичната култура и дисциплина на българите. Малко общо, между другото, с поведението отпреди промените, когато добрите специалисти не можеха да избягат от България, щото знам че пак ще се появят коментатори, които живеят още в пролетта на 1989-та.

Реакторът може да не е с конструкция много по-сложна от тенджера под налягане, но не може да бъде поверен на руска фирма. Просто те вече не ги могат тези работи. Проучете причините за аварията в Саяно-Шушенската АЕЦ. (Жокер - свързано е с поддръжката!)

Сименс е фирма, тресяща се от корупционни скандали по цял свят. За да компенсират корупционната компонента в поръчките си, си правят нещата като с нашите нови лични документи - евтино, мърляво и ненадеждно. Може това да е икономическата логика, ама тя не ме грее никак.

И накрая - целта, целта не е ясна на тоя АЕЦ? Износ? Глупости, твърде малко пари за риска, който поемаме. Енергиен баланс? Глупости на търкалета, енергийната ефективност в България е 6 пъти по-ниска от тази в ЕС и около 10 пъти по-ниска от тази в най-ефективната страна, Дания. Айде да направим топлоизолации за 6 милиарда евро, пък да видим какъв ще е ефекта.

Разбирам, че през 2011г трябва да подновяваме договора за съхраняването на отработеното гориво. Очевидно, в много подходящ момент! Да не се окаже, че имаме супер скъпа печка на кюмюр, на която няма къде да и изхвърляме боклука?

Както и да е. Митингът беше сравнително малък, но емоционален, имаше доста плакати, доста изказвания. Озвучени бяхме само с един мегафон, което значи, че не се чуваше особено добре.

Мария като Жана Д'Арк ораторстваше и



снимки: Симо Иванов

даваше думата на кандидат - изказващите се.

Симо също написа нещичко по темата. Солидаризирам се с него, че няма никаква прозрачност по темата, за да можем с главите си да помислим какво, защо и как. Той откри грешки в японския плакат, който се разнасяше насам-натам, ама май го е домързяло да им го напише правилно.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване