07/12/11 09:29
(http://prit4ite.blogspot.com/)

ТАЛИСМАНЪТ

Принцът и принцесата още празнували медения си месец. Те били неимоверно щастливи и само една мисъл не им давала покой: ще бъдат ли така щастливи през целия си живот. Затова започнали да мечтаят за талисман, който да ги предпази от всякакви огорчения в семейния живот. Били се наслушали за един човек. Този човек живеел в гората и всички го уважавали за неговата мъдрост. При всякаква беда и произволно затруднение той можел да даде уместен съвет. Принцът и принцесата отишли при него и му разказали всичко, което им било на душата. Изслушал ги мъдрецът и казал:
-Отправете се в странстване по белия свят и когато срещнете щастливи и във всичко доволни един от друг мъж и жена, поискайте късчета от долните им ризи. Когато ги получите, винаги носете тези късчета със себе си като талисман. Това средство е изпитано.
Качили се принцът и принцесата на конете и тръгнали на път; скоро чули от хората за един знатен рицар, който живеел със своята жена по-щастливо от всеки друг. Отишли в неговия замък и започнали да разпитват самите съпрузи наистина ли са така щастливи, каквато мълва се носи.
-Всичко е истина - отвърнали те. - Имаме само една мъка - нямаме деца!
Станало ясно, че тук няма да намерят талисмана, и принцът и принцесата продължили нататък в търсене на щастливи и от всичко доволни съпрузи.
Пристигнали в един град, където, според думите на хората, живеел един честен гражданин с жена си в мир, любов и съгласие. Те отишли при него и точно така го попитали, наистина ли е толкова щастлив в брака, както разказват.
-Което е вярно, вярно е! - казал мъжът. - Ние с жена ми душата си даваме един за друг. Но имаме твърде много деца, които ни създават грижи и тревоги!
Станало ясно, че и при него няма да намерят талисмана, и принцът и принцесата продължили нататък, разпитвайки навсякъде за щастливи и доволни съпрузи, но никои не се обявявали за такива.
Веднъж, пресичайки поля и ливади, видели недалеко от пътя пастир, който свирел игрива мелодия. Видели също и към пастира да отива жена, която държала кърмаче до гърдите си и водела за ръка още едно дете, момченце. Когато пастирът ги забелязал, станал да ги посрещне, грабнал бебето и започнал ласкаво да го прегръща и целува. А кучето на пастира с радостен лай се втурнало към момченцето и го близнало по ръката. Между другото жената на пастира отворила глиненото гърне, което донесла със себе си, и казала:
-Хапни си, татенце!
Мъжът седнал на земята и започнал да се храни. Но първата хапка подал на бебето, а вторият залък разделил на момченцето и кучето. Всичко това видели и чули принцът и принцесата. Приближили се си заговорили с мъжа и жената.
-Вие навярно сте най-щастливите и доволни съпруг и съпруга?
-Да, което е вярно, вярно е! - отговорил мъжът. - Слава Богу, на света няма нито един принц с принцеса по-щастливи от нас!
-Знаете ли какво, - казал тогава принцът - дайте ни по едно късче от долните си ризи, няма да съжалявате за това!
При тези думи пастирът и жена му някак особено се спогледали. А пастирът рекъл:
-Бог ни е свидетел, бихме се радвали да ви дадем не по парченце, а и целите си ризи, ако ги имахме. Но в момента вкъщи и парцали няма.
Принцът и принцесата си тръгнали с празни ръце. Накрая дългите, безплодни скитания им омръзнали и те решили да се завърнат у дома. Когато минали покрай колибата на мъдреца, го упрекнали, че им дал такъв лош съвет и му разказали за пътешествието си.
Мъдрецът се усмихнал и казал:
-Нима цялото това пътуване е било напразно? Не се ли връщате помъдрели от опита?
-Да, - отвърнал принцът - аз научих, че щастието и доволството от собствената съдба са рядък дар на тази земя.
-А аз - казала принцесата - разбрах, че за да бъдеш щастлив е нужно само едно - да бъдеш щастлив!
Принцът протегнал ръка на принцесата, и двамата се погледнали с такава нежна любов!
Благословил ги мъдрецът с думите:
-Вие сте открили в сърцата си истинския талисман! Пазете го грижливо и тогава злият дух на неудовлетвореността никога няма да ви овладее!

Ханс Кристиан Андерсен

При копиране на материали от блога, посочвайте източник!


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване