01/22/12 01:27
(http://komitata.blogspot.com)

Шменти капели

Гледаше ми се български филм и отидох на „Операция Шменти капели“.

Ако Бойко Борисов можеше да пише сценарии на филми, то той щеше да напише сценария на ОШК.


Филмът е толкова отчайващ, че го възприемам като нулиране на критерия. След този филм, всеки следващ български филм сигурно ще ми изглежда добър.




Хубавите неща:

– Първите няколко кадъра на Партийния дом. Много добре е докаран зловещият дух на сградата.

– Някои от сценките с мутри.

– Поведението на няколко от добрите български актьора на екран. Китодар Тодоров показва, че има потенциал за много повече.

– Джеки Стоев и Джони Пенков най-накрая с по-пълноценни роли във филм. За съжаление твърде малки. Действайте ей, докато са живи!


Ужасните неща:

– Всичко останало.

а по-специално –

– сиромахомилските телешки ридания за нещастния български народ;

– пълната липса на правдоподобни герои, случки, мотивации;

– профанизираният елементарен хумор на ниво буфосинхронисти;

– теорията за антибългарската кампания, пробутвана ни като заговор срещу нещастния български народ, и причина за калпавите медии, ниските заплати и ченгетата;

– с много напъване може да приемеш тъпотиите на екрана за сюжет

– с много напъване може да си представяш, че гледаш българския гай ричи

– с много напъване лафовете могат да минат за вицове, а вицовете за сюжет. абе не могат.

Едва си намерих билети на третия ред за филма (4 месеца и половина след премиерата). Салонът беше пълен с хора, които се смееха на най-тъпите смешки, а на умните майтапи (тук-там) мълчаха – или не ги разбираха, или смятаха, че не са смешни. От много време не съм усещал такова откъсване от родния ми български народ. Толкова пък, да нямаме нищо общо, не ми се вярва. Филмът имал капацитета да подобри рекорда на Мисия Лондон за най-гледан БГ Филм.

Ако ви се чете, ето малко цитати от медиите:

„Преходът в България не е пожелан от самата България. Както и навсякъде другаде, преходът е разработен много, много преди да дойде моментът за него. В други чужди лаборатории, които се занимават с подобни разработки. В България куфарчетата са символи на прехода. Просто защото няма толкова големи куфари. В България всичко се направи от хора, които ние не знаем дори как изглеждат. Повечето от тях нямат имена, които да вълнуват някого. Но все пак минаха 20 години. Би трябвало те да са се модифицирали. Да са в нови опции, в нови формули в тези лаборатории. Преди 11 години бях готов да покажа това, което сега виждате, но нямаше как. Ако тогава бях направил филма, сега можеше да се занимаваме със следващото поколение.  “ (Владислав Карамфилов)

Фолк певецът Константин бе заснет как гали гърдите на чужда жена, но това не предизвика ревност у неговата съпруга Надя. Причината е, че кадрите са част от новия български филм "Операция - Шменти Капели" на Влади Въргала“ (Новинар)

***
“Разказваме за отношенията в държавата през последното десетилетие. Със сценария търсех абсурда, а после всичко това се случи и стана истина“, разкрива пред изданието Въргала (kliuki.bg)
***
Филмът на Владислав Карамфилов - Влади Въргала "Операция Шменти-Капели" (shmentikapeli.com) спечели наградата на публиката на завършилия вчера 30-и фестивал на българското игрално кино във Варна.
Журито не го забеляза, но Въргала очевидно е последният човек, на когото това би направило впечатление. (Вести)
 Режисьорът Владислав Карамфилов-Влади Въргала пародира холивудското преминаване по червения килим, като прекара екипа си по ръчно тъкани черги. Момичета в народни носии посрещаха гостите с хляб и сол - още един ироничен поглед на постановчика.
До Стената на славата бе паркирана кола, надупчена от автоматични откоси, която се “самозапалваше” и бълваше пламъци на неравни интервали. Благодарение на ювелирната пиротехническа работа този хрумка се оказа напълно безопасна и за зрителите, и за “Арена Армеец”. Около автомобила артистично се въргаляха стотици гилзи.
Бутафорни представители на ГДБОП правеха опит да обискират по-засуканите дами от аудиторията. ВИП гостите начело с кандидатката за вицепрезидент Маргарита Попова и кметицата Йорданка Фандъкова пък бяха “призовани да се явят” с покани, оформени като призовки. Разпоредители, маскирани като “психиатри” в бели престилки, определяха диагнозата на всеки, като го отвеждаха до отреденото му място.
Голямо шушукане предизвика бившата адреналинка Жана, свойски гушнала под ръка едър господин. Чалгаджията Константин, чиито мускули му отреждат ролята на барета в “Операция “Шменти капели”, пристигна без съпругата си Надя.
Комедията с крими елементи показва българската действителност в смешно-уродливите й форми. Заглавието е вдъхновено от реплика на премиера Бойко Борисов. (Кристиян Ставрев)


Владислав Карамфилов направи цяла кариера и цял филм само с една роля.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване