07/23/12 07:43
(http://vasvalch.com/)

Компаниите онлайн: по-активни и с повече акаунти

headerimage

Изследването на Burson-Marsteller за най-големите световни компании се случва за трета поредна година и вече се превърна в една от по-интересните статистики за онлайн-специалистите. Данните за тази година се забавиха малко повече, но пък проучването покрива все повече критерии и показва нови интересни изводи.

Добрите новини

Да започнем с добрите новини. На първо място, виждаме, че отношението на компаниите към социалните медии еволюира. Данните от 2010 показваха зараждането на стратегии за социални медии, през 2011 компаниите започваха да участват в диалога, а днес се насочват към по-активно присъствие и по-точно таргетиране с отделни профили.

За 2 години броят на компаниите от Fortune Топ 100, които присъстват в поне една социална мрежа, е нараснал с 10%, стигайки 87%. Разбира се, фактът, че цели 13% от компаниите все още не се ориентират в новата дигитална среда, не е позитивен, но ръстът на приемниците на технологиите е отчетлив.

Отделно, компаниите, които са активни онлайн, имат значително по-голяма аудитория от преди. Средно, всеки корпоративен акаунт има 3 пъти повече последователи в Twitter и 3 пъти повече Facebook фенове спрямо 2010. Като имаме предвид, че общият брой фирмени профили се е увеличил, ръстът е сериозен. Затова и повече компании участват в социалните медии: вече 82% от тях са в Twitter, a 74% – във Facebook (същите стойности през 2010 са съответно 65% и 54%).

Не само, че повече компании се появяват онлайн, но и все повече от тях имат правилно поведение в социалните медии. Вече 79% използват RT и @-reply за диалог с потребителите във Twitter, а 70% отговарят на въпроси и коментари във Facebook. За справка, в миналогодишното изследване само 57% от компаниите са отговаряли на стената си. Компаниите вече разбират, че социалните медии са динамична среда и работят за поддържане на свежо съдържание – 93% от страниците във Facebook са обновявани поне на седмична база.

Активността във вече традиционните Facebook и Twitter помага на компаниите да са по-гъвкави и да опитват нови платформи – почти половината от Топ 100 имат страница в Google+, а 1/4 се подвизава в Pinterest. Развитието става все по-бързо.

Лошите новини

Разбира се, в света на социалните медии не всичко е розово и изследването на Burson-Marsteller индикира някои подводни камъни. Ако не сте го усетили на практика, то данните ще ви убедят, че активността на потребителите онлайн е колосална и не може да разчитаме само на ръчен и спорадичен мониторинг. Компаниите във Fortune Топ 100 се споменават от потребителите средно по 100 000 пъти… на месец! Средата става все по-натоварена и трудна за следене, което крие рискове.

Въпреки че компаниите стават все по-активни, няма как да пропуснем тези, които просто не го правят. Ако новината, че 70% от компаниите отговарят на Facebook запитвания, е добра, нека обърнем монетата и погледнем към тези 30%, които не го правят – а това са големи компании с огромен човешки ресурс в маркетинг отделите.

И, разбира се, да разгледаме сегментацията. Това, че компаниите създават свои профили за географско или езиково таргетиране улеснява феновете, но и затруднява компанията. Все пак, трудно се поддържат по средно 10 Twitter акаунта, 10 Facebook страници, 8 YouTube канала и по 2 акаунта в Google+ и Pinterest. Ако част от тази работа се даде на локалните екипи, то следенето на качеството и координирането на кампании става доста трудно. В Европа този проблем нараства заради многото различни езици.

И накрая…

Накрая, вижте презентацията с резултатите и вижте обобщението от Global Social Media Check-Up 2012. Сравнете резултатите и с предните две години и помислете какво ще видим в слайдовете догодина. Какви са предположенията ви?

 



Още по темата:

  1. Годишният преглед на тенденциите в социалните мрежи
  2. Бизнесът и новите медии – статистика
  3. 101 графики за маркетинг и социални медии

Публикувана на 07/23/12 07:43 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/ol0-IWHGJEw/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване