07/31/12 08:59
(http://www.bivol.bg/)

Атентатът и прокуратурата от 13-я ден

Capture_decran_2012-07-31_a_14.21.15

Кървавият атентат на бургаското летище, отнел живота на 7 души вече мина на заден план в дневния ред на държавата и в българските медии. Темпът на разследването от първите дни се забави. Преди два дни водещият прокурор Калина Чапкънова заяви за Труд по повод публикуваните в Биволъ снимки на главата на атентатора следното: "Не съм чела сайтове и вестници, в почивка съм и не мога да направя коментар"

Ако прокурор Чапкънова наистина си почива и е пропуснала такава важна информация, то логическият извод е, че разследването в България е на самотек. Друго изявление на Чапкънова от вестник Труд с днешна дата внася дори пародиен елемент:

"Израелските туристи, които оцеляха при терористичния акт в Бургас, ще бъдат разпитани пак, съобщи прокурор Калина Чапкънова. Причината: те дали показания в нощта след атентата, но разследващите си водили записки на ръка и сега част от тях не можела да се разчете."

Както се казва в известния анекдот: "Чукча не читатель, чукча писатель..." Но не е никак смешно.

Къде е Специализираната прокуратура?

На фона на тези гафове е напълно неразбираемо защо делото не се води от Специализираната прокуратура в София. От компетенцията на Специализирания съд и прокуратура са престъпленията по чл. 116 ал. 10 (убийство извършено от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група). Или българското законодателство не разглежда терористичните групи като организирани престъпни групи?

Ню Йорк Таймс също изглежда не е разбрал и в дописка от днес твърди, че Специализираната прокуратура и съд "най-вероятно ще се занимават с терористичната атака".

Но както често се случва, най-вероятното и най-очевидното за западния наблюдател в България е от сферата на невероятното.

Версията "Хизбула"

Буксуването на разследването и оскъдната информация водят до появата на най-различни версии, повече или по-малко правдоподобни. Най-силната от тях, поддържана от Израел на базата на разузнавателна информация е, че атентатът е организиран от иранските служби с помощта на Хизбула. Ето някои от аргументите в полза на тази версия, които се споделят и от експерти в бранша.

Експлозивът

Използването на тротил е важен индикатор. Това е военен експлозив, който е стабилен и безопасен за манипулиране и пренасяне, ако не е свързан с детонатор. Използването на военен експлозив с дистанционен детонатор насочва към намесата на чужди служби, осигурили опитен специалист по взривове, който е изготвил устройството.

Логистиката

Трима души и две седмици подготовка, както и връзка с местната организирана престъпност за набавяне на тротила са минималната конфигурация, за да се подготви атентатът. Имало е изготвен анализ от иранските служби за израелските туристи в България и пропуските в сигурността при транспортирането им. Първоначално е имало оглед от агенти, легендирани като туристи, след което за самия атентат се е включил друг екип от трима души. Възможно е това да са хора на Хизбула, които действат чрез контактите си с ливанци в България. Часове след взрива останалите живи 2-ма агенти са напуснали страната.

"Камикадзето"

Набеденият за "камикадзе" член на екипа осъществил взрива е западняк, от Северна Европа, възможно от смесен брак или с иранско потекло. Вербуван е на базата на идентитарна криза с обещания да му бъде сменена самоличността и да стане офицер на службите в Иран след успешния атентат. Осигурена му е голяма сума пари. Взривен е дистанционно, което заличава следата към организаторите.

Защо не Ал Каида?

Използването на военен експлозив (а не самоделка) и абсолютната липса на мартиризация (обявяване за мъченик) на "камикадзето" изключват напълно тази версия. Тя впрочем се тиражира в публичното пространство от бившия шеф на НРС Кирчо Киров, чието управление на службата е описано от американците като "катастрофално".През 2007 г. Адмирал Грегори Смит обвинява "Ал Къдс", че стоят зад бомбен атентат в Багдад, като целта е била да се хвърли отговорността върху "Ал Каида". Подобен почерк се наблюдава и при атентатът в Бургас.

No Pasdaran!

"Пасдаран" е популярно име за агент на Иранската революционна гвардия. Нейното подразделение, опериращо в чужбина е известно като "Кудс Форс" или "Ал Кудс". Счита се, че мозъкът на операцията в Бургас е високопоставен пасдаран, чието елиминиране ще е приоритет за МОССАД, която готви ответен удар.

Публикувана на 07/31/12 08:59 http://www.bivol.bg/atentat-13.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване