07/31/12 12:50
(http://www.bivol.bg/)

Прокуратурата не намери кой е подпалил колата на журналистката Лидия Павлова

Capture_decran_2012-07-31_a_18.06.33

Подпаленият автомобил на журналистката Лидия Павлова

Прокурорът от Районна прокуратура Дупница Юлиян Крумов спря досъдебното производство за палежа на автомобила на журналистката от в. Струма Лидия Павлова заради "неизвестен извършител". Колата на нейния син Иван беше запалена и изгоря на 24 май т.г. Сплашването продължава на 27-ми май, когато пощенската кутия на журналистката е избита със шутове. Няколко дни по-късно, на 6-ти юни, Лидия Павлова говори в Европейския парламент на специално изслушване за свободата на словото в България, на което тя представи данни за безнаказаността на братя Галеви и тяхната банда в Дупница.

"Знам кой е поръчител и кой е извършител на поредното посегателство срещу мен" - каза Павлова за Биволъ. "Имам и свидетел, който ми разказва подробно за това как Галев продължава да дърпа конците в Дупница. Всяка дума на моя свидетел съм я проверила и по нея съм направила серия публикации. Той обаче не смята, че "ерата на Братя Галеви" е история и се страхува за живота си."

Според Павлова в Дупница се извършват "страхотни безобразия", но бандата на Галев продължава да е недосегаема. Нейните членове продължават да извършват нови престъпления, но се превръщат в "неизвестни извършители".

Освен "неизвестният извършител", подпалил колата на журналистката след като Галеви изчезнаха, местната полиция и прокуратура са опънали чадър и над други членове на бандата, смята Павлова.

Тя цитира случая с Миглена Очкова. Миналата събота биячът на братя Галеви Николай Александров - Отвертката напада Миглена и нейната приятелка Лидия. Той забива Аудито си в нейното БМВ, защото тя не откликнала на мераците му. Момичето е сгодено, насрочена е дата на сватбата и, а той я пребива насред уличното платно и я праща в неврохирургията.

По време на инцидента е минала патрулна кола, а приятелката и Лидия е тичала боса по асфалта да спре полицаите и успява да ги догони. Резултатът е, че Отвертката дори не е задържан за 72 часа. Образувано е дело срещу неизвестен извършител при положение, че има телесна повреда, ПТП и значителни материални щети, а Отвертката, който е разпознат от свидетели, има две досъдебни производства.

"Може би Отвертката е на свобода и с друга цел - за да има възможност да повлияе на свидетелите?" - безпокои се Лидия Павлова и пита защо бандата на Галеви не е под наблюдение, след като казусът "Галеви" e един от най-важните за оценка на напредъка на българската правоохранителна система, както личи от доклада на Еврокомисията. Павлова е изпратила сигнал до ГДБОП и прокуратурата, в който настоява да бъдат проверени данните от нейния свидетел.

България се срина от 23-то на 80-то място в международните класации за свободата на словото само за няколко години, през които бяха извършени жестоки нападения над журналисти.

Нито един от случаите на агресия срещу журналисти, цитирани от международните правозащитни организации, не е разкрит от българските власти до момента.

Публикувана на 07/31/12 12:50 http://www.bivol.bg/galevi-banda.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване