08/01/12 06:23
(http://www.azcheta.com/)

И Гор Видал ни напусна

Един от най-харесваните съвременни американски писатели Гор Видал почина във вторник на 86-годишна възраст. Новината бе съобщена от племенника му Бър Стиърс и цитирана от Associated Press. Писателят е издъхнал в къщата си в Холивуд Хилс след усложнения, породени от боледуване от пневмония.

Гор Видал е автор на десетки есета на обществена и политическа тематика, над 20 романа, множество пиеси, сценарии и публикации във водещи издания. Най-известен е със своята серия от политически и исторически романи, между които "Юлиан", "Линкълн", "Холивуд", "Сътворението", "Калки", поредицата "Американски хроники" и др. Нова епоха в литературата отваря и романът му "Греховете на града" от 1948 г., в който за пръв път открито се говори за гей-връзките и еднополовото съжителство.

Уважаван събеседник и медиен любимец, носителят на редица международни награди Видал в последните си години беше отявлен противник на военната политика на САЩ, изразявайки позициите си най-силно при управлението на Джордж Буш Мл.

Името Гор Видал има и сантиментална стойност за "Аз чета" - ревюто към неговата книга "Вечна война за вечен мир" е първият текст, с който се дава началото на блога AzCheta през 2006-а година.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване