08/01/12 08:08
(http://www.azcheta.com/)

"Калки" на Гор Видал - лотoсът на една цивилизация

Книга за опасността от сектите. Книга за опасността от геометричната прогресия на демографския бум. Книга за феминизма. Книга за заговора на американското правителство срещу собствения му народ. Дали всичко това може да бъде събрано в един роман? Да, ако в кръвта ти текат гените на създателите на американската нация и всичко, което се случва там, ти е прескъпо и се чувстваш лично ангажиран.

Гор Видал, поредно поколение наследник на офицери от американската армия, е един от онези американски автори, които са вечно в опозиция спрямо управлението. Без значение дали на власт са републиканци или демократи, Видал не спира да сипе упреци и негативни внушения за правителствата чрез своите книги. И повечето от тях са свързани с безумните опити на Пентагона да измисля все нови и нови оръжия и да намира начини за тяхното приложение в бойна среда.

Какво би се случило обаче, ако един единствен човек измами американската военна машина, измами всички съюзници и врагове на САЩ, измами целия свят, погуби целия свят... Би се реализирало предсказанието на Видал от книгата му “Калки”. Романът е саркастичната присъда на американеца за малоумността и безпомощността на американското правителство и всички негови тайни и явни служби и бюра за борба с “враговете на нацията”.

Видал води разказа от името на една от най-известните жени в Америка (в романа) - летецът изпитател Теди Отинджър, която изскача в съзнанието на всеки американец (пак в романа) с книгата си “Надраснала майчинството”. Родила две деца, Отинджър накрая решава, че е изпълнила своя дълг към човечеството и си прави операция, след която не може да има деца. И се оказва единственият човек, достоен да разкаже историята на края на Homo Sapiens. Прекрасен инженер, тя е един от петимата Велики учители, които ще останат след края на епохата на Джон Кели-Калки.

Лейтенант Джон Кели е (не)обикновен войник, имал съдбата да бъде част от ужаса “Виетнам”, развивайки нови химически оръжия за американската армия. Джон Кели е тялото на Калки, последното превъплъщение на индийския бог-създател Вишну. Калки е най-големият разпространител на наркотици в света. Калки е най-масовият убиец, който човечеството някога е виждало - 4 милиарда души само за 2 дни. Джон Кели е новият баща на човечеството. Дали.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване