08/01/12 08:16
(http://www.bivol.bg/)

Л'Експрес: Мистериозен "камикадзе"

Capture_decran_2012-08-01_a_13.27.25

Френският седмичник Л'Експрес (L'Express) публикува в изданието си за 1 - 7 август (брой 3187, стр. 31) статия за атентата в Бургас от своя кореспондент в София Александър Леви. Публикувана е без ретуш и посмъртната снимка на атентатора, разпространена от Биволъ миналия петък. Публикацията на Биволъ беше подписана от журналистите Асен Йорданов и Атанас Чобанов , както и от Александър Леви от Л'Експрес. Това е второто разследване, по което Биволъ и Л'Експрес работят в екип. Първото е за нефтеното пристанище Росенец, концесионирано на Лукойл и охранявано от руска фирма. Публикациите по темата предизвикаха проверка на Европейската комисия и преразглеждане на плана за охрана на това гранично съоръжение. Следва превода на статията от Л'Експрес, известен в журналистическите среди като "френският Тайм":

България Мистериозен "камикадзе"

oт нашия кореспондент

Използваният експлозив е TNT. А считаният за автор на терористичната атака е мъртъв, разкъсан от експлозията. Две седмици след атентата от 18 юли, който отне живота на петима израелски туристи и техния български шофьор в Бургас, порт на Черно море, това са почти единствените неща, които разследването може да кажа със сигурност. Още в първите часове към местните полицаи се присъединиха най-добрите експерти в борбата срещу тероризма - МОССАД, най-напред, но също ЦРУ, ФБР и Интерпол. Но те изпитват трудности да дадат дори начало на отговор на въпросите, провокирани от този безпрецедентен за България акт. Като се започне с идентификацията на неговия автор.

Тъй като полицията реши да дава минимум информация, спекулациите в местната преса се умножиха. Човекът "камикадзе" бил дошъл от европейска страна, говорил според различните версии английски (с арабски акцент), руски или френски. Бил отседнал във Варна, на морето, придружаван от млада жена, преди да пробва да наеме кола. "Полицията се задоволява с проверка на версиите, като пуска слухове в медиите. Всъщност, работят на празен ход" - дешифрира бивш високопоставен български офицер. Има и записи от камерите за наблюдение на летището, разпространени от полицията на следващия ден след атентата. На тях се вижда млад мъж с вид на стопаджия да се разхожда безцелно в залата на пристигащите. Облечен изцяло с дрехи от спортна марка, той носи раница на гърба и сумка. Но чертите му са прикрити от перука, каскет и големи слънчеви очила. От този момент разследването - поне официално - не е напреднало нито на милиметър.

"Муле", пожертвано от неговите съучастници?

В Бургас Косьо Янков, съдебният лекар, който е направил аутопсията не скрива раздразнението си. Според него има "отлични" посмъртни снимки на този човек, които могат да ускорят неговата идентификация. Л'Експрес успя да се снабди с тях и публикува екслузивно една от снимките, на която се вижда млад човек със сини очи, от евразийски тип. Но полицията се въздържа да ги публикува. "Защо? - пита се докторът. Защото не се връзват с официалната версия ли?"

Тази афера идва в най-лошия момент за България, която се опитва от две години да убеди своите европейски партньори, че нейните граници са достатъчно сигурни, за да бъде приета страната в шенгенското пространство на свободно пътуване. От самото начало властите се вкопчиха в тезата за самоубийствен атентат. "Това е най-удобният сценарий за правителството, което твърди, че никой не може да спре човешка бомба. Но аз се съмнявам, че той е обоснован" - свидетелства Атанас Атанасов, бивш шеф на българското контраразузнаване. Той не е единственият. За съдебния лекар заподозреният "няма нито профила, нито поведението на фанатик ислямист". Свидетелството на една от туристките, чийто съпруг е загинал в атентата сочи към друг сценарий - този на "мулето", пожертвано от съучастниците. "Това няма да е нито първият, нито последният случай когато носещият експлозивите е измамен от организаторите на атентата" - припомня европейски полицай, специалист в борбата с тероризма.

За Израел няма никакво съмнение кой е вдъхновителят на този акт: Иран, с извършители от Хизбула. Българските власти са много по-предпазливи. Министърът на външните работи Николай Младенов дори предупреди да не се правят никакви "прибързани заключения". Според някои в България той обаче носи част от отговорността в случилото се. "Приемайки няколко пъти сирийската опозиция в София, той избра своя лагер" - счита бившият премиер Иван Костов. Младият дипломат (Младенов б.пр.), много близък до Вашингтон, никога не е крил амбицията си да играе роля в свалянето на режима на Асад.

Текст към снимките:

ЕКСЛУЗИВНО

Посмъртния портрет на автора на атентата срещу автобуса (на горната снимка) с израелски туристи съществува. Но българската полиция не го разпространи... Л'Експрес се сдоби с него.

Превод Биволъ

Публикувана на 08/01/12 08:16 http://www.bivol.bg/lexpress-kamikadze.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване