08/06/12 06:00
(http://patepis.com/)

Нашият уикенд в Румъния 2012 (2): Брашов

Днес ще завършим уикенда на Ралица в Румъния. Започнахме със замъка Бран, а днес ще минем през Брашов. Приятно четене:

Нашият уикенд в Румъния 2012

част втора

Брашов

На следващата сутрин се сбогувахме към 8 ч с нашите любезни домакини и след като не забравихме да си вземем по една визитка от тях се отправихме към Брашов. Минахме през Рашнов обратно и използвахме случая да направим по - някоя снимка на крапостта отвън и от друг ъгъл. В 9,30 ч спираме на центъра в

Брашов

Знаем че в неделя синята зона е безплатна - така е все още. Оставяме колите и тръгваме на разходка - като хрътки жадни за обекти за посещение и нови снимки. Първи обект -  старото кметство - сега галерия. Снимаме порядъчно.

Брашов, Румъния

  То в Брашов материал за снимки колкото щеш - кеф ти обекти, кеф ти хора, кеф ти събития. Оказа се, че в града се хровежда фестивал на занаяти, народни обичаи и производители. Площадът в старата част е пълен. Подминаваме ги , защото имаме набелязани цели.

Черната църква

– за съжаление е в ремонт и я видяхме и обиколихме отвън. По мое мнение това си е чиста катедрала, а не църква . Има вход 1,50 за деца и 3 леи за възрастни.

Черната църква – Брашов, РумънияЧерната църква – Брашов, Румъния

 

Черната църква – Брашов, Румъния

 

Качваме се на

Цитаделата

над града и я разглеждаме,вход 4 леи на човек - таксуват ни като румънци, иначе за чужденци - 7 леи за възрастни и 1,50 за учащи,  минаваме през портата Екатерина на излизане и пак се връщаме в центъра по обиколен маршрут.

[geo_mashup_map zoom="10"]

[geo_mashup_location_info]

Цитадела – Брашов, Румъния

Цитадела – Брашов, Румъния

Цитадела – Брашов, Румъния

Успяваме да хванем и служба в католическа катедрала  и чухме изпълнение на хор и орган както и видяхме наживо католически свещеници в червени тоги. На площада е много интересно - опитваме различни видове кашкавал, мляко, вино, сирене и какво ли още не. Тропвам и едно румънско хорце с група до сцената.

Площадът – Брашов, РумънияПлощадът – Брашов, РумънияПлощадът – Брашов, Румъния

 И тук има лифт , но така и не стигаме до него - доста е далеч за ходене пеша. Времето ни притиска , хвърляме по един поглед на площада в стария град - магазинчета за сувенири, места за хранете и дори площад с гълъби като този във Венеция. Пак снимки, хапваме по един геврек и с мляко и разбира се не пропуснахме да се запишем в историята на Брашов като седнахме да пием кафе на барче. Цените: 4 кафета с 2 коли - 27 леи. Кафето  е дълго и  каквото и да си поръчате като модел от менюто ви носят все едно и също. Въпреки това самата тръпка , че пиеш кафе в старият център на Брашов е достатъчна.

На по кафе в центъра – Брашов, Румъния

И тук оставихме доста обекти за посещение следващият път. Към 15ч тръгнахме от Брашов за Букурещ. Направихме си извод , че за да се обиколят всички забележителности в Брашов ти трябва един ден от сутринта до вечерта, най-малко. Към 17ч влизаме в Букурещ. Още от

Синая

заваля проливен дъжд. Спря само за малко на една отбивка непосредствено след Синая, може би за да ни позволи да си закупим по някой и друг сувенир и пак почна да вали. От дъжда гледката в планината стана още по-красива.

Карпатите, РумънияСиная, Румъния

Синая, Румъния

Синая, Румъния

Карпатите, Румъния

Карпатите, Румъния

Зелени планини с издигащи се облаци от пара над тях. Пътищата се отводняват без проблем, локви няма, течащи реки  по пътя - също.

В Букурещ просто минаваме през града. Движението е ужасно натоварено - и тук живеещите в столицата провинциалисти са прибират от почивните дни. Трафикът започна още от Синая. С облекчение видях, че излизаме от града - добре че успяхме пътьом да видим две от забележителностите на Букурещ - Триумфалната арка, покрай която минаваме и на отиване и на връщане и двореца на Чеушескu. Това ми е достатъчно за сега от Букурещ - Благодаря ти GPS, че ни изкара живи от този град!

Гоним посока Дунав мост за да минем преди да се стъмни. Успяваме и около 19 ч сме на моста. Такса от румънска страна - 26,25 леи. Приема ги служител в една кабинка и дори не проверява документи. Минаваме моста и ето ни отново в Родината!

Впечатления от братска Румъния:

Хората не са дремали като нас 22 години. Правили са пътища, обновявали са сгради - поне там където минават туристи. Всяко едно кътче от природата и историята си са превърнали в място от където могат да се печелят пари. Можем само да се учим от  тях. И още нещо : Пак ще идем!     Автор: Ралица Илиева Снимки: авторът Други разкази свързани с Брашов – на картата: КЛИКАЙТЕ НА РАЗКАЗА ЗА ПОДРОБНОСТИ :)
Публикувана на 08/06/12 06:00 http://patepis.com/?p=33912
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване