08/07/12 16:13
(http://www.azcheta.com/)

Google плаща по $750 за всяка дигитализирана книга?

Google може да плаща обезщетение от $750 за всяка дигитализирана от компанията книга, съобщава електронното издание Good e-Reader. Това може да се случи, ако съдът уважи молбата на президента на Американската гилдия на авторите Скот Търоу да бъде постановено, че проектът на Google за дигитализиране "Google Книги" не представлява „справедлива употреба” съгласно щатския Закон за авторското право.

Google са преследвани от издатели и автори заради своя план, обявен през далечната вече 2004 година, да сканират милиони книги от обществени и университетски библиотеки и да предоставят откъси от текстовете при използване на тяхната интернет търсачка или платформата Google Books. През май на Гилдията на авторите и много други компании бе присъден статут на колективен иск.

Както изглежда обаче амбициите на Google да продължат със сканирането на книги са неограничени. „Вярваме, че Google Books представлява "справедлива употреба", тъй като позволява на потребителите да идентифицират интересни книги и да намерят начини да ги заемат или закупят, подобно на каталог в дигиталната ера”, коментира говорител на Google в официално изявление от името на компанията.

По-рано по време на процеса Google предложи споразумение за $125 млн., припомня Ройтерс. То обаче бе отхвърлено от съдията с аргумента, че това им дава „фактически монопол” в масовото копиране на книги без разрешение и служи „да укрепи още повече” пазарната им позиция в онлайн търсенията.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване